PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Belarusul și Rusia formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO

Președintele Rusiei Vladimir Putin îl salută pe președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, în timpul întâlnirii lor de la Soci, Rusia, 26 septembrie 2022.
© EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL   |   Președintele Rusiei Vladimir Putin îl salută pe președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, în timpul întâlnirii lor de la Soci, Rusia, 26 septembrie 2022.

Belarusul și Rusia sunt nevoite să creeze un grup militar comun pentru a se apăra de o eventuală agresiune a NATO, de provocări fasciste ale Poloniei și de acțiuni teroriste ale Ucrainei, potrivit unor narațiuni de propagandă apărute în presa din cele două țări. În realitate, Belarusul nu e vizat de vreo putere străină, dar a permis ca Rusia să îi folosească teritoriul pentru agresiunea împotriva Ucrainei.  

ȘTIRE: „În fiecare zi auzim idei absurde din partea generalilor NATO, a conducerii SUA și aflăm despre diverse planuri periculoase ale juntei fasciste din Polonia. Belarusul este o țintă a Alianței Nord-Atlantice și a serviciilor secrete poloneze […] Aleksandr Lukașenko a declarat nu o singură dată că nu va permite nimănui să ocupe teritoriul statului său. De aceea, fondarea grupului militar comun este o decizie tactică corectă și necesară.

[…]

Nici nu vorbim măcar despre rebelii și mercenarii naziști din cadrul armatei ucrainene […] Exercițiile nucleare ale NATO reprezintă o provocare pentru întreaga lume civilizată și liberă. Prin urmare, anticipând evenimentele, Aleksandr Lukașenko construiește un sistem de măsuri pentru a preveni un astfel de scenariu.

Din păcate, trebuie să recunoaștem că vecinul nostru din sud, Ucraina, a devenit imprevizibil, periculos din punct de vedere al ilegalității militare și al comportamentului iresponsabil al conducerii sale. Probabil, mulți s-au întrebat deja de mai multe ori cât va mai exista Ucraina și dacă un astfel de stat (cu toate atributele statalității) mai există în prezent? Răspunsul nu este ușor. Dar cred că Ucraina, pe care o cunoaștem de multe decenii ca o țară pașnică și creativă, s-a transformat într-un mecanism terorist care determină autodistrugerea  […]

Alianța cu Rusia ne face să privim cu încredere spre ziua de mâine. Președintele face tot posibilul pentru a nu permite Occidentului să inițieze o confruntare militară cu statul nostru”.

NARAȚIUNI: 1. NATO vrea intre în război cu Belarusul. 2. Polonia este un stat fascist, iar Ucraina – un stat nazist. 3. Belarusul trebuie să colaboreze cu Rusia pentru a se apăra de terorismul ucrainean.

DE SE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, nici NATO, nici Polonia și nici Ucraina nu își doresc să intre într-un conflict militar cu Belarusul. Acest mesaj de propagandă reia meta-narațiunea potrivit căreia „lumea rusă” este încercuită de „Occidentul colectiv”, care vrea să o distrugă. În articolul publicat inițial pe „Belarus Segodnya” se spune că Ucraina este un stat periculos, instabil și terorist, fără să fie amintit faptul că Rusia a anexat Crimeea în 2014, a finanțat și a sprijinit războiul din Donbass, iar la 24 februarie a invadat statul ucrainean, acțiune condamnată de comunitatea internațională.

141 de state membre ale Adunării Generale ONU au votat în martie a.c. o rezoluție care condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Doar 5 state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă. Cu ajutorul specialiștilor din străinătate, Kievul colectează probe pentru a demonstra că Rusia a comis crime de război pe teritoriul Ucrainei și că este un stat terorist.

Așadar, Ucraina nu este un stat agresiv, terorist sau instabil, ci un stat care se apără de agresiunea militară a unui vecin sprijinit de Belarus. Teritoriul Belarusului a fost folosit încă de la începutul războiului pentru a lansa atacuri cu forțe terestre dar și pentru bombardamente, ceea ce indică o implicare directă în război a conducerii politice belaruse, considerată ilegitimă de către o mare parte din membrii comunității internaționale după fraudarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020. 

Articolul din presa belarusă este semnat de șeful secției de sociologie a Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe din Belarus, doctor în filosofie, Nikolai Șcepkin, cu scopul de a oferi mai multă credibilitate narațiunii oficiale.

Continuând mesajele de propagandă ale Kremlinului din ultimii ani, presa din Belarus scrie că Ucraina și Polonia sunt naziste / fasciste, dar fără să ofere vreo probă. Ca și în cazul Moscovei, propaganda vorbește despre nazism în linii generale.

În realitate, în Ucraina orice manifestare publică a ideologiei comuniste sau naziste este interzisă prin lege încă din 2015, iar formațiunile de extremă dreapta nu s-au aflat niciodată la guvernare, obținând în alegeri scoruri mici. Pentru Moscova este nazist tot ceea ce nu coincide cu ideologia „lumii ruse”, narațiune preluată de Minsk.

De la începutul războiului din Ucraina, Varșovia este acuzată de Moscova pentru că sprijină eforturile defensive ale Kievului, fiind lansate o serie de știri false privind adevăratele intenții ale Poloniei în acest război. Presa belarusă scrie că Polonia este un stat condus de „o juntă fascistă”, care visează să atace Belarusul, după ce presa rusă a scris că Polonia va declanșa un război împotriva Rusiei în următorii 10 ani și va ocupa vestul Ucrainei în câteva luni.

În realitate, Polonia a ajutat atât Ucraina, cât și refugiații ucraineni de pe teritoriul său. Chiar din primele zile ale războiului, conducerea Poloniei a declarat că Rusia trebuie oprită acum, întrucât, în caz contrar, războiul ar putea să se extindă. În septembrie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că UE trebuie să se pregătească de o posibilă extindere a războiului, pentru că Moscova este dominată de ideea ocupării altor state.

Crearea grupului militar comun Rusia-Belarus nu are nicio legătură cu exercițiile NATO. Rusia vrea să atragă armata belarusă în conflict, însă, deocamdată, fără mari succese, probabil din cauza opoziției societății belaruse față de această idee. 

Anual NATO organizează exerciții de descurajare nucleară. Exercițiul „Steadfast Noon” a implicat 14 membri ai Alianței NATO și avioane cu capacitate nucleară, alături de capabilități suplimentare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este un antrenament de rutină, care are loc în fiecare an: „Scopul fundamental al descurajării nucleare a NATO a fost întotdeauna păstrarea păcii, prevenirea și descurajarea agresiunii.”

 • Publicație / Media:
  SB.BY
 • Data publicării:
  18/10/2022
 • Public țintă:
  Cititorii din Belarus, populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice, societatea ucraineană
 • Amplificare:
  REGNUM.RU, posturi de televiziune din Belarus și Rusia, canale de Telegram
 • Afiliere politică:
  MINSK, KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  Belarusul și Rusia formează un grup militar comun pentru a se apăra de atacuri teroriste ucrainene și de o posibilă agresiune NATO
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023