Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

România 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

România 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
©Activiștii români anti-vaccin afișează un cap uman metaforic uriaș cu seringi înfipte în scalp în timp ce participă la un protest împotriva noilor măsuri ordonate de guvernul român în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei de Coronavirus Covid-19, în fața sediului guvernului din București, România , 02 octombrie 2021.  |   EPA-EFE/Robert Ghement

Pandemia de Covid și temele suveraniste și identitare au dominat în 2021 narațiunile false promovate în România. În majoritatea cazurilor a fost vorba de narațiuni preluate din afară sau de variante ale acestora adaptate la specificul românesc. Principalele surse sunt narațiunile false rusești și cele din zona dreptei radicale. Narațiunile legate de pandemie și coronavirus au ca sursă și China, direct interesată să abată atenția de la modul în care a abordat pandemia în fazele inițiale ale acesteia.

Top 5 narațiuni
 1. România este o colonie occidentală. Meta-narațiunea apare în numeroase FAKE NEWS și DEZINFORMĂRI care au vizat în 2021 publicul din România. În categoria largă a acestei meta-narațiuni intră și o serie de narațiuni specifice – stat NATO de mâna a doua care „plătește tributul” achiziționând tehnică la mâna a doua, țară condusă de ambasadorii occidentali, jefuită de străini care i-au acaparat resursele, îi dictează politica, îi decid viitorul și îi tratează pe români după bunul lor plac.
 2. Identitatea creștină a românilor este amenințată de forțe și ideologii străine (UE, Soros, sexo-marxiști). Acestea subminează valorile tradiționale (în primul rând familia), caută să impună ideologia de gen sau pe cea LGBTQI, vor până și să interzică sărbătorile și numele creștine, potrivit unei largi categorii de narațiuni false promovate în România atât de publicații care amplifică propaganda Kremlinului, cât și de unele care se inspiră din zona alt-rightului american sau a dreptei europene. E practic o variațiune a temei rusești a cetății (pravoslavnice) aflate sub asediul (ideologiei degenerate din „Gayropa”). Propaganda anti-imigranți (migrația fiind o amenințare la adresa identității rasiale) intră în aceeași categorie, dar cum România este mai mult o țară secundară de tranzit pentru migranți, intervențiile pe această temă sunt mai degrabă secundare. Biserica, grupuri cum e Coaliția pentru Familie sau formațiuni ca AUR și-au asumat apărarea identității românilor.
 3. Rusia s-a comportat, de-a lungul istoriei, ca un prieten al României și a luptat pentru eliberarea acesteia. Narațiunile privind prietenia ruso-română ignoră agresiunile Moscovei de-a lungul timpului, rapturile teritoriale – în primul rând cel consfințit de Pactul Ribbentrop-Molotov – și o serie de alte acte care s-au dovedit costisitoare pentru România, cum ar fi confiscarea Tezaurului sau spolierea economiei prin așa-numitele SovRomuri. Rusia este angrenată într-un amplu proces de revizionism istoric, unul dintre obiectivele principale fiind modificarea narațiunii despre Al Doilea Război Mondial astfel încât URSS să pară drept stat agresat (agresiunile sale contra statelor baltice, României, Poloniei și Finlandei fiind „uitate”) care are meritul unic de a fi câștigat conflagrația. Acest revizionism istoric se traduce în România prin resuscitarea tezelor istorice din perioada comunismului. În paralel, se poartă o campanie de victimizare a Rusiei, a cărei imagine ar avea de suferit din cauza ostilității și propagandei Occidentului.  
 4. Măsurile anti-Covid decise de autorități sunt ineficiente. În 2021 a continuat campania de contestare a măsurilor sanitare luate pentru combaterea pandemiei de SARS-CoV-2. Lockdownul și utilizarea măștilor au fost catalogate drept ineficiente, s-a pledat pentru tratamente alternative promovate de medici obscuri sau de influenceri fără pregătire medicală, dar care nu au primit aprobările autorităților sanitare românești sau europene (Arbidol, Ivermectină), s-a contestat eficiența vaccinurilor anti-Covid. Astfel de narațiuni false sunt promovate, deseori, cu ajutorul unor pseudo-date științifice – ori informații false, ori unele scoase din context, o categorie aparte fiind cea a reacțiilor adverse la vaccinuri – precum și a unor cadre medicale, de obicei cu specializări care n-au nicio legătură cu virusologia, sau așa-ziși experți în medicină alternativă.
 5. Măsurile anti-Covid încalcă libertățile fundamentale. Acest tip de discurs s-a accentuat pe fondul dezbaterilor cu privire la introducerea certificatului verde, despre care s-a spus, de pildă, că ar încălca dreptul constituțional la muncă (deși Constituția prevede clar, la articolul 53, posibilitatea restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți pentru apărarea sănătății publice). Narațiunile din această categorie pleacă, toate, de la confuzia voită între chestiuni de natură politică (drepturi și libertăți fundamentale) și de natură sanitară (politici sanitare, decise în funcție de expertiză și date științifice).
Top 5 FAKE NEWS
 1. FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali. România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, a fost adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.
 2. FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale. Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, a afirmat ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care a reluat o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Kuzmin a mai spus că Rusia are tot dreptul să facă exerciții militare de amploare pe teritoriul său, numai că peninsula Crimeea, anexată ilegal în urma unei invazii militare în 2014, nu este teritoriul său, conform dreptului internațional.
 3. FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent. O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, a afirmat o parte din mass-media din România, pornind de la un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.
 4. FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”. Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie. Ghidul nu încearcă să le impună nimic cetățenilor UE – este vorba strict de comunicarea funcționarilor, iar scopul său este să se asigure că acesta comunicare nu lezează sentimentele niciunei minorități și niciunui cetățean UE. 
 5. FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO. România a fost atrasă într-o cursă de aliații săi din NATO pentru a trimite echipamentele, militari și instructori în Ucraina, dar când Rusia va începe războiul cu această țară Bucureștiul va fi abandonat, potrivit unei narațiuni false publicate de Evenimentul Zilei.
Top 5 DEZINFORMĂRI
 1. DEZINFORMARE: Măștile și lockdownul sunt inutile, expunerea la COVID-19 aduce imunitate de turmă. Virulența și originea SARS-CoV-2 și a Covid-19, măsurile de prevenție, tratamentele etc. au fost toate ținta unor narațiuni controversate. Una din metodele cele mai comune a fost citarea unor persoane din sistemul medical care, dintr-un motiv sau altul, au avut opinii alternative. Este și cazul acestei dezinformări care a plecat de la controversata Flavia Groșan, medicul ce susținea că a descoperit un tratament anti-Covid extrem de eficient, a afirmat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt ineficiente și a citat și un presupus exemplu britanic privind imunitatea de turmă. Declarațiile au fost preluate pe larg și subliniate de publicațiile care s-au arătat sceptice cu privire la vaccin.
 2. DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală. Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein a fost folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea a căutat să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.
 3. DEZINFORMARE: România a fost eliberată de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români anti-fasciști. La 77 de ani de la intrarea Diviziei Tudor Vladimirescu în București, Ambasada Rusiei în România reia teze mai vechi privind eliberarea României de către Armata Roșie, rolul jucat de divizia respectivă, formată din foști prizonieri de război români, și cooperarea dintre România și URSS. De fapt, „voluntarii” au avut de ales între un prizonierat dur, în Siberia (camarazi de-ai lor muriseră atât pe drumul înspre lagăre cât și în acestea) și posibilitatea de a fi repuși în drepturi.
 4. DEZINFORMARE: România devine un front ortodox împotriva Vestului. În România se va ridica o forță politică ce va prelua puterea pentru a lupta pentru suveranitatea țării și Biserica Ortodoxă, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik. Este menționat în mod specific AUR, un partid care a crescut pe nișa naționalismului populist ocupată în Occident de partide de extremă dreapta care sunt bine văzute de Kremlin.
 5. DEZINFORMARE: „România, groapa de gunoi NATO”. România a ajuns groapa de gunoi a echipamentelor militare din alte state NATO, fapt ce derivă din comportamentul său servil față de aliați. Narațiunea urmărește slăbirea încrederii publicului în structurile internaționale din care România face parte și care îi asigură securitatea și oportunitatea dezvoltării – SUA și NATO. E o trimitere și la narațiunea falsă a coloniei occidentale.
Cele mai bizare 3 narațiuni
 1. În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică. Sputnik i-a atribuit lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință. Apocalipsa zombie, foametea mondială, furtuni solare catastrofale, un asteroid care va lovi Pământul, implantarea cipurilor la militari sunt printre teoriile conspirației care intră în acest fake-news bizar promovat de portavocea Kremlinului.
 2. Ceaușescu a fost un mare conducător al României suverane. Sputnik s-a alăturat curentului care încearcă să îl reabiliteze pe Nicolae Ceaușescu și să acrediteze ideea că acesta ar fi fost un mare conducător și un mare patriot, iar România ar fi traversat o perioadă de înflorire când acesta s-a aflat la putere. Sunt vehiculate concepte care se întâlnesc cu suveranismul, național-comunismul și proto-cronismul. 
 3. Marea Resetare urmărește uciderea bătrânilor cu coronavirus și vaccinuri. Persoanele în vârstă sunt ținta unei adevărate campanii de epurare în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care le ucid. E un fake news publicat în România care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China, precum și o mai recentă teorie a conspirației, Marea Resetare.
Propaganda de Razboi
Alte articole
FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

FAKE NEWS: Moldova, rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia

La Chișinău au fost aduși militari americani care vor participa la războiul din Donbass, împotriva Rusiei, scrie o sursă rusească, preluată și de presa de propagandă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să inducă ideea unei agresiuni occidentale în regiune. Ministerul Apărării de la Chișinău a calificat această informație drept un fakenews.

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.

Cătălin Gomboș

30 Dec 2021
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 8 min
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, condamnat la moarte pe teritoriul Ucrainei

Conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost condamnată la moarte pe teritoriul Ucrainei. Narațiunea de propaganda, care a fost distribuită de presa din Rusia, denaturează conținutul unei decizii a Direcției principale de spionaj a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 May 2022