Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Rusia, victima propagandei occidentale

kuzmin
©EPA-EFE/ROBERT  |   Valery Kuzmin, the ambassador of the Russian Federation in Romania, delivers a speech at the Soviet Soldier Heroes Cemetery in Bucharest, Romania, 08 May 2018, during celebrations dedicated to mark the 73-rd anniversary of Victory Day. Members of the Russian community in Bucharest, along with Russian Federation Embassy personnel, celebrated the 73-rd anniversary of the victory of the Soviet Union's Red Army and its allies over Nazi Germany in WWII.

Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.

ȘTIRE: „Astăzi, în Occident, a devenit o modă ca Rusia să fie acuzată, nefondat, de nu știu ce ”comportament agresiv”. Ca să nu mai vorbim de substituirea vulgară a noțiunilor (spre exemplu, manevrele militare pe propriul tău teritoriu nu pot fi definite drept agresiune!). Strategii occidentali, dar, în primul rând, cei ai NATO, nu pot accepta faptul că, după prăbușirea URSS-ului, Rusia a reușit să supraviețuiască, să se ridice din genunchi și să creeze un potențial defensiv, suficient pentru apărarea propriilor interese legitime pe arena internațională”, spune Kuzmin în interviu.

„Victoria din Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost rezultatul direct al uneia dintre etapele istoriei milenare a statului rus, ce a întruchipat ridicarea fără de egal a spiritului național și patriotic. Apărută în mod spontan, în urmă cu câțiva ani, mișcarea națională ”Regimentul Nemuritor” a devenit cea mai bună dovadă a faptului că acest spirit trăiește și nu intenționează să se supună aspirațiilor geostrategice ale unor imaginari parteneri de pe alte meleaguri, animați nu doar de dorința de a jefui nestingheriți, dar și de cea de a distruge complet Rusia”, adăugă oficialul rus. 

NARAȚIUNI: 1. Rusia desfășoară exerciții militare pe teritoriul său și are tot dreptul să o facă. 2. Rusia este puterea care a învins Germania nazistă și marea câștigătoare a celui de-Al Doilea Război Mondial. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: Interviul a fost acordat de ambasadorul Valeri Kuzmin pe data de 9 mai, atunci când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei împotriva Germaniei naziste, iar în UE se sărbătorește Ziua Europei (aliații marchează înfrângerea Germaniei pe 8 mai, când aceasta a capitulat).

În ultimii ani, Rusia duce o campanie de dezinformare agresivă în legătură cu rolul său de „țară eliberatoare” a Europei de naziști și acuză Occidentul că ar încerca să diminueze rolul pe care Moscova l-a avut în economia păcii din Europa. 

În ceea ce privește recentele desfășurări de trupe la granițele Ucrainei, estimate undeva în jurul a 100.000 de militari, Rusia consideră că este dreptul ei să facă acest lucru, fără a i se spune dinspre Occident că militarismul crescut și afișat după 2013-2014 - Euromaidan și anexarea Crimeii - pune în gardă țările baltice și pe cele riverane la Marea Neagră. 

Rusia este într-o campanie de victimizare constantă, deși inițiază ample exerciții militare, invadează și anexează teritorii, ceea ce neliniștește, în mod justificat, statele vecine. 

OBIECTIV: Legitimarea manevrelor militare de intimidare. Exercitarea unei presiuni asupra autorităților de la Kiev în scopul obținerii unor noi concesii în cadrul negocierilor cu separatiștii proruși din Donbass. Transmiterea unui mesaj către Occident că Ucraina trebuie să rămână în sfera de influență a Moscovei. Crearea unei imagini de țară care a stat mereu de gardă la porțile Europei, una care s-a apărat și nu a inițiat acțiuni militare nejustificate în ultimul secol în Europa.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Kuzmin afirmă că Rusia are tot dreptul să facă exerciții militare de amploare pe teritoriul său, numai că peninsula Crimeea, anexată ilegal în urma unei invazii militare în 2014, nu este teritoriul său, conform dreptului internațional. Dreptul său suveran asupra acestui teritoriu nu este recunoscut de nicio țară din rândul celor care creează sistemul de relații internaționale.

Pe de cealaltă parte,  Marele Război pentru Apărarea Patriei la care Rusia face referire este în fapt o minciună prin omisiune promovată de tezele istorice politizate ale Moscovei încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Acest Mare Război cuprinde perioada 22 iunie 1941 - 9 mai 1945. Mai exact, de la Operațiunea Barbarossa inițiată de Germania împotriva Uniunii Sovietice. Nu se pomenește nimic de Pactul Stalin-Hitler (Ribbentrop-Molotov) semnat la 23 august 1939, care a fost în fapt înțelegerea dintre doi aliați - Germania nazistă și Uniunea Sovietică - de a-și împărți Europa după invadarea și ocuparea mai multor țări europene și a dat startul, la 1 septembrie 1939, invadării Poloniei și celei de-a doua conflagrații mondiale.  

De altfel, Parlamentul European a stabilit printr-o rezoluție emisă la 19 septembrie 2019, că răspunderea pentru izbucnirea conflagrației, în 1939, o poartă atât Germania nazistă, cât și Uniunea Sovietică; ca braț al acesteia, Armata Roșie a invadat statele baltice și a atacat Polonia în timp ce aceasta încerca să reziste agresiunii naziste dinspre vest. În cazul României, URSS a dat un ultimatum la finalul lunii iunie 1940 prin care a luat Basarabia și nordul Bucovinei, teritorii care nici până astăzi nu se mai află în componența României, ca urmare a agresiunii Moscovei asupra României de atunci. De altfel, acesta a și fost scopul intrării României în război împotriva URSS în iunie 1941, și anume pentru a-și recupera teritoriile pierdute cu un an înainte. 

Rusia duce de ani de zile o campanie de mistificare a istoriei potrivit căreia Armata Roșie ar fi fost singura care a eliberat Europa. Rolul puterilor mai mici, prin care și România care a întors armele și a luptat cu mari sacrificii împotriva Germaniei, este mai degrabă bagatelizat, iar rolul puterilor occidentale precum SUA, Marea Britanie, Canada, etc, este aproape șters din narațiunile Moscovei. 

De altfel, cu ocazia zilei de 9 mai, Ambasada SUA la București, a făcut o postare în care a scris că „America a trimis arme și echipamente în Uniunea Sovietică, pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Din 1941 până în 1945 au fost livrate 400.000 de jeep-uri și camioane, 14.000 de avioane, 13.000 de tancuri, arme, muniție, tehnică militară, medicamente, pături, încălțăminte, milioane de tone de produse petroliere și mâncare, toate în valoare de 11,3 miliarde de dolari (180 de miliarde la valoarea din 2016)”. 

Ambasada SUA la București menționează că acesta a fost un împrumut pe care URSS, sau succesoarea sa Rusia, nu l-a mai returnat niciodată. Diplomația americană îl citează inclusiv pe fostul lider sovietic Stalin, prin memoriile lui Nichita Hrușciov, care a afirmat că, dacă „Statele Unite nu ne-ar fi ajutat, nu am fi câștigat războiul”.

Postarea Ambasadei SUA este o reacție, în fapt, la mistificările constante pe care Rusia le încearcă în privința rolul său exagerat în lupta împotriva naziștilor în Europa și demonstrează că fără aceste ajutoare militare masive din Occident, dar și din rândul statelor mai mici, campania din vest a Rusiei ar fi putut fi considerabil încetinită. Numai participarea României la această campanie de partea URSS, susține istoriografia română, a scurtat războiul împotriva naziștilor cu circa șase luni de zile. 

Per total, Rusia încearcă să inducă ideea că ceea ce face astăzi în Ucraina și în zona Mării Negre, dar și în Europa, este cumva justificat prin sacrificiul Armatei Roșii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului în încercarea de a-și justifica acțiunile militare de astăzi prin prisma sacrificiului anterior. 

 

 
Tags: Ucraina, Rusia, Statele Unite, Euromaidan
Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  vestidinrusia.ro
 • Data publicării:
  08/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  filoruși, nostalgici după Uniunea Sovietică, eurosceptici și anti-americani
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

Potrivit unei narațiuni false publicate în România, arestarea ziaristului și activistului belarus Roman Protasevici de către regimul lui Aleksandr Lukașenko de la Minsk este doar o diversiune a Washingtonului pentru a abate atenția de la ridicarea interdicțiilor legate de construcția gazoductului ruso-german Nord Stream 2.

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Timp de citire: 6 min
 • Exercițiile militare organizate de Moscova în Crimeea sunt legitime întrucât au loc pe teritoriu rusesc, afirmă ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, într-un interviu în care reia o serie de teze ale propagandei Kremlinului, inclusiv unele legate de cel de-Al Doilea Război Mondial.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia desfășoară exerciții militare pe teritoriul său și are tot dreptul să o facă. 2. Rusia este puterea care a învins Germania nazistă și marea câștigătoare a celui de-Al Doilea Război Mondial.
 • OBIECTIV: Legitimarea manevrelor militare de intimidare. Exercitarea unei presiuni asupra autorităților de la Kiev în scopul obținerii unor noi concesii în cadrul negocierilor cu separatiștii proruși din Donbass. Transmiterea unui mesaj către Occident că Ucraina trebuie să rămână în sfera de influență a Moscovei. Crearea unei imagini de țară care a stat mereu de gardă la porțile Europei, una care s-a apărat și nu a inițiat acțiuni militare nejustificate în ultimul secol în Europa.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021