Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România este condusă de ambasadorii occidentali

Colonie
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   An anti-migration protester carries a placard reading Stop Colonizing Romania', while attending a rally in downtown Bucharest, Romania, 05 December 2018. Anti-migration activists, nationalist supporters and orthodox church supporters marched through Romania's capital to ask the government not to sign the the Global Migration Compact agreement next week. The European Union's migration commissioner is calling on member countries that have turned against a UN- backed migration pact to reconsider their opposition

România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.

ȘTIRE: „România este condusă de ambasadori străini, care au săptămînal întîlniri la nivel înalt în care oficialii români le raportează toate mișcările – decizii și proiecte – în domeniul politic și economic, o situație care intră în contradicție cu prevederile Convenției de la Viena, din 1961. Cea care interzice diplomaților străini amestecul în treburile interne ale altui stat. Confirmarea vine de la însuși nr.2 în stat, președintele Senatului, Anca Dragu, într-un interviu stupefiant pentru Aleph News.

În interviu, Dragu dezvăluie – cu oarece mîndrie chiar – că are săptămînal cîte 2-3 întîlniri cu ambasadori străini, în care le prezintă stadiul reformelor și alte asemenea informații.
Principial, discuțiile dintre ambasadorii străini și mai-marii unui stat nu exclud, desigur, teme precum evoluția evenimentelor din statul acreditar ori tratative guvernamentale.”

NARAȚIUNI: 1. România este condusă de reprezentanți ai corpului diplomatic. 2. Contactele cu oficiali români și exprimarea unor opinii/doleanțe/sfaturi legate de România reprezintă un amestec în treburile interne ale țării.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Principiul neamestecului în treburile interne reprezintă unul dintre principalele argumente folosite de regimurile autoritare sau corupte pentru a putea să își continue netulburate abuzurile împotriva propriilor populații. Această obsesie privind „neamestecul în treburile interne” reprezintă și o metodă de a abate atenția de la anumite probleme: în loc să explice sau să își asume responsabilitatea, regimurile autoritare acuză (fie direct, prin oficiali, fie indirect, prin organe de presă sau comentatori subordonați) țările străine care atrag atenția asupra acestor probleme că se amestecă în treburile lor interne. State ca Rusia și China, cunoscute pentru derivele lor autoritare și agresivitatea în politica externă, folosesc în mod frecvent argumentul neamestecului în treburile interne. Ideea a fost preluată și de extremiști, izolaționiști sau euro-sceptici, care o folosesc inclusiv pentru a contesta rolul UE (Comisia, Consiliul etc.) în politicile statelor membre. În România, Nicolae Ceaușescu a pledat în repetate rânduri pentru neamestecul în treburile interne; ulterior, această idee a fost folosită, într-o formă sau alta, de persoane publice sau politicieni asociate cu populismul, naționalismul sau corupția. Narațiunea privind amestecul în treburile interne stă și la baza tezei referitoare la România, colonia Occidentului.

OBIECTIV: Subminarea încrederii românilor în parteneriatele cu aliații occidentali ai României; promovarea tezelor naționaliste și ale celor conspiraționiste privind „colonia România”.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Senatul are și relații externe, iar între atribuțiile președintelui intră reprezentarea instituției în relații externe (art. 35, lit. g. din Regulamentul Senatului). Faptul că un diplomat încearcă să afle mai multe lucruri despre situația dintr-o anumită țară – inclusiv prin întrebări directe adresate, într-un cadru formal, oficialilor țărilor respective – ține de specificul muncii de diplomat, care nu implică doar transmiterea unor mesaje, ci și facilitarea legăturilor, inclusiv prin înțelegerea țării în care se află pentru a putea oferi o imagine cât mai clară. Aceasta le poate fi utilă nu doar guvernelor ci și cetățenilor obișnuiți care doresc să călătorească, sau oamenilor de afaceri interesați de o nouă piață. Nu rezultă de nicăieri din interviul oferit de Anca Dragu că diplomații cu care s-a întâlnit i-ar fi dictat ce pași să facă; mai mult, nici măcar nu intră în atribuțiile președintelui Senatului administrarea României, care ține de executiv.

Argumentul cu articolul 41 al Convenției de la Viena nu ține cont de două aspecte. În primul rând, în practica internațională, articolul 41 al Convenției de la Viena a fost considerat irelevant atunci când au fost necesare intervenții pentru apărarea drepturilor omului și a unor populații vulnerabile și persecutate (de exemplu în fosta Iugoslavie). În al doilea rând, formularea cu „neamestecul în treburile interne” este una vagă și nu există un consens cu privire la ce înseamnă „amestecul”. Statele lumii nu sunt izolate ci funcționează în cadrul unei comunități internaționale în cadrul căreia interacționează unele cu altele. Aceste interacțiuni sunt reglementate de acorduri și tratate sau de apartenența la anumite organisme și organizații internaționale, care au la rândul lor reguli și reglementări. Există derive de tot felul de la această multitudine de reguli, acorduri, tratate, principii etc. și e greu de argumentat că observarea lor reprezintă un amestec în treburile interne, cu atât mai mult cu cât rolul diplomaților este și acela de a comunica în numele guvernelor pe care le reprezintă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Președintele Senatului, Anca Dragu, s-a întâlnit în mod regulat cu reprezentanți ai corpului diplomatic; Convenția de la Viena din 1961 prevede, la art. 41.1. principiul neamestecului în treburile interne.


 • Publicație / Media:
  inpolitics.ro
 • Data publicării:
  26/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul naționalist, euro-sceptic, anti-occidental.
 • Amplificare:
  cotidianul.ro
 • Narațiune cheie:
  România este condusă de ambasadorii străini
Alte articole
FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

FAKE NEWS: Dominic Fritz și Klaus Iohannis, „naziștii” cu apucături dictatoriale și antisemite din fruntea României împotriva „manifestanților pașnici” ai AUR

Presa afiliată Kremlinului condamnă autoritățile din România care critică protestele declanșate de partidul AUR împotriva restricțiilor impuse de carantină în contextul înmulțirii cazurilor de Coronavirus în România, dar și în lume.

FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

Cătălin Gomboș

29 Apr 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 4 min
 • România este condusă de ambasadorii străini, afirmă o publicație online, care reia o teză folosită frecvent în ultimii ani de personaje populiste, naționaliste sau corupte. De data aceasta, ca argument pentru probarea narațiunii, este adusă o declarație a președintelui Senatului, Anca Dragu, care a spus că are întâlniri uzuale cu reprezentanți ai corpului diplomatic.
 • NARAȚIUNI: 1. România este condusă de reprezentanți ai corpului diplomatic. 2. Contactele cu oficiali români și exprimarea unor opinii/doleanțe/sfaturi legate de România reprezintă un amestec în treburile interne ale țării.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii românilor în parteneriatele cu aliații occidentali ai României; promovarea tezelor naționaliste și ale celor conspiraționiste privind „colonia România”.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021