Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent

FAKE NEWS: Europa, în pragul unei pene catastrofale de curent
©EPA-EFE/RAYNER PENA  |   Un bărbat folosește lanterna telefonului său mobil pentru a-și ilumina intrarea în casă, în timpul unei pene de curent în Caracas, Venezuela, 13 iunie 2021.

O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menționează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.

ȘTIRI: „O pană de curent, care ar putea lăsa tot continentul în beznă zile în şir este cea mai nouă temere a europenilor. Efectele ar fi devastatoare. Pentru că fără electricitate tot ce ţine de modul modern de viaţă se prăbuşeşte: rămânem fără alimentare cu apă, fără transport, sistem de sănătate, fără încălzire, internet sau televiziune.” (Observator News)

„Se anunță o pană majoră de curent în toată Europa! O țară și-a anunțat deja populația de ce o să se întâmple și a cerut ajutorul Armatei. Nici România s-ar putea să nu scape, mai ales că sistemul energetic european este integrat.” (Capital)

„Conform presei naționale, nu este prima dată când armata austriacă a avut dreptate cu predicțiile. În 2017, oficialii vorbeau de o posibilă pandemie care să paralizeze lumea în următoarea decadă, ceva ce s-a dovedit, până la urmă, adevărat” (ProTV.ro)

NARAȚIUNE: UE urmează să se confrunte cu o pană masivă de curent.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Penele masive de curent, care afectează regiuni întinse, una sau chiar mai multe țări sunt rare însă au loc din când în când. Nord-estul Statelor Unite și provincia canadiană Ontario au fost afectate de o pană care a durat câteva ore și a fost cauzată de o eroare de software în 2003, iar în același an zeci de milioane de italieni și elvețieni au rămas fără curent electric, timp de câteva ore, în 2015 Turcia a fost afectată de o pană masivă de curent electric, Venezuela a trecut prin mai multe căderi ale rețelei la nivel național în 2019, iar exemplele pot continua.

Cauzele unor astfel de pene de curent pot fi multiple – erori de software, supraîncărcarea rețelei, accidente, fenomene naturale care pot duce la ruperea cablurilor de înaltă tensiune, uzarea rețelei și întreținerea deficitară a acesteia (indicată drept posibilă cauză în Venezuela), sabotajele (folosite ca explicație tot în Venezuela, dar de guvern), atacuri cibernetice, cum a fost cel lansat de așa-numitul grup Sandworm asupra Ucrainei în 2016 etc.

În ianuarie 2020, noul ministru austriac al apărării, Klaudia Tanner, și-a prezentat prioritățile mandatului; una dintre acestea era asigurarea infrastructurii cheie și pregătirea forțelor armate pentru situația în care țara se va confrunta cu o pană masivă de curent. La sfârșitul lui octombrie, 2021, subiectul a revenit în actualitate atunci când Ministerul austriac al apărării a lansat o campanie de informare pentru populație, prin care aceasta este avertizată că e posibil să se înregistreze pene masive de curent, care ar afecta funcționarea a numeroase servicii de bază, și învățată ce poate face într-o astfel de situație.

Informații despre campanie au ajuns și în România, de obicei din surse terțe (de pildă via pagina de internet a publicației spaniole de limba engleză EuroWeekly News, care a citat tot o publicație spaniolă, La Razon, care la rândul său a menționat un clip postat pe YouTube de ministerul austriac al apărării). Numeroase publicații au transmis ideea – în titlu sau chiar și în conținutul articolelor – că o pană masivă de curent electric, la nivel european, este iminentă și că aceasta va dura zile sau chiar săptămâni. Se afirmă că ministrul austriac al apărării a lansat un avertisment în acest sens, iar unele publicații se folosesc de prilej pentru a critica autoritățile române că, spre deosebire de cele austriece, nu se pregătesc în niciun fel pentru această criză.

OBIECTIV: Obținerea unei audiențe mari (metoda clickbait); inducerea unei stări de neliniște, dar și a nemulțumirii față de autorități care nu iau măsuri pentru a preveni o catastrofă „iminentă”.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Austria nu a avertizat că o pană de curent la nivelul UE este iminentă sau inevitabilă, nici nu a prezis amploarea sau durata acesteia. Atunci când a fost lansată campania de informare, Klaudia Tanner doar a afirmat că posibilitatea unui black-out trebuie „luată în calcul”. Estimarea amenințărilor la adresa siguranței naționale, anticiparea posibilelor crize și prevenirea acestora este o chestiune de rutină pentru multe state, astfel încât diferitele instituții, autoritățile și populația să știe cum să reacționeze și ce are de făcut. Terorismul, posibile pandemii, catastrofe naturale, atacuri cibernetice masive, colapsul infrastructurii strategice etc. sunt printre amenințările/riscurile luate în mod obișnuit în calcul și pentru care se fac pregătiri – în România, de pildă, sunt organizate cu regularitate exerciții care simulează un cutremur major și există campanii în care populația este informată cum ar trebui să reacționeze în situația unui astfel de dezastru. Înainte de apariția SARS-CoV-2, de exemplu, posibilitatea apariției unei pandemii a fost luată în calcul atât de oameni de știință cât și de guverne, fiind inclusă de unele din acestea din urmă în riscurile de securitate; pregătirile propriu-zise pentru o astfel de pandemie au lipsit în multe locuri, însă acum există deja un set de măsuri luate de unele state – de pildă la nivelul UE – pentru a reduce impactul unei crize similare în viitor.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În Austria a fost lansată o campanie de conștientizare a populației cu privire la riscul unei pene masive de curent și ce ar trebui făcut în cazul în care aceasta are loc, iar ministerul austriac al apărării se pregătește pentru posibilitatea unei pene ample de curent în cadrul programului său de prevenire a crizelor.

Tags: Energie

 • Publicație / Media:
  DCnews, capital.ro, ProTV.ro, romaniatv.net, observatornews.ro
 • Data publicării:
  29/10/2021
 • Amplificare:
  Rețele de socializare, presa online și audiovizuală
 • Narațiune cheie:
  Europa este în pragul unei pene catastrofale de curent
Alte articole
FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

FAKE NEWS: Societatea civilă acaparează puterea în Republica Moldova

Presa afiliată socialiștilor de la Chișinău reia narațiunile cu privire la un presupus plan prin care societatea civilă – prezentată într-o lumină negativă – să preia puterea în Republica Moldova.

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

Cătălin Gomboș

02 Nov 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 4 min
 • O pană majoră de curent electric, care ar putea dura până la două săptămâni, este iminentă în Uniunea Europeană, afirmă o parte din mass-media din România, care menționează un presupus avertisment al ministrului austriac al apărării. De fapt, armata austriacă doar ia în calcul posibilitatea unei pene de curent în cadrul programului său de pregătire a crizelor și a lansat o campanie de informare pentru populație care nu are nimic neobișnuit.
 • DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Austria nu a avertizat că o pană de curent la nivelul UE este iminentă sau inevitabilă, nici nu a prezis amploarea sau durata acesteia. Atunci când a fost lansată campania de informare, Klaudia Tanner doar a afirmat că posibilitatea unui black-out trebuie „luată în calcul”. Estimarea amenințărilor la adresa siguranței naționale, anticiparea posibilelor crize și pregătirea acestora este o chestiune de rutină pentru multe state, astfel încât diferitele instituții, autoritățile și populația să știe cum să reacționeze și ce are de făcut. Terorismul, posibile pandemii, catastrofe naturale, atacuri cibernetice masive, colapsul infrastructurii strategice etc. sunt printre amenințările/riscurile luate în mod obișnuit în calcul și pentru care se fac pregătiri
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021