Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO

FAKE NEWS: România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Militari din Forțele Speciale ale armatei române, care au servit în misiuni de război în Afganistan și Irak, defilează cu vehiculele lor „Humvee” în timpul unei parade militare care marchează a 100-a Ziua Marii Uniri la București, România, 01 decembrie 2018.

România a fost atrasă într-o cursă de aliații săi din NATO pentru a trimite echipamentele militare, militari  și instructori în Ucraina, dar când Rusia va începe războiul cu această țară Bucureștiul va fi abandonat, potrivit unei narațiuni false publicate de Evenimentul Zilei.

ȘTIRE: „Ucraina nu este membru NATO. Nefiind membru NATO, statele membre ale organizației nu au niciun motiv să riposteze. Prin urmare, Vladimir Putin poate decide ce-l taie capul. Fără a risca vreo ripostă militară. Și vine și pansamentul pe rană. În sensul că, dacă Federația Rusă invadează Ucraina, o ocupă și o anexează, ea își asumă alt tip de consecințe. Sancțiuni economice […] Într-o confruntare de asemenea proporții, pe scurt, de tip global, România, ca și alte state din Grupul celor Nouă, care și-au stabilit capitala simbolică la București, pare prinsă într-o capcană. Și ar putea fi strivită între cele două tranșee […] Numai că asta s-a întâmplat în condițiile în care state din flancul sud-estic NATO și în special România s-au lăsat antrenate într-o aventură extrem de periculoasă, susținând, prin intermediul unor documente parafate, forțele armate ale Ucrainei împotriva presiunii Rusiei și, prin fapte materiale relevante, specialiști în tehnică militară armata controlată de Kiev, percepută de către Moscova drept un inamic de prim rang. Peste câteva zile România s-ar putea să fie lăsată cu ochii în soare. În ofsaid. Și atunci ce vom face? Ne vom abandona numeroasele jucării militare amplasate în Ucraina, ca și când ele nu ar reprezenta nimic? Ne vom abandona militarii și specialiștii deplasați acolo, ca și când aceștia nu ar fi servit culorile patriei? Și dacă nu vom face astfel, nu cumva vom fi la rândul nostru abandonați de partenerii relevanți din NATO?,” se arată într-un editorial publicat de Sorin Roșca Stănescu pe evz.ro.

NARAȚIUNI: 1. România a desfășurat forțe și echipamente în Ucraina. 2. România va fi abandonată de NATO când Rusia va ataca Ucraina, iar Bucureștiul va pierde militarii și echipamentele trimise în această țară.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În ultimele luni Rusia a mobilizat efective semnificative la granițele Ucrainei, ceea ce a dus la o amplificare a tensiunilor într-un climat care era, deja, încordat. Moscova încearcă să forțeze mână Occidentului și să impună o serie de „condiții” astfel încât Ucraina să nu fie primită în NATO și să rămână în sfera de influență a Moscovei. Dreptul la autodeterminare al Ucrainei este ignorat de partea rusă. Lista de condiții a Moscovei include interzicerea oricărei extinderi a NATO și a înființării de baze militare americane în toate statele din fostul spațiu sovietic, dar și „abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală”.

România găzduiește militari și tehnică militară americană în trei baze militare: la Desevelu în județul Olt, acolo unde există scutul anti-rachetă, în baza militară de la Kogălniceanu în județul Constanța și la baza aeriană de la Câmpia Turzii din județul Cluj.

Totodată, România, la fel ca aliații săi din NATO și partenerii europeni, și-a exprimat în repetate rânduri susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a condamnat ferm ocuparea și anexarea Crimeii de către Rusia. Pe de altă parte, la fel ca și alte state din regiune, Bucureștiul s-a arătat îngrijorat de militarismul tot mai pronunțat al Rusiei.

OBIECTIV: Manipularea opiniei publice că România va fi părăsită de aliații săi militari în cazul unui conflict.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În primul rând, afirmațiile din articolul din Evenimentul Zilei, potrivit cărora România ar avea desfășurate trupe sau a trimis instructori militari în Ucraina, sunt complet false. De asemenea, România nu are niciun fel de echipament de luptă dislocat în acest moment pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit unei răspuns dat de Ministerul Apărării Naționale la o întrebare Veridica, „România nu a executat și nu are în desfășurare în Ucraina misiuni sau acțiuni de genul celor sugerate în articolul la care faceți referire”.

MApN a precizat că relațiile de cooperare româno-ucrainene în domeniul apărării se desfășoară în mod transparent, în plan bilateral, în formate regionale, precum și în cadrul organizațiilor internaționale, în special sub auspiciile Alianței Nord-Atlantice, în baza Parteneriatului NATO – Ucraina.

„În plan bilateral, cooperarea dintre cele două armate se concretizează prin acțiuni de instruire în comun, care se desfășoară pe teritoriul României sau teritoriul Ucrainei, în cadrul unor exerciții bilaterale sau internaționale planificate și comunicate în mod transparent. Detalii despre aceste exerciții găsiți pe pagina de internet a Ministerului Apărării Naționale, consultând arhiva de comunicate difuzate de instituție”, precizează Biroul de presă al Ministerul Apărării.

De altfel, relațiile pe dimensiunea militară dintre România și Ucraina se desfășoară în parametrii unui acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare, semnat la nivel de ministere ale Apărării de cele două țări pe 5 septembrie 2020.

„Acordul va contribui la întărirea cooperării bilaterale prin crearea cadrului legal necesar instituțiilor și agenților economici din cele două țări pentru dezvoltarea de proiecte comune în domenii cum ar fi achiziția, reparația și modernizarea de armament și de tehnică militară, cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnico-militar și schimbul de informații și de experiență în standardizarea, codificarea și controlul calității tehnicii militare”, au mai declarat reprezentanții MApN pentru Veridica.ro.

În ceea ce privește presupusa abandonare a României de către NATO, articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord vorbește despre principiul apărării comune, astfel că orice atac asupra unuia dintre membrii Alianței va fi considerat un atac la adresa NATO in corpore, iar toți membri semnatari au obligația de a interveni în apărarea statului atacat.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat recent că este „extrem de improbabil” ca Londra şi aliaţii săi să intervină militar în cazul unei invazii ruse în Ucraina.

Tags: Ucraina, Rusia, război, NATO, Criza din Ucraina

 • Publicație / Media:
  EvZ.ro
 • Data publicării:
  20/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățeni cu viziuni anti-NATO și eurosceptici.
 • Amplificare:
  ziare.com
 • Narațiune cheie:
  România a trimis echipamente și militari în Ucraina și va fi abandonată de NATO
Alte articole
FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

FAKE NEWS: Criticarea negaționiștilor Covid-19, un act de cenzură

Criticarea derapajelor de la TVR din programul de Revelion este catalogată drept o tentativă de a-i cenzura pe cei care îl ironizează pe Klaus Iohannis.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: O relație bună cu Ucraina va fi extrem de costisitoare pentru Moldova, care riscă inclusiv un nou război în Transnistria

FAKE NEWS: O relație bună cu Ucraina va fi extrem de costisitoare pentru Moldova, care riscă inclusiv un nou război în Transnistria

Apropierea de Ucraina este păguboasă pentru Moldova, care nu are nimic de câștigat din această relație. Din contră, țara va avea de pierdut din această relație, întrucât Kievul și Occidentul încearcă să o folosească în disputa lor cu Federația Rusă, și riscă chiar și un conflict în Transnistria. Aceste narațiuni au fost lansate de două publicații afiliate PSRM și Kremlinului în contextul intensificării dialogului dintre Chișinău și Kiev.

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Timp de citire: 5 min
 • România a fost atrasă într-o cursă de aliații săi din NATO pentru a trimite echipamentele militare, militari și instructori în Ucraina, dar când Rusia va începe războiul cu această țară Bucureștiul va fi abandonat, potrivit unei narațiuni false publicate de Evenimentul Zilei.
 • NARAȚIUNI: 1. România a desfășurat forțe și echipamente în Ucraina. 2. România va fi abandonată de NATO când Rusia va ataca Ucraina, iar Bucureștiul va pierde militarii și echipamentele trimise în această țară.
 • OBIECTIV: Manipularea opiniei publice că România va fi părăsită de aliații săi militari în cazul unui conflict.
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022