Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: În 2021 vine Apocalipsa zombie, dar omenirea va fi salvată de oameni roboți și Biserică

Nostradamus
©  |  
Fals
Adevărat

Sputnik îi atribuie lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință.

“[…]

 Apocalipsa zombie

Sfârșitul omenirii poate fi mai aproape decât credem. Un oarecare savant va crea o armă biologică, un virus, care va transforma oamenii în zombie.

Foamete mondială

Primele semne ale sfârșitului lumii în 2021 vor fi foametea, cutremure de pământ, virușii și epidemiile. Pandemia coronavirusului e doar un vârf de aisberg, care va lansat o serie de evenimente tragice. Tragedia mondială îi va aduce pe oameni în trecut, iar cea mai mare parte a populației va suferi de blesteme.

Furtuni solare

Multitudinea de furtuni solare va provoca mari daune tuturor formelor de viață de pe planetă. Urmările dezastruoase ale schimbărilor climatice vor provoca războaie și conflicte, în toată lumea va începe lupta pentru resurse și supraviețuire.

Un asteroid va lovi Pământul 

Potrivit textelor profetului, este vorba de un asteroid gigantic, care va cădea pe Pământ. Ajuns în atmosferă, acesta se va înfierbânta atât de mult, încât cerul va fi cuprins de flăcări.

Soldaților li se vor implanta cipuri

În capurile militarilor americani vor fi implantate cipuri, după care aceștia vor deveni primii oameni-roboți cu o inteligență digitală înaltă și vor începe să salveze omenirea.

Biserica, o barcă de salvare

Nu contează cât timp va rămâne Papa Francisc liderul catolicilor, acesta va lăsa o moștenire imensă și va apropia un număr mare de oameni de biserică.”

NARAȚIUNI: 1. Un virus creat în laborator, ca armă bilogică, va pune omenirea în pericol. 2. Oamenilor le vor fi implantate cipuri. 3. Biserica va deveni tot mai importantă.

CONTEXT: Rusia a fost acuzată frecvent că s-ar afla în spatele unor campanii de narațiuni false și că ar încuraja/promova/iniția chiar și diferite teorii ale conspirației. Acest lucru este valabil și pentru pandemia de coronavirus: Federația Rusă s-a aflat, încă de la începutul pandemiei de coronavirus, în spatele unei ample campanii de dezinformare cu privire la aceasta, documentată de mass-media și de portaluri specializate în debunking și denunțate de oficiali americani și de Serviciul de Acțiune Externă al Uniunii Europene. Sputnik apare frecvent printre canalele folosite pentru răspândirea unor narațiuni false cu privire la pandemie, iar varianta în română a acestuia a promovat personaje care s-au implicat de la bun început în proteste ale celor care negau existența/riscurile coronavirusului. Printre teoriile cel mai des promovate cu privire la SARS-CoV-2  este aceea că ar fi un virus creat în laborator, o armă biologică.

Ideea de virus creat în laborator apare într-o mulțime de cărți și filme despre o apocalipsă zombie, printre cele mai populare numărându-se 28 Days Later și World War Z.

Teoria conspirației cu privire la implantul ce micro-cipuri este, de asemenea, veche, dar a fost revitalizată și adaptată după izbucnirea pandemiei de coronavirus, una dintre variante, demontată aici, fiind că Bill Gates ar intenționa să implanteze cipuri.

Dincolo de aceste teorii ale conspirației, lista atribuită de Sputnik lui Nostradamus pare a fi o adevărată trecere în revistă a scenariilor apocaliptice a căror posibilitate a fost luată în calcul de oameni de știință și/sau de scenariștii de la Hollywood, dar care sunt extrem de puțin probabile – impactul unui asteroid, cutremure, încălzire globală. 

Toate aceste elemente, atribuite la fel ca și în materialul Sputnik lui Nostradamus, figurează în articole publicate de tabloide britanice la sfârșitul lunii decembrie. Express.co.uk afirmă însă că militarii cipați sunt chinezi, în timp ce mirror.co.uk are o abordare mai similară cu cea a Sputnikului. Ambele tabloide par a avea ca sursă yearly-horoscope.org (Mirror chiar citează siteul).

Yearly-horoscope a lansat și ideea apropierii de biserică prin Papa Francisc însă, din nou, narațiunea unei biserici mari și puternice se potrivește cu ideologia cultivată în ultimii ani de Moscova și sateliții săi politici externi, care au căutat să pună în antiteză un conservatorism religios cu drepturile și libertățile din societățile democratice (promovând, de pildă, conceptul de Gayropa).

OBIECTIV: Diseminarea narațiunilor care pot submina imaginea Occidentlui și a forțelor politie pro-occidentale.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Nostradamus nu a fost profet (s-a demonstrat că nu există vreo dovadă care să arate că măcar un singur catren arată un eveniment viitor, fiind vorba strict de interpretări ulterioare), catastrofele naturale reprezintă doar evenimente ipotetice, virusul nu a fost creat în laborator, nu există programe de implantare de cipuri etc.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Kremlinului

 

 


  • Data publicării:
    08/01/2021
  • Narațiune cheie:
    Nostradamus a prezis pandemii generate de arme biologice, microciparea și creșterea importanței Bisericii.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

FAKE NEWS: Maia Sandu e responsabilă de scumpirea carburanților

Socialiștii și publicații care le sunt afiliate afirmă că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi responsabilă de scumpirile succesive ale carburanților din ultimele luni. Narațiunea este promovată în ciuda faptului că președinția nu deține nicio pârghie care i-ar permite să stabilească prețurile respective.

Cătălin Gomboș

11 Jan 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 3 min
  • Sputnik îi atribuie lui Nostradamus profeții care „confirmă” teorii ale conspirației, narațiuni fake moderne și riscuri luate în calcul de oameni de știință.
  • NARAȚIUNI: 1. Un virus creat în laborator, ca armă bilogică, va pune omenirea în pericol. 2. Oamenilor le vor fi implantate cipuri. 3. Biserica va deveni tot mai importantă.
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
29 Nov 2021
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021