Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: România devine un front ortodox împotriva Vestului

Dezinformare

În România se va ridica o forță politică ce va prelua puterea pentru a lupta pentru suveranitatea țării și Biserica Ortodoxă, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik.

ȘTIRE: „Dar poate cel mai mult îl doare pe autorul articolului [din cotidianul elvețian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung] ascensiunea AUR, care reprezintă dovada că acest curent naționalist are acum din nou reprezentare şi în Parlamentul României, un fel de continuator al ideologiei fostei formaţiuni Partidul România Mare al lui Corneliu Vadim Tudor […] De unde această grijă a Occidentului însă? Să se fi speriat Vestul că România devine o țară suverană, la fel cum au reușit Ungaria și Polonia?”, scrie Sputnik.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Occidentul este speriat că AUR va face din România un stat suveran. 2. Și în România, ortodoxismul răsăritean va lupta împotriva Vestului decadent.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conform ultimelor sondaje, pe fondul unei prestații slabe din partea partidelor pro-europene și a crizei politice din România suprapusă pe criza pandemică, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) crește în sondaje. Cel mai recent sondaj realizat la mijlocului lunii septemrie de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) la comanda PSD arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%.

Pe de altă parte, propagandă rusă se intensifică pe una dintre temele sale centrale și anume că Vestul este decadent, imoral și golit de valorile creștine. Toate aceste se suprapun și pe o criză pandemică în România și lupte interne pentru putere.

Exponenții politici ai dreptei pro-europene sunt angrenați în conflicte politice încă de la venirea lor la putere în decembrie 2020, fapt ce favorizează partidele populiste de tip AUR și retorica acestora împotriva Vestului, căruia i se impută problemele interne ale României ca țap ispășitor.

Oliver Jens Schmitt este un istoric austriac specializat, printre altele, pe istoria fascismului în Europa de est și, mai ales, în România; el este autorul unei importante biografii a liderului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu și a urmărit și fenomenul naționalist și extrema dreaptă românească contemporană.

Astfel în aproximativ 10 luni de guvernare, AUR a reușit să-și dubleze ratingul politic prin capitalizarea politică a nemulțumirilor cetățenilor pe un fundal de slabă gestionare crizei pandemice de către factorii de decizie aflați la conducerea țării.

Pozițiile și lucrările sale i-au adus critici din partea etno-naționaliștilor români și a simpatizanților unor curente ca Mișcarea Legionară.

OBIECTIV: Amplificarea unei stări de confuzie în rândul electoratului pentru creșterea în sondaje a partidelor naționaliste cu o retorică anti-occidentală.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa occidentală nu este „speriată de un front ortodox”, ci relatează uneori despre ascensiunea partidelor populiste cu tente naționaliste. Problema nu constă în orientarea religioasă și în folosirea conservatorismului ca armă politică împotriva valorilor democratice și a libertăților cetățenești și individuale de orice fel; în cazul lui Oliver Jens Schmitt este vorba și de interesul academic pentru acest subiect. Nu este vorba de o poziție împotriva suveranității statului sau a Bisericii Ortodoxe, ci doar de un semnal de alarmă cu privire la ascensiunea extremei drepte și de identificarea unor caracteristici similare cu cele ale Mișcării Legionare; de altfel, aceasta din urmă a fost îndeaproape asociată cu elemente ale Bisericii Ortodoxe Române și punea accentul și pe aspectul religios.

În articolul publicat de cotidianul elvețian de limbă germană sub titlul „Cu ideologia lor național-ortodoxă, biserica și știința amenință legăturile României cu Occidentul”, autorul scrie că mișcările naționaliste și religioase din România, susținute de Rusia, sunt din ce în ce mai puternice și conduc cu gândul la „fascismul din perioada interbelică”, respectiv Mișcarea Legionară. De altfel, co-președintele AUR, Claudiu Târziu, este un susținător deschis al Mișcării Legionare și al figurii fostului lider din perioada interbelică, Corneliu Zelea Codreanu. Articolele sale pro-legionari s-au regăsit frecvent în ultimii ani în revista Rost pe care a coordonat-o.

Uniunea Europeană nu este o construcție religioasă, ci una politico-economică, dar care ocrotește în același timp drepturile fiecărei confesiuni religioase și promovează toleranța, inclusiv cea religioasă.

Prin propaganda sa, Rusia încearcă să creeze o „schismă ideologică religioasă” între Vestul și Estul conservator, în care Patriarhia Moscovei ar trebui să fie „cea de-a treia Romă” iar lumea creștină ar trebui să se adune în jurul ei și să lupte cu „Vestul” decandent, desprins de morala creștină. În fapt, este doar o încercare de divizare în rândul statelor europene prin reînvierea unui naționalism specific secolelor 19 și 20 și de a crea tensiuni inter-statatele pentru a slăbi UE pe diverse paliere.

Narațiunea Sputnik este construită abil pe frânturi de informații și preluare selectivă a acestora, care apoi sunt pliate pe temele lor centrale, iar cea legată despre un așa-numit „Vest decadent” este una dintre cele principale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: AUR este în creștere în sondaje și politicienii de la putere din Polonia și Ungaria folosesc o retorică conservatoare bazată inclusiv sub aspect religios.

 • Publicație / Media:
  sputnik.md
 • Data publicării:
  27/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cetățenii români cu viziuni anti-occidentale și apropiați de conservatorismul religios
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  România devine un front ortodox împotriva Vestului
Timp de citire: 12 min
 • În România se va ridica o forță politică ce va prelua puterea pentru a lupta pentru suveranitatea țării și Biserica Ortodoxă, afirmă portavocea Kremlinului, Sputnik.
 • NARAȚIUNI: 1. Occidentul este speriat că AUR va face din România un stat suveran. 2. Și în România, ortodoxismul răsăritean va lupta împotriva Vestului decadent.
 • OBIECTIV: Amplificarea unei stări de confuzie în rândul electoratului pentru creșterea în sondaje a partidelor naționaliste cu o retorică anti-occidentală.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021