Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”

FAKE NEWS: Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelui creștin „Maria”
©EPA-EFE/OLIVIER HOSLET  |   Oamenii trec prin fața sediului Comisiei Europene din districtul european din Bruxelles, Belgia, 30 noiembrie 2021.

Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.

ȘTIRE: “În plină criză sanitară, energetică și economică, pe Comisia Europeană o fură grija de modul în care ne exprimăm și inventează o limbă nouă, ca în „1984”. Păsărească Incluzivă.

Publicația italiană Il Giornale a intrat în posesia ghidului Comisiei Europene pentru Comunicare Incluzivă, numit #UnionOfEquality.

[…]

[În] numele sfintei incluzivități, Comisia Europeană merge până acolo încât anulează Crăciunul, invitându-ne să nu mai folosim expresii precum „perioada de Crăciun poate fi stresantă”, ci „vacanța poate fi stresantă”.

Cine gândește că s-a mers prea departe se înșală. Mai este loc. Astfel, în cadrul comunicărilor, suntem îndemnați să folosim „nume generice” în loc de „nume creștine”, atunci când nu ne referim la persoane anume.

De pildă, în loc de „Maria și Ion sunt un cuplu internațional” trebuie să spunem „Melania și Iuliu sunt un  cuplu internațional”.

Aberația merge până acolo încât proscrie din vocabular cuvinte despre care politrucii de la Bruxelles consideră că ar putea avea conotații de tristă amintire.

Astfel, devine o ofensă să vorbești despre „colonizarea planetei Marte”. Nici măcar „așezări umane pe Marte” nu este corect. În schimb, trebuie să spui „trimiterea de oameni pe Marte”.

În concluzie, în Europa de azi, cel mai bine este să-ți ții gura. Sau să pleci.”

NARAȚIUNI: 1. Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelor creștine. 2. Comisia impune eliminarea termenilor care nu reflectă ideologia de gen sau pe cea LGBTQI. 3. UE distruge identitatea europeană bazată pe creștinism și valorile familiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a propus un Ghid intern de comunicare „inclusivă”, pornind de la ideea că egalitatea și interzicerea discriminării sunt „valori fundamentale ale Uniunii Europene”. Dalli a scris în prezentarea ghidului că orice cetățean european, „indiferent de gen, origine rasială sau etnică, religie sau crez, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală” trebuie prețuit și recunoscut, aceasta fiind și esența principiului „Unitate în Diversitate”. Recomandările li se adresau funcționarilor UE și vizau comunicarea oficială a acestora – în materiale de presă, conferințe, discursuri, postări pe social media etc.

Recomandările acoperă o tematică vastă – de exemplu, funcționarilor europeni li se spune că nu trebuie să folosească termenul de „european” ca un sinonim pentru cei care trăiesc în UE, pentru că tot europeni sunt și cetățenii unor țări ca Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Albania etc. În mod similar, se recomandă ca atunci când se folosesc țări UE pentru exemplificare, funcționarii să nu se limiteze la membrii vechi sau cu pondere mare, cum sunt Franța și Germania: „Indiferent dacă sunteți în Berlin, Roma sau Paris, legislația europeană vă protejează” ar trebui formulat la modul „Indiferent dacă sunteți în Berlin, Budapesta sau Vilnius, legislația europeană vă protejează”.

Aceste principii sunt valabile și pentru chestiuni legate de gen, orientare sexuală etc.

Unele din recomandările documentului amintesc de ideile care stau în spatele așa-numitului curent „cancel culture”, care amintește de mai vechea „corectitudine politică” și este puternic contestat de adversari ai săi din dreapta eșicherului politic. Aceștia denunță „cancel culture” și în cadrul campaniei pe care o poartă împotriva adversarilor de stânga.

De notat și că, de câțiva ani de zile, Rusia e implicată într-o campanie de fake-news și dezinformări menite să submineze și să pună sub semnul întrebării valorile care stau la baza UE. Aceasta este catalogată drept „Gayropa”, un spațiu al homosexualilor și pedofiliei, în care valorile creștine și de familie sunt distruse, iar străini veniți din exterior – migranți și refugiați – distrug identitatea creștină, culturală și chiar etnică. Ideea de „anulare” a Crăciunului, de pildă, se încadrează atât în discursul specific dreptei radicale, cât și în cel al propagandei ruse.

Concluzia articolului ActiveNews – „[în] Europa de azi, cel mai bine este să-ți ții gura. Sau să pleci.” – se înscrie și ea în linia unui discurs promovat de suveraniști radicali și de extrema dreaptă rusă: construcția europeană trebuie abandonată (evident că de dragul libertății și al valorilor tradiționale).

OBIECTIV: Promovarea narațiunilor cu privire la un așa-numit asalt asupra „identității” europene.

DE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ghidul nu încearcă să le impună nimic cetățenilor UE – este vorba strict de comunicarea funcționarilor, iar scopul său este să se asigure că acesta comunicare nu lezează sentimentele niciunei minorități și niciunui cetățean UE. Nu se pune problema interzicerii unor nume, ci doar se recomandă folosirea unei palete mai largi, care să reflecte diversitatea europeană. Nu se „anulează” niciun Crăciun, ci doar li se spune funcționarilor europeni să nu plece de la premiza că toți cei cărora li se adresează sunt creștini și trebuie să se țină cont și de sensibilitățile lor; în mod similar, funcționarilor li se spune că nu trebuie să presupună că destinatarii mesajelor sunt albi, căsătoriți sau heterosexuali. Nu „devine o ofensă să vorbești despre colonizarea planetei Marte” sau folosirea sintagmei de „așezări umane pe Marte” ci doar li se recomandă funcționarilor să țină cont de faptul că astfel de termeni pot avea conotații negative (în primul caz e vorba de descendenții populațiilor native din regiuni colonizate, în cel de-al doilea de termenul englez „settlement” care are o încărcătură politică inclusiv – dar nu numai – în contextul conflictului din Orientul Mijlociu).

Deocamdată recomandările nu se aplică nici măcar la nivelul funcționarilor europeni: după ce documentul a fost denunțat de Il Giornale și criticat vehement de politicieni de dreapta, între care fostul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, și fostul premier de la Roma, Silvio Berlusconi, Comisia l-a retras. Mai mult, Helena Dalli s-a delimitat de acest document, afirmând că „nu este un document matur și nu respectă toate standardele de calitate ale Comisiei”.


 • Publicație / Media:
  Il Giornale
 • Data publicării:
  28/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Adepți ai curentului suveranist, euro-sceptici, credincioși creștini
 • Amplificare:
  ActiveNews
 • Narațiune cheie:
  Comisia Europeană „anulează” Crăciunul
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

DEZINFORMARE: Maia Sandu încearcă să uzurpeze puterea în Republica Moldova

Maia Sandu uzurpează puterea în stat la fel cum a făcut-o și oligarhul fugar, Vlad Plahotniuc. Dezinformarea îi aparține liderului PSRM, Igor Dodon, care caută să blocheze dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a constatat că sunt întrunite toate condițiile necesare pentru acestea.

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

Cătălin Gomboș

02 Dec 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 5 min
 • Comisia Europeană vrea să „anuleze” Crăciunul ca parte a unui efort de a impune un limbaj ce subminează identitatea creștină a europenilor. Narațiunea falsă trimite la un ghid de comunicare internă retras între timp de Comisie.
 • NARAȚIUNI: 1. Comisia Europeană „anulează” Crăciunul și interzice folosirea numelor creștine. 2. Comisia impune eliminarea termenilor care nu reflectă ideologia de gen sau pe cea LGBTQI. 3. UE distruge identitatea europeană bazată pe creștinism și valorile familiei.
 • OBIECTIV: Promovarea narațiunilor cu privire la un așa-numit asalt asupra „identității” europene.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021