Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală

Dezinformare

Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein este folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea caută să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.

ȘTIRE: „[...] un nou fenomen a apărut în România – un fenomen pe care l-am putea numi revolta față de umilințele și nedreptățile suferite de români din partea Occidentului.

Culmea, această revoltă nu a fost declanșată de un caz suferit de un om – ci de uciderea ursului numit Arthur, faptă odioasă și, se pare, ilegală, săvârșită de un austriac de origine nobiliară. Într-un fel ciudat, glonțul care a ucis ursul e simțit ca o durere de fiecare român.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Ursul Arthur a fost împușcat abuziv de un exponent al Occidentului care știa că poate face ce vrea în „țara-colonie”. 2. România este o colonie occidentală, vândută pentru a fi primită în UE și NATO și jefuită de străinii care îi dictează politica și îi decid viitorul.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Unul dintre cei mai mari urși din România a fost împușcat de Josef-Emanuel de Liechtenstein, un prinț cu reședința în Austria. Josef-Emanuel ar fi plătit 7000 de euro pentru dreptul de a vâna un alt exemplar, o femelă urs, pentru care s-a dat aprobarea întrucât producea pagube. Prințul afirmă că a împușcat femela și are fotografii pentru a proba acest lucru, potrivit unui articol preluat de pagina de facebook a Agent Green, organizația care s-a implicat în denunțarea cazului și care consideră că varianta cu femela reprezintă doar o acoperire și că ținta reală a fost obținerea unui trofeu, Arthur având 593 de puncte din 600 posibile.

Vânătoarea de urși este interzisă în România din 2016, însă întrucât numărul de exemplare a crescut – peste 7000 de exemplare potrivit ministrului mediului, Tanczos Barna – iar ca urmare a restrângerii habitatului unii dintre aceștia pătrund în zone locuite unde produc pagube și reprezintă o amenințare, se acordă cu regularitate derogări în schimbul unor sume substanțiale. Au existat critici că ar fi vorba, de fapt, de o metodă de ocolire a legii, pentru cei bogați, care poate da naștere la abuzuri.

Subiectul vânării lui Arthur a fost acoperit atât de presa din România cât și de cea străină și a generat un val de emoție. O serie de publicații, comentatori și politicieni au căutat să profite de acest val de emoții și să îl prezinte în contextul unei presupuse acaparări a României de către forțe occidentale care își urmăresc doar propriile interese, caută să obțină profituri cu orice preț în detrimentul românilor și beneficiază de impunitate.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în sistemul euro-atlantic din care România face parte, creșterea ostilității față de Occident; pe termen lung, unul dintre rezultatele așteptate este o îmbunătățire a percepției față de Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Josef-Emanuel de Lichtenstein nu s-a aflat în România în vreo calitate oficială și nu este reprezentantul oficial al vreunui guvern. Reacția publicului fiind una emoțională, prințul nu a beneficiat din partea acestuia de prezumția de nevinovăție. Chiar dacă se va dovedi în instanță că s-a comis o infracțiune, va fi o infracțiune comisă de un cetățean privat, fără nicio calitate oficială, astfel încât tezele privind Occidentul sunt forțate. Derogările de la interdicția de vânare a urșilor sunt acordate de autoritățile române, conform legislației, și nici acestea nu au fost impuse de Occident. Scandalul în sine, cu acoperirea mediatică amplă și reacția procuraturii arată, de altfel, că nu se poate pune problema unei impunități.

În ceea ce privește meta-narațiunea privind „colonia România”, avem de-a face, iar, cu un fals grosolan. Orientarea euro-atlantică și integrarea în NATO și UE au reprezentat o opțiune a României, asumată de întreaga clasa politică relevantă a României, inclusiv formațiuni ai căror reprezentanți au, în prezent, un discurs anti-occidental. Reformele asumate de România pentru a fi primită în cele două organizații au modernizat țara și au făcut-o atractivă pentru investitori străini (preponderent occidentali). Apartenența la NATO i-a oferit României o securitate fără precedent în istoria sa, iar intrarea în UE a dus, printre altele, la o creștere economică masivă și o reducere semnificativă a decalajelor față de Occident.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Există cazuri, documentate și relatate de presă de-a lungul timpului și chiar cercetate și trimise în instanță de autorități, de cetățeni occidentali care au comis diferite infracțiuni și abuzuri pe teritoriul României sau au profitat de legislația permisivă.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  06/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Suveraniști, euro-sceptici, naționaliști, nostalgici, cei predispuși să creadă în teoriile conspirațiilor etc.
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Împușcarea ursului Arthur arată că România e o colonie occidentală
Cătălin Gomboș

08 May 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 11 min
 • Vânarea unui urs-trofeu de către un prinț de Lichtenstein este folosită ca pretext pentru reluarea narațiunilor care prezintă România drept o colonie occidentală. Dezinformarea caută să profite de valul de indignare generat de acest caz, care face deja obiectul unui dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă.
 • NARAȚIUNI: 1. Ursul Arthur a fost împușcat abuziv de un exponent al Occidentului care știa că poate face ce vrea în „țara-colonie”. 2. România este o colonie occidentală, vândută pentru a fi primită în UE și NATO și jefuită de străinii care îi dictează politica și îi decid viitorul.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în sistemul euro-atlantic din care România face parte, creșterea ostilității față de Occident; pe termen lung, unul dintre rezultatele așteptate este o îmbunătățire a percepției față de Rusia.
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice
DEZINFORMARE: Occidentul vrea să subjuge Moldova și alte state ex-sovietice

Occidentul amenință suveranitatea țărilor din spațiul ex-sovietic și se amestecă în politica internă a acestora, potrivit unei narațiuni preluate de fostul președinte pro-rus de la Chișinău, Igor Dodon.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
03 Dec 2021
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO
DEZINFORMARE: Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO

NATO și SUA ar putea organiza o agresiune în Donbass, potrivit unei dezinformări a presei pro-Kremlin. În realitate, Rusia este cea care, din nou, a mobilizat efective importante la granițele Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2021
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii
DEZINFORMARE: Certificatul verde încalcă libertăți fundamentale și pregătește asaltul asupra Bisericii

O scrisoare deschisă îi cere Bisericii să se opună certificatului verde întrucât acesta ar încălca libertăți fundamentale și ar pregăti un asalt asupra Bisericii. Scrisoarea reia numeroase teme prezente în dezinformările cu privire la Covid.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
25 Nov 2021
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident
DEZINFORMARE: Rusia salvează Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident

Presa pro-Kremlin prezintă pași făcuți pentru consolidarea legăturilor cu republicile separatiste pe care Rusia le susține în Donbass drept o măsură luată pentru a opri un așa-zis „genocid” comis de Ucraina și Occident în regiune.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Nov 2021