Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Dezinformare:

DEZINFORMARE: Măștile și lockdownul sunt inutile, expunerea la COVID-19 aduce imunitate de turmă

Dezinformare

Controversata Flavia Groșan, medicul care susține că a descoperit un tratament anti-Covid extrem de eficient, a afirmat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt ineficiente și a citat și un presupus exemplu britanic privind imunitatea de turmă. Declarațiile au fost preluate pe larg și subliniate de publicațiile care s-au arătat sceptice cu privire la vaccin.

ȘTIRE: „Flavia Groşan spune că statul în casă, izolarea, lockdown-ul şi masca de protecţie nu fac altceva decât să ne scadă imunitatea, care este foarte importantă în această perioadă.

„Eu zic că lockdownul nu face bine, eu zic că masca nu face bine. Eu aş fi mers pe varianta englezească cu imunizarea de turmă. Am fi scăpat… Eu vorbeam şi cu pacienţii, Dumnezeu a lăsat orificiile astea, de ce le blocăm? Tot întreb… ne-au scăzut imunitatea în ultimul hal, d-aia nu mai ştim ce e gripă, ce e viroză, ce e COVID. Nu mai ştim nimic. Imunitatea noastră e prăbuşită. Statul în casă, masca şi aici am ajuns…” a spus dr. Flavia Groşan, în intervenţia sa la Luis Lazarus-Zeus Tv, citată de Antena3.ro.” scrie businessmagazin.ro

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Măsuri ca lockdownul și purtarea măștilor nu sunt eficiente în combatarea Covid-19. 2. Marea Britanie a optat pentru imunitatea de turmă și a depășit cu bine pandemia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Flavia Groșan este noua vedetă/cauză a celor care se declară sceptici cu privire la narațiunile oficiale legate de pandemia de Covid-19 și sunt înclinați că aceasta ar fi legată de vreo conspirație (a industriei farmaceutice, a unei cabale care vrea să anuleze libertățile fundamentale prin impunerea măștii chirurgicale, a celor care vor să impună, evident într-un scop malefic, vaccinarea etc.). Medicul orădean a afirmat că a vindecat mii de pacienți de Covid-19 folosind o schemă proprie de tratament care, dincolo de eficiență, este și extrem de ieftină și că schemele de tratament aprobate de Ministerul Sănătății ar duce la decesul pacienților; aceste afirmații au fost criticate atât de Colegiul Medicilor cât și de Societatea Română de Pneumologie.

De notat că tratamentele-minune nu reprezintă o noutate în actuala pandemie de coronavirus, pornind de la unele ridicole (vodca sugerată de președintele autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, agheasma, ierburile președintelui turkmen Gurbanguly Berdimuhamedov) ajungând până la soluții propuse de tot felul de medici, dar respinse de autoritățile sanitare (vezi cazul ivermectinei sau pe cel mai vechi al hidroxiclorochinei promovate de medicul francez Didier Raoult).

OBIECTIV: Eliminarea restricțiilor legate de Covid-19, promovarea unor teorii ale conspirației, decredibilizarea autorităților.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Măsurile de lockdown și distanțare socială și-au dovedit eficiența în actuala pandemie (țările care le-au impus cel mai rapid, fără să aștepte o explozie de cazuri, cum au fost Noua Zeelandă și Australia, au avut și cele mai scăzute rate de infectare) dar și în numeroase pandemii și epidemii din trecut în care boala se transmite prin contactul direct între oameni.

Măștile chirurgicale oferă un grad de protecție, chiar dacă aceasta nu este una totală; ele se dovedesc mai eficiente atunci când sunt purtate de bolnav (particulele de salivă purtătoare de virus pe care acesta le elimină prin vorbire sunt oprite de mască). Este un fals grosolan varianta că ar fi complet ineficiente și chiar ar fi nocive.

Guvernul britanic a optat, inițial, pentru varianta „imunității de turmă” și o abordare relaxată, fără restricții, însă decizia s-a dovedit a fi dezastruoasă: Marea Britanie este țara europeană cu cel mai mare număr de decese provocate de Covid-19 și al treilea cel mai mare număr de infectări, după Federația Rusă și Franța (peste 126 000, respectiv 4,3 milioane, potrivit datelor Johns Hopkins University din 23 martie).

De altfel, faptele contrazic teoria imunității de turmă în cazul Covid-19, după cum arată un studiu din Lancet referitor la orașul brazilian Manaus unde, ca urmare a numărului masiv de infectări din primul val, ar fi trebuit să fie atinsă imunitatea de turmă, dar care s-a confruntat cu un al doilea val de Covid-19 extrem de virulent. Pe de altă parte și Organizația Mondială a Sănătății respinge ideea de atingere a imunității de turmă prin contaminare, ca fiind lipsită de etică și insuficient susținută de date științifice.

În ceea ce privește restricțiile impuse de guvernul britanic după abandonarea planului privind imunitatea de turmă, acestea au fost printre cele mai severe și mai îndelungate din Europa.

 • Publicație / Media:
  Luis Lazarus – Zeus TV, Antena3.ro
 • Limba / Public țintă:
  Publicul român
 • Amplificare:
  Numeroase publicații din România
 • Narațiune cheie:
  Măsurile anti-Covid de distanțare socială fac mai mult rău
Cătălin Gomboș

23 Mar 2021
Cătălin Gomboș

Timp de citire: 10 min
 • Controversata Flavia Groșan, medicul care susține că a descoperit un tratament anti-Covid extrem de eficient, a afirmat că măsurile luate pentru a preveni răspândirea Covid-19 sunt ineficiente și a citat și un presupus exemplu britanic privind imunitatea de turmă. Declarațiile au fost preluate pe larg și subliniate de publicațiile care s-au arătat sceptice cu privire la vaccin.
 • NARAȚIUNI: 1. Măsuri ca lockdownul și purtarea măștilor nu sunt eficiente în combatarea Covid-19. 2. Marea Britanie a optat pentru imunitatea de turmă și a depășit cu bine pandemia.
 • OBIECTIV: Eliminarea restricțiilor legate de Covid-19, promovarea unor teorii ale conspirației, decredibilizarea autorităților.
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele
DEZINFORMARE: Moldova riscă o revoltă ca în Kazahstan pentru că pro-europenii au scumpit gazele

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău e responsabilă de scumpirile la gaze, nu controlează situația și s-ar putea confrunta cu revolte sociale ca în Kazahstan. Narațiunile au scopul de a alimenta nemulțumirile populației în contextul creșterii prețurilor la gazele naturale și produse.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 Jan 2022
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci
DEZINFORMARE: Igor Dodon a luat mită ca s-o împartă la săraci

Igor Dodon a luat mită ca să le poată da bani oamenilor, în timp ce guvernarea pro-europeană mărește salarii pe spatele acestora. Narațiunea a fost lansată la Chișinău pentru a bagateliza corupția și a submina guvernarea pro-europeană, care are printre priorități lupta anti-corupție și reforma în justiție.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Jan 2022
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa
DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa

România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa, potrivit unei dezinformări amplificate de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Sursa e un titlu care îi atribuie, în mod fals, o declarație șefei reprezentanței CE la București.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
06 Jan 2022
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei
DEZINFORMARE: România e rusofobă din ordinul Occidentului, dar românii împărtășesc valorile Rusiei

România este un stat rusofob din ordinele Occidentului în ciuda apropierii istorice și a prieteniei arătate de Rusia. În ciuda politicienilor însă, românii apreciază Rusia și împărtășesc valorile pe care aceasta le apară, potrivit unei dezinformări publicate de portavocea Kremlinului, Sputnik.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
05 Jan 2022