Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

Transnistria
©commons.wikimedia.org  |   Militari transnistreni

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

ȘTIRE: „Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu ar exclude rezolvarea conflictului transnistrean prin acțiuni militare. Despre aceasta scrie autorul canalului de Telegram “НЕЗЫГАРЬ”, care citează surse din Kiev. Potrivit informațiilor, în timpul întrevederii dintre Sandu și Zelenski, președintele Republicii Moldova ar fi cerut susținerea Ucrainei în acest sens.

Sursa citată mai scrie că noua conducere a țării speră să primească și ajutorul României, a Poloniei, dar și a Marii Britaniei. Totodată, se duc tratative cu Turcia. Autorul canalului de Telegram a precizat că anume din această cauză Maia Sandu își dorește ca ministru al Apărării să fie numit Anatolie Nosatîi, un militar, care până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, Nosatîi a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Totodată, autorul postării scrie că Anatolie Nosatîi, ca și majoritatea oamenilor promovați de Sandu, a fost școlit în SUA – are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA”, notează www.stiridinmoldova.md

Postarea canalului respectiv de Telegram a fost preluată de o listă lungă de portaluri de știri din Republica Moldova, atâta în limba rusă, cât și în română, precum și de instituții de presă din Federația Rusă. Niciuna dintre acestea nu a cerut vreo reacție de la președințiile de la Chișinău și/sau Kiev, iar unele chiar prezintă aceste afirmații ca pe un fapt practic împlinit prin titluri precum „Chișinăul pregătește intervenția în Transnistria”

NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiuni privind planuri ale Occidentului/SUA și anumitor forțe politice de la Chișinău de a interveni în regiunea separatistă din Estul Republicii Moldova apar frecvent pe anumite canale media, în special de limba rusă.

În general impactul materialelor de acest gen este unul limitat; este mai degrabă neobișnuit ca astfel de informații, lansate de un canal de Telegram, să fie preluate de mai mult de zece instituții de presă atât din Republica Moldova, cât și din Rusia, cum s-a întâmplat acum.

Postarea este îndreptată în primul rând împotriva Maiei Sandu, care încearcă să provoace alegeri parlamentare anticipate pentru a-și asigura în Parlament o majoritate cu ajutorul căreia să poată demara programul reformist promis în campania electorală. Anticipatele nu convin altor forțe politice, în primul rând Partidului Socialiștilor, apropiat de Moscova, care printr-un sistem de alianțe domină în prezent legislativul.

În Transnistria a avut loc, timp de câteva luni în 1992, un război între forțe loiale guvernului central de la Chișinău și o miliție separatistă sprijinită de voluntari veniți din spațiul ex-sovietic și de Armata a 14-a rusă. Conflictul a fost înghețat în 1992, iar regiunea a rămas sub controlul separatiștilor, a căror securitate este garantată și de prezența unor elemente ale armatei ruse, rămase în regiune în ciuda angajamentelor că vor fi retrase și a solicitărilor repetate în acest sens făcute de Chișinău. Pentru Federația Rusă, Transnistria rămâne un important cap de pod aproape de frontiera NATO și de regiunea Balcanilor. 

OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: capacitățile militare ale Republicii Moldova sunt foarte reduse. Potrivit unui studiu publicat în iunie 2020 de Institutul de Politici Publice,  Republica Moldova se plasează pe poziția a patra de la coada clasamentului privind ponderea cheltuielilor militare din PIB (0.38%) și pe poziția a doua de la sfârșit privind cheltuielile bugetare (1.11%).

„Astfel este dificil de comparat competitivitatea Armatei naționale în plan regional și în ce măsură aceasta ar fi capabilă să reacționeze prompt în cazul unor eventuale pericole la adresa securității naționale”, constatau experții IPP.

Și afirmațiile privind atragerea României, Poloniei și Marii Britanii, state membre ale NATO, într-un astfel de conflict nu rezistă niciunei critici. Un posibil atac asupra regiunii separatiste din estul Republicii Moldova va atrage în mod sigur după sine o ripostă a Federației Ruse, care deține acolo un depozit și forțe armate, mai ales că, potrivit unor date, aproximativ 200.000 dintre locuitorii din stânga Nistrului dețin și cetățenia Rusiei – un pretext ideal pentru ca Moscova să le invoce interesele. Niciunul din statele NATO menționate nu și-ar asuma un asemenea risc.

Canalul Telegram își argumenta afirmațiile și prin faptul că Maia Sandu a propus la funcția de ministru al Apărării un militar care a făcut cursuri și în Statele Unite. Anatolie Nosatîi, chiar dacă ar fi fost ales în funcția de ministru, nu ar fi fost primul militar cu studii în SUA în fruntea Ministerului Apărării de la Chișinău. Chiar și actualul ministru, Victor Gaiciuc, un apropiat al fostului președinte rusofil, Igor Dodon, a făcut cursuri la NATO Defence College din Roma și a fost reprezentant al Republicii Moldova la NATO.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu a întreprins o vizită la Kiev la 12 ianuarie, unde a purtat discuții cu Volodimir Zelenski

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Lui Igor Dodon, prin a o prezenta pe Maia Sandu, principalul său rival politic, drept o persoană care ar putea provoca un conflict militar păgubos pentru Republica Moldova. Moscovei, care apare drept victimă a unor comploturi internaționale împotriva sa și pentru a legifera astfel eventuale întăriri de forțe în regiunea transnistreană sau alte zone de interes ale Moscovei.

REACȚII OFICIALE: Purtătoarea de cuvânt a Maiei Sandu, Sorina Ștefârță califică drept un „fals cap-coadă” afirmațiile publicate de canalul Telegram, preluate intens de unele categorii de instituții mediatice. „Este un fals cap-coadă. Nu s-a discutat așa ceva nici la Kiev, nici în altă parte. Poziția Republicii Moldova rămâne fermă - soluționarea pe cale pașnică”, a comentat Sorina Ștefârță pentru Veridica.ro.

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , război , Maia Sandu , Nistru , Transnistria
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Telegram
 • Data publicării:
  10/02/2021
 • Public țintă:
  Majoritatea cetățenilor care se opun unui conflict armat în stânga Nistrului
 • Amplificare:
  kp.md, breakingnews.md, pravdorub.md, cenzura.md, eadaily.com, yandex.ru, mk.kn.md, bloknot-moldova.md, mejdurecie.md, stiridinmoldova.md
 • Afiliere politică:
  PSRM, Moscova
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu intenționează să provoace un război, atrăgând și state străine, iar acest lucru poate avea consecințe extrem de grave pentru Republica Moldova.
Alte articole
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

Presa rusă încearcă să acrediteze ideea că anexarea Crimeii e tot mai puțin privită drept o încălcare a integrității teritoriala a Ucrainei și a dreptului internațional.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

FAKE NEWS: Occidentul va falsifica alegerile în favoarea Maiei Sandu

Occidentul ar putea să falsifice rezultatele alegerilor anticipate, scrie Sputnik.md preluat de site-uri afiliate PSRM. Naraţiunea apare în contextul pronunțării avizului Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova, care este dominat de socialiștii pro-rusului Igor Dodon.

Cornel Ciobanu

15 Feb 2021

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • NARAȚIUNI: Liderii pro-occidental de la Chișinău și Kiev pregătesc o intervenție militară. Țările NATO sunt gata să atace regiunea transnistreană și, respectiv, interesele Rusiei. Maia Sandu poate provoca o adevărată catastrofă pentru Republica Moldova.
 • OBIECTIV: Să prezinte liderii pro-occidentali de la Kiev și Chișinău, în special pe Maia Sandu, nou intrată în funcție, drept persoane belicoase, gata să provoace conflicte militare. Să prezinte Rusia ca vicitmă a înțelegerilor obscure ale anumitor state împotriva intereselor și cetățenilor săi.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022