Oameni cu pancarte pe care scrie „Nici una în plus” în timpul unui protest în sprijinul unei victime de 18 ani a unui atac cu cuțitul, în fața unui tribunal din Sofia, Bulgaria, 31 iulie 2023.
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Oameni cu pancarte pe care scrie „Nici una în plus” în timpul unui protest în sprijinul unei victime de 18 ani a unui atac cu cuțitul, în fața unui tribunal din Sofia, Bulgaria, 31 iulie 2023.

Bulgaria: un atac violent stârnește proteste și deschide calea reformelor

Amendamente legislative, valuri de proteste fără precedent și demisii în rândul parlamentarilor: cazul femeii de 18 ani înjunghiată în Stara Zagora într-un atac deosebit de violent a reușit să producă schimbări seismice în privința modului în care sunt văzute în țară violența domestică și violența împotriva femeilor. Deși în ultimii câțiva ani au fost mediatizate mai multe cazuri similare care au pus sub semnul întrebării lipsa de măsuri legislative cu privire la violența împotriva femeilor, iar în acest timp gradul de conștientizare legat de acest fenomen a continuat să crească mulțumită eforturilor activiștilor, societatea pare să fi resimțit în mod diferit cazul de față. Atacul a coincis și cu reforme de mult așteptate, însă deficiente.

Un val de proteste declanșat de un atac împotriva unei femei

Atunci când în peste 40 de orașe din Bulgaria sunt organizate simultan proteste, motivul este cel mai probabil unul politic: fie guvernul trebuie schimbat, fie există o amenințare geopolitică, fie un politician s-a jucat prea mult cu răbdarea societății. Cu toate acestea, în seara zilei de 31 iulie, mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara pentru a protesta împotriva violenței împotriva femeilor, în urma unui atac brutal care s-a petrecut în luna iunie în orașul Stara Zagora, dar care a intrat în atenția presei abia la final de iulie.

Atacul care a stârnit indignarea unei națiuni întregi s-a petrecut pe 26 iunie, atunci când un tânăr în vârstă de 26 de ani eliberat condiționat, Georgi Georgiev, ar fi atacat-o cu un cuțit pe Debora Mihailova, o tânără în vârstă de 18 ani, provocându-i multiple leziuni, printre care vânătăi, o fractură nazală și răni la nivelul craniului care au necesitat peste 400 de copci și care au lăsat-o cu capul ras pe jumătate, acest număr devenind între timp unul din simbolurile protestelor.

Vestea șocantă s-a răspândit ca focul pe rețelele de socializare, deși brutalitatea acestui atac nu reprezintă tocmai o noutate: au mai existat și alte atacuri violente împotriva femeilor care s-au situat cu decesul victimelor și care au stârnit proteste și în trecut. Totodată, începând cu 2018, ratificarea tratatului privind drepturile femeilor (cunoscut și drept Convenția de la Instanbul) a devenit un subiect esențial al campaniei de dezinformare organizată de partidele naționaliste și predominant pro-ruse din Bulgaria, care susțin că această decizie ar valida drepturile comunității LGBTQ+.

Amploarea frământărilor sociale este totuși fără precedent: mii de oameni au protestat în fața Curții de Justiție din Sofia, în timp ce în alte orașe mai mici, unde rareori au loc proteste, oamenii au ieșit în stradă pentru a cere reforme rapide. Reacția tuturor instituțiilor de resort a fost la rândul ei subiect de analiză – inclusiv cea a tribunalului din Stara Zagora care a descris rănile suferite de tânără în urma atacului drept „vătămare corporală minoră”, faptul că unul dintre judecători a dezvăluit cu nepăsare numele agresorului și al victimei într-un interviu, precum și acțiunile stângace ale poliției. Cazul reaprinde dezbaterile privind nevoia introducerii de sancțiuni mai dure și schimbări sistematice privind modul în care statul legiferează violența împotriva femeilor.

În multe cazuri, atacurile împotriva femeilor ajung în atenția publică atunci când este deja prea târziu. De data aceasta, victima a supraviețuit și a publicat o înregistrare pe 7 august în care mulțumește oamenilor pentru încurajări: „Părul o să crească la loc, cicatricile vor dispărea, dar susținerea voastră va rămâne mereu în inima mea”.

Arestat inițial la sfârșitul lunii iunie și eliberat condiționat ulterior, Georgiev a fost din nou reținut în urma presiunii publice, iar la ora scrierii și publicării acestui articol, el se află în continuare în arestul poliției pentru că i-a trimis victimei sale amenințări cu moartea în zilele dinaintea atacului. Nu este clară natura relației dintre Georgiev și Mihailova, de vreme ce în instanță Georgiev a susținut că este un familist, are o soție și o fată „care așteaptă să mă întorc acasă”. Bărbatul susține că este nevinovat.

Reacții publice: de la învinovățirea victimei și glume, la condamnarea așa-zisei „agende LGBT”

În timp ce atacul din Stara Zagora ajungea pe prima pagină a ziarelor iar oamenii protestau în stradă, Parlamentul a adoptat mai multe amendamente la Legea împotriva violenței domestice, după nenumărate discuții și amânări provocate de seria de alegeri din 2021-2023, care a ținut pe loc multe reforme. Ultimele amendamente ar urma să îmbunătățească sistemul de raportare a violențelor domestice, decretând în același timp înființarea unui nou Consiliu Național pentru prevenirea și protecția împotriva violenței domestice.

48 de organizații ale drepturilor femeilor au publicat o scrisoare deschisă în care cer măsuri suplimentare, argumentând că amendamentele actuale nu iau în considerare relațiile din afara căsătoriei.

Discuțiile generate de acest atac brutal s-au politizat rapid – tatuajele naționaliste ale agresorului, vizibile pe conturile de social media ale acestuia, au alimentat speculațiile vizavi de influența mișcărilor naționaliste din Bulgaria.

Principalele partide pro-ruse din Bulgaria – partidul de extremă dreaptă Renașterea și Partidul Socialist Bulgar (BSP) – au reacționat la adoptarea amendamentelor folosind același discurs cu care au tratat ratificarea Convenției de la Istanbul. Cele două formațiuni susțin că scopul este de fapt promovarea „ideologiei de gen” prin introducerea conceptului de „relații intime” în textul amendamentelor pentru a face referire la cuplurile necăsătorite. Renașterea și BSP, precum și partidul naționalist Există un astfel de popor, au cerut ca documentul să facă referire doar la relațiile dintre bărbați și femei. Legea a fost adoptată pe 7 august cu votul actualei coaliții de guvernare (alcătuită în prezent din GERB și Mișcarea pentru drepturi și libertăți, pe de-o parte, și partidele pro-europene Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată, pe de alta), deși GERB s-a situat de partea Renașterii și BSP, susținând nevoia ca sintagma „între un bărbat și o femeie” să fie folosită în definirea relațiilor intime.

Un alt aspect care a dus la dezbateri aprinse și care a fost criticat deopotrivă de experți juridici și activiști, este faptul că legea în cauză descrie „relația intimă” drept una care durează cel puțin 60 de zile, ceea ce înseamnă că relațiile de scurtă durată nu vor face obiectul actului normativ.

Nu e singura dată când GERB nu reușește să convingă pe deplin opinia publică că susține reformele.

În pauza unei ședințe plenare din 7 august, deptutatul GERB Vejdi Rașidov, fost președinte al Parlamentului Bulgar și fost Ministru al Culturii, cunoscut de altfel publicului și ca sculptor, a fost surprins din întâmplare de un microfon spunând „Avem și-acum suficiente legi. Ce-s prostiile astea? Toate curvele s-au trezit acum să spună că au fost violate acum 15 ani”.

Rașidov și-a cerut scuze public ulterior, dar în urma presiunilor din partea colegilor de partid, a demisionat din Parlament și din partid, ieșind practic din viața politică. Aceste evenimente au adus în centrul atenției și declarațiile recente ale altor persoane publice. Titi Papazov, un cunoscut antrenor de basket, a fost aspru criticat, inclusiv de diferite asociații sportive, după ce în cadrul unui podcast al rapper-ului Toto, publicat pe YouTube, a povestit pe un ton batjocoritor cum în anii ’90 a atacat și torturat o fostă iubită. Inițial trecut neobservat și ulterior șters de pe YouTube, episodul a fost amplu rediscutat în contextul atacului din Stara Zagora.

Potrivit mai multor ONG-uri, precum Comisia Henlsinki din Bulgaria și Fondul Bulgar pentru Femei, de la începutul anului cel puțin 14 femei și-au pierdut viața după ce au fost victime ale violenței domestice. Este de așteptat ca protestele să continue în toată țara, în timp ce a doua expertiză medicală a rănilor suferite de Debora Mihailova este încă în desfășurare.

Incidentul a adus în lumina reflectoarelor și alte măsuri anti-violență. Pe 10 august, governul condus de Premierul Nikolai Denkov din partea Continuăm schimbarea, urmează să anunțe și reforme împotriva violenței poliției.

 

Material realizat în cadrul proiectului
Fake News - Fake reality: Reziliență socială prin gândire critică.

Proiectul este derulat de Asociația Alternative Sociale în parteneriat cu Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași și beneficiază de o finanțare în valoare de 148.055,00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Detalii despre proiect aici:

ALTERNATIVE SOCIALE
Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse
Bulgaria: pași pentru a limita influența Moscovei și un val de narațiuni pro-ruse

Bulgaria se confruntă cu o recrudescență a activităților de dezinformare pro-rusă, în timp ce guvernul pro-occidental al țării se luptă cu influența (și acțiunile) Moscovei.

Svetoslav Todorov
Svetoslav Todorov
15 Sep 2023
Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane
Moldova ia conductele Gazprom și contestă datorii de sute de milioane

Moldova, mai puțin dependentă de Rusia: Gazprom pierde controlul rețelelor de transport de gaze din țară, iar Chișinăul respinge drept falsă o datorie de 700 de milioane de dolari către Gazprom

Corneliu Rusnac
Corneliu Rusnac
11 Sep 2023
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene
În Rusia se discută deschis despre eradicarea națiunii ucrainene

În Rusia se vorbește despre „dezucrainizare” – formulă care înlocuiește „denazificarea” de la începutul războiului și înseamnă, practic, eradicarea identității ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Sep 2023
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa
Puciul din Niger și campania anti-occidentală purtată de Rusia în Africa

Rusia se folosește de mercenarii Wagner pentru a submina influența occidentală în Africa. Ultima țară care pare să încline spre Moscova este principalul partener regional al SUA, Nigerul.

Ioana Dumitrescu
Ioana Dumitrescu
31 Aug 2023