Spirala electorală din Bulgaria s-a oprit, dar cu ce preț?

Spirala electorală din Bulgaria s-a oprit, dar cu ce preț?
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Noul prim-ministru, Nikolai Denkov, și noul ministru al Afacerilor Externe, Maria Gabriel, după depunerea jurământului la Parlamentul din Sofia, Bulgaria, 06 iunie 2023.

Alianța forțată GERB/Continuăm schimbarea a dat primele rateuri, în timp ce e presată de un președinte ostil, partide filo-ruse și intrarea în politică a principalului lor adversar.

Nu există scandaluri majore în care să fie implicați actualul și viitorul prim-ministru al Bulgariei, dar nu sunt chiar fără pată

O criză continuă sau un exercițiu riscant de democrație? Putem să privim oricum ciclul electoral repetat din Bulgaria din ultimii doi ani – care a început în aprilie 2021 și s-a încheiat în aprilie 2023 cu victoria partidului GERB al fostului prim-ministru autocrat Boiko Borissov, a declanșat câteva valuri de proteste și a adus pe scena politică personaje noi – dar ce este sigur este că a supus la multe provocări și a schimbat definitiv situația politică din țară.

Ultimul capitol ai acestor turbulenți doi ani ai politicii bulgare este acela în care,  în sfârșit, există un guvern. Unul neașteptat: duo-ul reformist creat de Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată,  care a făcut parte din scurta guvernare a lui Kiril Petkov din 2021-2022, și-a construit platformele și ultima campanie pe promisiunea eradicării moștenirii corupției asociate adesea cu GERB și introducerea unei reforme judiciare; cu toate acestea, a intrat într-o coaliție de facto cu GERB după ce au convenit asupra unui cabinet cu „prim-miniștri rotativi”.

După negocieri intense care, uneori, păreau să nu ducă nicăieri,  cabinetul a ajuns la putere pe 6 iunie și ar trebui să conducă cel puțin 18 luni.

Principalele partide și rivale, GERB și Continuăm schimbarea, au făcut mișcarea simbolică de a nu-și desemna liderii (Boiko Borissov și Kiril Petkov) ca potențiali prim-miniștri. În primele nouă luni, guvernul va fi condus de omul de știință și fost ministru al Educației Nickolay Denkov de la Continuăm schimbarea, iar apoi a doua jumătate a mandatului va fi asigurată de Maria Gabriel din GERB, fost comisar european și fața proaspătă cu care se încearcă o schimbare de imagine a partidului.

Ambele alegeri arată bine la prima vedere,  dar au și puncte slabe.

În ciuda faptului că nu a fost asociat cu vreo controversă majoră, Denkov a fost inistrul Educației în timpul pandemiei de Covid-19 care a perturbat procesul de învățământ, iar în reacțiile statului la criză a domnit haosul. Denkov rămâne în mare parte o figură nepopulară pentru publicul larg.

Viitorul său succesor, Gabriel, a confirmat în mai că nu are un doctorat în Științe politice, deși într-un clip promoțional din 2009, când candida pentru un post de europarlamentar, susținuse că are. Gabriel a mai fost cercetată pentru închirierea, între 2010 și 2017 (pe când era europarlamentar), unui apartament aflat în proprietatea municipalității, care trebuia să fie destinat persoanelor defavorizate social.

Un guvern pro-UE și pro-Ucraina vs. un președinte pro-rus

„Sper ca parlamentul să nu trădeze interesele naționale în același mod în care liderii coaliției și-au trădat deja alegătorii”, a fost răspunsul imediat al președintelui Rumen Radev, care a fost asociat cu mai multe remarci pro-Kremlin în ultimii ani, o poziție pe care și-a consolidat-o de la începutul războiului în Ucraina. În plus, „trădarea interesului național” s-a transformat într-un slogan popular în declarațiile publice ale politicienilor care se îndreaptă spre o retorică naționalistă și conservatoare și ar dori să-și desemneze oponenții drept trădători.

Noul cabinet, oricât de divizat, va avea o poziție pro-UE și pro-Ucraina, ceea ce înseamnă automat tensiune între guvern și președinte. În mod ironic, președintele a fost cel care și-a creat actuala opoziție: în 2021, Radev i-a ajutat pe Kiril Petkov, Nickolay Denkov și Assen Vassilev de la Continuăm schimbarea să-și lanseze cariera în politică, alegându-i în cabinetul său interimar înainte ca duoul să-și înființeze propriul partid. După ce Continuăm schimbarea a câștigat alegerile din noiembrie 2021 și și-a exprimat o poziție pro-Ucraina și în favoarea ajutorului militar, Radev s-a întors vehement împotriva coaliției conduse de Petkov.

Temerile președintelui au fost rapid confirmate când Todor Tagarev, unul dintre experții în apărare cei mai vocali, cu o poziție critică față de amestecul Rusiei în politica bulgară, a fost numit ministru al apărării. Asta marchează un caz rar de nominalizare pe această funcție a unei figuri în mod declarat pro-occidentale și pro-Ucraina (în comparație, premierul interimar din 2021 și ministru al apărării destituit în 2021-2022, Stefan Yanev, s-a referit la război ca fiind o „operațiune militară”, un termen folosit de Kremlin, iar  apoi a creat un partid pro-Kremlin).

La 20 iunie, Tagarev, membru al partidului Continuăm schimbarea, a declarat pentru presa locală că Bulgaria va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei, în principal muniție și arme de foc. Tagarev a criticat, de asemenea, ultimul cabinet interimar Radev pentru că nu a contribuit mai mult după ce trimiterea de echipament militar greu a primit undă verde din partea parlamentului în noiembrie anul trecut.

Și în timp ce guvernul pare să aibă o atitudine colaborativă față de Ucraina, la nivelurile de putere de mai jos dezbinarea geopolitică rămâne intactă. De exemplu, pe 20 iunie, Sonia Momchilova, președintele Consiliului pentru media electronică, a declarat în timpul unei discuții difuzate că „și minciuna are dreptul să existe”,  în legătură cu protestele împotriva unui prezentator pro-rus la Radioul Național Bulgar, iar într-un interviu recent s-a referit la masacrele de la Bucea din Ucraina ca fiind o conspirație a Kievului. Declarațiile au primit o reacție critică imediată din partea ambasadei Ucrainei la Sofia.

În Bulgaria, drumul spre iad e pavat cu intenții bune  

Actuala unire, deși puțin probabilă, este benefică pentru ambele componente ale guvernului. Este o cale de ieșire (sau de întoarcere) pentru GERB, izolat continuu în parlament, în timp ce Continuăm schimbarea a lui Kiril Petkov are o revenire după înlăturarea coaliției sale reformiste din 2021-22, declanșată în mod ironic de GERB după ademenirea foștilor parteneri din Există un astfel de popor.

Cu toate acestea, în presa bulgară se fac adesea comparații cu alianța de opoziție Blocul reformist, care a fost inițiată după protestele anti-establishment din 2013, doar pentru a face un compromis și a intra într-un guvern cu GERB care, practic,  a anihilat-o.

GERB (aliat cu Forțele democratice unite) și Bulgaria democrată plus Continuăm schimbarea susțin sus și tare că nu au făcut prea multe concesii unii față de ceilalți. „Nu toată lumea este fericită, e clar. Este o situație greu de acceptat”, a declarat Tomislav Donchev, membru al GERB, în timpul unui interviu TV despre negocierile finale, în timp ce Petkov nu se referă niciodată la cabinet ca la o coaliție, spunând că „am ales această formă de guvernare tocmai pentru că nu putem să facem o coaliție.”

Acest guvern instabil va trebui, de asemenea, să găsească o modalitate de a funcționa în timp ce desfășoară campanii rivale pentru viitoarele alegeri locale din toamnă.

Unele dintre primele decizii controversate ale cabinetului „Denkov – Gabriel” sunt deja în vigoare: la 21 iunie, Reporteri fără frontiere a cerut guvernului Bulgariei să respingă amendamentele legislative  propuse de GERB care ar restricționa accesul la informațiile publice și le-ar impune tuturor celor interesați de obținerea informațiilor să demonstreze un „interes legitim” și să fie „membru al comunității locale”. Acest lucru ar însemna că unui jurnalist cu sediul în capitală i-ar fi refuzat accesul la conturile financiare ale altui oraș, deși legea definește astfel de informații ca fiind „publice”.

Presiunea pentru înlăturarea Procurorului-șef deschide calea unui nou partid

Pactul dintre GERB și Continuăm schimbarea a inclus înlăturarea procurorului-șef Ivan Geshev, cunoscut la nivel internațional pentru descoperirea unei rețele de spionaj rusești în Bulgaria  în 2021, dar văzut acasă mai ales ca un protector al moștenirii GERB. Gheshev a menținut în mod strategic Procuratura inactivă față de acuzațiile aduse partidului GERB și nu a reușit să inițieze vreo investigație în urma sancțiunilor americane și britanice impuse unor politicieni din GERB și din partidul aliat Mișcarea pentru drepturi și libertăți.

La 12 iunie, Gheshev a fost înlăturat – în timp ce, într-o mișcare de răzbunare, încerca să activeze Procuratura pentru investigarea unei scheme de spălare a banilor în jurul lui Borissov și a unei probleme de dublă cetățenie cu Kiril Petkov – iar acum temporar pe post este Borislav Sarandov, de asemenea un personaj ambivalent, cunoscut pentru apropierea sa de Borissov.

Această evoluție dă impresia că o reformă judiciară va continua să fie făcută în condițiile stabilite de GERB, ceea ce o va face mai puțin eficientă, iar asta provoacă o ruptură cu Continuăm schimbarea și Bulgaria Democrată, aceasta din urmă fiind un partid axat pe o singură problemă, și anume reforma justiției. Borissov, de cealaltă parte, a respins afirmațiile  că ar orchestra din nou acțiunile procuraturii.

La 20 iunie, Gheshev, care în 2021 s-a descris ca fiind „patriot creștin-socialist”, a făcut un anunț video în care a confirmat vag că următorul său pas va fi formarea unui partid.

Ceea ce rămâne un factor cheie în politica bulgară actuală este faptul că partidele nu sunt atât de mult grupate pe diviziuni politice sau ideologice, ci mai degrabă în funcție de dușmanii comuni. Borissov și Petkov, reprezentați acum de premierii Gabriel și Denkov, sunt forțați să meargă înainte dacă doresc să supraviețuiască politic, în condițiile în care se confruntă cu președinte ostil, două partide pro-ruse în parlament și un potențial nou jucător politic – fostul procuror general – care le este și principalul inamic.

Alte știri
Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Joe Biden și Xi Jinping au căzut de acord, printre altele, să stabilească o linie directă de contact. E un pas înainte în relația bilaterală, după ani de tensiuni.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina a intrat într-o fază nouă a oboselii de război. Apar tot mai multe semnale ale crizei de personal în armată, neîncrederii în autorități și adaptării dificile a societății la prelungirea războiului.

Mai multe
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.

Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk

Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.

Michal Kukawski
24 oct. 2023
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia

Alegerile din Slovacia au fost urmărite cu atenție la Praga, întrucât rezultatele pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia.

Michael Švec
17 oct. 2023
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova

Războiul din Ucraina a accelarat procesul de detașare a Republicii Moldova de Rusia. După eliminarea dependenței economice și energetice, pârghiile Moscovei sunt propaganda și pro-rușii.

Corneliu Rusnac
16 oct. 2023
Este Polonia pregătită pentru schimbare?
Este Polonia pregătită pentru schimbare?

Opoziția liberală din Polonia speră să întrerupă perioada lungă de guvernare a PiS odată cu alegerile din 15 octombrie. Conservatorii mizează pe înăsprirea tonului față de Ucraina și UE

Michal Kukawski
06 oct. 2023
Viktor Orban dă semne de disperare
Viktor Orban dă semne de disperare

Discursul agresiv ținut de Viktor Orban în parlamentul ungar arată lipsa de soluții la o criză economică amplificată de propriile politici, dar și la izolarea tot mai mare în UE și NATO.

Ioana Dumitrescu
29 sept. 2023