Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi

Fructele mâniei: de la blocaj politic, Bulgaria a trecut la reglări de conturi
© EPA-EFE/VASSIL DONEV   |   Președintele bulgar Rumen Radev îi încredințează mandatul de a forma guvernul candidatei GERB-SDS Mariya Gabriel la Sofia, Bulgaria, 22 mai 2023.

Impasul politic din ultimii doi ani din Bulgaria urmează să ia sfârșit săptămâna viitoare, dar evenimente recente au iscat noi schimburi aprinse între diferitele taberele politice ale țării. Criza din Bulgaria nu se va sfârși imediat, ci mai degrabă se va disipa spre alte zone.

Ciclul electoral din Bulgaria părea să nu se mai termine, creând o situație fără precedent, al cărei final va fi la fel de neobișnuit: două formațiuni rivale – pe de-o parte alianța dintre GERB și Forțele Democrate Unite, pe de altă parte tandemul Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată – au căzut de acord asupra unui format inedit de guvern pentru următoarele 18 luni.

Astfel, în primele nouă luni, Bulgaria va fi condusă de fostul Ministru al Educației, Nikolai Denkov, membru al partidului Continuăm schimbarea, urmând ca în următoarele nouă luni guvernarea să fie asumată de fostul comisar european Mariya Gabriel, o personalitate politică marginală în trecut, dar care acum este promovată drept noua față a conducerii GERB.

Această formulă este destul de surprinzătoare, având în vedere că părea că nu există cale de ieșire din impasul politic post-electoral. GERB, partidul condus de influentul politician Boiko Borissov, a câștigat 26,49% din voturi în fața partidului Continuăm schimbarea condus de Kiril Petkov (aflat în alianță cu Bulgaria democrată), care a obținut 24,56%. Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată au respins categoric ideea unei alianțe cu GERB și nu exista nici vreo variantă alternativă de a crea o majoritate parlamentară având în vedere diferitele nemulțumiri exprimate de partide și animozitățile și incompatibilitățile dintre acestea. Borissov a adoptat însă o strategie nouă: a ales să renunțe la eforturile de a construi o coaliție în jurul GERB și al aliaților tradiționali ai partidului, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (a cărui bază electorală este reprezentată de minoritatea turcă din Bulgaria și a cărui reputație, la fel ca cea a GERB, este mânjită de numeroase scandaluri de corupție și acuzații privind fraude electorale) și să promoveze în schimb ideea unui cabinet de tehnocrați, susținut și de Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată

Rămâne de văzut dacă această decizie se va dovedi un pact cu diavolul pentru Petkov. Marțea trecută, acesta le-a cerut scuze alegătorilor pentru că partidul și-a încălcat promisiunea de a nu intra la guvernare cu GERB. „Totuși, această formulă a fost aleasă nu ca să fim într-o coațilie cu GERB, ci pentru a preveni o coaliție cu GERB”.

Cu toate acestea, există o misiune care unește majoritatea partidelor din Parlament: înlăturarea procurorului-șef Ivan Gheșev.

Vineri, Parlamentul Bulgariei a votat declanșarea procedurilor în vederea înlăturării lui Gheșev înainte de încheierea mandatului. Singura formațiune care nu a luat parte la vot a fost partidul pro-Rus Renașterea. În ultimii patru ani, Gheșev a părut a fi unul din aliații importanți ai lui Borissov, un apărător al GERB în fața numeroaselor încercări de a trage partidul la răspundere.

Care este miza înlăturării lui Ivan Gheșev?

Teoretic, funcția de procuror general este una independentă, apolitică. Cu toate acestea, în Bulgaria acest rol a însemnat legături cu partidul de guvernare, mai exact apărarea celor de la putere de răspunderea penală. Acest lucru a creat un întreg context în care sistemul de justiție păstrează status quo-ul politic. În măsuri diferite, tot acest ansamblu de dependențe instituționale a creat o sumedenie de probleme în Bulgaria încă de la începutul anilor ’90.

Gheșev face parte din cel mai recent capitol al acestei istorii. Procurorul-general al Bulgariei este văzut despre un scut pentru Borissov. Devotamentul pare însă să-i fi fost trădat: imediat după câștigarea alegerilor din 2 aprilie, GERB și Borissov au încercat să ademenească partidul lui Kiril Petkov, Continuăm schimbarea (aflat la guvernare în perioada 2021-2022) cu promisiunea de a conlucra pentru atingerea obiectivelor comune, adoptarea de legi care se află de mult timp în așteptare din cauza parlamentelor cu mandat de scurtă durată, și prin promovarea unui nou candidat la funcția de Premier – fostul comisar european Mariya Gabriel.

Ultima ofertă din partea lui Borissov, Gabriel și GERB a fost decizia surprinzătoare de a da curs unei vechi solicitări formulate de Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată: înlăturarea lui Ivan Gheșev, văzută ca un pas necesar pentru o reformă sănătoasă a justiției.

Tragedie greacă cu iz bulgăresc

Ivan Gheșev a fost numit în funcția de procuror-general al Bulgariei pe o perioadă de șapte ani în decembrie 2019. Mandatul lui a fost marcat de controverse încă de la bun început.

Gheșev a fost candidat unic pentru obținerea acestei funcții. Nominalizarea lui a stârnit proteste și a fost respinsă de președintele Radev, care la vremea respectivă nu susținea Rusia atât de deschis, poziționându-se în opoziție față de Cabinetul Borissov și având relații strânse atât cu partidele reformiste precum Bulgaria democrată, cât și cu principalii lui aliați, Socialiștii. Rămas singurul candidat pe linie oficială, Gheșev a fost în cele din urmă ales procuror-general de către Consiliul Judiciar Suprem.

Partidele politice înființate în urma protestelor de opoziție din 2020 și care au obținut mai multă vizibilitate în ciclul electoral din 2021-2023 – Există un astfel de popor, câștigătorii alegerilor din iulie 2021, Continuăm schimbarea, câștigătorii din noiembrie 2021 și Bulgaria democrată – au solicitat la unison înlăturarea lui Gheșev.

În următorii ani, Procuratura nu a înregistrat vreun progres semnificativ în acele cazuri care au captat atenția publicului larg, inclusiv ancheta privind posibila otrăvire cu Noviciok a traficantului de arme Emilian Ghebrev din 2015 (suspendată în 2020). În tot acest timp, dosarele care vizau diferitele scandaluri care-l implicau pe Borissov, de la interceptări și imagini compromițătoare apărute în presă și până la acuzații de corupție, spălare de bani și intimidarea jurnaliștilor critici, au fost suspendate sau anulate. Privind în urmă, seria de expulzări a spionilor ruși de la începutul anului trecut a fost singura încercare a lui Gheșev de a-și salva reputația.

Procuratura a rămas pasivă și după ce mai mulți politicieni bulgari au fost sancționați în baza Legii Magnițki, în 2021. La fel s-a întâmplat și în luna februarie a acestui an, când a fost anunțată o nouă listă de persoane vizate de sancțiuni. La o lună de la publicarea acesteia, în martie, Gheșev a efectuat o vizită în SUA al cărei scop rămâne necunoscut (inițial vizita lui Gheșev a fost promovată drept una oficială, pentru ca apoi din declarații să reiasă că a fost una de natură personală).

Tot în martie, Gheșev a vorbit pentru prima oară despre presiunile la care este supusă instituția pe care o conduce și posibilitatea să fie vizat de un atentat. Apoi, pe 1 mai, pe când mașina cu care se deplasa Gheșev a încetinit pe o șosea din dreptul localității Samokov, o bombă a explodat la marginea drumului. Detaliile oferite de autorități cu privire la natura incidentului, cât și dacă Gheșev era sau nu singur în limuzina lui, au fost neclare, ceea ce a dat rapid naștere speculațiilor, inclusiv din partea experților militari și parlamentarilor Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată, că explozia ar fi fost o de fapt o încercare a lui Gheșev de a da o lovitură de imagine.

Pe 15 mai, procurorul general a ținut o conferință de presă la care nu a răspuns la aproape nicio întrebare, și-a prezentat scrisoarea de demisie pentru ca apoi s-o rupă ostentativ în fața tuturor. „E cazul ca cineva să curețe toată mizeria politică din Parlament”, a declarat el, referindu-se la clasa politică din Bulgaria drept o oligarhie, un cuvânt care de obicei face parte din vocabularul opoziției, și „mafie politică”.

Între timp, șeful Serviciului de Investigații, Borislav Sarafov, care a contestat versiunea lui Gheșev cu privire la atacul cu bombă, a susținut la rândul lui că se teme pentru viața sa – „știu foarte bine de ce este în stare Gheșev”.

Asistăm la schimbări seismice în politica bulgară?

Gheșev pare că încă nu făcut vreo mișcare decisivă. În ultimele ieșiri publice, Gheșev a sugerat că pare dispus să divulge informații cu privire la rolul lui în protejarea GERB și a lui Borissov, deși încă mai deține funcția de Procuror-General. Ruptura dintre Borissov și Gheșev are consecințe și în contextul mai larg al politicii locale: GERB controlează acum discursul privind reforma judiciară, nu Continuăm schimbarea și Bulgaria democrată, care și-au construit agenda politică în jurul acestei chestiuni. Totodată, un eșec al cabinetului Denkov-Gabriel ar putea accelera și mai mult ascensiunea Renașterii (Vazrazhdane), un partid de extremă dreaptă pro-Kremlin, anti-sistem, care a crescut încetul cu încetul în sondaje din 2021 încoace și care a obținut cel mai bun rezultat al său la alegerile din aprilie (14,16%).

Faptul că Renașterea nu a luat parte la votul de vinerea trecută împotriva lui Gheșev sugerează și că acest partid extremist dorește ca actualul conflict dintre Gheșev și restul partidelor să dureze cât mai mult cu putință.

Prelungirea crizei va presupune un nou cabinet interimar numit de președintele Rumen Radev, care și-a consolidat poziția pro-Kremlin de la începutul războiului în Ucraina, precum și opoziția fermă față de aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, neglijând în schimb rezolvarea vechilor dispute de pe plan local.

Faptul că în politica din Bulgaria se produc schimbări seismice și noi coliziuni este confirmat și de uciderea interlopului căutat de Interpol Krassimir Kamenov-Karo, a soției acestuia și altor două persoane în dimineața zilei de 25 mai în Capetown, Africa de Sud. Numele lui Kamenov este asociat cu traficul de substanțe narcotice și acte de corupție încă din anii ’90. Pe 27 martie, Procuratura l-a audiat pe Kamenov pentru implicarea lui în uciderea unui agent de poliție. Cu câteva zile înainte, biroul Procurorului-General a publicat o înregistrare în care Kamenov este implicat într-un plan de înlăturare a lui Gheșev. Ancheta privind asasinarea lui Kamenov este încă în desfășurare. 

GERB și partidele din opoziție au ajuns în postura neobișnuită de a avea un adversar comun, unul deopotrivă extrem de influent și greu de controlat. Rămâne de văzut dacă acest lucru va contribui la dezghețarea relațiilor dintre cele două tabere diametral opuse.

 

Alte știri
Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Întâlnirea Biden – Xi nu a rezolvat problemele bilaterale, dar a redus tensiunile

Joe Biden și Xi Jinping au căzut de acord, printre altele, să stabilească o linie directă de contact. E un pas înainte în relația bilaterală, după ani de tensiuni.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Alegerile locale din Republica Moldova, un succes al (filo)rușilor?

Rezultatele alegerilor din Republica Moldova arată un declin al pro-europenilor, după o campanie marcată de ingerințe ale Moscovei și dezinformări și scandaluri generate de filo-ruși.

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina: oboseala de război crește după eșecul contraofensivei

Ucraina a intrat într-o fază nouă a oboselii de război. Apar tot mai multe semnale ale crizei de personal în armată, neîncrederii în autorități și adaptării dificile a societății la prelungirea războiului.

Mai multe
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne
Guvernul bulgar taxează gazul rusesc pe fondul tensiunilor politice interne

Decizia guvernului bulgar de a taxa suplimentar gazul rusesc a provocat tensiuni cu Ungaria și Serbia, cât și un nou conflict cu președintele pro-rus Rumen Radev.

Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk
Polonia: PiS se va agăța de putere chiar și sub un guvern condus de Donald Tusk

Conservatorii polonezi au pierdut alegerile, dar își mențin pârghiile în stat prin oamenii numiți și legile adoptate cât timp s-au aflat la putere. PiS vrea să profite și de fracționarea adversarilor săi.

Michal Kukawski
24 oct. 2023
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia
Cehia și Rusia, cu ochii pe alegerile din Slovacia

Alegerile din Slovacia au fost urmărite cu atenție la Praga, întrucât rezultatele pot fi un indiciu privind evoluția viitoare a atitudinii societății civile din Cehia.

Michael Švec
17 oct. 2023
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova
Pârghiile Rusiei în Republica Moldova

Războiul din Ucraina a accelarat procesul de detașare a Republicii Moldova de Rusia. După eliminarea dependenței economice și energetice, pârghiile Moscovei sunt propaganda și pro-rușii.

Corneliu Rusnac
16 oct. 2023
Este Polonia pregătită pentru schimbare?
Este Polonia pregătită pentru schimbare?

Opoziția liberală din Polonia speră să întrerupă perioada lungă de guvernare a PiS odată cu alegerile din 15 octombrie. Conservatorii mizează pe înăsprirea tonului față de Ucraina și UE

Michal Kukawski
06 oct. 2023
Viktor Orban dă semne de disperare
Viktor Orban dă semne de disperare

Discursul agresiv ținut de Viktor Orban în parlamentul ungar arată lipsa de soluții la o criză economică amplificată de propriile politici, dar și la izolarea tot mai mare în UE și NATO.

Ioana Dumitrescu
29 sept. 2023