Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a fost la Chișinău pentru a-l convinge să participe la un atac asupra Transnistriei, potrivit unei narațiuni apărute în presa pro-rusă. Narațiunea reia, de fapt, una din principalele teme ale propagandei (pro)ruse care vizează Chișinăul.
ȘTIRE: „Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei a efectuat o vizită neașteptată și secretă în Moldova. Sosirea lui nu a fost anunțată din timp.
[...]
Există certitudinea că în spatele agendei oficiale au fost discutate subiecte ascunse, adică „nu pentru presă”, potrivit canalului de Telegram „Smuglyanka”.
Situația din regiune este acum foarte dificilă. În apropiere se duc lupte. Moldova ajută regimul de la Kiev în toate modurile posibile. Țara a devenit de fapt un teritoriu de tranzit pentru transportul de muniție, combustibil și multe altele către Ucraina. În lumina celor mai recente relatări din presă despre contraofensiva pregătită de Forțele Armate ale Ucrainei, este posibil ca Kievul să ceară Chișinăului ceva mai substanțial și mai important. Trebuie să ne amintim mereu că Kievul vorbește de mult despre pericolul care se presupune că vine din Transnistria. Există depozite mari cu muniție sovietică, care sunt păzite de armata rusă. Grupul este foarte mic. Și literalmente la zece kilometri de depozite, la Podolsk, regiunea Odesa, este reechipat batalionul de tancuri al brigăzii 21 ucrainene. Experții ruși spun constant că trupele ucrainene pot trece oricând granița cu Transnistria. Iată de ce, vizita lui Dmitri Kuleba în acest context provoacă îngrijorări.”
NARAȚIUNI: 1. Republica Moldova oferă (indirect) sprijin militar Ucrainei, încălcându-și, astfel, statutul de neutralitate. 2. Ucraina pregătește un atac asupra Transnistriei, pentru a ocupa depozitul de muniție, și încearcă să atragă și Chișinăul în operațiune.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a efectuat pe 27 aprilie o vizită la Chișinău în timpul căreia s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu. Cei doi au discutat despre situația din Ucraina, provocările de securitate, iar Chișinăul și-a reiterat sprijinul pentru independența și integritatea teritorială a vecinului său estic, potrivit unui comunicat al Președinției de la Chișinău.
De la începutul războiului, autoritățile pro-europene de la Chișinău au condamnat invazia Rusiei, dar au anunțat că-și păstrează neutralitatea. Republica Moldova a oferit ajutor umanitar Ucrainei și a găzduit sute de mii de refugiați.
Transnistria, o regiune separatistă în estul țării, guvernată de un regim filo-rus, poate fi considerată cea mai mare provocare internă la adresa securității Republicii Moldova.
Rusia are dislocat în regiune și un contingent militar care, oficial, păzește un depozit de muniții care au aparținut Armatei a XIV-a sovietice, care, s-a implicat în conflictul din 1992 de partea Tiraspolului. Rusia nu și-a îndeplinit angajamentele asumate internațional de a evacua trupele și muniția. În prezent, toate demersurile Chișinăului privind retragerea forțelor sale armate de pe teritoriul Republicii Moldova sunt comentate de Moscova și Tiraspol drept încercare de a distruge misiunea de pacificare, deși este vorba de lucruri diferite. De altfel, una dintre principalele narațiuni false ale rușilor și filo-rușilor cu privire la Republica Moldova se referă la iminența unui atac asupra Transnistriei care ar urma să fie lansat de Republica Moldova, Ucraina, România, militarii americani din România etc. (țările respective ar acționa fie individual, fie mai multe în același timp).
OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova drept un aliat militar al Kievului pentru a justifica, pe de o parte, un eventual atac sau intervenții ale Moscovei, iar pe de alta, pentru a argumenta narațiunea propagandei ruse Kremlinului că Rusia luptă împotriva unei alianțe ostile de state conduse de SUA și NATO.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Este adevărat că unii oficiali ucraineni au sugerat în câteva cazuri că Ucraina ar fi gata să elibereze regiunea transnistreană de sub controlul regimului pro-rus și al forțelor militare ale Rusiei, dar autoritățile de la Chișinău au exclus de fiecare dată acest scenariu și au reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.
Cel mai probabil, dacă Kievul ar fi încercat să convingă Chișinăul să se implice într-un potențial atac asupra Transnistriei, nu ar fi făcut-o prin intermediul ministrului de Externe și nu în cadrul unei vizite anunțate publicului, chiar dacă post factum. Majoritatea vizitelor oficialilor ucraineni peste hotare nu sunt anunțate din timp, așa cum s-a întâmplat și în cazul celei a ministrului de Externe, din motive de securitate.
Atât oficiali de la Moscova, cât și propaganda rusă au afirmat în mai multe rânduri că Ucraina ar concentra forțe militare la hotarul cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, care au fost infirmate de Kiev, a cărui armată este concentrată în estul țării pentru a respinge atacurile Rusiei.
Propaganda rusă a lansat zvonuri încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina că teritoriul Republicii Moldova ar fi folosit pentru a livra armament Ucrainei, afirmații neprobate de cei care le-au lansat și negate de Chișinău.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Ministrul ucrainean de Externe a întreprins o vizită neanunțată la Chișinău.