DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste

Oamenii vizitează două vagoane vechi de tren de marfă expuse în cadrul expoziției „Basarabeni în Gulag”, dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 06 iulie 2023.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Oamenii vizitează două vagoane vechi de tren de marfă expuse în cadrul expoziției „Basarabeni în Gulag”, dedicată victimelor deportărilor regimului stalinist în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 06 iulie 2023.

Dezinformare

Deportarea basarabenilor în perioada URSS este similară cu migrația economică actuală, potrivit unei narațiuni prin care se încearcă bagatelizarea uneia din marile crime staliniste.

ȘTIRE:  „Politicienii care susțin integrarea europeană a Moldovei, majoritatea istoricilor deja de peste 30 de ani încearcă să construiască o ideologie de stat pe negarea totală a tot ceea ce este sovietic.

[...]

În ciuda interdicției panglicii Sf Gheorghe, în ciuda eforturilor constante de a anula Ziua Victoriei de pe 9 mai, oamenii totuși merg în număr mare în această zi la Memorialul "Veșnicia" din Chișinău și la monumentele ostașilor căzuți în alte orașe și sate. Și o fac conștient și de bunăvoie, nimeni nu îi împinge acolo cu forța, ca la vreo adunare politică.

Este evident că în "cerințele tehnice" pentru promovarea ideii de eurointegrare există și un punct privind eradicarea totală a elementelor sovietice. Acest plan de spălare a creierelor are o evidentă tendință rusofobă, pentru că sub elementul sovietic, în mod implicit, se înțelege și cel rus”.

[...]

Poți să te plângi cât dorești cu privire la deportările din anii '40 ai secolului XX, dar asta nu va ajuta cu nimic în anii 2020.

Emigrarea masivă a populației din Moldova în străinătate poate fi considerată o formă modernă de deportare. Potrivit statisticilor oficiale, în anul 2022, populația permanentă a Moldovei a scăzut cu 100 de mii de persoane, ajungând la 2,5 milioane de persoane. Tot atâția cât acum 70 de ani.

Conform estimărilor neoficiale ale organizațiilor internaționale, populația reală a Moldovei astăzi nu depășește două milioane de persoane. Pentru comparație, în momentul dezmembrării URSS în anul 1991, populația Moldovei era de 4,3 milioane de persoane.”

Realitate

NARAȚIUNE: Autoritățile moldovene și istoricii exagerează în privința impactului deportărilor sovietice.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Până în 1812, când a fost anexat de Imperiul Țarist, actualul teritoriu al Republicii Moldova a fost parte a Țării Moldovei medievale. Din 1918 până în 1940 a făcut parte din România, dar URSS a ocupat teritoriul în 1940 și a format RSSM, cu alte granițe decât ale fostei Basarabii. La scurt timp după anexarea din 1940, populația băștinașă a fost supusă represiunilor (la fel ca și în alte foste republici sovietice).

În 1991, Republica Moldova și-a proclamat independența, pe fundalul destrămării URSS, iar ororile și abuzurile comise în perioada sovietică, printre care foametea din anii 1946-47 și deportările din anii 40-50 ai secolului trecut, care au provocat sute de mii de victime, au fost condamnate.

Cu toate acestea, electoratul din Republica Moldova este divizat între simpatizanţi ai partidelor proeuropene şi proruseşti . Acestea din urmă au exploatat denumirile şi simbolurile comuniste sovietice – secera şi ciocanul, steaua roşie, drapele roşii, sărbătorile și miturile sovietice, dar şi nostalgia pensionarilor, sărăciţi în perioada de criză economică post-independență, după „pâinea de 16 copeici şi salamul de două ruble".

Nostalgia pentru trecutul sovietic este caracteristică în special minorităților etnice, vorbitoare de rusă, care reprezintă aproape 20% din totalul populației, dar și populaţiei născute după anii 50 (după război, foamete, deportări) care a fost expusă unei propagande puternice, lipsită de legături cu lumea exterioară, și a trăit în condiţii specifice realităților sovietice, cu un loc de muncă asigurat, şcoală gratuită, medicină gratuită.

Nostalgia după trecutul sovietic este încurajată de regimul de la Kremlin. Liderul rus Vladimir Putin a declarat chiar că cea mai mare catastrofă a secolului 20 a fost prăbuşirea URSS. În context, s-a încercat deculpabilizarea sovieticilor și relativizarea crimelor comise de aceștia, chiar și a celor din perioada regimului stalinist, unul dintre cele mai opresive din istorie.

OBIECTIV: Relativizarea abuzurilor comise în perioada sovietică și menținerea în mentalul colectiv a succeselor, care să fie asociate cu Rusia actuală.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Portalul traditia.md este al Asociației jurnaliștilor ortodocși și apropiat Bisericii Ortodoxe Ruse și Mitropoliei Moldovei, subordonată acesteia. Biserica Ortodoxă Rusă este, de altfel, strâns legată de Kremlin și a preluat o bună parte din propaganda acestuia.

Articolul pornește de la faptul că autoritățile de la Chișinău au comemorat victimele deportărilor, inclusiv printr-o expoziție de aproape o lună în centrul Chișinăului, despre care au anunțat că ar urma să fie permanentă. Autorul nu neagă organizarea deportărilor forțate de regimul stalinist, dar încearcă să inducă ideea că deplângerea acelor acțiuni nu este justificată, iar realizările din perioada sovietică au fost mult mai importante decât abuzurile.

În același context, autorul încearcă să compare deportările forțate cu migrația populației după obținerea independenței Republicii Moldova. Aceasta este o tentativă crasă de manipulare în condiițile în care cetățeni iRepublicii Moldova nu au fost expulzați forțat din țară, dar au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun și a unor salarii mai mari. Migrația afectează majoritatea țărilor lumii. În plus, pentru a accentua scăderea mare a populației, autorul compară populația Republicii Moldova de la sfârșitul perioadei sovietice cu cea actuală, dar fără Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă (de altfel afectată, la rândul său, de migrație).

„…În ciuda eforturilor constante de a anula Ziua Victoriei…” - autorul se referă la marcarea finalizării celui de-al doilea Război Mondial, sărbătorită cu mult fast în epoca sovietică pe 9 mai (deși actul de capitulare a Germaniei fasciste a fost semnat pe 8 mai), care nu este interzisă în Republica Moldova și este celebrată în continuare de partidele pro-ruse și populația nostalgică după URSS.

Nu este o premieră când propaganda rusă sau pro-rusă neagă sau relativizează efectele abuzurilor comise în perioada sovietică sau exagerează reușitele și dezvoltarea fostelor țări membre ale URSS în componența fostei URSS. Veridica a demontat dezinformări legate negarea foametei organizate în anii 1946-47.

Verifică sursele:

Tags: Republica Moldova , Rusia , URSS
 • Publicație / Media:
  traditia.md
 • Data publicării:
  15/08/2023
 • Public țintă:
  minoritățile etnice, nostalgicii după URSS
 • Amplificare:
  cenzura.md
 • Afiliere politică:
  Biserica Ortodoxă Rusă
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile moldovene și istoricii exagerează în privința impactului deportărilor sovietice.
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 33 min
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar

UE nu este pregătită să se extindă, potrivit unei dezinformări, apărute în presa rusă, care încearcă să demonstreze că Republica Moldova nu are vreo perspectivă europeană.

Veridica
Veridica
13 Sep 2023
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală

O poveste inventată încearcă să explice succesul economic chinezesc, aparent cu scopul de a avertiza asupra unui pericol pentru civilizația occidentală.

Cezar Manu
Cezar Manu
16 Aug 2023
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO

Dreptul Rusiei de a-și invada vecinii și obligația acestora de a rămâne neutri

Veridica
Veridica
24 Jul 2023
DEZINFORMARE: Scoaterea Partidului Șor în afara legii e uzurpare a puterii în stat
DEZINFORMARE: Scoaterea Partidului Șor în afara legii e uzurpare a puterii în stat

Scoaterea Partidului Șor în afacerea legii e uzurpare a puterii în stat, potrivit unei narațiuni care contrazice chiar argumentele Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Veridica
Veridica
22 Jun 2023