NARAȚIUNE: Autoritățile moldovene și istoricii exagerează în privința impactului deportărilor sovietice.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Până în 1812, când a fost anexat de Imperiul Țarist, actualul teritoriu al Republicii Moldova a fost parte a Țării Moldovei medievale. Din 1918 până în 1940 a făcut parte din România, dar URSS a ocupat teritoriul în 1940 și a format RSSM, cu alte granițe decât ale fostei Basarabii. La scurt timp după anexarea din 1940, populația băștinașă a fost supusă represiunilor (la fel ca și în alte foste republici sovietice).
În 1991, Republica Moldova și-a proclamat independența, pe fundalul destrămării URSS, iar ororile și abuzurile comise în perioada sovietică, printre care foametea din anii 1946-47 și deportările din anii 40-50 ai secolului trecut, care au provocat sute de mii de victime, au fost condamnate.
Cu toate acestea, electoratul din Republica Moldova este divizat între simpatizanţi ai partidelor proeuropene şi proruseşti . Acestea din urmă au exploatat denumirile şi simbolurile comuniste sovietice – secera şi ciocanul, steaua roşie, drapele roşii, sărbătorile și miturile sovietice, dar şi nostalgia pensionarilor, sărăciţi în perioada de criză economică post-independență, după „pâinea de 16 copeici şi salamul de două ruble".
Nostalgia pentru trecutul sovietic este caracteristică în special minorităților etnice, vorbitoare de rusă, care reprezintă aproape 20% din totalul populației, dar și populaţiei născute după anii 50 (după război, foamete, deportări) care a fost expusă unei propagande puternice, lipsită de legături cu lumea exterioară, și a trăit în condiţii specifice realităților sovietice, cu un loc de muncă asigurat, şcoală gratuită, medicină gratuită.
Nostalgia după trecutul sovietic este încurajată de regimul de la Kremlin. Liderul rus Vladimir Putin a declarat chiar că cea mai mare catastrofă a secolului 20 a fost prăbuşirea URSS. În context, s-a încercat deculpabilizarea sovieticilor și relativizarea crimelor comise de aceștia, chiar și a celor din perioada regimului stalinist, unul dintre cele mai opresive din istorie.
OBIECTIV: Relativizarea abuzurilor comise în perioada sovietică și menținerea în mentalul colectiv a succeselor, care să fie asociate cu Rusia actuală.
DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Portalul traditia.md este al Asociației jurnaliștilor ortodocși și apropiat Bisericii Ortodoxe Ruse și Mitropoliei Moldovei, subordonată acesteia. Biserica Ortodoxă Rusă este, de altfel, strâns legată de Kremlin și a preluat o bună parte din propaganda acestuia.
Articolul pornește de la faptul că autoritățile de la Chișinău au comemorat victimele deportărilor, inclusiv printr-o expoziție de aproape o lună în centrul Chișinăului, despre care au anunțat că ar urma să fie permanentă. Autorul nu neagă organizarea deportărilor forțate de regimul stalinist, dar încearcă să inducă ideea că deplângerea acelor acțiuni nu este justificată, iar realizările din perioada sovietică au fost mult mai importante decât abuzurile.
În același context, autorul încearcă să compare deportările forțate cu migrația populației după obținerea independenței Republicii Moldova. Aceasta este o tentativă crasă de manipulare în condiițile în care cetățeni iRepublicii Moldova nu au fost expulzați forțat din țară, dar au plecat peste hotare în căutarea unui trai mai bun și a unor salarii mai mari. Migrația afectează majoritatea țărilor lumii. În plus, pentru a accentua scăderea mare a populației, autorul compară populația Republicii Moldova de la sfârșitul perioadei sovietice cu cea actuală, dar fără Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă (de altfel afectată, la rândul său, de migrație).
„…În ciuda eforturilor constante de a anula Ziua Victoriei…” - autorul se referă la marcarea finalizării celui de-al doilea Război Mondial, sărbătorită cu mult fast în epoca sovietică pe 9 mai (deși actul de capitulare a Germaniei fasciste a fost semnat pe 8 mai), care nu este interzisă în Republica Moldova și este celebrată în continuare de partidele pro-ruse și populația nostalgică după URSS.
Nu este o premieră când propaganda rusă sau pro-rusă neagă sau relativizează efectele abuzurilor comise în perioada sovietică sau exagerează reușitele și dezvoltarea fostelor țări membre ale URSS în componența fostei URSS. Veridica a demontat dezinformări legate negarea foametei organizate în anii 1946-47.