DEZINFORMARE: Rusia nu se implică în afacerile interne ale Moldovei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, reacționează în timpul conferinței de presă anuale susținute de ministrul de externe Serghei Lavrov la Moscova, Rusia, 18 ianuarie 2023.
© EPA-EFE/YURI KOCHETKOV   |   Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, reacționează în timpul conferinței de presă anuale susținute de ministrul de externe Serghei Lavrov la Moscova, Rusia, 18 ianuarie 2023.

Dezinformare

Rusia nu se implică în afacerile interne ale Republicii Moldova, afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus. Narațiunea e infirmată chiar de acțiunile Moscovei din ultimii 30 de ani.  

ȘTIRE:  „Spre deosebire de statele occidentale, Rusia nu se implică în afacerile interne ale altor state, inclusiv ale Republicii Moldova”, a declarat Zaharova în timpul briefingului. Ea a adăugat că Moscova e convinsă că normalizarea relațiilor cu Rusia, păstrarea beneficiilor de la participarea în CSI sunt în interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor săi

„Chemăm conducerea Moldovei să ia în calcul întregul spectru de opinii ale locuitorilor țării, să evite acțiunile care duc la polarizare politică și destabilizarea artificială a vieții publice a republicii”, a accentuat Zaharova.

Realitate

NARAȚIUNE: Rusia este un partener corect, care respectă normele dreptului internațional și deciziile statelor din regiune, în comparație cu Occidentul care se implică în afacerile interne ale acestora.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Relațiile Chișinău-Moscova s-au răcit considerabil după invadarea Ucrainei la scară largă, criticată de autoritățile pro-europene ale Republicii Moldova. Chișinăul nu s-a alăturat oficial sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, dar a oferit loturi de ajutor umanitar Ucrainei, a permis tranzitul de produse petroliere și a acordat ajutor refugiaților ucraineni.  

Pe parcursul ultimului an au existat mai multe schimburi de replici între reprezentanții Ministerelor de Externe ale celor două state, dar și la nivelul unor oficialități de rang înalt, iar recent s-a ajuns la expulzări reciproce de diplomați.

Moscova acuză Chișinăul că ar fi controlat de Occident și ar lua decizii antiruse, că ar încerca să se apropie de NATO, ar încălca statutul de neutralitate, ar încălca drepturile minorității vorbitoare de limba rusă. Kremlinul a ajuns să critice Chișinăul și pentru că Parlamentul a decis (urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale din 2013) să înlocuiască denumirea limbii din moldovenească în română.

Pe de altă parte, autoritățile Republicii Moldova au condamnat în repetate rânduri intervenția Rusiei în afacerile sale interne și de tentative de destabilizare a situației și că încearcă să instaureze pe căi nedemocratice o guvernare pro-rusă la Chișinău. Războiul lansat de Rusia a avut consecințe directe asupra Republicii Moldova, economice, prin majorarea prețurilor, în primul rând la resursele energetice importate din Rusia (gazul) și distrugerea logisticii de transport, dar și de securitate. Din cauza atacurilor cu rachetă asupra sistemului energetic ucrainean, în Republica Moldova s-au produs în câteva rânduri pene de curent. Mai multe rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării, iar câteva părți de rachetă au căzut pe teritoriul său.

OBIECTIV: Să prezinte Rusia ca pe un partener internațional corect, în comparație cu Occidentul care se amestecă în afacerile interne ale statelor suverane (Republica Moldova).

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În pofida declarațiilor Mariei Zaharova, Moscova, prin acțiunile sale, sau declarațiile unor oficialități, a demonstrat implicare directă sau indirectă în Republica Moldova prin susținerea unor politicieni pro-ruși, încercarea de a determina vectorul politicii externe, inclusiv prin șantaj energetic și război economic, menținerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui contingent militar rus și susținerea administrației separatiste de la Tiraspol, alimentând astfel conflictul transnistrean, un impediment pentru dezvoltarea țării.

În luna februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la o întrevedere oficială la Bruxelles că serviciile secrete ucrainene au interceptat un plan al Moscovei de destabilizare a situației din Republica Moldova. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat că a detectat astfel de planuri. Ulterior, președintele Maia Sandu a declarat că planul rusesc implica unități para-militare din luptători străini, în civil, care ar fi urmat să atace instituții ale statului și să ia ostatici, acțiunile fiind mascate de proteste ale opoziției pro-rusești, în special ale Partidul Șor.

Moscova a negat acuzațiile, însă nu ar fi pentru prima dată când aceasta ar încerca să influențeze situația politică de la Chișinău. Spre exemplu, la ultimele alegeri prezidențiale, din 2020, Vladimir Putin l-a susținut deschis pe Igor Dodon, care însă le-a pierdut.

Sancțiunile americane impuse în octombrie 2022 mai multor persoane și entități din Rusia și Republica Moldova, inclusiv Partidului Șor și al liderului acestuia, politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru participarea la jaful bancar de proporții din 2014, este un argument în plus privind implicarea Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova. În listă au mai fost incluși oameni de afaceri și strategi politici ruși afiliați unor politicieni moldoveni, inclusiv fostului  președinte, Igor Dodon. Aceștia ar fi încercat să mențină Republica Moldova în sfera de influență rusă, implicându-se în alegerile parlamentare din 2021, iar un an mai târziu, organizând proteste menite săî răstoarne guvernarea pro-europeană.

Începând cu 2020 Rise Moldova a publicat o serie de investigații care demonstrau puternicile conexiuni ale lui Igor Dodon cu reprezentanți ai serviciilor de informații ruse, de la care a primit și bani. Ultimul din seria de articole, publicat în martie 2023 face referire la documentul despre care a scris și presa internațională,   privind un plan al Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030

Analiștii politici și unii politicieni de la Chișinău consideră însă că Rusia a avut mereu pârghii de influență asupra Republicii Moldova pe care le-a utilizat în cei peste 30 de ani de independență a țării. Este vorba în primul rând de conflictul secesionist din estul țării. Moscova ar fi amenințat mereu Chișinăul cu recunoașterea regiunii separatiste, pe care a susținut-o financiar și politic. În plus, Rusia menține în regiune un depozit militar din perioada sovietică, păzit de un contingent militar, în pofida faptului că Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea lor și chiar Moscova s-a angajat în urmă cu mai bine de 20 de ani că va face acest lucru.

Dependența Republicii Moldova de gazul rusesc a fost încă un factor de influență. Ultima dovadă a șantajului energetic a fost înregistrat în toamna anului 2022, când Rusia nu a majorat livrările, începând cu luna octombrie, impunându-i astfel Chișinăului să recurgă la alte soluții mai costisitoare și mai puțin sigure. Totuși, Republica Moldova a găsit soluții, astfel încât în prezent importă gaze rusești doar pentru regiunea separatistă transnistreană, de unde își procură curentul electric. Acele gaze sunt livrate gratuit regiunii separatiste, asigurând în mare măsură susținerea economică a acesteia și a industriei sale; sumele sunt imputate însă Chișinăului, care în timp a acumulat datorii de miliarde de dolari către Rusia, datorii ce reprezintă o pârghie în plus pentru aceasta din urmă.

Pe parcursul anilor Moscova a șantajat și economic Republica Moldova amenințând, sau chiar trecând la fapte, cu interdicții pentru producția agricolă din Republica Moldova. Ultima cea mai importantă decizie în acest sens a fost luată în 2014, după ce  Republica Moldova semnase Acordul de asociere cu UE. Rezultatul a fost că o parte dintre producătorii moldoveni s-au reorientat spre piața UE sau au identificat altele, iar Republica Moldova și-a redus dependența de cea rusă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Relațiile dintre Republica Moldova și Rusia s-au ostilizat pe fundalul războiului din Ucraina.

Tags: Republica Moldova , Rusia , Energie , Transnistria , război hibrid
 • Publicație / Media:
  ria.ru, Sputnik
 • Data publicării:
  24/05/2023
 • Public țintă:
  euroscepticii, adepții integrării eurasiatice a Republicii Moldova
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Rusia nu se implică în afacerile interne ale Moldovei
Veridica
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 51 min
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar
DEZINFORMARE: Liderii UE resping o viitoare extindere a blocului comunitar

UE nu este pregătită să se extindă, potrivit unei dezinformări, apărute în presa rusă, care încearcă să demonstreze că Republica Moldova nu are vreo perspectivă europeană.

Veridica
Veridica
13 Sep 2023
DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste
DEZINFORMARE: Emigrarea de azi din Moldova este similară deportărilor staliniste

Deportarea basarabenilor în perioada URSS este similară cu migrația economică actuală, potrivit unei narațiuni prin care se încearcă bagatelizarea uneia din marile crime staliniste.

Veridica
Veridica
28 Aug 2023
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală
DEZINFORMARE: Dezvoltarea Chinei pune în pericol civilizația occidentală

O poveste inventată încearcă să explice succesul economic chinezesc, aparent cu scopul de a avertiza asupra unui pericol pentru civilizația occidentală.

Cezar Manu
Cezar Manu
16 Aug 2023
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO
Dezinformare: Moldova își va pierde „total” suveranitatea, apropiindu-se de NATO

Dreptul Rusiei de a-și invada vecinii și obligația acestora de a rămâne neutri

Veridica
Veridica
24 Jul 2023