FAKE NEWS: Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria

Humvee ai armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, 27 august 2016.
© EPA/DUMITRU DORU   |   Humvee ai armatei naționale participă la o paradă cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, 27 august 2016.

Holzstock Festival

Kievul și Chișinăul au căzut de-acord să lichideze Transnistria cu tancuri Leopard și să terorizeze populația rusă a acesteia, potrivit unei narațiuni false preluate în Republica Moldova. Teza declanșării unui război în Transnistria este una dintre cele mai frecvent utilizate de propaganda (pro) rusă cu scopul de a speria populația Republicii Moldova și a submina politica pro-occidentală a țării.

ȘTIRI:  „O sursă a declarat pentru RT [Russia Today] că Forțele Armate ale Ucrainei au masat mii de militari în regiunea Odesa pentru a pregăti o provocare împotriva Transnistriei.

Se raportează că de la începutul lunii martie, în regiunea localităților Dachnoe, Kamenka și Razdelnaya, autoritățile locale au început să transmită hangare trupelor ucrainene pentru a găzdui personalul și echipamentul.

În aprilie acolo au fost trimiși aproape 4.000 de militari care s-au stabilit în acele hangare și își schimbă locația de 2-3 ori pe zi.

De la 9 până la 15 mai o grupare a Forțelor Militare Ucrainene planifică să se îndrepte spre Tiraspol pentru a lansa o provocare militară cu scopul de a distrage forțele militare ruse, iar a doua va încerca să preia depozitele cu muniție de la Cobasna” (Russia Today)

„Chișinăul și Kievul au convenit să lichideze Transnistria și să persecute populația rusă din regiune. Despre acest lucru, a declarat pentru ura.ru politologul militar, directorul instituției caritabile Lege și Ordine, locotenent-colonelul în rezervă Oleg Ivannikov.

[...]

Potrivit acestuia, împotriva locuitorilor Transnistriei ar putea fi utilizate tancuri Leopard. „Aș dori să vă reamintesc că acolo locuiesc aproximativ 500.000 de oameni, dintre care 250 de mii sunt cetățeni ai Rusiei. Deci, va începe o adevărată teroare. Provocarile sunt destul de posibile. Tancurile Leopard, care au fost observate la Odesa, vor fi cu siguranță folosite în cazul unui atac asupra Transnistriei”, a menționat locotenent-colonelul” (ura.news)

NARAȚIUNI:  1. Ucraina și Republica Moldova, plănuiesc să atace regiunea (pașnică) transnistreană. 2. Ucraina și Republica Moldova sunt conduse de regimuri rusofobe  care vor suprima populația rusofonă din regiunea transnistreană.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ministerul rus al Apărării a lansat acuzații, la sfârșitul lunii februarie, că armata ucraineană și-ar fi intensificat pregătirile pentru o invazie a Transnistriei. În plus, propaganda rusă prezintă sistematic Ucraina ca fiind guvernată de un regim belicos, autoritățile de la Chișinău ca fiind subordonate în totalitate Occidentului și gata să îndeplinească ordinele acestuia, inclusiv să se implice în războiul din Ucraina și să adere la Alianța Nord-Atlantică.

OBIECTIV:  Fiind clară intenția generală a acestor narațiuni de a demoniza Ucraina și Occidentul, în cazul Republicii Moldova un obiectiv specific este să alimenteze fobiile populației din regiunea separatistă filorusă, condusă de un regim clientelar Moscovei, față de o „invazie” a NATO și o ulterioară occidentalizare a țării și/sau chiar unirea cu România. Aceeași narațiune este destinată și minorităților naționale din Republica Moldova, în general vorbitoare de rusă, cum ar fi inclusiv găgăuzii, dar și unei părți bune a populației vorbitoare de română, dar nostalgică după fosta URSS și/sau atașată și educată în spiritul culturii și demagogiei velicoruse.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE:  Oficiali de la Kiev au declarat încă de la începutul războiului că ar putea interveni în Transnistria pentru a anihila regimul separatist filorus, dar au precizat în mai multe rânduri că nu vor întreprinde nicio acțiune în Transnistria fără acordul Republicii Moldova. Chișinăul a exclus de fiecare dată un scenariu care ar presupune reglementarea conflictului pe cale armată și a reiterat că examinează doar soluțiile de reglementare a conflictului pe cale pașnică.

În Republica Moldova, minoritatea vorbitoare de limbă rusă, care reprezintă aproximativ 20% din populație, se bucură de drepturi largi, inclusiv instituții de învățământ, traducerea actelor oficiale, iar găgăuzii din Sudul țării au propria regiune autonomă, cu legislativ și executiv.  Constituția Republicii Moldova stabilește că „statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”.

Chișinăul optează pentru reglementarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut special Transnistriei, similar celui pe care îl are Găgăuzia.

De notat că, la două zile după data la care, potrivit Russia Today, ar fi trebuit să fie declanșată operațiunea moldo-ucraineană, nu s-a putut observa nicio mișcare de trupe spre Transnistria.

 • Publicație / Media:
  russian.rt.com, ura.news
 • Data publicării:
  03/05/2023
 • Public țintă:
  locuitorii regiunii transnistrene, minoritățile naționale
 • Amplificare:
  vz.ru, mejdurecie.md
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina și Republica Moldova, plănuiesc să atace regiunea (pașnică) transnistreană și să suprime populația rusofonă

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zeci de crime de război au fost comise de mercenarii francezi și militarii ucraineni în regiunea Harkov  

Militarii ucraineni și mercenarii străini au violat femei și au jefuit civili în regiunea Harkov, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Jul 2024
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024