Continuă repatrierea cetăţenilor români din zonele afectate de seism.
Aflată într-o zonă ieșită de sub controlul regimului de la Damasc, închisoarea Rajo este controlată de forțele rebele pro-turce.
UPDATE: Experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spun că bilanțul victimelor va continua, neîndoielnic, să crească, fiindcă mulți oameni au rămas blocați sub dărâmături.
Potrivit analiștilor, „cei trei (candidați favoriți) sunt pro-europeni și susțin sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.”
Cifrele oficiale sunt contestate de economiști independenți.
Risc ridicat de insecuritate la lăcaşuri de cult şi reprezentanţe diplomatice ale unor state membre ale Uniunii Europene
Relațiile dintre Baku și Teheran sunt în mod tradițional delicate.
Recep Tayyip Erdoğan încearcă să își consolideze regimul forțând o a treia candidatură la funcția președinte. Alegerile generale din această primăvară vor avea loc pe fondul unei crize economice profunde, așa că, pentru a-și spori șansele de câștig, islamiștii apelează la pomeni electorale și sabotarea opoziției. Alegerile au loc într-un an special: se împlinește un secol de când Mustafa Kemal Atatürk a proclamat republica, o republică aflată azi în criză și tot mai îndepărtată de viziunea fondatorului său.
Inflația și problemele economice i-ar putea face dificilă victoria în acest an.
Opoziţia laică, reunită într-o alianță electorală de șase partide, şi-a anunţat intenţia de a reveni la un regim parlamentar, în caz de victorie la legislative.
Părţile au convenit deja un schimb de prizonieri.
Potrivit juriului, „din 2014, și, în special, de la (declanșarea) invaziei ruse în Ucraina, în 2022, Marta Șumalo a fost foarte activă în creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele războiului și în ajutorarea victimelor”.
Procurorii afirmă că aceasta este legată „organic” de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat calificat drept „terorist” de către Ankara și aliații săi occidentali.
În toamnă, președintele Vladimir Putin decreta anexarea a patru regiuni ale Ucrainei, Herson și Zaporojie, din sud, respectiv Donețk și Lugansk, din est, pe care rușii nu le controlează integral.
„Nu sprijinim țările care își intensifică relațiile sau își exprimă sprijinul pentru reabilitarea lui Bashar al-Assad, un dictator brutal” – le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care l-a descris în repetate rânduri pe omologul său sirian, Bashar al-Assad, drept un „asasin”, nu mai exclude acum o întâlnire cu acesta.
40% dintre turci trăiesc cu salariul minim, care va ajunge la echivalentul a circa 455 de dolari americani.
Această explozie, prima în mai bine de cinci ani în apropiere de Diyabarkir, survine într-un context tensionat, după o serie de raiduri aeriene ale armatei turce împotriva unor grupuri de luptători kurzi, repliați în nord-estul Siriei vecine.
În octombrie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să acorde statul de candidată acestei țări cu 3,5 milioane de locuitori, afectată de sărăcie și instabilitate politică și care se confruntă cu amenințări secesioniste.
Turcia a bombardat poziții ale kurzilor din Irak și Siria, ca răspuns la atentatul cu bombă de la Istanbul, și avertizează că acesta e doar începutul. O operațiune mai mare în Siria ar ajuta regimul Erdoğan să abată atenția de la problemele economice interne; în plus, ar putea fi și un prim pas spre rezolvarea problemei refugiaților. Rusia, care e prezentă în Siria, ar putea închide ochii la mișcările Ankarei pentru că e interesată să își exporte gazele prin conductele care tranzitează Turcia.
Anterior, Washingtonul a solicitat o „dezescaladare” în Siria, ca răspuns la declarațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ce amenințase cu o operațiune la sol în nordul țării vecine, deja prefațată de o serie de raiduri aeriene împotriva pozițiilor kurde.
Procuratura bulgară afirmă că rolul lor a fost doar logistic.
Directorul CIA, William Burns, şi şeful spionilor ruşi, Serghei Narîşkin, s-au întânit, săptămâna aceasta, la Ankara.
11 milioane de tone de grâne au fost trimise către pieţele mondiale, circa 40% revenind țărilor în curs de dezvoltare.
Ankara acuză în mod frecvent Statele Unite și alte țări occidentale că îi protejează pe luptătorii kurzi din Partidul Muncitorilor (PKK) și din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), entități considerate teroriste.
Președintele Erdogan s-a ferit însă să confirme că ar fi fost un atac terorist.
Președintele Erdogan a calificat-o drept un atac josnic ai cărui autori vor fi pedepsiți
Bulgaria a devanit o rută principală pentru refugiații care vor să ajungă în Uniunea Europeană.
Turcia a blocat până acum aderarea Suediei și Finlandei, pe motiv că protejează organizații teroriste.
Printre beneficiari ar fi Djibuti, Somalia și Sudan.
Siria rămâne o țară marcată de conflict și de o criză umanitară profundă, în care se ciocnesc și interese multiple ale unor actori statali și non-statali, potrivit Însărcinatului cu afaceri al UE, Dan Stoenescu*. Într-un interviu acordat TVR și VERIDICA, Dan Stoenescu a explicat că UE, chiar dacă nu recunoaște regimul Assad, discută cu acesta pentru a putea să le ofere asistență sirienilor, dar a vorbit și despre legătura dintre războiul din Siria și cel din Ucraina.
Deşi cele cinci republici ex-sovietice din regiune, membre ale diverselor alianțe economice sau militare patronate de Rusia, nu au condamnat invazia din Ucraina, niciuna nu a susținut în mod deschis Kremlinul.