„Limba română o va înlocui pe cea rusă în Ucraina” scrie presa rusă, care își bazează afirmația falsă pe un articol Veridica despre o dezbatere privind sărbătorirea limbii române.
Nezavisimaia gazeta: româna va fi folosită la sărbătorile oficiale din Ucraina
Pornind de la o știre apărută pe Veridica la finele lunii ianuarie, ziarul „Nezavisimaia gazeta” de la Moscova scrie că Guvernul Ucrainei va organiza o dezbatere publică la Kiev pentru a înlocui la nivel oficial limba rusă cu cea română. Inițiativa de instituire a Zilei limbii române în Ucraina este prezentată ca fiind îndreptată împotriva rusofonilor.
În articolul semnat de Svetlana Gamova, se spune că ideea îi aparține Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, care a propus instituirea Zilei limbii române în Ucraina după modelul Republicii Moldova.
„Dacă decizia va fi una pozitivă, limba română va fi prima după cea ucraineană care va fi folosită la sărbătorile oficiale din Ucraina”, ar fi declarat, potrivit ziarului rus, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia”. Ziarul adaugă că Ministerul Culturii al Ucrainei este împotriva acestei inițiative pentru că unele grupuri etnice ar putea solicita „recunoașterea oficială a limbilor lor, ceea ce va crea o tensiune în societate”.
Foto: captură Nezavisimaia gazeta
Realitate: Veridica a scris despre o dezbatere privind sărbătorirea limbii române de către minoritatea română din Ucraina
„Nezavisimaia gazeta” încearcă să manipuleze opinia publică citând intenționat greșit articolul Veridica, prezentând inițiativa comunității românești ca fiind îndreptată împotriva rusofonilor. Obiectivul acestei narațiuni false este de prezenta unii pași făcuți de Kiev în întâmpinarea comunității românești și orice colaborare bilaterală româno-ucraineană ca fiind primejdioase pentru Rusia sau pentru rusofonii din Ucraina.
În știrea Veridica despre „dezbateri publice la Kiev pentru instituirea Zilei limbii române în Ucraina” nu se spune ceva despre statutul limbilor rusă sau română în societate și nici despre „folosirea unei limbi în timpul sărbătorilor oficiale”.
Anatol Popescu a declarat pentru Veridica că în cazul adoptării unei decizii pozitive, „româna va fi prima limbă, după cea ucraineană, care se va bucura de o sărbătoare oficială în Ucraina”. Așadar, este vorba de sărbătorirea limbii române de către minoritatea care o vorbește, nu de transformarea ei într-o limbă oficială și cu atât mai puțin de organizarea unor evenimente oficiale în alte regiuni decât cele locuite de etnicii români.
Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertatea Conștiinței din Ucraina a amintit, de altfel, de celebrarea Zilei limbii ucrainene în România în urma unei inițiative din anul 2018 a președintelui Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae-Miroslav Petrețchi; așadar, adoptarea unei sărbători a limbii române în Ucraina ar reprezenta o decizie în oglindă.