Este cea mai mare donație de carte în limba română din ultimii 30 de ani.
Cu acest prilej, preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația omoloagei sale, Maia Sandu.
Vizita are loc în contextul în care, pe 31 august, cele două state vecine sărbătoresc Ziua Limbii Române.
Rolul culturii și al literaturii în Republica Moldova, integrarea europeană a acesteia și relațiile cu România sunt printre temele abordate în interviul acordat lui Matei Martin, pentru Observator Cultural, de președintele Maia Sandu. Republica Moldova este țară invitată de onoare la ediția din acest an a Bookfest.
Rusia s-a alăturat opoziției de stânga din Republica Moldova în criticile adresate premierului Marcel Ciolacu, care a declarat săptămâna aceasta...
Manifestaţia a vizat o declaraţie a premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”.
În ariile locuite de minorități naționale, denumirile geografice se vor indica și în limbile vorbite de către locuitorii acestora.
„Limba română o va înlocui pe cea rusă în Ucraina” scrie presa rusă, care își bazează afirmația falsă pe un articol Veridica despre o dezbatere privind sărbătorirea limbii române.
Anunţul a fost făcut într-o declaraţie oficială în limbile română şi ucraineană, publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei de la Kiev.
Limba română a fost recunoscută oficial de guvernul de la Kiev ca limbă a minorității române din Ucraina, în locul „limbii moldovenești”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.
Pe 31 august 1989, Sovietul Suprem al așa-zisei RSS Moldovenești a adoptat legile prin care aceasta devenea limbă de stat și se trecea de la grafia chirilică la alfabetul latin.
Liceul din Borisăuca, din regiunea ucraineană Odesa, unde studiază elevi români va trece oficial, de la 1 septembrie, la predarea orelor în limba română, eliminând din programa de învățământ sintagma de „limba moldovenească”.