Propaganda rusă și pro-rusă promovează de ani de zile narațiuni privind amenințările la adresa identității și chiar existenței Moldovei și moldovenilor. Aceste narațiuni, livrate sub forma unor fake news, dezinformări și teorii ale conspirației, sunt grupate în mai multe teme. Cele „identitare” privesc un presupus pericol care ar veni dinspre România/Occident/NATO/UE/Soros – fie individual, fie grupate în două sau mai multe. O a doua categorie importantă privește așa-numitele narațiuni medicale, care promovează teoria înrobirii/eliminării populației prin vaccinare sau pandemii declanșate intenționat. Promovarea de către Occident a unei așa-zise „agende LGBT” care subminează valorile morale naționale, bazate pe „familia tradițională” reprezintă o a treia mai categorie de narațiuni. În sfârșit, ultima categorie o reprezintă cea a pericolului adus de migranți. Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, astfel încât nu reprezintă o destinație a migranților.
Toate aceste mari categorii de narațiuni sunt folosite cu regularitate, dar intensitatea promovării lor depinde și de circumstanțe politice interne și internaționale. Narațiunea privind migranții, de pildă, a fost folosită eficient în perioada exodului refugiaților de război sirieni, când s-a purtat o campanie puternică de dezinformare în întreaga Europă, cu privire la aceștia (s-a dovedit că principalul actor din spatele acestei campanii era Rusia); narațiunile medicale au fost promovate mai intens pe fondul pandemiei etc.
Narațiunile sunt promovate de reprezentații partidelor pro-ruse la Chișinău și presa afiliată acestora, clerici ca episcopul de Bălți, Marchel, dar și Mitropolia Moldovei în ansamblul său, dar și direct de oficiali ruși și de mass-media de la Moscova, care a dominat ani de zile spațiul informațional al Republicii Moldova. Influența acesteia din urmă s-a mai diminuat odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, care a determinat guvernul de la Chișinău ca, pentru a proteja spațiul informațional al Republicii Moldova, să interzică redifuzarea pe teritoriul acesteia a programelor de știri și emisiunilor propagandistice rusești. Tot în cadrul acestui efort de combatere a propagandei și dezinformării rusești și pro-rusești, au fost blocate zeci de pagini de internet rusești și locale, iar în 2023 autoritățile de la Chișinău l-au expulzat pe directorul agenției rusești Sputnik Moldova, Vitali Denisov, un fost colonel rus.
Principalele personaje politice care promovează aceste narațiuni în ultimii ani au legături directe cu Rusia și cu serviciile secrete ale acesteia – fostul președinte Igor Dodon, care potrivit unei ample investigații de presă ar fi primit chiar și un nume de cod, Kremlinovici, și fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, privind devalizarea sistemului bancar al Republicii Moldova. Numele lui Șor a fost legat, în 2023, și de un plan al FSB privind o lovitură de stat în Republica Moldova.
UE/NATO/România/Soros vor să distrugă identitatea moldovenilor
Scopul "discipolilor" lui Soros este distrugerea Moldovei ca stat, scria în 2020 o publicație pro-rusă de la Chișinău. Articolul respectiv face parte dintr-o amplă campanie, purtată de-a lungul mai multor ani, de demonizare a societății civile, argumentele folosite fiind identice cu cele lansate de propaganda pro-Kremlin în campania sa împotriva societății civile din Rusia. Campanii similare, mai mult sau mai puțin intense, au avut loc, de altfel, și într-o serie de țări occidentale sau ex-comuniste, cel mai notabil caz fiind cel al Ungariei lui Viktor Orban, care chiar și în prezent continuă să promoveze astfel de narațiuni. În Republica Moldova această teză nu a fost promovată doar de o anumită parte a presei, ci și de politicieni, cel mai notabil caz fiind al deputatului Bogdan Țârdea, membru al Partidului Socialiștilor, pro-rus, care a lansat chiar și o carte pe această temă, „Societatea civilă în Republica Moldova. Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”.
Narațiuni precum „Noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, întruchiparea scenariului lui Soros”, sau „Ambasadorul american la Chișinău o coordonează pe Maia Sandu”, pentru aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului, au fost difuzate în contextul alegerilor prezidențiale (2020) și parlamentare (2021) din Republica Moldova, care au fost câștigate de proeuropeana Maia Sandu și partidul său PAS.
Amenințările descrise de ruși și filo-ruși nu se limitează la „sorosiști”, un termen care este relativ vag. NATO este una dintre sperietorile preferate ale acesteia, mai ales că există și un vechi fundal al propagandei sovietice în care Alianța Nord-Atlantică era privită drept amenințare principală. Teza că NATO/americanii/Occidentul o să împingă Moldova spre un război devastator a fost folosită inițial înainte de războiul din Ucraina și amplificată puternic după declanșarea acestuia. Veridica a demontat de-a lungul anilor mai multe narațiuni pe această temă, de pildă că Moldova e o rampă de lansare americană pentru un război cu Rusia sau că Factori politici din Occident vor să folosească moldovenii drept carne de tun în lupta geopolitică. Astfel de dezinformări sunt promovate direct și de presa rusă, care scria recent că Moldova își va trimite militarii în războiul din Ucraina sub drapel francez.
În sfârșit, o serie de narațiuni privind amenințările la adresa Republicii Moldova au fost lansate în contextul apropierii tot mai rapide de Uniunea Europeană și a deschiderii negocierilor de aderare; o dezinformare recentă a fost aceea că referendumul pentru UE din Moldova va fi, de fapt, despre război.
Narațiuni promovate de Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse: vaccinurile și pandemia, instrumente pentru a-i înrobi pe moldoveni și a le distruge Biserica
Așa-zisele narațiuni medicale, privind în special vaccinarea și pandemia de Covid, au circulat intens și în Republica Moldova, unde unul dintre cei mai influenți factori de răspândire al lor a fost mediul clerical. Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse – instituție care colaborează strâns cu Kremlinul și contribuie la răspândirea narațiunilor promovate de acesta – a promovat chiar și instituțional teorii ale conspirației și narațiuni false printr-o adresare către autoritățile statului în care prezintă vaccinarea drept „o cale prin care sistemul antihristic mondialist dorește să introducă în corpurile oamenilor microcipuri cu ajutorul cărora să-i poată controla, prin intermediul tehnologiei 5G”.
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, unul dintre cei mai controversați clerici din Republica Moldova a fost în prima linie a dezinformărilor cu privire la Covid, afirmând că virusul ar fi fost inventat de globaliștii sataniști, motiv pe i-a îndemnat pe creștini să nu accepte vaccinarea.
O altă narațiune lansată în contextul pandemiei de Sputnik, pornind de la măsurile anti-Covid luate de autorități, a fost că pro-europenii din Republica Moldova vor să distrugă Biserica. „Dovada” prezentată de publicația rusească ar fi limitarea numărului de credincioși în lăcașurile de cult. Acest tip de narațiune a circulat, de altfel, și în alte țări din regiune, inclusiv în România, ceea ce arată că era vorba de o campanie concertată.
Agenda LGBT - una dintre principalele teme ale propagandei în Moldova
Cu o bună parte a societății conservatoare, campaniile anti-LGBT au un teren propice pentru dezvoltare în Republica Moldova. Principalul promotor al acestora este Biserica ortodoxă, iar printre personajele cele mai vocale îl regăsim, iar, pe episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care, spre exemplu în anul 2013 îi îndemna pe reprezentanții Uniunii Europene „să ia minoritățile sexuale în Europa”. Discursul anti-LGBT a fost, la fel ca și cel privind conspirațiile medicale, asumat și instituțional de Mitropolia Moldovei care a denunțat decadența și nonvaloarea societății occidentale și „cultivarea a tot felul de imbecilități și acțiuni incompatibile cu statutul moral-spiritual al ființei umane”
Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile de propaganda rusă (sau de ultraconservatori influențați de aceasta sau cu idei similare) în încercările acesteia de a decredibiliza Uniunea Europeană. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, pe care Rusia le-ar reprezenta; se trasează o falsă echivalență între homosexualitate și pedofilie pentru a convinge publicul că se caută legalizarea pedofiliei; se induce ideea unei „agende LGBT” pe care UE ar încerca să o impună. Spre exemplu se încearcă inocularea ideii că UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, că Occidentul impune alegeri pentru a submina statul și a promova agenda LGBT sau că în Moldova ar fi închise televiziuni pentru că promovează „valorile familiei tradiționale”.
Propaganda anti-LGBT este alimentată și de politicieni de la Chișinău, de obicei conservatori sau pro-ruși, precum fostul președinte și principalul lider al opoziției antieuropene, Igor Dodon, sau politicieni locali.
30 000 de sirieni în Moldova – cea mai emblematică campanie de fake-news
În contextul crizei refugiaților din 2016 din Uniunea Europeană, pe un site umoristic din Republica Moldova (care a dispărut la puțin timp după aceea) - guralumii.net, a apărut un pamflet potrivit căruia Maia Sandu, candidată în turul doi la prezidențiale, i-ar fi promis cancelarului german de atunci, Angela Merkel, că Moldova va găzdui 30.000 de sirieni dacă va ajunge ea președinte. Subiectul a fost preluat de un număr mare de portaluri (niciunul nu mai este accesibil), unele prezentându-l ca pamflet, altele sugerându-l ca informație adevărată. Câteva zile mai târziu, un alt site de pamflete scria că primii 10 000 de sirieni au ajuns în Moldova și au fost cazați în satul de baștină al lui Igor Dodon. Deși era clar o informație falsă, reprezentanți ai Departamentului Situații Excepționale au sunat la primăria din localitate să se convingă dacă într-adevăr nu au ajuns sirienii acolo.
Cea mai cunoscută publicație de investigații din Republica Moldova, „Ziarul de Gardă” a a descris atunci pe larg cum a evoluat minciuna cu sirienii: de la un site de pamflete, la cea mai urmărită televiziune din țară.
Campania de dezinformare privind refugiații s-a desfășurat pe fundalul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale pe care Maia Sandu avea să le piardă în acel an.
Migranții nu reprezintă cea mai mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova, o țară care, din cauza situației sale economice nu este deloc atractivă. Cu toate acestea, poate ca urmare a poveștii cu cei 30 000 de sirieni, periodic, în special în campaniile electorale, apar fakeuri cu sperietori legate de „invadarea” Moldovei cu migranți. Spre exemplu, în campania pentru alegerile parlamentare din 2019, un portal pro-rus (blocat între timp de SIS pentru promovarea falsurilor) a scris că Moldova a acceptat primii refugiați din Bangladesh pe care i-a respins Italia. Știrea a fost preluată rapid de cel puțin alte cinci surse media.
Sirienii „revin” în Republica Moldova, condusă deja de Maia Sandu, la parlamentarele din 2021, dar atunci falsul nu a mai avut impactul din 2016.
De ce „prind” narațiunile false privind identitatea în Republica Moldova
Astfel de narațiuni prind foarte bine pentru că, în primul rând, sunt o continuare a propagandei sovietice care ne-a marcat mai mult de jumătate de secol, spune istoricul Octavian Țîcu, autorul volumului „Homo moldovanus sovietic. Teorii și practici de construcție identitară în R(A)SSM”:
„Atunci când vorbim de asemenea slogane care au fost cultivate în perioada sovietică, trebuie să avem în vedere două aspecte. Primul este moștenirea sovietică. Al doilea - propaganda rusească din perioada post-comunistă și mai ales a doua etapă a perioadei putiniste. Prima e legată de narațiunea în general antioccidentală a propagandei sovietice, care în primul rând a cultivat ideea diferenței, dihotomiei între moldoveni și români. România era văzută ca un stat adversar, iar RSS Moldovenească, ca o republică sovietică diferită și opusă României, cu o identitate distinctă. Asta explică de ce continuă să fie văzută România ca un pericol, și de ce propaganda putinistă cu ușurință reușește aici să mențină adeziunea față de moldovenism.
Discursul anti occidental și anti-NATO a fost unul evident în perioada sovietică, cultivat la școală, în procesul educațional, și la nivel de propagandă oficială. Avem o societate care a crescut în această propagandă, iar pe lângă românii/moldoveni care au crescut în această propagandă, avem și minorități naționale care se revendică de la Lumea rusă și care în mare parte au continuat să se vadă ca un avanpost al Lumii ruse în Republica Moldova și după independență. De aceea, aceste două elemente ale moștenirii sovietice sunt cele care constituie temelia propagandei”.
În ceea ce privește narațiunile false legate de societatea civilă, Octavian Țîcu observă că există o legătură directă cu discursul și politicile Moscovei, care derivă din teama lui Vladimir Putin de a pierde puterea:
„Soros și alte societăți de asemenea gen sunt organizații ale societăților deschise, care promovează democrațiile, drepturile omului, independența sistemului de justiție, periculoase pentru Rusia, care este un stat autoritar, cu înclinații spre totalitarism. De aceea, orice asociere cu astfel de fundații și emanații ale lumii occidentale sunt trecute într-un discurs subversiv, bazat pe conspirații, dar pot fi cu ușurință dezavuate când cunoaștem adevărul. Fundația Soros, din 1992, a investit anual vreo 10 milioane de dolari în Republica Moldova, în sectoare în care statul a fost complet neajutorat”.
Istoricul a tras și un semnal de alarmă cu privire la dificultatea combaterii acestor narațiuni false, în condițiile în care o parte importantă a clasei politice și le asumă și le promovează:
„Este și o contribuție a partidelor politice filoruse, putiniste, care se revendică de la ideea suveranistă, moldovenistă, eurasiatică, prorusă și proputinistă. Ele au fost de-a lungul timpului în spațiul nostru public, au și condus Republica Moldova – în perioada agrarienilor, în perioadele când președinți au fost Petru Lucinschi, Vladimir Voronin, Igor Dodon. Formațiunile proruse ca Partidul Socialiștilor, partidele lui Șor, Partidul Comunist, inclusiv MAN-ul primarului Ivan Ceban, sunt niște exponente, vehicule politic, care promovează aceste slogane, le inoculează și le fac vizibile în spațiul public. Fac un mozaic deloc încurajator pentru viitorul Republicii Moldova, în condițiile în care preferințele electorale sunt extrem de fluide și imprevizibile, de la un tur electoral la altul”.