Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex

Membri ai comunității LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transgender), protejați de polițiștii, participă la un marș pentru promovarea drepturilor omului și a egalității la Chișinău, Moldova, 19 iunie 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Membri ai comunității LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali și Transgender), protejați de polițiștii, participă la un marș pentru promovarea drepturilor omului și a egalității la Chișinău, Moldova, 19 iunie 2022.

„Intrarea Republicii Moldova în UE, condiționată de legalizarea căsătoriilor LGBT”, a titrat national.ro, subiectul fiind preluat imediat de siteuri de știri pro-Kremlin din Republica Moldova și Rusia. De fapt e vorba de o recomandare din mai a Parlamentului European privind drepturile comunității LGBT, nu de vreo obligație. De altfel, Republica Moldova a obținut ulterior statutul de țară-candidat fără să trebuiască să legalizeze căsătoriile între persoanele de același sex.

ȘTIRI: „Uniunea Europeană a cerut Republicii Moldova să permită căsătoria între persoane de același sex, ca o condiție pentru o viitoare aderare la UE. Mai mult, în raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova, se regăsește și o solicitare referitoare la accesul democratic la terenurile agricole, care se traduce, de fapt, prin permiterea vânzării acestora către cetățenii străini.

La cele 60 de pagini de condiții și progrese pe care trebuie să le facă Republica Moldova pentru a intra în Uniunea Europeană probabil, vor fi necesari vreo 50 de ani. Una dintre condițiile impuse Guvernului și Parlamentului de la Chișinău este aceea de a permite căsătoriile LGBT, deși legislaţia UE nu obligă statele membre să permită sau să recunoască parteneriatele sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex. La capitolul Drepturile omului și libertățile fundamentale, UE solicită Republicii Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI” (national.ro).

„Moldova va fi nevoită să legalizeze căsătoriile persoanelor de același sex în schimbul posibilei aderări. Parlamentul European a cerut insistent legalizarea căsătoriilor dintre persoanele de același sex” (life.ru)

NARAȚIUNE: UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor LGBT

CONTEXT/ETOS LOCAL: Cu o societatea destul de conservatoare, în care Biserica se bucură de cea mai mare credibilitate și în care un număr mare de cetățeni se orientează spre integrarea euroasiatică, subiectul LGBT este unul destul de sensibil în Republica Moldova.

Acesta este folosit în scop politic de cel puțin 10 ani, cum s-a întâmplat în cazul protestelor față de legea egalității de șanse din 2012. Faptul că lidera forțelor pro-europene, Maia Sandu, nu este căsătorită a fost folosit în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, iar un zvon că ar fi gay a fost promovat de presa puterii la alegerile parlamentare din 2019.

Subiecte legate de comunitatea LGBT sunt folosite de ani de zile de propaganda rusă (sau de ultraconservatori influențați de aceasta sau cu idei similare) în încercările acesteia de a decredibiliza Uniunea Europeană. Astfel, UE este prezentată ca „Gayropa”, un spațiu în antiteză cu cel al valorilor tradiționale, creștinești, pe care Rusia le-ar reprezenta; se trasează o falsă echivalență între homosexualitate și pedofilie pentru a convinge publicul că se caută legalizarea pedofiliei; se induce ideea unei „agende LGBT” pe care UE ar încerca să o impună; în sfârșit, se încearcă identificarea drepturilor omului, care reprezintă o valoare fundamentală a comunității europene, cu promovarea și încurajarea relațiilor sexuale netradiționale.

OBIECTIV: Să asocieze integrarea europeană a Republicii Moldova cu subiecte sensibile și decizii care au susținerea unei părți înguste a populației (în cazul de față eventuala acordare a unor drepturi suplimentare minorităților sexuale) pentru a debusola și reduce numărul adepților integrării europene. În același timp, să pună în contrapondere Rusia, unde „valorile tradiționale” sunt apărate (life.ru amintește că Vladimir Putin a promulgat legea care interzice propaganda LGBT).

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA:  Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova a fost aprobat de Parlamentul European în luna mai, dar publicat în Jurnalul UE la 16 decembrie, ceea ce explică, probabil, lansarea acestei campanii mediatice abia acum. Raportul conține o serie de constatări și recomandări în privința și pentru Republica Moldova, dar nu are un caracter obligatoriu.

De altfel și sintagma legată de permiterea căsătoriilor între persoanele de același sex poartă un caracter de recomandare, nu de obligație sau condiție. „Invită Republica Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI”, potrivit documentului. Așadar Parlamentul European nu obligă și nu condiționează modificarea Constituției de aderarea la UE; de altfel, aderarea nici măcar nu este tema raportului în care apare recomandarea. Mai mult, Parlamentul European a adoptat, la o dată ulterioră, o rezoluție în care îi cere explicit Consiliului European să îi acorde Republicii Moldova statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană.

La 23 iunie Republica Moldova a obținut acest statut, adică și-a aprofundat relațiile cu blocul comunitar, fără să ofere drepturi suplimentare minorităților sexuale. În plus, niciuna din cele 9 condiționalități impuse de Bruxelles pentru avansarea pe calea europeană nu se referă la acest subiect.

Acest fapt este confirmat și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă, care a comentat pentru Radio Moldova știrile despre presupusa condiționare drept „un fals ordinar, răspândit pentru a manipula opinia publică”.

Occidentul/UE nu au o agendă pro-LGBT ci pro-respectarea drepturilor omului și a drepturilor minorităților, inclusiv minoritățile sexuale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Republica Moldova  „invită Republica Moldova să elimine interdicția constituțională privind căsătoriile între persoane de același sex instituită în 1994 și să stabilească măsuri de combatere a discriminării pentru persoanele LGBTI”.

REACȚII OFICIALE: „Acesta este un fals ordinar, răspândit pentru a manipula opinia publică. Acest document nu exprimă lista de condiții pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reamintesc că există cele nouă recomandări ale Comisiei Europene și sunt publice, inclusiv pe site-ul MAEIE, și se regăsesc în planul de acțiuni aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană”, a comentat pentru Radio Moldova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Daniel Vodă.

Tags: LGBT , Rusia , UE , România
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  national.ro
 • Data publicării:
  22/12/2022
 • Public țintă:
  euroscepticii, tradiționaliștii, ortodocșii conservatori
 • Amplificare:
  mybusiness.md, newsmd.md, life.ru, rossaprimavera.ru
 • Narațiune cheie:
  UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex
Alte articole
FAKE NEWS: Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Statele Unite se pregătesc să atace Transnistria

Militarii americani din cunoscuta Divizie 101 aeropurtată au fost amplasați în România inclusiv pentru a ataca regiunea separatistă transnistreană, în primul rând centrala electrică din această regiune, susține un controversat politolog rus. Narațiunea falsă este preluată de Politnavigator, un site afiliat Kremlinului.

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Forțele ucrainene au distrus orașul Mariupol

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Forțele ucrainene au distrus orașul Mariupol

Mariupolul a fost distrus de forțele ucrainene (naționaliste) din oraș, disperate că nu pot primi ajutoare din partea Kievului, scrie presa guvernamentală rusă. Narațiunea este menită să abată atenția de la faptul că armata rusă a bombardat masiv orașul, fără să țină cont de faptul că ucide civili sau de distrugerile provocate.

Veridica

29 Dec 2022

Actualizat la: 30 Dec 2022 12:40:36
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023