Prietena Maiei Sandu, cancelarul Angela Merkel, nu doreşte aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, afirmă presa afiliată PSRM. Aceasta interpretează o întâlnire dintre cancelarul german și liderii statelor din Balcanii de Vest drept o dovadă că Moldova n-are vreo șansă de integrare europeană, deşi Angela Merkel nu face nicio declaraţie despre Moldova şi ştirea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Naraţiunea are scopul de a şubrezi încrederea electoratului în forțele proeuropene, în special PAS şi preşedinta Maia Sandu, în contextul alegerilor parlamentare din 11 iulie.
ŞTIRE: „Prietena lui frau Sandu nu vrea țara noastră în UE”, titrează ABCNEWS.md care preia o ştire difuzată de TIMPUL, privind declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, în cadrul unei întrevederi cu liderii ţărilor din Balcanii de Vest. „Angela Merkel: șase state din vestul Balcanilor trebuie să adere la UE. R. Moldova – rămâne în AFARA Uniunii Europene. Cancelarul german Angela Merkel a declarat ieri că în opinia sa şase state din vestul Balcanilor ar trebui să devină membre ale Uniunii Europene, din motive strategice, transmite Reuters. Prietena fidelă a Maiei Sandu a avut în vedere Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo. În documentele oficiale ale UE, R. Moldova apare la rubrica „vecinătate”, alături de țări precum Algeria, Belarus, Egipt, Maroco, Israel, Libia, Siria sau Tunisia”.
NARAŢIUNI: 1.UE nu doreşte aderarea Republicii Moldova la acest spaţiu comunitar. 2. Prietena fidelă a Maiei Sandu, cancelarul german Angela Merkel, nu vrea Republica Moldova în componenţa UE.
CONTEXT: Maia Sandu este o politiciană proeuropeană, care are o imagine foarte bună în Occident şi a reuşit rapid să restabilească încrederea şi legăturile cu UE. Bruxelles-ul şi-a exprimat susţinerea pentru programul ei de reforme şi luptă cu corupţia. În câteva luni de mandat, şefa statului a efectuat vizite la Paris, Bruxelles, Bucureşti, Kiev, Berlin, Roma, Varşovia, iar la Chişinău au fost preşedinţii României şi Lituaniei, precum și preşedintele Consiliului European. Toţi liderii europeni şi-au exprimat susţinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova. Maia Sandu are o relaţie bună şi cu cancelarul Germaniei Angela Merkel. Ea a efectuat vizite oficiale la Berlin şi în calitate de şef de stat în mai 2021 şi în calitate de premier, în iulie 2019.
Duminică, 11 iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, iar principalii concurenţi electorali, creditaţi cu cele mai mari şanse în sondaje sunt Partidul Acţiune şi Solidaritate, fondat de Maia Sandu, şi Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, condus de Igor Dodon şi Vladimir Voronin. În campania electorală au fost lansate numeroase atacuri la adresa forțelor proeuropene, a Occidentului, ambasadorilor UE şi SUA, societății civile şi preşedintei Maia Sandu. Aceste atacuri au venit cel mai mult din partea socialiştilor şi au fost difuzate prin numeroasele surse media afiliate PSRM, un partid prorus, condus de fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon.
OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să submineze încrederea electoratului în Maia Sandu și partidele proeuropene, în special PAS, precum şi în perspectivele unui parcurs european al Republicii Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: În ştirea preluată de Timpul de pe Reuters, cancelarul Germaniei face referire la cele şase state din Balcanii de Vest – Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Kosovo. Angela Merkel nu a făcut nicio declaraţie privind Republica Moldova, în cadrul conferinţei on-line cu liderii ţărilor din Balcanii de Vest. Republica Moldova nu face parte din regiunea Balcanilor de Vest, iar ştirea nu are nicio legătură cu titlurile promovate de ambele publicaţii. Statele din Balcanii de Vest (fostele republici iugoslave şi Albania) reprezintă un dosar separat pentru UE, Bruxelles-ul elaborând o politică de sprijinire a integrării treptate a ţărilor respective. Prima din cele şapte ţări din pachetul Balcanii de Vest care a aderat la UE a fost Croaţia (în 2013). Negocieri de aderare la UE au fost iniţiate cu Muntenegru şi Serbia și Albania, în timp ce negocierile cu Macedonia de Nord au fost blocate de Bulgaria. Bosnia-Herţegovina şi Kosovo au statut de ţări potenţial candidate.
Republica Moldova face parte din alt proiect european – Parteneriatul Estic – împreună cu alte state din spaţiul post-sovietic: Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus. Parteneriatul Estic a fost creat în 2009 pentru a sprijini procesul de democratizare, bună guvernare, securitate energetică, dezvoltare economică a acestor ţări. În 2014, UE şi Republica Moldova au semnat Acordul de Asociere, care întăreşte legăturile economice şi politice cu UE. Prin acest acord, Chişinăul s-a angajat să-şi reformeze politicile interne conform legislaţiei UE.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Cancelarul german Angela Merkel a declarat că şase state din vestul Balcanilor ar trebui să devină membre ale Uniunii Europene, din motive strategice. Declaraţia n-are, însă, nicio legătură cu Republica Moldova.