Chișinăul înființează o instituție anti-propagandă pentru a dezinforma, spune ex-președintele Igor Dodon, potrivit căruia Rusia nu face propagandă în Moldova.
ȘTIRE: Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a bucurat pe moldoveni cu o nouă iniţiativă – crearea unui „minister al adevărului”, ca în romanul distopic 1984 al lui George Orwell, consideră fostul preşedinte moldovean, Igor Dodon, transmite TASS. Astfel a reacţionat politicianul la decizia liderului moldovean privind noul centru naţional pentru combaterea propagandei, care ar fi chipurile proiectată asupra republicii de către Rusia. „Sandu ne-a încântat cu înfiinţarea unui Minister al Adevărului, ca în celebrul roman 1984 al lui George Orwell. Astăzi, acesta este principalul lor departament, care se va ocupa de falsificarea constantă a oricărei informaţii importante din punct de vedere social, statistic, istoric, de interpretarea evenimentelor din mass-media, educaţie, artă şi alte domenii ale vieţii” – a spus Dodon. După cum a subliniat fostul preşedinte al Republicii Moldova, noul centru va fi creat în ajunul alegerilor locale, care pot fi considerate prologul campaniei pentru funcţia de lider al statului. El a adăugat că Sandu încearcă să „falsifice realitatea”, împreună cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, de guvernământ. […]
NARAȚIUNI: 1. În Republica Moldova nu există propagandă rusă. 2. Guvernarea de la Chișinău înființează Centrul „Patriot” pentru combaterea dezinformării ca să falsifice informaţiile importante.
OBIECTIV: Narațiunile au scopul să discrediteze inițiativa autorităților de combatere a propagandei și dezinformării ruse în Republica Moldova. Totodată, autorul declarațiilor o învinuiește pe Maia Sandu că încearcă să falsifice realitatea.
CONTEXT: Președinta Republicii Moldova a anunțat pe 29 mai crearea la Chișinău a unui Centru național de apărare informațională, care se va numi „Patriot” și care va avea scopul să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea și totodată să transmită informații veridice și să asigure dialogul cu cetățenii. Ea a atenționat că atacurile hibride ale Kremlinul s-au intensificat odată cu războiul brutal al Rusei în Ucraina și a afirmat că minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care este atacată Republica Moldova.
Republica Moldova este foarte vulnerabilă sub aspect informațional și reprezintă un teren fertil pentru propaganda rusă, pentru că o mare parte a cetățenilor se informează preponderent din surse rusești. Experții au atenționat de mai mulți ani asupra vulnerabilității spațiului informațional al țării, în contextul în care acesta a fost dominat de 30 de ani de posturile de televiziune și radio retransmise din Federația Rusă și de holdinguri de presă deținute de politicieni corupți. Acestea sunt într-un număr mult mai mare decât posturile românești, deși majoritatea populației Republicii Moldova este vorbitoare nativă de limba română (aproape toți etnicii români vorbesc însă și rusa). Chiar dacă, în contextul războiului rus de agresiune, autoritățile au interzis retransmiterea programelor rusești de știri și au suspendat chiar licența unor posturi deținute de partidele proruse care retransmiteau programe rusești, propaganda Kremlinului este încă destul de puternică. Impactul dezinformării rusești asupra securității naționale se poate vedea prin susținerea de către populația din Republica Moldova a acțiunilor agresive ale Federației Ruse în Ucraina, care este de peste 20 la sută în sondaje. Acești cetățeni acceptă știrile false și ideile false propagate de Federația Rusă.
Narațiunile rusești și pro-rusești sunt răspândite în Republica Moldova de persoane interesate de menținerea vectorului rusesc. Unul dintre exponenții Kremlinului și promotor al propagandei rusești este fostul președinte al statului Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, despre care presa de investigații a dezvăluit că are legături cu FSB.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Republica Moldova este de ani de zile ținta narațiunilor false lansate de Federația Rusă și de susținătorii locali ai acestora. Echipa Veridica a demontat în ultimii ani sute de materiale care conțineau astfel narațiuni. Afirmația că Republica Moldova nu este ținta propagandei rusești (ori a dezinformărilor și știrilor false) este nu doar în mod evident falsă, ci și hilară.
Mai mult, campaniile de dezinformare s-au intensificat în contextul războiului din Ucraina (printre narațiunile promovate sunt cele cu privire la abandonarea neutralității și atragerea Republicii Moldova în războiul din Ucraina, declanșarea unui conflict în Transnistria, controlarea statului de către Occident, edificarea unui regim dictatorial opresiv etc.). Republica Moldova este, de fapt, ținta unui război hibrid al Federației Ruse, denunțat ca atare în repetate rânduri de autoritățile de la Chișinău. Una dintre caracteristicile războiului hibrid este tocmai instrumentalizarea informației, astfel încât combaterea dezinformării reprezintă o măsură necesară de apărare.
În Codul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova (2019) a fost introdusă o prevedere privind securizarea spațiului informațional, prin care au fost scoase programele de știri și emisiuni cu conținut informativ-analitic retransmise din Rusia, țară care nu a ratificat Convenția privind televiziunea transfrontalieră. La puțin timp după ce a intrat în vigoare, coaliția dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Șor a exclus această prevedere, respectiv toate știrile și programele din Federația Rusă au revenit în spațiul mediatic din Republica Moldova. După începerea războiului a fost introdusă în lege noțiunea de dezinformare și au fost reintroduse și aceste prevederi care interzic programele de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic din Federația Rusă, programele audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură. Propaganda rusă este însă foarte prezentă în continuare în mediul online – care nu este reglementat, dar este o sursă tot mai importantă de informare – și mai ales pe rețelele de socializare.
Acuzațiile lui Igor Dodon privind crearea unui „Minister al Adevărului” amintesc de tehnicile de relativizare a adevărului și a realității – propaganda rusă devine, în discursul fostului președinte, adevăr, încercarea de a combate eforturile de demontare a acestei propagandă – sau de spune adevărul – devine un instrument în mâna statului prezentat ca opresiv; practic, adevărul devine minciună. Este un discurs tipic universului orwellian pe care Dodon afirmă că-l denunță.
Verifică sursele: