Presa pro-Kremlin, despre cum se încearcă anihilarea Rusiei și a celor care o simpatizează

Presa pro-Kremlin, despre cum se încearcă anihilarea Rusiei și a celor care o simpatizează
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Tancuri sovietice T-34 ale Rusiei participă la repetiția generală a paradei militare de Ziua Victoriei la Moscova, Rusia, 07 mai 2021.

Presa pro-Kremlin continuă să promoveze narațiunile propagandistice în care Rusia apare ca victimă, nu ca agresor, iar popoarele ex-sovietice ca moldovenii și rușii sunt persecutate pentru a șterge legăturile istorice.

Rusia, ținta unui asalt care vrea să îi distrugă până și istoria

Occidentul a transformat Ucraina într-o anti-Rusie, instalând acolo un regim cu scopul de a lipsi Rusia de ieșirea la Marea Neagră. Propagandistul Dmitrii Kiselev, în emisiunea sa „Vesti nedeli”, ediția din 2 iunie: „În Rusia se trăiește în vreme de război. Este o etapă de restabilire a adevărului istoric după derapajul profund din timpul destrămării URSS, când Ucraina nu s-a descurcat cu independența sa, a eșuat. Iar Occidentul a profitat de aceasta, în pofida atenționărilor Moscovei, a transformat Ucraina într-o anti-Rusie, a organizat acolo o lovitură de stat și a instalat un regim care să permită organizarea pe teritoriul fostei Rusii a unui cap de pod militar împotriva noastră. Planul a fost acela de a lipsi Rusia de ieșirea la Marea Neagră, de cele mai mari și mai dezvoltate teritorii din URSS, ca mai apoi să distrugă tot ce a mai rămas – să dezbine și nimicească până la dispariția totală. Nu le reușește. Ne opunem, luptăm. Iată prin ce etapă istorică trece Rusia”.  

Volodin a acuzat SUA şi UE de rescrierea istoriei, scrie RIA NOVOSTI. Este important să se facă totul pentru a se apăra adevărul în ceea ce priveşte Marele Război pentru Apărarea Patriei, a declarat preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, preşedintele Adunării Parlamentare a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (AP ODKB). „Pentru noi este extrem de important să consolidăm unitatea interetnică, să facem tot posibilul pentru a apăra adevărul despre acei ani dificili, tragici. Washingtonul şi Bruxelles-ul încearcă să facă totul pentru a rescrie istoria, a o ponegri, dar noi nu vom accepta ceva care să insulte memoria bunicilor şi străbunicilor noştri", a afirmat Volodin, ale cărui declarații au fost postate pe site-ul Dumei de Stat a Rusiei.

Ucraina: elitele profită de un război de care oamenii încearcă să fugă

Zelenski și-a cumpărat un cazinou în Cipru pe bani primiți de la SUA, scrie Argumentî i factî. Amendamentele la Legea privind mobilizarea în Ucraina, în urma cărora s-au intensificat raidurile asupra potențialilor recruți pentru necesitățile forțelor armate ucrainene, au avut un efect benefic asupra bunăstării liderului regimului de la Kiev. După ce și-a îndeplinit partea sa în înțelegerea cu SUA, Zelenskii a început să-și investească banii. După cum relatează presa turcă, liderul regimului de la Kiev și-a procurat un cazinou pe teritoriul Republicii Turce a Ciprului de Nord. Potrivit Oda.tv, compania Film Heritage inc, înregistrată în Belize, al cărei proprietar este Zelenski, a procurat hotelul-cazinou Vuni Palace, situat în Kyrenia, oraș pe litoralul nordic al Ciprului. Tranzacția a fost încheiată în mai 2024, iar potrivit unor date prețul bunului procurat ar fi de aproximativ 150 de milioane de lire sterline. Cazinoul, deschis în 2006, le propune vizitatorilor blackjack, stud poker, ruletă și alte jocuri de noroc. […] Cu siguranță, ucrainenilor racolați de birourile de recrutare le plăcea să afle că viețile lor nu sunt sacrificate în zadar, ci pentru bunăstarea în creștere a elitei de la Kiev. […]

Ucraina minează graniţa cu România. Agenția rusă TASS scrie că poliţiştii de frontieră ucraineni minează graniţa de stat cu România pentru a complica trecerea ilegală a acesteia de către bărbaţi de vârstă militară, au anunţat surse din cadrul structurilor de forţă ruse. De la începutul mobilizării, mulţi bărbaţi din Ucraina au hotărât să nu participe la conflict. Unii dintre ei decid să fugă în Europa traversând graniţa cu România, care trece de-a lungul râului Tisa. "La graniţă, poliţiştii de frontieră ucraineni au început să mineze benzile de control şi trecere şi căile de acces spre Tisa", a spus interlocutorul agenţiei. Potrivit presei ucrainene, bărbaţii încearcă prin toate mijloacele să se sustragă mobilizării, neieşind din casă cu lunile, încercând să părăsească ţara folosind certificate false sau trecând ilegal graniţa. Înregistrări video ale cazurilor de mobilizare forţată şi conflicte între cetăţeni şi comisari militari sunt distribuite în mod regulat pe reţelele sociale ucrainene. Apar periodic cazuri de bătăi ale bărbaţilor în birourile militare de înregistrare şi înrolare.

În Moldova, opoziția și cei care își doresc relații bune cu Rusia sunt ținta persecuțiilor politice

Locuitorii Găgăuziei sunt condamnaţi pentru că vor să fie prieteni cu Rusia, scrie RIA NOVOSTI. Başcanul Autonomiei Găgăuze din componenţa Republicii Moldova, Evghenia Guţul, a declarat înaintea şedinţei de judecată în dosarul în care este acuzată de implicare în finanţarea ilegală a partidului ŞOR, interzis în ţară, că în realitate sunt judecaţi cetăţenii Găgăuziei care doresc relaţii bune cu Rusia. Procesul de judecată împotriva lui Guţul a început pe 30 aprilie, dar a fost întrerupt. Guțul a atras atenția că procuratura nu i-a prezentat rechizitoriul în limba rusă. Luni, susţinătorii lui Guţul s-au adunat din nou în faţa clădirii tribunalului, însă mitingul a fost anulat, deoarece reprezentanţii poliţiei au declarat că au primit o informaţie că sediul este minată. "Ne apărăm dreptul nostru, ne apărăm autonomia noastră găgăuză! Astăzi sunt judecată eu şi colegul meu, dar mâine vor veni acasă la voi, dacă vor considera că voi nu gândiţi aşa! Pe noi, găgăuzii, ne judecă pentru faptul că avem un alt punct de vedere, pentru faptul că vrem pace şi vrem relaţii bune cu Rusia! Nu mă judecă pe mine, Evghenia Guţul, ci îl judecă chiar pe başcanul Găgăuziei! Toate acestea se fac la indicaţia Maiei Sandu", a declarat Guţul.

Poliţia moldovenească a prelungit cu 30 de zile restricţiile pe aeroportul din Chişinău din cauza protestelor opoziţiei, scrie agenția rusă TASS.  Poliţia Republicii Moldova a prelungit cu 30 de zile interdicţia de intrare a întâmpinătorilor în terminalul aeroportului din Chişinău, după incidentele legate de controalele reprezentanţilor opoziţiei pe aeroport, a anunţat serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a republicii. "Doar pasagerii cu bilete au voie să intre în terminal. Această restricţie a fost prelungită cu încă 30 de zile" - se arată în comunicat. Măsurile restrictive au fost introduse în luna mai după ciocniri între ofiţerii de poliţie şi susţinătorii mai multor politicieni din opoziţie, care sunt interogaţi şi percheziţionaţi în mod regulat pe aeroport. Printre aceştia s-au numărat reprezentanţi ai blocului de opoziţie "Victoria" ("Pobeda"), şefa Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guţul, şi preşedintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitri Konstantinov, care a fost privat de paşaport diplomatic chiar pe aeroportul din Chişinău. Pentru a împiedica reţinerea lor, la aeroport au venit sute de susţinători ai başcanului Găgăuziei.

Alte opinii
Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false

Susținut de un fals Assange, Călin Georgescu se luptă cu știrile false

Un fals cont atribuit lui Julian Assange își exprimă admirația pentru Călin Georgescu. Falsul nu l-a tulburat extremistul român, care s-a apucat în schimb să demonteze falsuri inventate.

Georgia la răscruce: va arunca guvernul țara în brațele Rusiei?

Georgia la răscruce: va arunca guvernul țara în brațele Rusiei?

Pe străzile orașelor din Georgia se dă o luptă între oameni și guvernarea Visului Georgian. Miza: traiectoria europeană a Georgiei versus revenirea în orbita Rusiei.

Criza din Coreea de Sud: corupție sau amenințare nord-coreeană?

Criza din Coreea de Sud: corupție sau amenințare nord-coreeană?

Conflictul dintre președintele Yoon Suk Yeol și majoritatea parlamentară este marcat de acuzații de corupție vs. avertismente cu privire la pericolul nord-coreean. S-ar putea ca ambele părți să aibă dreptate.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Prăbușirea Siriei, o înfrângere majoră pentru axa Teheran – Moscova
Prăbușirea Siriei, o înfrângere majoră pentru axa Teheran – Moscova

A căzut o piesă-cheie a așa-zisei „axe a rezistenței”, construită în ultimele decenii de Iran. Rusia pierde cel mai important aliat arab din Orientul Mijlociu. Viitorul Siriei, incert. Risc de război regional.

Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei
Este oficial: campania de susținere a lui Călin Georgescu poartă amprentele Rusiei

Documente declasificate de SRI, SIE, STS și ministerul de Interne arată că Georgescu este susținut de un actor statal. Acesta nu e numit, dar acțiunile sale sunt similare cu operațiuni lansate anterior de Rusia.

De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?
De ce cetățenii români din Moldova au votat altfel decât diaspora din Occident?

Partidele pro-europene de dreapta din România au fost votate masiv în Moldova, în timp ce diaspora i-a preferat pe suveraniști. Experții cred că suveraniștii au fost respinși pentru că sunt ostili Ucrainei.

Corneliu Rusnac
03 dec. 2024
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok
Reacții în Ucraina după alegerile legislative: România își revine din șocul TikTok

Analiștii ucraineni observă că România rămâne pro-europeană, dar încă există riscul ca un posibil președinte Georgescu să transforme țara într-un stat asemănător Ungariei lui Orban.

Marin Gherman
02 dec. 2024
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația
Legături periculoase: În Bulgaria, dezinformarea vizează din ce în ce mai mult cultura și educația

Un protest al extremei dreapte, la Sofia, față de o piesă de teatru din secolul al XIX-lea, regizată de John Malkovich, a adus în atenție dezinformarea și propaganda care vizează cultura și educația în Bulgaria.

Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?
Au început letonii să se sature de refugiații ucraineni?

Refugiații ucraineni au fost în general bine primiți în Letonia, dar există și reacții ostile la adresa lor. Experții spun că e nevoie de un program de integrare a refugiaților pe termen lung.