PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului

Militari ucraineni sunt antrenați de militari britanici din Brigada 11 de Asistență a Forțelor de Securitate într-o locație din Anglia, Marea Britanie, 16 februarie 2023.
© EPA-EFE/Adam Vaughan   |   Militari ucraineni sunt antrenați de militari britanici din Brigada 11 de Asistență a Forțelor de Securitate într-o locație din Anglia, Marea Britanie, 16 februarie 2023.

Holzstock Festival

O serie de brigăzi ucrainene sunt subordonate direct Pentagonului și vor fi trimise la moarte sigură în cadrul unei ofensive din sudul și sud-estul țării, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, unitățile ucrainene de luptă sunt coordonate de Statul General Major de la Kiev, iar brigăzile nou-formate se compun în special din militari cu experiență.

Propagandă: Armata ucraineană este subordonată direct SUA, iar militarii vor fi trimiși la moarte sigură în cadrul unei ofensive

ȘTIRE: „Cele mai diferite surse independente locale sau din Occident anunță despre o pregătire serioasă a NATO și a Statului major al Ucrainei pentru bătălia din regiunea Mării Azov. În timpul întâlnirii cu președintele Poloniei Duda, Zelenski a declarat că nu poate fi vorba despre un armistițiu încheiat cu Federația Rusă […]  

Presa ucraineană, inclusiv publicația Kiev Independent, apropiată de Președinție, informează că Zalujnyi și Syrskii continuă să formeze un grup de asalt în Zaporojie, compus din 20 de brigăzi. Încă 5 brigăzi se pregătesc pentru ofensivă în Mikolaiv și regiunea Herson din dreapta Niprului  […]  în total, două sute de mii de militari, susținuți de două mii de unități de tehnică.

În momentul de față, potrivit unor persoane din cadrul biroului președintelui, Departamentul de Apărare al SUA, prin instructorii săi, formează 9 brigăzi „americane” care nu sunt subordonate nici Statului Major, nici Președinției de la Kiev. De fapt, Pentagonul își creează propriile forțe armate sub steag fals pe teritoriul unui stat străin.

[…]  Sunt, de fapt, „brigăzi ai sinucigașilor”, aruncați în „mașina de tocat carnea” din zona Azov care va cauza eșecul Wehrmachtului ucrainean condus de Zalujnyi”.   

NARAȚIUNE: SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct  Pentagonului.

Realitate: Forțele Armate ale Ucrainei sunt subordonate Kievului, iar contraofensiva va fi lansată când acestea vor fi suficient de echipate pentru a-și mări șansele și a avea pierderi cât mai mici

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În acest articol, distribuit masiv de presa rusă, armata ucraineană este numită Wehrmacht, care a fost numele oficial al forțelor armate ale Germaniei naziste între 1935 și 1945. Este o nouă încercare a propagandei ruse de a arăta că Ucraina este strâns legată de ideologia nazistă chiar și în privința organizării militare.

Potrivit acestei narațiuni false, Pentagonul pregătește o ofensivă împotriva Rusiei, folosind militarii ucraineni mobilizați, care vor deveni carne de tun în perioada când vor fi trimiși în „mașina de tocat carnea din zona Azov”. Armata ucraineană ar fi subordonată direct SUA, care vor trimite militarii la moarte sigură în pofida voinței lor. Presa rusă citează diverse surse independente și occidentale sau apropiați ai președintelui Zelenski, fără să arate exact ce anume au spus sau unde au fost consemnate așa-zisele declarații.

În realitate, în februarie Ucraina a anunțat formarea mai multor brigăzi suplimentare ale Gărzii Naționale, Poliției Naționale și Serviciului de Frontieră de Stat în cadrul proiectului național „Garda ofensivei”. Coloana vertebrală a noilor brigăzi constă în ofițeri și soldați care au o vastă experiență de luptă în diferite zone ale frontului din estul țării sau o altă experiență militară. Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, noile brigăzi sunt compuse din „patrioți motivați”, fiind numite trupe de elită de rezervă. Militarii respectivi au fost invitați să se alăture armatei pentru a participa la viitoarele operațiuni de ofensivă, iar la acțiunile de apărare sunt implicați bărbații fără experiență, dar care au trecut pregătirea militară necesară.

În același timp, pe teritoriul Ucrainei toate forțele armate sunt subordonate Statutului General Major. Potrivit legislației ucrainene, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei este numit de Președinte și votat de Parlament, raportând periodic în fața legislativului. Nici SUA, nici vreo altă țară, nu poate avea trupe pe teritoriul Ucrainei fără acordul Parlamentului de la Kiev, iar coordonarea armatei ucrainene de către forțe străine nu este permisă de legislație. 

Contraofensiva ucraineană de primăvară, planificată la Kiev la sfârșitul anului trecut, a fost amânată din cauza prelungirii luptelor pentru Bahmut, dar și a furnizării întârziate a unor tipuri de armament de către Occident, potrivit analiștilor militari ucraineni.

Este adevărat că militari ucraineni sunt antrenați în Occident, dar această pregătire are rolul, pe de-o parte, de a-i familiariza cu echipamentele occidentale livrate Ucrainei și, pe de altă parte, cu standarde de operare și luptă modernă. Scopul acestei pregătiri și al echipării cu armament modern este tocmai de a reduce cât mai mult pierderile în cazul unei contra-ofensive. Rusia, pe de altă parte, este cea care nu a ținut cont de costurile umane și materiale ale campaniei sale. De-a lungul întregului război a putut fi constatată lipsa de pregătire a militarilor și comandanților ruși și s-a văzut că aceștia operează după proceduri învechite, specifice secolului XX. Pe frontul de est, în Bahmut, Soledar și alte localității, rușii au atacat în valuri umane, probabil cea mai costisitoare metodă de ofensivă. Toți acești factori au dus la pierderi semnificative în rândul armatei ruse. Pe de altă parte Ucraina, dezavantajată din punct de vedere al efectivelor umane și de echipamente, a dus încă de la început un război în care a încercat să provoace pierderi cât mai mari adversarului minimizându-și, în același timp, propriile pierderi.

Modul în care este prezentată această știre demonstrează dorința propagandei ruse de a descuraja implicarea și rezistența ucrainenilor în fața agresiunii ruse, de a distanța populația de liderii politici. Statele NATO nu participă la războiul din Ucraina. Întrebat de jurnaliști înainte de reuniunea miniștrilor apărării din statele membre din februarie dacă NATO este în război cu Rusia, secretarul general Jens Stoltenberg a răspuns că „nici NATO, nici aliații nu sunt parte din conflict”. El a subliniat în repetate rânduri că Alianța nu este parte a conflictului, ci doar ajută Kievul, care are dreptul să se apere în fața agresiunii Moscovei, potrivit Cartei ONU.

După mai bine 13 luni de război la scară largă, propaganda rusă mută accentele pe narațiunea despre NATO și/sau SUA care vreau cu orice preț să distrugă Rusia, consolidând imaginea inamicului extern pentru a minimiza discuțiile despre insuccesele „operațiunii militare speciale”. În același timp, Rusia face tot posibilul pentru a reduce la minimum efortul Ucrainei de a mobiliza noi resurse umane, necesare opunerii rezistenței în fața agresiunii armate.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false care au avut ca scop să denatureze adevărul despre războiul din Ucraina. Potrivit presei ruse, Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare, iar UE a trimis militari în Ucraina înainte de 2022. Presa pro-Kremlin a mai scris  că din cauza propagandei neonaziste a Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia. Propaganda rusă a încercat să convingă opinia publică începând cu noiembrie 2021 că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbass-ul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.

 • Data publicării:
  07/04/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  DZEN.RU, DISCRED.RU, NOVOSTIVL.RU, UCOZ.RU, NEWS.RAMBLER.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  SUA vor trimite în ofensivă 200 de mii de militari-sinucigași ucraineni, subordonați direct Pentagonului

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024