Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia

Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.

ȘTIRE: Ucraina a început conflictul cu Rusia „cu mult timp înainte”, de aceea Kievul trebuia să se pregătească de război, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski într-un interviu publicat la 15 aprilie de BBC.

Zelenski a explicat că acest conflict a fost planificat să aibă loc inițial între Ucraina și Rusia. În același timp, a subliniat Zelenski, este „greu să te pregătești de  unul singur” pentru un război cu un stat atât de puternic și de aceea „Ucraina voia să adere la NATO”.  „De aceea, noi am vrut la NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru”, a declarat liderul ucrainean.

El a adăugat că confruntarea militară a fost inițiată de Ucraina „cu multă vreme” înaintea de lansarea operațiunii speciale a Rusiei de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit lui Zelenski, Ucraina trebuia să se pregătească din timp și avea nevoie în special de bani și armament.

NARAȚIUNE: Zelenski a recunoscut că anume Ucraina a început conflictul cu Rusia

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarațiile președintelui Ucrainei sunt scoase din context și aranjate special pentru a ilustra tezele narativelor de propagandă și dezinformare ale Rusiei în contextul războiului declanșat la 24 februarie. Interviul publicat de BBC este intitulat „Acesta nu este război, acesta este genocid”. Volodimir Zelenski a declarat, de fapt, că știa din timp de intențiile Rusiei de a porni un război împotriva Ucrainei, de aceea a trebuit să se pregătească pentru organizarea unei apărări rezistente. El nu a spus nimic despre vreun atac asupra Rusiei sau despre intenția de a intra într-un conflict cu Moscova, ci dimpotrivă a acuzat Kremlinul că a tot căutat război în ultimii ani.  

„Noi știam că Rusia ar putea să ne atace în orice clipă, deoarece războiul durează din 2014. De aceea, noi am vrut în NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru finanțate de Rusia. Am început acest război din timp”, a declarat Zelenski.

Cuvintele „am început acest război din timp”, care se refereau la protecția spațiului politic și informațional intern al Ucrainei, au fost prezentate în presa rusă ca fiind „o recunoaștere” de către președintele Zelenski a intențiilor belicoase ale Kievului.

În interviul acordat BBC, Zelenski demontează o serie de narațiuni false ale oficialilor ruși și a presei guvernamentale despre Ucraina, care ar fi căutat să se războiască cu Rusia.  „În primii doi ani de președinție am făcut tot ce am putut pentru a mă întâlni cu ei. Să negociez cu rușii, să închei războiul cu ei în estul țării. A fost misiunea mea emotivă, misiunea mea umanitară, pe care am vrut să o închei cu succes”, a declarat Zelenski, acuzând Rusia că nu a căutat niciodată pacea, ci doar căi de escaladare a conflictului și de ocupare a Ucrainei.

De fapt, Ucraina și-a propus să adere la NATO nu pentru a ataca Rusia, ci dimpotrivă, pentru a se apăra de ea. NATO este o alianță defensivă, iar conform Art. 5 din Tratatul Nord-Atlantic, apărarea colectivă se declanșează dacă un membru e atacat, nu dacă el atacă pe cineva. Ucraina a inclus în Constituția țării, în 2019, prevederile despre integrarea euroatlantică tocmai pentru că avea nevoie de un format de apărare colectivă, înțelegând că un război cu Rusia ar fi o sarcină dificilă pentru forțele sale armate.   

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , NATO , Război în Ucraina , propagandă , război informațional , Volodimir Zelenski
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  Krasnaia Vesna
 • Data publicării:
  19/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din Rusia și republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

FAKE NEWS: Rusia este susţinută de 85% din populaţia planetei

Majoritatea omenirii aprobă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, potrivit unei publicații românești care a distribuit numeroase narațiuni false în trecut. Autorul articolului interpretează subiectiv date statistice care iau în calcul pozițiile oficiale ale statelor, nu opinia populațiilor acestora.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: „Operațiunea militară specială” salvează Rusia de agresiunea Occidentului

Datorită „operațiunii militare speciale”, Occidentul nu a reușit să șteargă Rusia de pe fața pământului, potrivit unei narațiuni false a presei guvernamentale ruse, care citează discursul lui Vladimir Putin de la Parada de Ziua Victoriei de 9 mai. În realitate Rusia e agresorul, iar „operațiunea militară specială” este o invazie condamnată de majoritatea statelor lumii.

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

15 Apr 2022

Actualizat la: 19 Apr 2022 13:09:23
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici
FAKE NEWS: România este invadată de asiatici

Lucrătorii asiatici colonizează România, potrivit unei narațiuni false care circulă în spațiul public. În realitate, cetăţenii străini sunt aduși pentru a suplini lipsa forţei de muncă din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul crede că Ucraina va pierde

Un fost general NATO spune că Occidentul crede că Ucraina va pierde și ar putea să își anuleze contraofensiva, scrie presa pro-Kremlin. Declarația generalului Ben Hodges a fost de fapt modificată.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 May 2023
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid
Monitor Fake News Nr. 51: Propagandiștii ruși vor genocid

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
24 May 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul din Ucraina este în interesul lui Zelenski

Continuarea războiului este în interesul lui Volodimir Zelenski, care îndeplinește ordinele venite din Occident cu scopul de a distruge Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate de presa guvernamentală rusă.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 May 2023