PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia

Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.
© EPA-EFE/ROMAN PILIPEY   |   Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.

ȘTIRE: Ucraina a început conflictul cu Rusia „cu mult timp înainte”, de aceea Kievul trebuia să se pregătească de război, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski într-un interviu publicat la 15 aprilie de BBC.

Zelenski a explicat că acest conflict a fost planificat să aibă loc inițial între Ucraina și Rusia. În același timp, a subliniat Zelenski, este „greu să te pregătești de  unul singur” pentru un război cu un stat atât de puternic și de aceea „Ucraina voia să adere la NATO”.  „De aceea, noi am vrut la NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru”, a declarat liderul ucrainean.

El a adăugat că confruntarea militară a fost inițiată de Ucraina „cu multă vreme” înaintea de lansarea operațiunii speciale a Rusiei de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit lui Zelenski, Ucraina trebuia să se pregătească din timp și avea nevoie în special de bani și armament.

NARAȚIUNE: Zelenski a recunoscut că anume Ucraina a început conflictul cu Rusia

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarațiile președintelui Ucrainei sunt scoase din context și aranjate special pentru a ilustra tezele narativelor de propagandă și dezinformare ale Rusiei în contextul războiului declanșat la 24 februarie. Interviul publicat de BBC este intitulat „Acesta nu este război, acesta este genocid”. Volodimir Zelenski a declarat, de fapt, că știa din timp de intențiile Rusiei de a porni un război împotriva Ucrainei, de aceea a trebuit să se pregătească pentru organizarea unei apărări rezistente. El nu a spus nimic despre vreun atac asupra Rusiei sau despre intenția de a intra într-un conflict cu Moscova, ci dimpotrivă a acuzat Kremlinul că a tot căutat război în ultimii ani.  

„Noi știam că Rusia ar putea să ne atace în orice clipă, deoarece războiul durează din 2014. De aceea, noi am vrut în NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru finanțate de Rusia. Am început acest război din timp”, a declarat Zelenski.

Cuvintele „am început acest război din timp”, care se refereau la protecția spațiului politic și informațional intern al Ucrainei, au fost prezentate în presa rusă ca fiind „o recunoaștere” de către președintele Zelenski a intențiilor belicoase ale Kievului.

În interviul acordat BBC, Zelenski demontează o serie de narațiuni false ale oficialilor ruși și a presei guvernamentale despre Ucraina, care ar fi căutat să se războiască cu Rusia.  „În primii doi ani de președinție am făcut tot ce am putut pentru a mă întâlni cu ei. Să negociez cu rușii, să închei războiul cu ei în estul țării. A fost misiunea mea emotivă, misiunea mea umanitară, pe care am vrut să o închei cu succes”, a declarat Zelenski, acuzând Rusia că nu a căutat niciodată pacea, ci doar căi de escaladare a conflictului și de ocupare a Ucrainei.

De fapt, Ucraina și-a propus să adere la NATO nu pentru a ataca Rusia, ci dimpotrivă, pentru a se apăra de ea. NATO este o alianță defensivă, iar conform Art. 5 din Tratatul Nord-Atlantic, apărarea colectivă se declanșează dacă un membru e atacat, nu dacă el atacă pe cineva. Ucraina a inclus în Constituția țării, în 2019, prevederile despre integrarea euroatlantică tocmai pentru că avea nevoie de un format de apărare colectivă, înțelegând că un război cu Rusia ar fi o sarcină dificilă pentru forțele sale armate.   

 • Publicație / Media:
  Krasnaia Vesna
 • Data publicării:
  19/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din Rusia și republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal
FAKE NEWS: Oamenii vor fi manipulaţi prin vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal conţine elemente de nanotehnologie, care vor controla fiinţa umană, afirmă un medic ginecolog, cunoscut conspiraţionist şi antivaccinist.

Cezar Manu
Cezar Manu
03 Oct 2023
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei
FAKE NEWS: UE vrea să se extindă pentru a acapara teritoriu în defavoarea Rusiei

Uniunea Europeană vrea să se extindă spre est pentru a acapara teritorii în detrimentul Rusiei și e gata să închidă ochii la faptul că țările candidate nu îndeplinesc criteriile, potrivit unei publicații afiliate Bisericii Ortodoxe Ruse.

Veridica News
Veridica News
30 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Militarii ucraineni ucid civili în Herson

Ucraina își bombardează propriile localități, își deportează civilii și îi trece prin lagăre de filtrare, potrivit unei narațiuni false. În realitate, Rusia este responsabilă de astfel de acte.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Sep 2023
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România
FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Sep 2023