Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia

Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.
©EPA-EFE/ROMAN PILIPEY  |   Un bărbat trece pe lângă o mașină arsă într-o zonă rezidențială care a fost bombardată de artileria rusă, în Harkov, nord-estul Ucrainei, 18 aprilie 2022.

ȘTIRE: Ucraina a început conflictul cu Rusia „cu mult timp înainte”, de aceea Kievul trebuia să se pregătească de război, a declarat președintele Ucrainei Volodimir Zelenski într-un interviu publicat la 15 aprilie de BBC.

Zelenski a explicat că acest conflict a fost planificat să aibă loc inițial între Ucraina și Rusia. În același timp, a subliniat Zelenski, este „greu să te pregătești de  unul singur” pentru un război cu un stat atât de puternic și de aceea „Ucraina voia să adere la NATO”.  „De aceea, noi am vrut la NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru”, a declarat liderul ucrainean.

El a adăugat că confruntarea militară a fost inițiată de Ucraina „cu multă vreme” înaintea de lansarea operațiunii speciale a Rusiei de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit lui Zelenski, Ucraina trebuia să se pregătească din timp și avea nevoie în special de bani și armament.

NARAȚIUNE: Zelenski a recunoscut că anume Ucraina a început conflictul cu Rusia

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Declarațiile președintelui Ucrainei sunt scoase din context și aranjate special pentru a ilustra tezele narativelor de propagandă și dezinformare ale Rusiei în contextul războiului declanșat la 24 februarie. Interviul publicat de BBC este intitulat „Acesta nu este război, acesta este genocid”. Volodimir Zelenski a declarat, de fapt, că știa din timp de intențiile Rusiei de a porni un război împotriva Ucrainei, de aceea a trebuit să se pregătească pentru organizarea unei apărări rezistente. El nu a spus nimic despre vreun atac asupra Rusiei sau despre intenția de a intra într-un conflict cu Moscova, ci dimpotrivă a acuzat Kremlinul că a tot căutat război în ultimii ani.  

„Noi știam că Rusia ar putea să ne atace în orice clipă, deoarece războiul durează din 2014. De aceea, noi am vrut în NATO. De aceea, am stabilizat situația din Ucraina. De aceea, am avut nevoie de o conducere puternică în cadrul echipei mele. De aceea, am luptat cu unele grupuri politice din interiorul statului nostru finanțate de Rusia. Am început acest război din timp”, a declarat Zelenski.

Cuvintele „am început acest război din timp”, care se refereau la protecția spațiului politic și informațional intern al Ucrainei, au fost prezentate în presa rusă ca fiind „o recunoaștere” de către președintele Zelenski a intențiilor belicoase ale Kievului.

În interviul acordat BBC, Zelenski demontează o serie de narațiuni false ale oficialilor ruși și a presei guvernamentale despre Ucraina, care ar fi căutat să se războiască cu Rusia.  „În primii doi ani de președinție am făcut tot ce am putut pentru a mă întâlni cu ei. Să negociez cu rușii, să închei războiul cu ei în estul țării. A fost misiunea mea emotivă, misiunea mea umanitară, pe care am vrut să o închei cu succes”, a declarat Zelenski, acuzând Rusia că nu a căutat niciodată pacea, ci doar căi de escaladare a conflictului și de ocupare a Ucrainei.

De fapt, Ucraina și-a propus să adere la NATO nu pentru a ataca Rusia, ci dimpotrivă, pentru a se apăra de ea. NATO este o alianță defensivă, iar conform Art. 5 din Tratatul Nord-Atlantic, apărarea colectivă se declanșează dacă un membru e atacat, nu dacă el atacă pe cineva. Ucraina a inclus în Constituția țării, în 2019, prevederile despre integrarea euroatlantică tocmai pentru că avea nevoie de un format de apărare colectivă, înțelegând că un război cu Rusia ar fi o sarcină dificilă pentru forțele sale armate.   

Tags: Ucraina , Rusia , dezinformare , NATO , Război în Ucraina , propagandă , război informațional , Volodimir Zelenski
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Krasnaia Vesna
 • Data publicării:
  19/04/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, Ucraina, Belarus și alte fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Canale de Telegram din Rusia și republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Zelenski a recunoscut că Ucraina a început conflictul cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

FAKE NEWS: Maia Sandu a început o campanie anti-ortodoxă în Republica Moldova

O inițiativă a unui activist privind reducerea privilegiilor acordate Bisericii și limitarea amestecului acesteia în politică, este prezentată drept un asalt al guvernului de la Chișinău asupra acestei instituții. Biserica Ortodoxă din Republica Moldova, în mare parte subordonată Rusiei, s-a implicat deseori în campaniile electorale, de obicei de partea stângii și împotriva pro-europenilor, iar despre necesitatea interzicerii acestor acțiuni se vorbește de ani de zile.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia arată reținere în războiul din Ucraina, mai ales când atacă obiective civile

Rusia arată reținere în războiul său din Ucraina și cel mai recent a făcut-o când a bombardat infrastructură ca răspuns la avarierea podului Kerci, scrie presa rusă, care citează un politician/politolog extremist din Polonia. În realitate, atacul masiv a ucis zeci de civili pe teritoriul Ucrainei, iar rachete au lovit case, parcuri, infrastructură critică și socială, Rusia fiind acuzată de terorism.

Marin Gherman

15 Apr 2022

Actualizat la: 19 Apr 2022 13:09:23
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023