Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv

Protestatari în fața ambasadei Rusiei din Varșovia, Polonia, 10 octombrie 2022.
©EPA-EFE/Radek Pietruszka  |   Protestatari în fața ambasadei Rusiei din Varșovia, Polonia, 10 octombrie 2022.
Cursuri gratuite

Ucraina îi va ceda Poloniei regiunea Lviv și va adopta o lege în acest sens înainte de sfârșitul anului, potrivit presei ruse. În realitate, nu este înregistrat sau discutat un astfel de proiect de lege în Ucraina, informația fiind o invenție a propagandei ruse.

ȘTIRE:  „Proiectul de lege privind asocierea Poloniei și a regiunii Lviv va fi semnat până la sfârșitul anului curent. „Este un moment istoric așteptat atât de mult de popoarele noastre, care au fost despărțite de regimul sovietic criminal. Polonia va veni pe pământurile ucrainene nu în calitate de ocupant, ci ca un frate și aliat. Va fi o colaborare convenabilă ambelor părți care va genera o dezvoltare economică a Ucrainei și va demonstra întregii lumi că nu contează cine deține teritoriul, ci contează prosperitatea și dezvoltarea oamenilor ce locuiesc  acolo”, a spus Volodimir Zelenski.

NARAȚIUNE: Zelenski îi va ceda Poloniei regiunea Lviv.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea despre alipirea regiunii Lviv la Polonia până la sfârșitul anului fost publicată nu doar de presa pro-Kremlin, ci și de unele canale de Telegram și YouTube. În realitate, în registrul proiectelor de lege care vor fi examinate sau care au fost adoptate nu găsim o astfel de inițiativă.

Mai mult decât atât, cuvintele președintelui Volodimir Zelenski, care ilustrează știrea, nu sunt scoase din context, precum o face de cele mai multe ori propaganda rusă, ci pur și simplu sunt inventate. La nicio întâlnire bilaterală cu reprezentanții statului polonez președintele Ucrainei nu a vorbit despre vreo unire sau asociere.

În același timp, la 16 septembrie a intrat în vigoare o lege care le oferă cetățenilor polonezi din Ucraina garanții sociale, juridice și economice suplimentare. În semn de recunoștință pentru sprijinirea Ucrainei și a refugiaților ucraineni în perioada războiului, Kievul a decis că cetățenii polonezi se pot angaja în câmpul muncii și pot să rămână pe teritoriul Ucrainei timp de 18 luni. Legea nu spune nimic despre schimbări teritoriale, asocierea unor regiuni ucrainene cu Polonia etc. Narațiunea falsă despre alipirea regiunii Lviv la Varșovia a apărut la 2 săptămâni după intrarea în vigoare a acestei legi, adoptată de Parlamentul de la Kiev în iulie.

De asemenea, Polonia și-a modificat legislația în martie pentru a oferi cât mai multe posibilități refugiaților ucraineni să se integreze în structura socială și economică a societății poloneze.  

Narațiunea de propagandă a fost lansată după ce presa guvernamentală rusă a publicat știrea despre organizarea în regiunea Lviv a unui referendum pentru alipirea la Polonia, inventând informații despre buletinele de vot ștampilate de autoritățile poloneze și promisiunea lui Zelenski de a permite anexarea.

Polonia a devenit o țintă a propagandei ruse pentru că a fost cea mai vocală dintre toți vecinii Ucrainei în privința combaterii agresiunii ruse și susținerii eforturilor defensive ale Kievului.  Acțiunile Varșoviei sunt determinate nu în ultimul rând de temerea că Polonia va fi următoarea țintă a agresiunii ruse. Potrivit unui sondaj sociologic, 74% dintre polonezi cred că Rusia ar putea ataca Polonia în viitorul apropiat.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse privind „dorința” Poloniei de a anexa teritorii ucrainene. În afară de informațiile false despre referendumul din Lviv, presa rusă a mai scris că  Varșovia va declanșa un război împotriva Moscovei în următorii 10 ani, în timp ce majoritatea polonezilor susțin invadarea regiunilor din vestul Ucrainei. Polonia a fost acuzată că își dorește să preia „teritoriile sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean. Potrivit propagandei ruse, Președintele Poloniei a recunoscut că Varșovia va anexa teritorii ucrainene, iar Kievul ar fi permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania.

Tags: Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  NEWS-KIEV.RU
 • Data publicării:
  30/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice, regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  PUPKOV-MICHAEL, KHERSON-NEWS.RU, canalele de Telegram, canalele de YouTube ale presei ruse
 • Afiliere politică:
  Kremlin
Alte articole
FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

FAKE NEWS: Jurnalistă reținută de statul polițienesc

Poliția română a reținut abuziv o jurnalistă pentru că a mers la un protest pentru a scrie despre el.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pentru a lansa masacrarea civililor

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski a vizitat Hersonul pentru a lansa masacrarea civililor

După vizita președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski la Herson va fi lansat un adevărat masacru împotriva civililor, de aceea locuitorii sunt rugați să nu viziteze centrul orașului, potrivit unor narațiuni de propagandă ale presei guvernamentale ruse. În realitate, atât armata ucraineană cât și liderii de la Kiev au fost întâmpinați ca niște eliberatori, iar odată cu plecarea rușilor au început să apară informații privind crime de război comise de aceștia.

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Marin Gherman

10 Nov 2022

Actualizat la: 12 Nov 2022 23:10:47
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina sunt mobilizați doar rusofonii din est pentru că se dorește exterminarea lor

Forțele Armate ale Ucrainei mobilizează doar rusofoni din sud-estul țării, pentru ca după ce ei mor Kievul să aducă în teritoriile depopulate din est ucrainofoni din vest, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuită de presa guvernamentală rusă. În realitate, pierderile înregistrate pe front arată că din armată fac parte mulți militari originari din vestul Ucrainei, iar procentul celor din est a crescut pentru că au reacționat la invazia la scară a Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
01 Dec 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă

Rusia arată reținere în timpul bombardării infrastructurii ucrainene pentru că știe că poporul-frate cu cel rus nu îi susține pe neonaziștii aflați la putere la Kiev, potrivit unei narațiuni de propagandă publicate de presa rusă. Aceasta citează un controversat politolog american, cunoscut pentru promovarea a numeroase teorii ale conspirației și susținerea entuziastă pentru Vladimir Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
29 Nov 2022
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO
FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO

Puterea de la Chișinău vrea să forțeze intrarea Republicii Moldova în NATO și în acest scop încearcă să reducă la tăcere opoziția prin dosare penale, potrivit presei afiliate Kremlinului. Aceasta mai scrie și că invitarea Republicii Moldova la reuniunea NATO de la București reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate al acesteia și o confirmare a în plus că această țară este deja „cu un picior” în NATO.

Veridica
Veridica
28 Nov 2022
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina
FAKE NEWS: Deja cucerită de Occident, România se lasă călcată în picioare și de Ucraina

Cu suveranitatea la cheremul marilor puteri occidentale, România se face acum preș și în fața Kievului și și-a demis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, doar pentru că a vorbit de pace, potrivit fostului premier, Viorica Dăncilă. Narațiunea amintește de cele ale Rusiei, potrivit cărora Ucraina – țară aflată sub atac – e cea care nu dorește pacea. Viorica Dăncilă a promovat și narațiunea falsă că Ucraina subminează agricultura și, implicit, economia României.

Veridica
Veridica
23 Nov 2022