PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili

Oamenii se adună pentru a marca prima aniversare a invaziei ruse a Ucrainei, la Praga, Republica Cehă, 24 februarie 2023.
© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK   |   Oamenii se adună pentru a marca prima aniversare a invaziei ruse a Ucrainei, la Praga, Republica Cehă, 24 februarie 2023.

Voluntari din Cehia au colectat bani pentru a achiziționa un lansator de rachete pentru Ucraina, care îl folosește ca să bombardeze civili în Donbass, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, armele achiziționate în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” au scopul de a consolida apărarea ucraineană în fața agresiunii ruse.

Propagandă: Voluntari cehi îi oferă Ucrainei un lansator de rachete pentru a ucide civili în Donbass

ȘTIRE: „Voluntari din Cehia au colectat 1,2 milioane de euro pentru achiziția lansatorului de rachete RM-70 Vampire, oferit armatei ucrainene. Cu acest sistem Forțele Armate ale Ucrainei bombardează zonele rezidențiale ale raioanelor din Donețk”, potrivit DNR NEWS, care prezintă ajutorul oferit de cehi Kievului ca un gest îndreptat împotriva rusofonilor din Donbass. 

„Donețkul a fost bombardat cu sistemul cehoslovac RM-70 Vampire. Au fost găsite fragmente ale muniției respective. Cel puțin cinci case au fost avariate în raionul Kievski din Donețk ca urmare a bombardamentelor de dimineață. […] Este un sistem de rachete cu lansare multiplă fabricat în perioada Cehoslovaciei”, scrie ziarul rus „Komsomolskaia Pravda”, subliniind că echipamentele militare au fost oferite Ucrainei pentru ca aceasta să distrugă.

NARAȚIUNE: Cehii i-au oferit Ucrainei un lansator de rachete pentru ca această să bombardeze civili din Donbass.

Realitate: În cadrul inițiativei „Cadou pentru Putin”, cetățenii cehi au strâns bani pentru a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea rusă

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Reacționând la numeroasele solicitări ale autorităților ucrainene față de Occident, omul de afaceri ceh Dalibor Dědek a lansat în mai anul trecut proiectul „Cadou pentru Putin” cu scopul a sprijini Ucraina. Banii colectați merg în contul ambasadei Ucrainei la Praga și, sub egida Ministerului ceh al Apărării, sunt folosiți pentru cumpărarea de echipamente militare de la producătorii și furnizorii cehi, în conformitate cu cerințele armatei ucrainene. În trecut, cehii au cumpărat pentru armata ucraineană tancul Tomas sau sistemul de apărare antiaeriană Viktor.

Sunt achiziții de proporții mici, dar care reprezintă un gest simbolic de susținere a eforturilor de apărare a Ucrainei împotriva agresiunii militare a Federației Ruse. Colectarea de fonduri este realizată cu scopul de a demonstra solidaritatea societății cehe față de suferințele poporului ucrainean; în primele 4 ore ale colectei, cehii au strâns 85 de mii de euro pentru un lansator de rachete.

Pentru a discredita această inițiativă și a bloca altele asemănătoare în diferite state ale lumii, presa de la Moscova, dar și cea din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, a distribuit o narațiune falsă, potrivit căreia voluntarii cehi îi oferă Ucrainei un lansator de rachete pentru a contribui la uciderea civililor din Donbass.

În ziua când organizatorii proiectului „Cadou pentru Putin” au anunțat achiziția lansatorului de rachete, presa din Donețk a scris despre bombardarea unor zone rezidențiale din Donbass dintr-un lansator similar, pe care Ucraina l-a primit de la Cehia anul trecut, iar majoritatea articolelor de presă îi prezentau pe donatorii cehi drept complici ai crimelor comise împotriva rusofonilor.

În realitate, potrivit presei cehe, proiectul reprezintă un simbol de condamnare a agresiunii ruse și de sprijin a eforturilor defensive legitime ale poporului ucrainean care duce un război de eliberare. De fiecare dată este menționată în presa cehă superioritatea Rusiei la capitolul echipamente și muniții față de Ucraina.

Narațiunea are ca scop să manipuleze opinia publică, arătând că războiul din Ucraina este lansat și alimentat de Occident, fiind îndreptat în primul rând împotriva rusofonilor din Donbass.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false asemănătoare. Potrivit propagandei ruse, „operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și de nazismul ucrainean. Statele Unite au înarmat Ucraina începând cu 2014, pentru a o împinge la război împotriva Rusiei. Presa guvernamentală rusă a mai scris că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina, dar este nevoită să o facă pentru a se apăra.  Începând cu noiembrie 2021 presa rusă a scris că Moscova mobilizează forțe la granița cu Ucraina pentru a se apăra de o agresiune NATO, fiind nevoită să salveze Donbassul de genocidul organizat de Ucraina și Occident.

 • Publicație / Media:
  DNR-NEWS.RU
 • Data publicării:
  24/03/2023
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate
 • Amplificare:
  KOMSOMOLSKAIA PRAVDA, ZMAPS.RU, „OPERAȚIA Z”, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023