Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Israelul nu va livra armament Ucrainei pentru ca acesta să nu fie furat sau vândut Iranului

Ucraineni în fața ambasadei Iranului pentru a protesta față de livrarea de drone de fabricație iraniană către Rusia, în centrul orașului Kiev, Ucraina, 17 octombrie 2022, pe fondul invaziei ruse.
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Ucraineni în fața ambasadei Iranului pentru a protesta față de livrarea de drone de fabricație iraniană către Rusia, în centrul orașului Kiev, Ucraina, 17 octombrie 2022, pe fondul invaziei ruse.
Festivalul de conferințe

Israelul nu va oferi armament Ucrainei pentru că acesta va fi vândut Iranului, potrivit presei pro-Kremlin, care-l citează intenționat greșit pe fostul premier Benjamin Netanyahu. În realitate, cuvintele politicanului au fost scoase din context, iar refuzul Israelului este determinat de alte motive.

ȘTIRE: Orice armă oferită Ucrainei va ajunge în mâinile Iranului, a declarat într-un interviu pentru postul american de televiziune MSNBC fostul premier al Israelului, care este în momentul de față lider al opoziției, Benjamin Netanyahu.

„În ceea ce privește armamentul, nu exclud că se va întâmpla așa cum a mai fost nu o singură dată – armele oferite vor ajunge în mâinile Iranului și vor fi folosite împotriva noastră”, a declarat politicanul.

Netanyahu a comentat politica actuală a Israelului în domeniul susținerii Ucrainei, numind-o „una înțeleaptă”. Israelul primește acum refugiați (dar într-un număr limitat) și oferă ajutor umanitar.

[…]

Reamintim că ministrul pentru Problemele Diasporei al Israelului, Nachman Shai,  a scris pe Twitter că „nu există nicio îndoială în privința alegerii de către Israel a susținerii unei părți a conflictului”, având în vedere regimul neonazist de la Kiev.

NARAȚIUNE: Israelul nu va livra armament Ucrainei pentru ca acesta să nu fie furat sau vândut Iranului.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, în interviul acordat postului american de televiziune MSNBC de fostul premier al Israelului, Ucraina nu este acuzată că fură sau vinde armament din Occident. Propaganda rusă a legat între ele două teze diferite din interviul lui Benjamin Netanyahu pentru a demonstra că Kievul este un partener de neîncredere.

Politicianul israelian  a analizat reticență tradițională a Israelului față de posibilitatea de a furniza armament altor state. „Pe Platoul Golan, unde am încercat să nu-i permitem Iranului să creeze împotriva noastră un al doilea front libanez, un alt doilea front terorist, am găsit armament produs de Israel”, a argumentat Benjamin Netanyahu, arătând când și de unde a apărut această reticență pentru prima dată, fără să se refere la Ucraina.

Apoi, Netanyahu a declarat că decizia de a oferi armament Ucrainei sau oricărui alt stat este foarte complicată și atipică pentru politicienii din Israel. Presa rusă a adăugat că Ucraina fură și vinde în mod tradițional armament occidental, iar Netanyahu ar fi confirmat acest lucru în acest interviu. Diverse portaluri de știri din Rusia ca Ruskaia vesna, Eurasia Daily, News.ru și altele au scris că Netanyahu a acuzat direct Ucraina că fură și / sau vinde armament străin altor state, declarația fiind o invenție a propagandei. Mai mult decât atât, titlurile de presă spun că Israelul a acuzat Ucraina la nivel de stat. Însă, Netaniahu nu reprezintă autoritățile statului său, fiind un politician de opoziție.

Într-un alt interviu pentru USA Today, citat de The Jerusalem Post, fostul premier a declarat că va „analiza” daca Israelul va furniza sau nu arme Ucrainei dacă va reveni la putere după viitoarele alegeri. El a mai spus că se așteaptă să i se ceară sa fie mediator pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina. „Dacă voi deveni prim-ministru, este de presupus ca această chestiune a medierii va apărea din nou”, a spus el.

De fapt, Israelul părea destul de aproape de a lua decizia de a furniza armament Ucrainei. Însă, după ce fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, numărul doi în cadrul Consiliului de Securitate rus, a avertizat Israelul să nu livreze armament Ucrainei pentru că acest lucru i-ar „distruge” relația cu Rusia, a urmat un refuzat oficial al Israelului. Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a reiterat faptul că țara nu va livra arme Ucrainei, în ciuda unei noi cereri oficiale din partea Kievului pentru sisteme de apărare aeriană. „Israelul sprijină și este alături de Ucraina, NATO și Occident. Acestea fiind spuse, aș dori să subliniez că Israelul nu va livra sisteme de armament Ucrainei din cauza unei serii de considerente operaționale. Vom continua să sprijinim Ucraina în limitele noastre, așa cum am făcut-o și în trecut”, a spus ministrul. Cotidianul israelian Haaretz a relatat că Israelul are un interes în menținerea unor bune relații cu Rusia pentru că activitatea aeriană israeliană în Siria necesită acordul Rusiei.

Suspiciunile privind relațiile dintre Ucraina și Iran sunt o invenție a presei ruse în contextul degradării relațiilor dintre cele două state. MAE de la Kiev a acuzat în mod direct Iranul că sprijină Rusia, care comite crime de război pe teritoriul Ucrainei. Ministrul ucrainean de Externe Dymtro Kuleba le-a solicitat statelor din Occident să impună sancțiuni suplimentare Iranului. Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, regimul de la Teheran a furnizat drone iraniene Rusiei „spunându-ne în acelaşi timp că este împotriva războiului şi că nu susţine niciuna dintre părţi”. Așadar, mesajele propagandei ruse despre furnizarea de către Ucraina a armamentului occidental Iranului în contextul actual al relațiilor bilaterale degradate par rupte de realitate.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale presei ruse care au avut ca scop să prezinte Ucraina ca un partener internațional vulnerabil, instabil și periculos. Presa guvernamentală rusă a scrisă că din cauza propagandei Kievului, ucrainenii nu înțeleg că sunt eliberați de Rusia, nu ocupați, în timp ce savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. Potrivit propagandei ruse,  Polonia va colabora cu Ungaria și România pentru a acapara o parte din Ucraina,  iar diverși mercenari din Israel luptă împotriva Rusiei alături de militarii grupului „Azov”.

Tags: Ucraina , Rusia , Iran , Israel , Război în Ucraina , propagandă
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  ANTI-MAIDAN
 • Data publicării:
  19/10/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  LIFE.RU, RT, RUSKAIA VESNA, EURASIA DAILY, NEWS.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Israelul nu va livra armament Ucrainei pentru ca acesta să nu fie furat sau vândut Iranului
Alte articole
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia trebuie să se mobilizeze pentru a învinge NATO în noul „război pentru apărarea patriei”

Rusia luptă într-un un nou „război pentru apărarea patriei”, dar de data aceasta adversarul nu este Germania nazistă ci NATO, care vrea să o înfrângă prin intermediul Ucrainei, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, NATO nu este parte a conflictului din Ucraina, iar confruntarea cu Occidentul nu poate fi considerată un război pentru apărarea patriei pentru că Rusia nu a fost agresată de nimeni, ci a invadat un stat independent.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman

26 Oct 2022

Actualizat la: 27 Oct 2022 12:20:58
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale

Promovarea energiei din surse regenerabile are ca scop preluarea prin forţă şi înşelăciune a resurselor disponibile din ţările nealiniate politicii occidentale. Narațiunea falsă apare într-un text publicat în România, care conține și elemente ale propagandei de război promovate de Moscova.

Cezar Manu
Cezar Manu
30 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili

Voluntari din Cehia au colectat bani pentru a achiziționa un lansator de rachete pentru Ucraina, care îl folosește ca să bombardeze civili în Donbass, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, armele achiziționate în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” au scopul de a consolida apărarea ucraineană în fața agresiunii ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
27 Mar 2023
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023