Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina au sosit mercenari din Israel care luptă împotriva Rusiei alături de militarii grupului „Azov”

Un membru al regimentului Gărzii Naționale Ucrainene „Azov” ține în mână un ciocan cu portretul lui Yevhen Konovalets, un comandant militar și lider politic al mișcării naționaliste ucrainene în perioada 1929-1938, în timpul marșului lor în orașul Mariupol din estul Ucrainei, Ucraina, 15 iunie 2019.
©EPA-EFE/SERGEY VAGANOV  |   Un membru al regimentului Gărzii Naționale Ucrainene „Azov” ține în mână un ciocan cu portretul lui Yevhen Konovalets, un comandant militar și lider politic al mișcării naționaliste ucrainene în perioada 1929-1938, în timpul marșului lor în orașul Mariupol din estul Ucrainei, Ucraina, 15 iunie 2019.

Alături de militarii regimentului „Azov”, în Ucraina luptă mercenari care au sosit din Israel. Narațiunea falsă a fost lansată chiar de purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, fiind multiplicată de presa guvernamentală rusă.

ȘTIRE: În Ucraina, alături de unitățile regimentului „Azov” (împotriva militarilor căruia a fost intentat un dosar penal în Federația Rusă), luptă mercenari din Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

[…] Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a adăugat că Israelul nu poate să nu știe acest lucru. „Am văzut videoclipul, facturile, materialele”, a explicat Zaharova.

Anterior, ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a declarat că așteaptă scuze din partea Rusiei pentru declarația omologului său rus Serghei Lavrov, iar ambasadorul rus în Israel, Anatoly Viktorov, a fost chemat la Ministerul de Externe pentru a oferii explicații. Duminică, Lavrov, într-un interviu acordat companiei italiene de televiziune „Mediaset”, a spus că în Ucraina are loc un process de nazificare și militarii capturați ai batalioanelor naționaliste poartă tatuaje cu simboluri neonaziste. În același timp, Lavrov a pus sub semnul întrebării cuvintele lui Volodimir Zelenski, care neagă nazismul în țara sa, întrucât este el însuși evreu. Șeful Ministerului rus de Externe a spus că „asta nu înseamnă absolut nimic” pentru că „înțelepții evrei spun că cei mai înflăcărați antisemiți sunt, de obicei, tot evrei”.

NARAȚIUNE: Mercenari din Israel luptă în Ucraina împotriva Rusiei alături de militarii grupului „Azov”

CONTEXT: După declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că va fi înființată o Legiune Internațională, compusă din voluntari, care va sprijini eforturile defensive ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Kievul a anunțat că și mulți cetățeni ruși s-au înscris în această Legiune Internațională.

Presa rusă a scris în ultimele 2 luni că în Ucraina luptă mercenari străini, discreditând inițiativa Kievului de crea un grup de militari-voluntari. Veridica a demontat deja o narațiune falsă, potrivit căreia SUA va trimite în Ucraina foști militari ai armatei naționale din Afghanistan. Kremlinul caută justificări în fața propriilor cetățeni, dar și a comunității internaționale, pentru faptul că Rusia e cea care apelează la mercenari (grupul Wagner, luptători sirieni). Totodată, Moscova caută să arate că rezistența Ucrainei se datorează unei susțineri străine, nu propriilor militari.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După ce Israelul i-a solicitat Rusiei scuze pentru declarația șefului MAE de la Moscova, a devenit o altă țintă a mesajelor de propagandă și dezinformare. În acest sens, Moscova a combinat două narațiuni false anterioare: cea despre atrocitățile militarilor regimentului „Azov”, acuzați că sunt neonaziști, și o alta despre mercenarii din Israel care luptă în Ucraina.

Propaganda rusă a aprofundat mesajul destul de confuz al lui Lavrov prin lansarea unei narațiuni false mult mai vaste, potrivit căreia militarii israelieni luptă cot la cot cu neonaziștii ucraineni! De aici ar rezultat că împotriva militarilor ruși din Ucraina luptă evreii și neonaziștii, fiind consolidată în ochii opiniei publice imaginea Rusiei ca cetate asediată.

În realitate, Ucraina a oferit o explicație exhaustivă referitoare la statutul militarilor care luptă voluntar pe teritoriul său potrivit dreptului internațional. MAE de la Kiev a menționat că aceștia sunt cetățeni străini în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei în baza unor acorduri de voluntariat, potrivit Convenției de la Geneva din 1949. Ei nu sunt remunerați și trebuie să se bucure de un tratament corect dacă vor deveni prizonieri de război.

În presa de limba rusă a comunității evreiești din Ucraina chiar au fost publicate imagini cu voluntari evrei în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, care nu sunt nicidecum mercenari profesioniști. Mulți dintre ei nici măcar nu sunt cetățeni ai Israelului.

Așadar, pe teritoriul Ucrainei nu sunt mercenari străini, ci voluntari, inclusiv evrei, ruși, belaruși, care s-au înscris în Legiunea Internațională subordonată Ministerului Apărării al Ucrainei.

Rusia nu a prezentat vreo probă despre prezența mercenarilor din Israel în Ucraina sau colaborarea acestora cu combatanții din regimentul „Azov”; pur și simplu, rușii au pretins că există anumite facturi care le-ar proba afirmațiile, într-un stil care amintește de numeroase alte campanii propagandistice bazate pe fake news și dezinformări.  

În plus, Israelul a subliniat că nu se va implica sub nicio formă în războiul ruso-ucrainean, precizând doar că majoritatea oficialilor au susținut necesitatea creșterii sprijinului militar și civil furnizat Ucrainei, stârnind nemulțumirea Moscovei. Israelul este forțat să fie prudent de interesele sale naționale, dat fiind faptul că Rusia este prezentă în Siria, țară în care aviația israeliană operează cu regularitate pentru a opri formarea unor baze iraniene care să amenințe securitatea Israelului. Rusia nu s-a amestecat până acum pentru a împiedica operațiunile israeliene în Siria. Pe de altă parte, există și importante legături economice între Israel și Rusia, iar o parte din populația primului este originară din Rusia.

Tags: Ucraina , Rusia , Israel , dezinformare , Război în Ucraina , propagandă , război informațional
Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  04/05/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din fostele republici sovietice, dar și cititori din alte state
 • Amplificare:
  Belta, Gazeta.ru, Mk.ru, posturile guvernamentale de televiziune, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În Ucraina au sosit mercenari din Israel care luptă împotriva Rusiei alături de militarii grupului „Azov”
Alte articole
FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

FAKE NEWS: Igor Dodon e cenzurat de Facebook

Fostul președinte al Republicii Moldova consideră că a pierdut alegerile prezidențiale din cauza Facebook, care i-ar fi șters like-uri primite și ar fi blocat conturile membrilor săi de partid. În mod ironic, afirmațiile au fost făcute într-o emisiune online transmisă pe aceeași rețea, Facebook.

FAKE NEWS: Ucraina și SUA au încercat să atragă România în război cu Rusia

FAKE NEWS: Ucraina și SUA au încercat să atragă România în război cu Rusia

Serviciul de informații militare al Ucrainei a încercat, împreună cu Statele Unite, să păcălească România să trimită militari din forțele speciale la Herson, lângă Crimeea, pentru a fi atacați de ruși. Narațiunea a fost lansată la București.

FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

FAKE NEWS: Moldova are nevoie de Rusia pentru a-și hrăni populația

Noua guvernare prooccidentală de la Chişinău îşi doreşte relaţii bune cu Rusia deoarece aceasta este cel mai important partener economic al Republicii Moldova, se arată într-un comentariu publicat de portavocea Kremlinului, Sputnik. Occidentul ar fi incapabil să susțină Moldova, care are nevoie de Rusia pentru a supraviețui, se mai afirmă în comentariul care continuă seria de narațiuni false lansate în campania electorală.

Marin Gherman

06 May 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022