Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina

Ambasadorul SUA în Rusia, Michael McFaul, părăsește sediul Ministerului rus de Externe, Moscova, Rusia, 15 mai 2013.
©EPA/YURI KOCHETKOV  |   Ambasadorul SUA în Rusia, Michael McFaul, părăsește sediul Ministerului rus de Externe, Moscova, Rusia, 15 mai 2013.

Presa guvernamentală rusă a scos din context o declarație a fostului ambasador american în Rusia Michael McFaul, distribuind o narațiune de propagandă, potrivit căreia savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. În realitate, McFaul a prezentat mai multe curente de opinii din SUA și din întreaga lume privind istoria Ucrainei, și nu despre războiul ruso-ucrainean actual.

ȘTIRE: „McFaul a declarat despre faptul că declarațiile lui Putin despre unitatea popoarelor rus și ucrainean sunt sprijinite de foarte mulți savanți din SUA.

Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a spus că mulți americani, inclusiv oameni de știință, susțin cuvintele președintelui rus Vladimir Putin despre unitatea istorică a Rusiei și Ucrainei. El a anunțat acest lucru într-un interviu acordat publicației online „Ukrainska Pravda” pe 14 iulie.

„Sunt mulți oameni în SUA care împărtășesc unele dintre declarațiile lui Putin despre Ucraina: „Ruși, ucraineni, toți sunt la fel, nu? Limbile lor sunt practic aceleași, nu?”, a spus el.

[...]

Liderul rus a subliniat în repetate rânduri importanța limbii ruse pentru popoarele țărilor vecine cu Federația Rusă. În articolul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, publicat în iulie 2021, Putin a remarcat că noua conducere a Ucrainei, care a preluat puterea la Kiev după lovitura de stat din 2014, a încercat să șteargă tot ceea ce i-a unit pe ucraineni și ruși.

[...]

Putin a numit Ucraina modernă în întregime o creație a erei sovietice, formată în mare din teritorii istorice rusești”.

NARAȚIUNE: Savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina.

DE  CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: După invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, presa rusă recurge din ce în ce mai des la manipularea opiniei publice prin prezentarea intenționat greșită a titlurilor de presă. Majoritatea publicațiilor din Rusia și canalelor de Telegram (News.ru, Gazeta.ru ș.a.) au scris că fostul ambasador american a recunoscut în premieră că savanții din SUA sunt de acord cu ideile lui Vladimir Putin referitoare la Ucraina.

La prima lectură se creează impresia că intelectualii americani susțin toate acțiunile, inclusiv cele militare, ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei. În următorul aliniat al textului se specifică că este vorba despre ideea de unitate a Rusiei și Ucrainei, și de abia la mijlocul știrii este amintit faptul că se discută, de fapt, despre istorie, și nu despre actualitate! Cititorul neavizat rămâne la ideea că savanții americani îl susțin pe Putin, spre deosebire de mediul politic de la Washington care sprijină Ucraina.

În altă ordine de idei, declarația fostului ambasador american la Moscova a fost scoasă din context și prezentată într-un context favorabil propagandei ruse. Michael McFaul, în interviul acordat presei din Ucraina, dimpotrivă, a spus că adevărul istoric este cunoscut la Washington, dar a criticat unii cercetători din întreaga lume care sunt dominați de stereotipurile sovietice: „Uniunea Sovietică a dispărut, dar, ceea ce mi se pare periculos – narațiunile imperiale ruse nu au dispărut”.

Fostul diplomat a menționat că trebuie elaborat „un program de reeducare a omenirii pe tema istoriei ucrainene și ruse, pentru ca toate miturile să fie spulberate și oamenii să afle adevărata istorie a Ucrainei”, a spus diplomatul. Neprezentând aceste fragmente din interviul cu Michael McFaul presa rusă a denaturat total conținutul informației inițiale.

De asemenea, presa rusă a amintit o serie de narațiuni false demontate de Veridica pe parcursul ultimului an: lovitura de stat din 2014 de la Kiev, Ucraina – stat fals, creat de URSS, limba ucraineană – o limbă inventată. 

La 12 iulie 2021 pe website-ul Kremlinului a fost publicat un articol semnat de Vladimir Putin, intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”. Narațiunile de dezinformare care au fost difuzate după apariția acestui articol s-au aliniat tezelor politice ale liderului de la Kremlin. Articolul repetă narațiunea falsă despre Ucraina ca „un stat fals”. Ucraina europenizată este pentru Putin o anti-Rusie, pe care președintele rus în articolul său își dorește să o combată. Vladimir Putin consideră că rușii și ucraineni sunt apropiați din punct de vedere istoric, iar statul ucrainean a apărut în urma inițiativelor liderului bolșevic Vladimir Lenin.

Tags: Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , Ambasada SUA
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  IZVESTIA
 • Data publicării:
  16/07/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  NEWS.RU, GAZETA.RU, UKRAINA.RU, REN.TV canalele de Telegram ale presei din Rusia, posturile guvernamentale de televiziune
 • Afiliere politică:
  KREMLIN
 • Narațiune cheie:
  Savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina.
Alte articole
FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

FAKE NEWS: SUA și România transforma Republica Moldova într-o victimă a confruntării nucleare cu Rusia și China

Republica Moldova ar avea de suferit în cazul în care va avea loc un război între NATO/Statele Unite și Rusia sau China, iar Alianța Nord Atlantică nu o va proteja. E un fake news promovat de Sputnik, care reia narațiuni mai vechi, menite să submineze încrederea țărilor membre și a celor partenere în NATO.

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

FAKE NEWS: Armata ucraineană ar putea curăța Donbass-ul și Crimeea de populația vorbitoare de limba rusă

În contextul desfășurării în Ucraina a exercițiilor militare „Rapid Trident 2021”, cu participarea statelor membre NATO, presa guvernamentală rusă a reluat unele narațiuni false despre politica rusofobă a Kievului, despre Ucraina ca o colonie a Occidentului și despre războiul din Donbass, care ar fi în interesul statelor NATO.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Autoritățile ucrainene au abandonat Hersonul. Regiunea se va uni cu Rusia care va proteja limba ucraineană

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Autoritățile ucrainene au abandonat Hersonul. Regiunea se va uni cu Rusia care va proteja limba ucraineană

După ce autoritățile ucrainene au fugit din Herson, noua administrație militar-civilă a fost nevoită să preia puterea pentru a alipi regiunea la Rusia și a proteja limba și cultura ucraineană, scrie presa rusă, citându-l pe autoproclamatul lider Kirill Stremousov. În realitate, autoritățile din Herson au fost evacuate în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, care bombardează zilnic teritoriul ucrainean.

Marin Gherman

22 Jul 2022

Actualizat la: 23 Jul 2022 10:59:33
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Presa guvernamentală rusă a scos din context o declarație a fostului ambasador american în Rusia Michael McFaul, distribuind o narațiune de propagandă, potrivit căreia savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina. În realitate, McFaul a prezentat mai multe curente de opinii din SUA și din întreaga lume privind istoria Ucrainei, și nu despre războiul ruso-ucrainean actual.
 • NARAȚIUNE: Savanții americani sprijină ideile lui Putin referitoare la Ucraina.
 • Fostul diplomat a menționat că trebuie elaborat „un program de reeducare a omenirii pe tema istoriei ucrainene și ruse, pentru ca toate miturile să fie spulberate și oamenii să afle adevărata istorie a Ucrainei”, a spus diplomatul. Neprezentând aceste fragmente din interviul cu Michael McFaul presa rusă a denaturat total conținutul informației inițiale.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023