Iuri Felștinski: Putin voia o armată ruso-ucraineano-belarusă cu care să cucerească țările baltice și Republica Moldova

Iuri Felștinski: Putin voia o armată ruso-ucraineano-belarusă cu care să cucerească țările baltice și Republica Moldova
© https://twitter.com/3SeasEurope/status/1575777647145140224/photo/1   |   Iuri Felștinski

Planul inițial al lui Vladimir Putin era să supună Ucraina fără luptă și să formeze o armată comună ruso-ucraineano-belarusă cu care să cucerească țările baltice și Republica Moldova, crede expertul ruso-american Iuri Felștinski. Acesta mai spune că acțiunile recente ale Moscovei sugearează că, în ciuda amenințărilor, arma nucleară nu va fi folosită împotriva Ucrainei.

Felștinski a explicat pentru Veridica cum au fost dejucate planurile rușilor, dar și cum Moscova și-a schimbat obiectivele. Am încercat să decriptăm împreună pașii pe care Putin îi gândește în cazul agresiunii militare împotriva Ucrainei, dar și ce s-ar putea întâmpla cu Republica Moldova pe viitor, precum și pseudo-referendumurile și amenințările nucleare ale Moscovei.

Iuri Felștinski este istoric și jurnalist, expert în Rusia și fosta Uniune Sovietică. El a fost prezentat în sute de interviuri tipărite, TV și radio din întreaga lume și este autor al cărților „Al treilea război mondial: Bătălia pentru Ucraina”, publicată în februarie 2015 și co-autor al cărții „Blowing Up Russia” împreună cu Alexander Litvinenko, un fost locotenent colonel în serviciul intern rus de informații - FSB, care a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra în 2006.

Felștinski a studiat istoria la Institutul Pedagogic din Moscova. În 1978, a emigrat în Statele Unite și a continuat să studieze istoria, mai întâi la Universitatea Brandeis, apoi la Rutgers, unde a obținut un doctorat în istorie.

De asemenea, a fost bursier postdoctoral la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford din SUA. În 1993, dr. Felshtinsky a susținut o teză de doctorat la Institutul de Istorie al Academiei Ruse de Științe, devenind primul cetățean american care a primit o diplomă de doctorat în Rusia.

Iuri Felștinski a stat de vorbă cu Veridica în marja conferinței dedicate Inițiativei Celor Trei Mări (Three Seas Iniative) găzduită la finele săptmânii trecute la Varșovia, Polonia.

VERIDICA: Ce părere aveți despre pseudo-referendumurile și noile anexări de teritorii din Ucraina de către Rusia?

Iuri Felștinski : Este un joc special pentru Putin. Un fel de joc copilăresc. Parcă ai avea mai multe bomboane. Ți-am luat două, dar mai ai patru. Putin le spune acum autorităților de la Kiev:„Deci, haideți să discutăm acum despre aceste patru bomboane care au mai rămas”.  

Vladimir Putin a luat Crimeea și a spus că acest teritoriu este al lui și că era deja anexat și că nu va fi negociat. În ceea ce privește Occidentul, nimeni nu a discutat despre Crimeea. Această peninsulă nici măcar nu făcea parte din Acordurile de la Minsk. Asta face Putin acum, acesta este jocul lui.

Cu aceste teritorii nou anexate, situația este complicată. Unii politicieni europeni spun că ar trebui să ne întâlnim cu Putin la jumătatea drumului și să discutăm. Aceștia cred că poate că asta își dorește Putin, spun că haideți să discutăm această problemă. Cu toate acestea, nu cred că acesta este cazul și nu cred că Ucraina va fi de acord cu astfel de negocieri.

Nimeni dintre politicienii occidentali nu este pregătit să discute cu liderul de la Kremlin. Deci ceea ce face Putin acum este ca și cum ar striga mulțimii într-o piață largă pentru a vedea dacă cineva ascultă sau reacționează.

Aș ignora ce face Putin. Dacă aș fi redactorul-șef al New York Times sau al Washington Post, aș spune: „Știți, băieți, noi nu publicăm asta. Este irelevant [așa-zisa anexare a celor patru regiuni ucrainene] ce face Putin."

VERIDICA: Ce părere aveți despre această fază specială a războiului din Ucraina? La ce să ne așteptăm, pe măsură ce din Rusia vin din ce în ce mai multe amenințări nucleare la adresa Occidentului și Ucrainei?

Iuri Felștinski: Da, acesta este cel mai important lucru. Ceea ce avem în realitate este, în viziunea mea, că Rusia nu mai are o armată. Această armată a dispărut, iar rușii încearcă să mobilizeze oamenii și să creeze una nouă. Nu cred că vor reuși.

Oricum, pe cei prinși în această mobilizare parțială Moscova îi va trimite pe frontul din Ucraina și vor fi învinși în mai puțin de șase luni.

Problema cu Rusia este că acest plan de a prelua controlul asupra Ucrainei și Europei de Est este încă viu și rușii vor vrea să ajungă probabil chiar mai sus, până la granița cu Germania. Deci, tactica se schimbă.

Inițial, scopul Rusiei a fost să preia controlul asupra Ucrainei foarte rapid. Să absoarbă armata ucraineană în armata rusă și apoi să folosească și armata bielorusă. Rusia a dorit ca mai întâi să ia Moldova și apoi probabil statele baltice.

Percepția Rusiei a fost că NATO nu va declanșa un război nuclear, iar statele baltice nu au o armată convențională împotriva acestei armate comune ruso-ucraineano-belarusă pe care o planifica Putin la începutul acestui război. Acest scenariu a dispărut, dar ideea de avea un control asupra unei astfel de armatei în mintea lui Putin încă este vie.

Planul liderul rus are două părți. Prima a fost să blufeze și să joace la cacealma atunci când a concentrat trupele de-a lungul graniței cu Belarus și Ucraina în speranța că Kievul se va preda și Rusia nu va începe un război.

Întrucât Zelensky a refuzat să se predea, Putin a început un război. Cu toate acestea, nu a mers așa cum a plănuit Putin, dar nici ucrainenii nu l-au putut învinge pe Putin. Armata ucraineană a ucis mulți ruși, dar lui Putin nu îi pasă de pierderile umane și acum mobilizează mai mulți oameni. El trimite mai multe trupe în teritoriile ucrainene crezând că ucrainenii vor rămâne fără gloanțe.

Din punctul de vedere al lui Putin, ucrainenii nu pot câștiga. Dar întrebarea este cum să obții orice altceva? De exemplu, Rusia nu poate ajunge în Transnistria, iar rușii nu pot ajunge în Republica Moldova.

Dacă ar ajunge în Transnistria, armata rusă va mărșălui mai departe spre Republica Moldova.

VERIDICA: Dar poate Putin să înceapă un război din regiunea separatistă Transnistria împotriva Chișinăului?

Iuri Felștinski: Nu, acest lucru este interesant deoarece trupele ruse din Transnistria stau deocamdată cuminți și nu zic nimic. Totuși, ar putea începe un avans dinspre Transnistria către Ucraina pentru a ajuta forțele ruse din Ucraina. Aceste trupe din Transnistria se vor deplasa doar dacă va exista un coridor terestru pentru că au nevoie de aprovizionare.

Aprovizionarea acelor trupe a fost făcută de Rusia, până acum doi-trei ani, prin Ucraina. Ucrainenii au oprit-o, iar acele trupe din Transnistria nu au provizii, mai ales că acum Rusia nu poate zbura deasupra Ucrainei și nu se mai poate face un pod aerian. Nu este ușor acum, iar acele trupe din Transnistria sunt conservate și așteaptă ordinul să meargă înainte. Acum ordinul este să stea pe loc și să nu miște niciun deget.

Rușii încearcă să ajungă la Odessa și, mai departe, în Transnistria. În momentul în care vor ajunge în Transnistria, vor avea un război. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece în ziua în care trupele ruse vor ajunge în Transnistria, vor începe un război cu Republica Moldova.

VERIDICA: Ce ne puteți spune despre Belarus? Care sunt planurile Rusiei pentru aceasta tara?

Iuri Felștinski: Cu toate acestea, mă întreb și eu de ce Belarus nu este încă anexat? Există un motiv pentru care Belarus nu este încă sub ocupația Rusiei? În Rusia, există o mulțime de politicieni „nebuni” în Duma de Stat de la Moscova care cred că Finlanda și Alaska aparțin Imperiului Rus etc.

Acești politicieni nu sunt atât de nebuni pe cât par, ci primesc instrucțiunile lui Putin să aibă o asemenea retorică despre diferite țări. Dar nimeni nu menționează Belarus.

Dacă Ucraina nu ar trebui să existe, în acest sens, pentru Moscova, la fel Belarus nu ar trebui să existe, dar nici politicienii ruși nu menționează asta. De ce? Cred că răspunsul este că Rusia păstrează Belarusul ca stat independent pentru loviturile nucleare. Ei l-au susținut pe Lukașenko și au spus că Belarus are nevoie de arme atomice pentru a se apăra.

Rusia spune că are informații că NATO intenționează să mute arme nucleare în Polonia și Lituania pentru a lovi Belarus. Deci există un mesaj sincronizat. Putin vorbește despre Ucraina, iar Lukașenko vorbește despre Lituania și Polonia.

Nu știm cu adevărat cum vor reacționa țările europene împotriva armelor atomice folosite în Polonia și Lituania. Putin crede că dacă Rusia folosește arme nucleare, Occidentul va renunța în cele din urmă la Ucraina.

[În cee ace privește Ucraina], nu cred că Rusia va încerca să o lovească. Dar [Putin] ar vrea să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, de ce are nevoie de mobilizare? De ce ar avea nevoie de mai multă armată dacă intenționează să distrugă Ucraina cu arme nucleare?

Alte știri
Diplomat belarus: opozanții eliberați pot fi oricând re-încarcerați

Diplomat belarus: opozanții eliberați pot fi oricând re-încarcerați

Pavel Matsukevich spune că Aleksandr Lukașenko a eliberat unii opozanți pentru că știe că îi poate arunca oricând în închisoare, nu pentru că s-a înțeles cu Occidentul.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Analist rus: „Revenirea Rusiei la normele internaționale va fi posibilă după o lovitură de stat”

Analist rus: „Revenirea Rusiei la normele internaționale va fi posibilă după o lovitură de stat”

Trecerea la următoarea etapă de dezvoltare a Rusiei este posibilă doar printr-un conflict civil violent, consideră analistul politic independent rus Aleksandr Morozov.

Cristina Gherasimov: Se dorește crearea percepției că opțiunea Republicii Moldova de a ne  integra în Uniunea Europeană va aduce războiul peste noi

Cristina Gherasimov: Se dorește crearea percepției că opțiunea Republicii Moldova de a ne integra în Uniunea Europeană va aduce războiul peste noi

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit într-un interviu pentru Veridica despre planurile Chișinăului de aderare la UE și despre măsurile pe care le pregătește Republica Moldova pentru această etapă, despre sprijinul constant al României, dar și despre elementele de război hibrid utilizate astăzi de Rusia pentru a deturna Republica Moldova de la parcursul european.

Mai multe
Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”
Svetlana Tihanovskaia: „Soarta Ucrainei și a Belarusului sunt strâns legate”

La 20 iulie s-au împlinit 30 de ani de la instaurarea regimului lui Aleksandr Lukașenko. În urmă cu patru ani, stabilitatea sa politică în Belarus a fost grav subminată de proteste în masă: atunci, belarușii cu vederi democratice au cerut organizarea de noi alegeri și au susținut-o pe Svetlana Tihanovskaia. Dispersarea manifestanților a fost urmată de o represiune brutală ce i-a forțat pe mulți dintre ei să plece în străinătate, inclusiv pe liderul forțelor democratice. Veridica a discutat cu liderul opoziției belaruse despre starea actuală a opoziției, despre eliberarea deținuților politici și despre așteptările pe care putem să le avem de la alegerile prezidențiale din Belarus de anul viitor.

Expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk”
Expert militar ucrainean: „Este mult mai ușor să eliberăm Crimeea decât orașul Donețk”

Ritmul ofensivei rusești în Ucraina va încetini până la sfârșitul lunii iulie pentru că Rusia și-a pus în joc în regim de urgență toate rezervele disponibile, potrivit expertului militar ucrainean Oleg Jdanov.

Marin Gherman
08 iul. 2024
Expert francez: Rusia și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei
Expert francez: Rusia și-a intensificat eforturile de destabilizare a Moldovei

Strategia Rusiei în Moldova este să insiste pe discreditarea UE și subminarea procesului de integrare europeană și să pună mai puțin accentul pe promovarea sa, este de părere Florent Parmentier, unul dintre cei mai buni tineri cercetători francezi pe spațiul ex-sovietic.

Observator Cultural, interviu Maia Sandu: „Și țările mici pot da scriitori mari care să îmbogățească literatura lumii”
Observator Cultural, interviu Maia Sandu: „Și țările mici pot da scriitori mari care să îmbogățească literatura lumii”

Rolul culturii și al literaturii în Republica Moldova, integrarea europeană a acesteia și relațiile cu România sunt printre temele abordate în interviul acordat lui Matei Martin, pentru Observator Cultural, de președintele Maia Sandu. Republica Moldova este țară invitată de onoare la ediția din acest an a Bookfest.

Veridica
29 mai 2024
Philippe Sands: „Orice persoană este capabilă de lucruri îngrozitoare”
Philippe Sands: „Orice persoană este capabilă de lucruri îngrozitoare”

Literatura ne ajută să înțelegem actul justiției. Iar pentru a depăși traumele, moștenite din partea victimelor sau călăilor, avem nevoie atât de literatură cât și de justiție, de memorie și dreptate. Scriitorul și expertul în drept internațional Philippe Sands explică de a pornit într-o adevărată vânătoare de naziști literară și de ce este relevantă și astăzi.

Marian Voicu
03 mai 2024
Expertă din Ucraina: „A avea România aproape este un mare avantaj”
Expertă din Ucraina: „A avea România aproape este un mare avantaj”

Propaganda rusă își adaptează constant narațiunile în contextul războiului din Ucraina și, pe măsură ce propaganda fățișă își pierde eficacitatea, pune tot mai mult accentul pe dezinformare și trunchierea unei părți din adevăr.