Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Interviuri

Iuri Felștinski: Putin voia o armată ruso-ucraineano-belarusă cu care să cucerească țările baltice și Republica Moldova

Iuri Felștinski
©https://twitter.com/3SeasEurope/status/1575777647145140224/photo/1  |   Iuri Felștinski

Planul inițial al lui Vladimir Putin era să supună Ucraina fără luptă și să formeze o armată comună ruso-ucraineano-belarusă cu care să cucerească țările baltice și Republica Moldova, crede expertul ruso-american Iuri Felștinski. Acesta mai spune că acțiunile recente ale Moscovei sugearează că, în ciuda amenințărilor, arma nucleară nu va fi folosită împotriva Ucrainei.

Felștinski a explicat pentru Veridica cum au fost dejucate planurile rușilor, dar și cum Moscova și-a schimbat obiectivele. Am încercat să decriptăm împreună pașii pe care Putin îi gândește în cazul agresiunii militare împotriva Ucrainei, dar și ce s-ar putea întâmpla cu Republica Moldova pe viitor, precum și pseudo-referendumurile și amenințările nucleare ale Moscovei.

Iuri Felștinski este istoric și jurnalist, expert în Rusia și fosta Uniune Sovietică. El a fost prezentat în sute de interviuri tipărite, TV și radio din întreaga lume și este autor al cărților „Al treilea război mondial: Bătălia pentru Ucraina”, publicată în februarie 2015 și co-autor al cărții „Blowing Up Russia” împreună cu Alexander Litvinenko, un fost locotenent colonel în serviciul intern rus de informații - FSB, care a fost otrăvit cu poloniu radioactiv la Londra în 2006.

Felștinski a studiat istoria la Institutul Pedagogic din Moscova. În 1978, a emigrat în Statele Unite și a continuat să studieze istoria, mai întâi la Universitatea Brandeis, apoi la Rutgers, unde a obținut un doctorat în istorie.

De asemenea, a fost bursier postdoctoral la Institutul Hoover de la Universitatea Stanford din SUA. În 1993, dr. Felshtinsky a susținut o teză de doctorat la Institutul de Istorie al Academiei Ruse de Științe, devenind primul cetățean american care a primit o diplomă de doctorat în Rusia.

Iuri Felștinski a stat de vorbă cu Veridica în marja conferinței dedicate Inițiativei Celor Trei Mări (Three Seas Iniative) găzduită la finele săptmânii trecute la Varșovia, Polonia.

VERIDICA: Ce părere aveți despre pseudo-referendumurile și noile anexări de teritorii din Ucraina de către Rusia?

Iuri Felștinski : Este un joc special pentru Putin. Un fel de joc copilăresc. Parcă ai avea mai multe bomboane. Ți-am luat două, dar mai ai patru. Putin le spune acum autorităților de la Kiev:„Deci, haideți să discutăm acum despre aceste patru bomboane care au mai rămas”.  

Vladimir Putin a luat Crimeea și a spus că acest teritoriu este al lui și că era deja anexat și că nu va fi negociat. În ceea ce privește Occidentul, nimeni nu a discutat despre Crimeea. Această peninsulă nici măcar nu făcea parte din Acordurile de la Minsk. Asta face Putin acum, acesta este jocul lui.

Cu aceste teritorii nou anexate, situația este complicată. Unii politicieni europeni spun că ar trebui să ne întâlnim cu Putin la jumătatea drumului și să discutăm. Aceștia cred că poate că asta își dorește Putin, spun că haideți să discutăm această problemă. Cu toate acestea, nu cred că acesta este cazul și nu cred că Ucraina va fi de acord cu astfel de negocieri.

Nimeni dintre politicienii occidentali nu este pregătit să discute cu liderul de la Kremlin. Deci ceea ce face Putin acum este ca și cum ar striga mulțimii într-o piață largă pentru a vedea dacă cineva ascultă sau reacționează.

Aș ignora ce face Putin. Dacă aș fi redactorul-șef al New York Times sau al Washington Post, aș spune: „Știți, băieți, noi nu publicăm asta. Este irelevant [așa-zisa anexare a celor patru regiuni ucrainene] ce face Putin."

VERIDICA: Ce părere aveți despre această fază specială a războiului din Ucraina? La ce să ne așteptăm, pe măsură ce din Rusia vin din ce în ce mai multe amenințări nucleare la adresa Occidentului și Ucrainei?

Iuri Felștinski: Da, acesta este cel mai important lucru. Ceea ce avem în realitate este, în viziunea mea, că Rusia nu mai are o armată. Această armată a dispărut, iar rușii încearcă să mobilizeze oamenii și să creeze una nouă. Nu cred că vor reuși.

Oricum, pe cei prinși în această mobilizare parțială Moscova îi va trimite pe frontul din Ucraina și vor fi învinși în mai puțin de șase luni.

Problema cu Rusia este că acest plan de a prelua controlul asupra Ucrainei și Europei de Est este încă viu și rușii vor vrea să ajungă probabil chiar mai sus, până la granița cu Germania. Deci, tactica se schimbă.

Inițial, scopul Rusiei a fost să preia controlul asupra Ucrainei foarte rapid. Să absoarbă armata ucraineană în armata rusă și apoi să folosească și armata bielorusă. Rusia a dorit ca mai întâi să ia Moldova și apoi probabil statele baltice.

Percepția Rusiei a fost că NATO nu va declanșa un război nuclear, iar statele baltice nu au o armată convențională împotriva acestei armate comune ruso-ucraineano-belarusă pe care o planifica Putin la începutul acestui război. Acest scenariu a dispărut, dar ideea de avea un control asupra unei astfel de armatei în mintea lui Putin încă este vie.

Planul liderul rus are două părți. Prima a fost să blufeze și să joace la cacealma atunci când a concentrat trupele de-a lungul graniței cu Belarus și Ucraina în speranța că Kievul se va preda și Rusia nu va începe un război.

Întrucât Zelensky a refuzat să se predea, Putin a început un război. Cu toate acestea, nu a mers așa cum a plănuit Putin, dar nici ucrainenii nu l-au putut învinge pe Putin. Armata ucraineană a ucis mulți ruși, dar lui Putin nu îi pasă de pierderile umane și acum mobilizează mai mulți oameni. El trimite mai multe trupe în teritoriile ucrainene crezând că ucrainenii vor rămâne fără gloanțe.

Din punctul de vedere al lui Putin, ucrainenii nu pot câștiga. Dar întrebarea este cum să obții orice altceva? De exemplu, Rusia nu poate ajunge în Transnistria, iar rușii nu pot ajunge în Republica Moldova.

Dacă ar ajunge în Transnistria, armata rusă va mărșălui mai departe spre Republica Moldova.

VERIDICA: Dar poate Putin să înceapă un război din regiunea separatistă Transnistria împotriva Chișinăului?

Iuri Felștinski: Nu, acest lucru este interesant deoarece trupele ruse din Transnistria stau deocamdată cuminți și nu zic nimic. Totuși, ar putea începe un avans dinspre Transnistria către Ucraina pentru a ajuta forțele ruse din Ucraina. Aceste trupe din Transnistria se vor deplasa doar dacă va exista un coridor terestru pentru că au nevoie de aprovizionare.

Aprovizionarea acelor trupe a fost făcută de Rusia, până acum doi-trei ani, prin Ucraina. Ucrainenii au oprit-o, iar acele trupe din Transnistria nu au provizii, mai ales că acum Rusia nu poate zbura deasupra Ucrainei și nu se mai poate face un pod aerian. Nu este ușor acum, iar acele trupe din Transnistria sunt conservate și așteaptă ordinul să meargă înainte. Acum ordinul este să stea pe loc și să nu miște niciun deget.

Rușii încearcă să ajungă la Odessa și, mai departe, în Transnistria. În momentul în care vor ajunge în Transnistria, vor avea un război. Sper că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece în ziua în care trupele ruse vor ajunge în Transnistria, vor începe un război cu Republica Moldova.

VERIDICA: Ce ne puteți spune despre Belarus? Care sunt planurile Rusiei pentru aceasta tara?

Iuri Felștinski: Cu toate acestea, mă întreb și eu de ce Belarus nu este încă anexat? Există un motiv pentru care Belarus nu este încă sub ocupația Rusiei? În Rusia, există o mulțime de politicieni „nebuni” în Duma de Stat de la Moscova care cred că Finlanda și Alaska aparțin Imperiului Rus etc.

Acești politicieni nu sunt atât de nebuni pe cât par, ci primesc instrucțiunile lui Putin să aibă o asemenea retorică despre diferite țări. Dar nimeni nu menționează Belarus.

Dacă Ucraina nu ar trebui să existe, în acest sens, pentru Moscova, la fel Belarus nu ar trebui să existe, dar nici politicienii ruși nu menționează asta. De ce? Cred că răspunsul este că Rusia păstrează Belarusul ca stat independent pentru loviturile nucleare. Ei l-au susținut pe Lukașenko și au spus că Belarus are nevoie de arme atomice pentru a se apăra.

Rusia spune că are informații că NATO intenționează să mute arme nucleare în Polonia și Lituania pentru a lovi Belarus. Deci există un mesaj sincronizat. Putin vorbește despre Ucraina, iar Lukașenko vorbește despre Lituania și Polonia.

Nu știm cu adevărat cum vor reacționa țările europene împotriva armelor atomice folosite în Polonia și Lituania. Putin crede că dacă Rusia folosește arme nucleare, Occidentul va renunța în cele din urmă la Ucraina.

[În cee ace privește Ucraina], nu cred că Rusia va încerca să o lovească. Dar [Putin] ar vrea să folosească arme nucleare împotriva Ucrainei, de ce are nevoie de mobilizare? De ce ar avea nevoie de mai multă armată dacă intenționează să distrugă Ucraina cu arme nucleare?

Tags: Republica Moldova , Ucraina , Rusia , Vladimir Putin , Transnistria , Statele baltice , Belarus , Război în Ucraina
Ajută Veridica.ro
Alte articole
Ministrul de interne de la Chișinău: „În Republica Moldova, Rusia a știut doar să-și impună propaganda, dezinformarea și șantajul”

Ministrul de interne de la Chișinău: „În Republica Moldova, Rusia a știut doar să-și impună propaganda, dezinformarea și șantajul”

Rusia e angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova, potrivit ministrului de interne de la Chișinău, Ana Revenco. Într-un interviu acordat Veridica, Revenco a notat și că, deși se află în cea mai dificilă situație de securitate de după războiul din Transnistria, Republica Moldova beneficiază, în paralel, și de atenția Occidentului, care dă semne clare Rusiei despre „liniile roșii” în privința Chișinăului.

Mădălin Necșuțu

06 Oct 2022

Actualizat la: 07 Oct 2022 14:55:35
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
Ministrul de interne de la Chișinău: „În Republica Moldova, Rusia a știut doar să-și impună propaganda, dezinformarea și șantajul”
Ministrul de interne de la Chișinău: „În Republica Moldova, Rusia a știut doar să-și impună propaganda, dezinformarea și șantajul”

Rusia e angrenată într-un război hibrid împotriva Republicii Moldova, potrivit ministrului de interne de la Chișinău, Ana Revenco. Într-un interviu acordat Veridica, Revenco a notat și că, deși se află în cea mai dificilă situație de securitate de după războiul din Transnistria, Republica Moldova beneficiază, în paralel, și de atenția Occidentului, care dă semne clare Rusiei despre „liniile roșii” în privința Chișinăului.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 May 2023
Generalul Cătălin Tomescu, fost comandant MNC-SE al NATO: Ucraina are nevoie de 500 de tancuri pentru a câștiga războiul cu Rusia
Generalul Cătălin Tomescu, fost comandant MNC-SE al NATO: Ucraina are nevoie de 500 de tancuri pentru a câștiga războiul cu Rusia

Ucraina ar avea nevoie de două divizii mecanizate complet echipate pentru a împinge forțele ruse în afara celor patru regiuni anexate în toamnă, consideră general-locotenent în rezervă Cătălin Tomiță Tomescu, ofițer de tancuri și fost comandant al Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE), comandament regional al NATO. Generalul Tomescu avertizează însă că Rusia e avantajată de resursele sale umane și materiale și de faptul că liderii acesteia sunt indiferenți cu privire la pierderile uriașe pe care le înregistrează pe front.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
21 Feb 2023
Emine Japarova: „Misiunea lui Putin de a comite un genocid în Ucraina e clară chiar din propriile sale declarații”
Emine Japarova: „Misiunea lui Putin de a comite un genocid în Ucraina e clară chiar din propriile sale declarații”

Tătarii din Crimeea au fost primele victime ale agresiunii rusești din Ucraina și continuă să fie persecutați de Moscova, potrivit ministrului adjunct de externe de la Kiev, Emine Japarova. Într-un interviu acordat Veridica, Japarova, care coordonează strategia pentru Platforma Crimeea și este responsabilă, printre altele, cu diplomația publică și relația cu organizații internaționale, a explicat cum încalcă Rusia convențiile de Geneva și de ce crimele sale din Ucraina pot fi considerate genocid.

Marian Voicu
Marian Voicu
13 Dec 2022
Andrei Soldatov: Teama apocaliptică a lui Putin este că o nouă revoluție e iminentă în Rusia
Andrei Soldatov: Teama apocaliptică a lui Putin este că o nouă revoluție e iminentă în Rusia

Rusia lui Putin este tot mai asemănătoare cu Rusia lui Stalin, consideră jurnalistul Andrei Soldatov, unul dintre cei mai apreciați experți în serviciile secrete ruse. Într-un interviu acordat Veridica și TVR, Soldatov a explicat cum a corupt Putin societatea rusă, de ce FSB-ul este continuatorul KGB-ului sovietic, care sunt metodele și mentalitatea ofițerilor de informații, și cum au ajuns aceștia să creadă și să îl convingă și pe Putin că un război în Ucraina este necesar.

Marian Voicu
Marian Voicu
20 Nov 2022