Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

Analize

România 2022: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Politicianul român de extremă-dreapta Diana Șoșoacă, în timpul unui protest împotriva politicilor energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   Politicianul român de extremă-dreapta Diana Șoșoacă, în timpul unui protest împotriva politicilor energetice ale guvernului la Piața Universității din București, România, 02 octombrie 2022.

Războiul din Ucraina, discursul suveranist și teoriile conspirației legate de așa-zisa dictatură sanitară au generat majoritatea dezinformărilor și știrilor false apărute în România în 2022. Acestea au fost promovate pe/de diferite canale media (România liberă, Național, Activenews, GoldFM, gândește.org etc.) și pe rețele de socializare de personaje în general controversate. Printre ele se numără Sorin Roșca Stănescu, fost colaborator al securității și condamnat penal, Ion Cristoiu, Cosmin Gușă – un amestec tipic est-european de politician/analist/consultant/om de afaceri, descris de ani de zile, în presa din România, drept un apropiat/simpatizant/agent de influență al Rusiei  - Iosefina Pascal, foști și actuali politicieni ca Andrei Marga, Diana Șoșoacă și Adrian Severin ș.a.m.d. Dintre celelalte narațiuni false promovate în România în 2022 merită atenție cele referitoare la o așa-zisă „ecodictatură”, care țin de negarea schimbărilor climatice; probabil că acestea vor fi în centrul următorului val masiv de dezinformări.

Top 5 narațiuni

România este o colonie occidentală și e tratată de „aliații” săi drept o țară de mâna a doua care trebuie exploatată. Aceasta e una dintre principalele narațiuni folosite de adepții curentului suveranist sau de nostalgici ai regimului comunist din România și circulă în spațiul public de ani de zile. Tezele de acest tip cu privire la Occident își au originile în propaganda comunistă și în teze vehiculate în primii ani de după Revoluție („nu ne vindem țara”), și pot fi întâlnite și în propaganda Rusiei putiniste sau în discursurile altor suveraniști din regiune. Meta-narațiunea privind colonia occidentală a putut fi întâlnită în știri false și dezinformări menite să submineze încrederea în UE, sau discursuri indignate privind furarea avuției naționale de către străini.

Războiul dintre Rusia și Ucraina este, de fapt, unul purtat de NATO împotriva Moscovei. Teza unei așa-zise amenințări NATO împotriva Rusiei circulă însă de dinainte de a fi preluată în România: a fost promovată de propaganda rusă inițial pentru a justifica politica imperială a Moscovei (invadarea Georgiei în 2008, invadarea Ucrainei în 2014 și 2022) și folosește vechi narațiuni sovietice potrivit cărora NATO ar fi „încercuit”, cu bazele sale, Uniunea Sovietică. Pe măsură ce forțele ruse au început să sufere înfrângeri în Ucraina, narațiunea a suferit modificări, noua teză fiind că Rusia se confruntă, de fapt, cu NATO/Occidentul, iar ucrainenii sunt folosiți drept carne de tun.

România riscă să fie atrasă/participă deja la războiul din Ucraina. Narațiunea e legată de precedentele două – fiind o colonie occidentală, România va fi implicată (sau e deja implicată) în conflictul acestuia cu Rusia. Una dintre cele mai absurde știri false prin care s-a încercat susținerea acestei narațiuni a fost aceea că România participă deja cu mii de militari la războiul din Ucraina. România ar participa deja cu mii de militari la războiul din Ucraina; o alta, care datează de la începutul războiului, a încercat să lege de conflict prăbușirea accidentală a două aparate de zbor ale armatei române, care ar fi fost doborâte de forțele ucrainene în Dobrogea.

Ucraina este un stat artificial, format din teritorii ale altor țări – pe care acestea le vor înapoi – astfel încât și pretențiile teritoriale ale Rusiei sunt justificate. Această narațiune falsă promovată de Rusia a fost preluată și în România sub diferite forme. A apărut, de pildă, în discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. A fost apoi reluată într-o dezinformare potrivit căreia și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii, deși, în realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina. Narațiuni înrudite pun accentul pe așa-zisa natură autoritară a statului ucrainean și pe discriminarea românilor din Ucraina, deși în anii anteriori invaziei rusești aceste teme au fost cvasi-inexistente în România.

Dictatura sanitară continuă să facă victime prin vaccinarea anti-Covid. Teoriile conspirației legate de sistemul sanitar și de vaccinare au explodat odată cu pandemia de Covid, când au fost adaptate și răspândite la scară largă narațiuni false și teorii ale conspirației care circulau și înainte pe teme ca toxicitatea vaccinurilor, eforturile unei elite oculte de a ține omenirea sub control și a reduce populația etc. Chiar dacă restricțiile anti-Covid au fost ridicate și rata de vaccinare a devenit neglijabilă în 2022, narațiunile false legate de dictatura sanitară și vaccinare au continuat să apară în România. Chiar în prima parte a anului s-a scris că Simona Halep a pierdut la Australian Open pentru că s-a vaccinat, iar un lung șir de articole a atribuit decese subite vaccinării. „Oculta mondială” plănuiește să implanteze cipuri copiilor e un exemplu de fake news care a circulat în România în 2022 și îmbină elemente din mai multe teorii ale conspirației – ecodictatura, mașinațiunile ocultei reunite în forumul de la Davos și folosirea cipurilor/codurilor de bare în scopuri oculte.

Top 5 FAKE NEWS

FAKE NEWS: Suplimentarea forțe lor NATO în România e aberantă întrucât Rusia nu amenință pe nimeni. Această afirmație a fost făcută de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în februarie 2022, când Rusia era pe punctul de a invada Ucraina și mobilizase deja forțe considerabile la granițele acesteia. La acel moment Rusia purta de ani de zile o politică agresivă (manifestată prin atacuri asupra Georgiei și Ucrainei, războiul cibernetic împotriva Estoniei, intervenția brutală din Siria) care îngrijorase statele NATO din estul Europei. De altfel, dincolo de campaniile militare, Rusia s-a aflat și în spatele unor asasinate și acte de sabotaj în state NATO și a încercat să le destabilizeze prin campanii de fake-news și dezinformări, amestecul în procesele electorale ale acestora etc.

FAKE NEWS: Referendumurile din Ucraina ocupată sunt legitime, iar Rusia e superioară militar Occidentului. Regiunile ocupate de ruși în Ucraina au dreptul la auto-determinare și referendumurile organizate de Rusia în acestea sunt la fel de legitime precum cel privind independența Kosovo, potrivit unei narațiuni false lansate de România liberă. Aceasta a reluat și teza falsă a propagandei rusești privind superioritatea militară a Rusiei față de Occident. Ambele afirmații reprezintă falsuri – echivalența dintre situația din Kosovo și cea din Ucraina este una falsă, în primul caz având de-a face cu o intervenție militară pentru a opri un proces de purificare etnică lansat de Iugoslavia, iar în cel de-al doilea de invadarea unui stat independent. Referendumurile organizate de ruși în cele patru regiuni ucrainene nu au respectat standardele democratice și au fost organizate în condiții de conflict și sub amenințarea armelor, spre deosebire de cel din Kosovo. În sfârșit, teza așa-zisei superiorități militare a Rusiei este contrazisă chiar de modul dezastruos în care Rusia și-a purtat campania și de impactul pe care armamentul occidental l-a avut asupra conflictului, chiar dacă nu este vorba de cele mai performante arme pe care le au la dispoziție armatele NATO.

FAKE NEWS: Carta ONU îi permite Rusiei să atace Ucraina pentru a combate nazismul. Articolele 106 și 107 din Carta ONU îi acordă Rusiei, în calitate de succesor legal al URSS dreptul de a lua toate măsurile, inclusiv militare, împotriva Germaniei, Ungariei, Austriei, României, Bulgariei, Finlandei, Croației, Sloveniei, Cehiei, Letoniei, Estoniei, Lituaniei și Ucrainei pentru încercările de a resuscita nazismul. Din listă lipsesc, culmea!, principalii aliați ai naziștilor, Italia și Japonia. De fapt, e o altă încercare grosolană de a forța justificarea invaziei ruse în Ucraina, prin citarea falsă și interpretarea manipulatoare a mai multor tratate și documente ulterioare celui de-al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Olanda se opune intrării României în Schengen deoarece portul Constanța amenință supremația portului Rotterdam. Narațiunea falsă a fost reluată în 2022, în contextul în care Bucureștiul spera ca România să fie primită în spațiul Schengen la sfârșitul anului, dar a apărut cu mai bine de 10 ani mai devreme și a fost lansată inițial de Vocea Rusiei. Teza e că Olanda nu va accepta vreodată ca România să facă parte din spațiul Schengen, din teama că portul Constanța va deveni cel mai mare al Europei și va afecta iremediabil economia olandeză, care își bazează mare parte a bugetului pe activitatea din portul Rotterdam. În realitate, nici măcar nu putem vorbi despre o concurență reală între cele două porturi, portul Rotterdam fiind avantajat de poziția geografică, capacități de lucru și infrastructură.

FAKE NEWS: Reforma în justiție duce la subminarea Curții Constituționale și pierderea suveranității României. România își pierde suveranitatea, Constituția nu va mai fi respectată, iar justiția românească va fi înfăptuită la Bruxelles după bunul plac al Occidentului, potrivit unei narațiuni false  lansate în contextul dezbaterilor pe tema legilor justiției. În realitate, modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor nu face decât să alinieze justiția românească la cea europeană, respectând principiul primatului Dreptului european.

Top 5 DEZINFORMĂRI

DEZINFORMARE: UE forțează România să renunțe la Constituția și suveranitatea sa. România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa, potrivit unei dezinformări amplificate de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Aceasta a speculat o hotărâre a Curții Europene de Justiție, care doar a reafirmat principiul superiorității dreptului european asupra celui național. Obiectivul narațiunii este subminarea încrederii populației în UE și promovarea discursului de tip suveranist.

DEZINFORMARE: Avertizorii publici sunt „turnători”, la fel ca foștii colaboratori ai Securității. Avertizorii publici sunt „turnători”, la fel ca foștii colaboratori ai Securității din perioada regimului comunist, potrivit unei narațiuni false promovate la București de un astfel de fost colaborator, Sorin Roșca Stănescu. Narațiunea a circulat în contextul în care Camera Deputaților a adoptat o lege a avertizorilor care îi priva pe aceștia de protecția avută în vedere de UE. Legea a fost îmbunătățită între timp, fără a atinge însă toate standardele prevăzute în Directiva UE 2019/1937 privind protecția avertizorilor, care stipulează că avertizorii publici sunt vitali pentru menținerea unei societăți deschise și transparente, deoarece demască comportamente incorecte sau amenințări ascunse. 

DEZINFORMARE: Rusia nu este de vină pentru explozia prețurilor la energie și gaze naturale. Rusia nu este de vină pentru creșterea globală a prețurilor la energie, ci Europa tot mai lacomă care a creat „bule energetice”. Această narațiune falsă, promovată într-o publicație online din România, a reluat teze ale propagandei rusești, ignorând acțiunile Moscovei care au dus la criza energetică – mai întâi reducerea livrărilor ca parte a pregătirilor pentru războiul din Ucraina, apoi chiar invadarea acestei țări.

DEZINFORMARE: Majoritatea românilor vor ieșirea țării din NATO și UE. Majoritatea cetățenilor români își doresc ieșirea țării lor din NATO și UE și nu există niciun partid care să poată capitaliza politic acest curent, potrivit unei narațiuni false promovate pe Gold FM, un post asociat anterior cu promovarea unor dezinformări și știri false. Narațiunea este contrazisă de barometrele de opinie.

DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident. Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cele mai bizare 5 narațiuni

Putin este un bun creștin, victimă a discursului rusofob și n-are vreo legătură cu comunismul, impus Rusiei de Occident. Tezele au fost emise de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, promotor al unor teorii ale conspirației cu privire la vaccinuri în România, semnatar al unui angajament cu fosta Securitate și vizat în mai multe dosare penale. Afirmațiile – bizare pentru un prelat – au fost făcute în timp ce Putin pregătea invadarea la scară largă a Ucrainei, dar după ce Rusia atacase Georgia și Ucraina și devastase, sub conducerea lui Putin, Cecenia și o parte din Siria. La toate acestea se adaugă lungul șir de asasinate ale criticilor regimului. Vladimir Putin a fost crescut și format în URSS și s-a declarat în mod public un admirator al acesteia.

Minele amplasate de Ucraina pot arunca în aer Marea Neagră, provocând un cataclism. Minele amplasate în Marea Neagră de Ucraina ar putea provoca explozia hidrogenului sulfurat din mare și un cataclism în Europa. Narațiunea falsă a fost răspândită în România de Sorin Roșca Stănescu în emisiunea lui Cozmin Gușă. Ambii au promovat anterior dezinformări și fake news și au avut poziții similare cu cele ale Rusiei. Teoria privind explozia Mării Negre a fost lansată în perioada sovietică, așa cum a spus și Sorin Roșca Stănescu, dar a fost demontată de mai bine de trei decenii. De altfel, în Marea Neagră s-a purtat de-a lungul timpului război naval, au fost folosite și mine, s-au produs nenumărate explozii și nu a avut loc vreun eveniment cataclismic – sau măcar unul care să sugereze că s-ar putea produce așa ceva. Există, într-adevăr, hidrogen sulfurat în Marea Neagră, dar pentru ca acesta să provoace un cataclism ar fi nevoie de un eveniment masiv – un impact cu un asteroid de cel puțin 250 de metri diametru sau o explozie nucleară.

În Marea Britanie, o femeie a fost arestată sub suspiciunea că se ruga în gând. Zeci de organizații conservatoare internaționale și presa partizană din întreaga lume au acuzat în ultimele zile arestarea de către poliția britanică a unei femei pentru „infracțiunea” de a se ruga în gând pe o stradă din Birmingham. În realitate, femeia se afla fără drept într-o zonă aflată sub un ordin de protecție, încălcând astfel o hotărâre a consiliului local.

Ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, cu oameni „legați de glie și dependenți total de un stăpân”. În numele combaterii schimbărilor climatice, oamenilor le va fi interzisă deplasarea liberă, iar la Oxford a început deja implementarea acestui sistem, potrivit unei narațiuni false apărute și în România. Narațiunea, la fel și altele, ține de negaționismul climatic și teoriile conspirației potrivit cărora încălzirea globală este o invenție menită să justifice instaurarea așa-zisei ecodictaturi. De altfel, probabil că, dacă nu se vor mai înregistra evenimente majore ca pandemia de Covid și războiul din Ucraina, următorul mare val global de dezinformări va fi despre ecodictatură.

În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați. La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat la Mediaș.

Tags: fake news , dezinformare , Oculta mondiala , Diana Șoșoacă , schimbări climatice , Război în Ucraina , propagandă
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
Alte articole
Sfârșit de drum al „Turciei europene”? Legătura dintre deriva spre autoritarism a regimului Erdoğan, naționalismul turc și blocarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

Sfârșit de drum al „Turciei europene”? Legătura dintre deriva spre autoritarism a regimului Erdoğan, naționalismul turc și blocarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

Amenințarea Turciei că va bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO a fost interpretată drept o încercare de a obține concesii de la Occident în contextul crizei economice. Politicile anterioare ale regimului Erdoğan – și chiar cele ale Turciei post-otomane în general – sugerează că Ankara vrea, de fapt, mai mult: să-și impună propriile imperative și percepții asupra aliaților.

De ce Rusia lui Putin este fascistă  și de ce Ucraina luptă pentru lumea liberă și trebuie să câștige*

De ce Rusia lui Putin este fascistă și de ce Ucraina luptă pentru lumea liberă și trebuie să câștige*

Lumea liberă s-a trezit în 24 februarie 2022 într-o distopie. A crezut în pace mai mult decât în semnele războiului și l-a învestit pe Putin cu bună-credință, așa cum o făcuse și cu Hitler, în anii premergători celui de-Al Doilea Război Mondial. Rusia a readus războiul pe scară largă într-o societate postmodernă hedonistă, cu instinctele slăbite de pace și prosperitate, reinstalând răul în lume. Până la declanșarea invaziei, Europa nu mai văzuse un război interstatal de peste 75 de ani. Orice judecată contrafactuală este, evident, inutilă, și totuși, întrebarea rămâne: cum de a fost posibil ca Occidentul să fie, din nou, orb la ascensiunea previzibilă a unui totalitarism de tip fascist și la un nou război în Europa?

Inamicul statului polonez: femeia

Inamicul statului polonez: femeia

Protestele femeilor și tinerilor din Polonia durează, deja, de trei luni. Poliția și-a intensificat acțiunile împotriva lor și a trimis în stradă agenți care, de obicei, sunt folosiți împotriva celor mai periculoși infractori ai țării. Guvernul, pe de altă parte, a pregătit o lege care le impune manifestanților să accepte amenzi penale. Efecte: mâini și picioare rupte, arestări abuzive, instanțe super-aglomerate și ineficiente și o și mai mare furie în societate.

Cătălin Gomboș

09 Jan 2023

Actualizat la: 10 Jan 2023 12:26:12
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 13 min
Presa independentă rusă, despre occidentalii care, prin indiferență sau complicitate, au încurajat agresivitatea Rusiei în ultimii treizeci de ani
Presa independentă rusă, despre occidentalii care, prin indiferență sau complicitate, au încurajat agresivitatea Rusiei în ultimii treizeci de ani

Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
07 Feb 2023
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov
Presa independentă rusă, despre șuvoiul de morți care vin din Ucraina și eșecul doctrinei Gherasimov

Firmele de servicii funerare din Rusia sunt supra-aglomerate și în multe locuri din țară se extind cimitirele sau se înființează unele noi din cauza numărului mare de persoane ucise în războiul din Ucraina, scrie presa independentă rusă. Tot acolo, Veridica a găsit și o analiză privind eșecul așa-numitei doctrine Gherasimov, care ar fi trebuit să facă din armata rusă o forță modernă, capabilă să poarte un nou tip de război, cu multe elemente hibride.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jan 2023
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică
Presa rusă independentă, despre cei care au ucis civili ucraieni la Dnipro și cum se folosește regimul Putin de frică

„În Rusia, jurnaliștii nu pun întrebări” i-a spus unei jurnaliste un ofițer suspectat că ar fi fost implicat în bombardarea unui bloc de locuințe din orașul ucrainean Dnipro. Presa rusă independentă mai scrie și cum eforturile Kremlinului de a mări efectivele armatei par supuse eșecului, dar și despre felul în care regimul Putin încearcă să îi țină sub control pe ruși și să se impună în plan internațional prin frică.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
23 Jan 2023
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție
Georgia riscă să își compromită relațiile cu Occidentul și să revină în orbita Rusiei dacă fostul președinte, Miheil Saakașvili, moare în detenție

Pe parcursul ultimului an, starea de sănătate a fostului președinte al Georgiei, Miheil Saakașvili, care execută o sentință de șase ani de închisoare, a fost un subiect important al dezbaterilor politice atât în interiorul, cât și în afara Georgiei. Opoziția și avocații lui Saakașvili spun că acesta ar trebui transferat la o clinică europeană unde să fie tratat pentru afecțiuni psihice, degradarea personalității și depresie profundă. Guvernul susține că fostul președinte ar simula. În sfârșit, dinspre Bruxelles vin semnale că dacă Miheil Saakașvili moare în detenție, viitorul european al Georgiei ar putea fi amenințat.

Diana Şanava
Diana Şanava
20 Jan 2023