Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Putin este un bun creștin, victimă a discursului rusofob și n-are vreo legătură cu comunismul, impus Rusiei de Occident

Dezinformare

Vladimir Putin este un bun creștin, dar imaginea sa are de suferit din cauza rusofobiei. Aceste narațiuni false pleacă de la afirmații ale Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, și sunt amplificate de Sputnik. Totodată, e promovată ideea că Putin și Rusia n-au legătură cu comunismul, care a fost impus de Occident.

ȘTIRE: „În plină propagandă rusofobă și anti-Putin, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, surprinde din nou spunând părerea sa despre președintele Rusiei.

[...]

”Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea și văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă lumea”, a declarat ÎPS Teodosie în cadrul emisiunii la care participă săptămânal la Radio Dobrogea. ”Am spus-o și o spun fără frică și fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. În țara sa, și Putin, și Medvedev, sunt ctitori. Și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câtă jertfă au făcut.”

Arhiepiscopul a mai atras atenția asupra unui aspect important. Există o dimensiune a propagandei rusofobe și Putinofobe care leagă Rusia și ceea ce este rusesc de amintirea tragică a comunismului.

Comunismul ca ideologie, atrage atenția ÎPS Teodosie, nu e un produs rusesc. Marx și Engels, părinții comunismului erau intelectuali germani, formați la marile universități ale Occidentului și care și-au scris opera și au pus bazele ideologiei comuniste, la Paris și Londra, nu la Moscova și Sankt Petersburg.

[…]

Dragostea față de poporul român, față de libertatea sa, față de valorile sale creștine, față de umorul și simțămintele sale, multe ”incorecte politic”, dar justificate de viață: iată adevăratul adversar al propagandei rusofobe.

[…]

Umbrele istorice ale relației dintre români și ruși par, cel puțin în politica oficială din România, să fie cele care contează în definirea relațiilor dintre cele două state. Pur și simplu politica estică românească este marcată de o falsă dar întunecată memorie istorică, a neprieteniei dintre ruși și români.

[...]

Pur și simplu a critica, a spune lucrurilor pe nume, a fi neconform cu linia oficială, este denunțat ca acțiune rusească. Pentru o clasă politică tot mai redusă intelectual și lipsită de dragoste de țară, rusofobia pare să fi devenit un înlocuitor de patriotism.

Rațiunea este însă una perversă. Servitutea față de actualii ”parteneri strategici”, faptul că România a devenit tot mai mult o anexă a intereselor regionale ale unor mari puteri în regiunea Mării Negre, faptul că resursele ne sunt cedate fără negociere și că lupta anticorupție a lichidat polii de putere din România mai eficient decât o făcuse în anii 50 ”lupta de clasă”, trebuia cumva justificată.

La fel și revoluția imoralității, care bulversează, probabil iremediabil, așezarea societății românești, trebuia explicată și apărată. Iar cea mai bună apărare a fost invocarea unei presupuse ”alternative rusești”, care ar fi mai înfricoșătoare. [...]”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Vladimir Putin este mai bun decât îl prezintă propaganda putinofobă și rusofobă și s-a jertfit pentru Biserică. 2. Rusia nu are nicio legătură cu comunismul, care nu este un produs rusesc, ci occidental. 3. Discursul oficial din România este unul rusofob. 4. Istoria privind faptele ostile ale Rusiei față de România este falsă. 5. Rusofobia este folosită pentru a masca lipsa de patriotism, transformarea României în colonie a Occidentului, subminarea valorilor tradiționale ale societății românești. 6. Lupta anti-corupție a lichidat polii de putere din România.  

CONTEXT/ETOS LOCAL: Imaginea lui Vladimir Putin este, în acest moment, asociată de mulți cu politica agresivă a Rusiei și riscul ca aceasta să invadeze din nou Ucraina, declanșând astfel un nou război în Europa. Totodată, imaginea lui Putin a avut de suferit și din cauza știrilor privind numeroasele derapaje anti-democratice ale regimului său, astfel încât se încearcă acum cosmetizarea acestei imagini.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este una dintre cele mai controversate figuri ale Bisericii Ortodoxe Române. Teodosie a semnat un angajament cu fosta Securitate și a fost vizat de mai multe dosare penale. Odată cu declanșarea pandemiei de Covid, Teodosie a devenit exponentul corona-scepticilor și anti-vacciniștilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române și a sfidat în mai multe rânduri reglementările în vigoare.

Teodosie a făcut de-a lungul timpului numeroase afirmații controversate, de unele dintre acestea delimitându-se inclusiv Biserica Ortodoxă Română. Pe de altă parte, arhiepiscopul Tomisului este apreciat de presa afiliată Kremlinului, care îl laudă drept unul dintre exponenții suveranismului din România.  Arhiepiscopul Tomisului a fost declarat de Sputnik personalitatea publică a anului 2021 și omul anului 2020.

Fragmentul cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev face parte dintr-un răspuns mai amplu dat de Arhiepiscopul Tomisului la întrebarea unui ascultător (întreg fragmentul poate fi găsit în înregistrarea emisiunii, începând cu minutul 26’31), care dorea să știe dacă nu se comite un păcat atunci când sunt folosite cardurile bancare întrucât acestea conțin cip. Întrebarea trimite la o teorie a conspirației vehiculată în cercuri ultra-religioase, potrivit cărora cipurile ar conține „semnul Fiarei”, numărul 666. Principalul exponent al acestui curent a fost Iustin Pârvu, duhovnic și stareț al Mănăstirii Petru Vodă, asociat și cu Mișcarea Legionară – există înregistrări pe internet în care, la aniversarea vârstei de 92 de ani, lui Iustin Pârvu i se cântă, de către un cor de călugărițe „Sfântă tinerețe legionară”. Iustin Pârvu, care a încetat din viață în 2013, este văzut drept unul dintre oponenții timpurii ai așa-numitei „dictaturi biometrice” (o altă teorie a conspirației care se suprapune în mare măsură și, uneori, se confundă cu cea privind „semnul Fiarei”) și este asociat și cu mișcarea anti-vaccinistă din prezent de ActiveNews. Această publicație online, care a promovează diferite teorii ale conspirației (Marea Resetare), corona-sceptice și anti-vacciniste, afirmă că Iustin Pârvu ar fi profețit implantarea cipurilor și apariția Certificatului verde.

Teodosie – și el promovat de ActiveNews – se distanțează de teoria conspirației privind „semnul Fiarei” și afirmă că i-a spus și lui Iustin Pârvu, despre care spune că i-a fost „foarte apropiat [...] și eu m-am spovedit, dar și dânsul s-a spovedit la mine” că, dincolo de semnificația sa simbolică, numărul 666 este unul obișnuit și simpla sa utilizare sau pronunțare nu are cum să facă vreun rău, lucru probat de faptul că numărul este scris chiar și în Biblie.

Teodosie face o divagație de la explicațiile sale cu privire la numărul 666 în care începe prin a menționa că în prezent se vorbește despre sfârșitul lumii (nu spune explicit de ce a făcut această trecere, dar 666 apare drept semn al Fiarei în Apocalipsa), îl menționează pe Sfântul Nicolae, apostolul japonezilor, rus născut la Smolensk, care în opinia sa ar fi înființat prima misiune creștină în Japonia în secolul XIX – o informație falsă, având în vedere că misionarii catolici ajunseseră în arhipeleagul nipon încă din secolul al XVI-lea –, trece la prezența rușilor la „Sfântul Munte” (Athos) și „locurile sfinte” (Israel și Cisiordania) iar apoi face afirmațiile cu privire la Putin și Medvedev care au fost preluate și de Sputnik. În continuare, Teodosie îi delimitează pe Putin și Medvedev de comunism și spune că acesta a fost „plantat” în Rusia de Occident și „că Marx și Engels nu-s din Rusia. Au altă origine.”

OBIECTIV: Spălarea imaginii lui Vladimir Putin mai ales în ochii credincioșilor ortodocși, dar și victimizarea liderului rus, prezentat ca o țintă a „rusofobiei” și putinofobiei. Mutarea atenției de la actele agresive ale Rusiei și justificarea poziției acesteia în contextul crizei actuale de la granițele Ucrainei. Cosmetizarea istoriei pentru a distanța Rusia de comunism, dar și pentru a ascunde numeroasele acte inamicale în relația acesteia cu România.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Numeroși lideri autoritari și dictatori au căutat de-a lungul timpului să pună, public, accentul pe latura lor pioasă și să se apropie de autoritățile religioase, într-o încercare de a-și spori popularitatea și de a obține legitimitate. Un exemplu în acest sens este cel al lui Saddam Hussein care, deși era exponent al unei mișcări politice laice și a luat măsuri pentru laicizarea societății irakiene în primii ani în care s-a aflat la putere, și-a schimbat optica după ce a ajuns un paria al comunității internaționale ca urmare a invadării Kuwaitului. În încercarea sa de a obține sprijinul lumii musulmane, Saddam le-a dat mai multă libertate liderilor religioși, a dispus să fie trecut pe „Allah al-akbar” pe steagul irakian (s-a spus că s-a folosit chiar scrisul său de mână), să fie scris Coranul cu sângele său și să fie construite mai multe moschei. Această pioșenie afișată de dictator nu înseamnă că el nu mai este vinovat de crimele în masă pe care le-a comis, nici că a încetat să comită acele crime după ce a scris Allah al-akbar pe steag – din contră, unele din cele mai mari au urmat acelui moment.

În mod similar, faptul că Vladimir Putin a permis alocarea unor fonduri către Biserică și a încurajat construirea/dotarea unor localuri, nu a temperat natura regimului său. Biserica Ortodoxă Rusă este un aliat important al lui Vladimir Putin, iar patriarhul Chiril a avut legături cu KGB-ul, din rândurile căruia provine și Vladimir Putin. Legăturile dintre Kremlin și Biserică s-au întărit în timp ce regimul autoritar al lui Putin se consolida și se luau tot mai multe măsuri împotriva opoziției, societății civile și presei independente; practic, Biserica reprezintă o sursă de legitimitate menită să compenseze pierderea legitimității de tip democratic. Relațiile cu Biserica nu l-au împiedicat pe Vladimir Putin nici să implice Rusia într-o serie de războaie și agresiuni de-a lungul întregii sale guvernări: campania sângeroasă din Cecenia, războiul împotriva Georgiei, intervenția din Siria, unde aviația de război rusă a bombardat și ținte civile, inclusiv spitale, invadarea Ucrainei. Vladimir Putin este un lider autoritar ai cărui adversari interni au fost în numeroase rânduri asasinați sau aruncați în închisoare și ale cărui forțe armate au comis agresiuni și crime de război, toate acestea fiind acte care intră în conflict inclusiv cu valorile promovate de Biserică.

Deși este adevărat că Marx și Engels nu erau ruși, ideea de regim comunist este asociată cu Rusia, țara în care ideologia comunistă a fost aplicată așa cum au interpretat-o liderii locali, începând cu Lenin. Acesta din urmă a inițiat revoluția bolșevică, a fost liderul suprem al comuniștilor în timpul războiului civil și fondatorul URSS era rus. Rusia a fost forța dominantă, care a dat cei mai mulți lideri unionali, de-a lungul existenței URSS, iar URSS este puterea care a impus cu forța comunismul în estul Europei și a sprijinit, totodată, diferite organizații comuniste în Occident. Nicăieri în statele occidentale puterea nu a fost preluată de mișcări comuniste locale, care să se revendice ideologic direct de la Marx și Engels.

Chiar dacă Vladimir Putin nu avea, din cauza perioadei în care s-a născut, să fie el printre inițiatorii comuniștilor, liderul rus provine dintr-o familie de comuniști – bunicul lui Putin a fost bucătar al lui Lenin și al lui Stalin, tatăl său a lucrat pentru temutul NKVD – a fost el însuși membru al Partidului Comunist și ofițer al temutului serviciu de informații sovietic, KGB, și și-a exprimat admirația pentru URSS, a cărei dezmembrare a descris-o drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX. Politica agresivă a Rusiei sub mandatul lui Putin, războaiele împotriva Georgiei și Ucrainei sau pretențiile ca NATO să își retragă forțele la liniile de dinainte de 1997 arată, de fapt, că Putin revendică exact teritoriul imperiului sovietic.

Discursul politic al României este catalogat drept rusofob pentru că România a adoptat poziția aliaților și partenerilor săi occidentali, a criticat politicile agresive ale Rusiei și a pledat pentru restaurarea adevărului istoric cu privire la relațiile cu Rusia. Acestea au fost marcate de agresiuni, acte inamicale și rapturi teritoriale începând cu anexarea Basarabiei în 1812, capturarea județelor din sudul Basarabiei în 1871 – deși Principatele Unite tocmai luptaseră ca aliat al Rusiei în războiul împotriva Imperiului Otoman – confiscarea Tezaurului, inventarea moldovenismului pentru a justifica pretențiile teritoriale asupra României, raptul teritorial care a urmat pactului sovietic cu Germania nazistă etc.

Narațiunile false cu privire la suveranism, colonizarea de către Occident, valorile tradiționale țin de arsenalul deja clasic utilizat de Moscova atât în propaganda oficială, cât și în campaniile din presă și mediul online formate din  fake news și dezinformare.

Lupta împotriva corupției nu a vizat structuri ale statului român sau echilibrul acestuia ci, din contră, scopul acesteia este tocmai edificarea unui stat de drept puternic, în care puterile să fie separate, cetățenii egali în fața legii și diferite grupuri de interesă – în esență grupări infracționale – să nu fie deasupra legii.

REACȚII OFICIALE: Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat de afirmațiile lui Teodosie cu privire la Putin, transmițând că „Așa cum deja se știe, arhiepiscopul Teodosie obișnuiește să se pronunțe „sui generis” inclusiv pe teme extra-bisericesti. În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură și pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când își exprimă preferințe sau varii afinități în legătură cu anumite persoane.”

Tags: Rusia , Vladimir Putin , România
 • Publicație / Media:
  sputnik.md, Radio Dobrogea
 • Data publicării:
  09/02/2022
 • Public țintă:
  Credincioși ortodocși, suveraniști, adepți ai „valorilor tradiționale”, filo-ruși, persoane care împărtășesc ideile promovate de Arhiepiscopul Tomisului
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Putin este un bun creștin, victimă a discursului rusofob și n-are vreo legătură cu comunismul, impus Rusiei de Occident
Cătălin Gomboș

10 Feb 2022

Actualizat la: 10 Feb 2022 18:34:39
Cătălin Gomboș

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 32 min
 • Vladimir Putin este un bun creștin, dar imaginea sa are de suferit din cauza rusofobiei. Aceste narațiuni false pleacă de la afirmații ale Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, și sunt amplificate de Sputnik. Totodată, e promovată ideea că Putin și Rusia n-au legătură cu comunismul, care a fost impus de Occident.
 • NARAȚIUNI: 1. Vladimir Putin este mai bun decât îl prezintă propaganda putinofobă și rusofobă și s-a jertfit pentru Biserică. 2. Rusia nu are nicio legătură cu comunismul, care nu este un produs rusesc, ci occidental. 3. Discursul oficial din România este unul rusofob. 4. Istoria privind faptele ostile ale Rusiei față de România este falsă. 5. Rusofobia este folosită pentru a masca lipsa de patriotism, transformarea României în colonie a Occidentului, subminarea valorilor tradiționale ale societății românești. 6. Lupta anti-corupție a lichidat polii de putere din România.
 • OBIECTIV: Spălarea imaginii lui Vladimir Putin mai ales în ochii credincioșilor ortodocși, dar și victimizarea liderului rus, prezentat ca o țintă a „rusofobiei” și putinofobiei. Mutarea atenției de la actele agresive ale Rusiei și justificarea poziției acesteia în contextul crizei actuale de la granițele Ucrainei. Cosmetizarea istoriei pentru a distanța Rusia de comunism, dar și pentru a ascunde numeroasele acte inamicale în relația acesteia cu România.
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina
DEZINFORMARE: Crește numărul moldovenilor care îi dau dreptate Rusiei în războiul din Ucraina

Un sondaj realizat în Republica Moldova, care a încercat să studieze impactul dezinformării, „a căzut pradă” propagandei ruse. Politnavigator.net a utilizat eronat și selectiv date ale sondajului pentru a prezenta populația Republicii Moldova ca fiind din ce în ce mai mult favorabilă cauzei Rusiei în războiul din Ucraina. De fapt, numărul celor care îi dau dreptate Rusiei în acest război este de aproape două ori mai mic decât al celor care consideră că dreptatea este de partea Ucrainei.

Veridica
Veridica
15 Mar 2023
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România
DEZINFORMARE: Guvernarea de la Chișinău vrea să elimine limba moldovenească pentru că pregătește unirea cu România

Teza despre cele două popoare distincte – moldovean și român – a fost readusă în discuție de presa rusă în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a votat o lege care presupune înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” din legislația Republicii Moldova cu „limba română”. Propaganda rusă susține că măsura – luată ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale – este menită să pregătească unirea Republicii Moldova cu România.

Veridica
Veridica
06 Mar 2023
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru
DEZINFORMARE: România masează trupe la granița cu Moldova și în Chișinău, chiar dacă neagă acest lucru

Presa de propagandă rusă reia narațiunea falsă privind masarea armatei române la granița cu Republica Moldova după ce a fost demontată de presă și dezmințită oficial de România. Mediafax, agenția de presă care a publicat știrea falsă în România, o înlocuiește fără explicații.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
01 Mar 2023
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia
DEZINFORMARE: Românii vor recâștiga avuția țării dacă se izolează de Occident, ca Japonia

Avuțiile României au fost confiscate de străini, iar românii pot să le redobândească doar dacă se izolează de Occident, potrivit unui narațiuni false specifice curentului suveranist. Românii sunt îndemnați să nu mai cumpere produse occidentale, să nu se angajeze în corporații și să nu mai participe la procesul democratic, cum ar fi făcut Japonia pentru a deveni o putere economică după cel de-Al Doilea Război Mondial. Exemplul cu Japonia este, pur și simplu, un fals. Rezultatele catastrofale ale suveranismului și izolaționismului sunt arătate de eșecul statelor care au ales această cale.

Cezar Manu
Cezar Manu
10 Feb 2023