NARAȚIUNI: 1. Rusia nu este vinovată de creșterea prețurilor în sectorul energetic 2. UE și SUA sunt lacome și au creat un instrument artificial de calculare a prețurilor gazelor 3. Rusia respectă contractele pe termen lung, iar plafonarea prețurilor încălcă aceste contracte.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Comisia Europeană a propus plafonarea prețului gazelor naturale care provin din Rusia.
Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și ministrul german de finanțe, Christian Lindner, au cerut solidaritate în întregul bloc comunitar în căutarea de soluții pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile din UE.
„Vrem să evităm venituri mai mari pentru Rusia și vrem să menținem nivelul prețurilor pentru economiile noastre și un mijloc favorabil este limitarea prețului petrolului. Este mai eficient atunci când mai multe state membre ale Uniunii Europene susțin această idee”, a spus Lindner.
Ideea nu este agreată de Norvegia, țară din afara blocului comunitar, iar șefa Comisei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să renunțe parțial la idee și să ceară în schimb suprataxarea companiilor energetice, potrivit unui document oficial citat de The Guardian.
OBIECTIV: Inducerea ideii false în rândul opiniei publice din România că nu Rusia a manipulează piața energetică.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rusia a folosit frecvent în ultimii ani arma energetică pentru a influența decizii politice în statele europene în care furnizează gaze naturale. Gazprom a funcționat mereu ca „brațul armat” al politicilor Kremlinului pentru dicta cursurile politice. Cu cât procentajul de gaze livrate a fost mai mare, cu atât Rusia a avut mai multe pârghii pe care pe acționat asupra țărilor respective.
Legiuitorii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia că manipulează exporturile de energie pentru a crește prețurile materiilor prime și a semăna incertitudine în întregul bloc al UE. Moscova a negat folosirea energiei ca armă, dar aceasta a fost parte integrantă a campaniei de pregătire a războiului, Moscova căutând, pe de-o parte, să se asigure că europenii nu își fac stocuri pentru iarnă și, pe de altă parte, că prețurile la gaze naturale vor urca.
Invazia din Ucraina a schimbat și mai tare starea lucrurilor, astfel că prețurile au crescut și mai mult. Mișcarea a fost coordonată atent de Moscova care a a câștigat și mai mulți bani de pe urma vânzărilor de hidrocarburi.
Numai în primele șase luni de război, Rusia a câștigat nu mai puțin de 158 de miliarde de euro, în timp ce a cheltuit cu războiul din Ucraina circa 100 de miliarde de dolari. UE a importat 54% din aceste hidrocarburi, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, contribuind la finanțarea crimelor de război din Ucraina, potrivit unui studiu recent.
În șase luni de zile, UE a reușit să reducă dependența de gazul rusesc de la 40% până la 9% ca politică de asfixiere economică a mașinii de război rusești declanșată împotriva Ucrainei.
Ca urmare a poziției favorabile a Germaniei pentru plafonarea prețului la gaze, săptămâna trecută Gazprom a decis oprirea pe termen nedeterminat a gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.
Kremlinul a spus de atunci că reluarea furnizării de gaze către Europa este complet dependentă de ridicarea de către UE a sancțiunilor economice împotriva Moscovei. Acest lucru arată clar că Rusia condiționează contractele în vigoare de decizii politice și nu, așa cum susține autorul articolului, că Rusia respectă contractele pe care le are cu țările europene.
Cel mai la îndemână exemplu este chiar Republica Moldova, care nici la această oră nu știe dacă Gazprom îi va furniza gaze și în ce volume pentru luna octombrie, deși are un contract clar din 29-30 octombrie 2021 pe cinci ani de zile cu un anume volum de gaze și o precisă schemă de preț.
„Cred că ținând cont de faptul că avem un contract pe 5 ani, 6 luni nu fac diferența. Din discuțiile cu Miller nu am înțeles dacă vor deconecta Republica Moldova de la gaz sau vor continua livrările după data de 1 octombrie”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate la postul public de televiziune de la Chișinău pe 9 septembrie.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Norvegia s-a arătat sceptică cu privire la plafonarea prețului la gaze naturale, ca principalul exportator de gaze acum în UE.