Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

DEZINFORMARE: Rusia nu este de vină pentru explozia prețurilor la energie și gaze naturale

Dezinformare

Rusia nu este de vină pentru creșterea globală a prețurilor la energie, ci Europa tot mai lacomă care a creat „bule energetice”. Această narațiune falsă, promovată într-o publicație online din România, reia teze ale propagandei rusești și ignoră acțiunile Moscovei care au dus la situația actuală.  

ȘTIRE: „Se întâmplă pe axa Olanda-Norvegia. Și nicidecum din vina Federației Ruse, care continuă să fie acuzată în mod fals de șantaj în domeniul gazelor și petrolului. Realitatea ne izbește în față. În prezent, doar 9% din totalul gazelor utilizate în Europa provine din Federația Rusă. Într-un timp record, Norvegia a devenit principalul furnizor UE. Dar cum explodează bula energetică? Prețul energiei s-a dus în sus într-un mod cu totul și cu totul necontrolat de către Comisia Europeană. Mai pe șleau, printr-un mecanism cu totul și cu totul artificial. Acesta poartă numele de TTF - Title Transfer Facility, o instituție virtuală cu sediul la Amsterdam, deținută și manipulată de câțiva șmecheri. Această instituție și jocul pe care l-a făcut până în prezent, extrem de periculos pentru toate statele membre UE, ar fi trebuit să fie controlate, dar nu au fost, de către ESMA. ESMA este autoritatea care a fost creată pentru a controla piețele financiare. Mai marii Uniunii Europene s-au făcut literalmente de râs. Bătaia de joc a culminat în ziua de 9 septembrie, când a fost convocat un Consiliu extraordinar, la care au participat miniștrii Energiei și unde ar fi urmat să se ia decizii importante, menite să țină în viitor în frâu prețul gazelor. Acest Consiliu extraordinar a fost pus în mod fals sub semnul războiului din Ucraina și șantajului energetic pe care l-ar exercita Federația Rusă. Iar soluția care era vizată, soluția soluțiilor, ar fi fost plafonarea obligatorie a prețului tuturor gazelor. O decizie care aparent punea la pământ veniturile Federației Ruse. Dar în realitate, așa cum precizam mai sus, doar 9% din gazele arse în Europa provin în acest moment din Federația Rusă”.

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Rusia nu este vinovată de creșterea prețurilor în sectorul energetic 2. UE și SUA sunt lacome și au creat un instrument artificial de calculare a prețurilor gazelor 3. Rusia respectă contractele pe termen lung, iar plafonarea prețurilor încălcă aceste contracte.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Comisia Europeană a propus plafonarea prețului gazelor naturale care provin din Rusia.

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, și ministrul german de finanțe, Christian Lindner, au cerut solidaritate în întregul bloc comunitar în căutarea de soluții pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile din UE.

„Vrem să evităm venituri mai mari pentru Rusia și vrem să menținem nivelul prețurilor pentru economiile noastre și un mijloc favorabil este limitarea prețului petrolului. Este mai eficient atunci când mai multe state membre ale Uniunii Europene susțin această idee”, a spus Lindner.

Ideea nu este agreată de Norvegia, țară din afara blocului comunitar, iar șefa Comisei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să renunțe parțial la idee și să ceară în schimb suprataxarea companiilor energetice, potrivit unui document oficial citat de The Guardian.

OBIECTIV: Inducerea ideii false în rândul opiniei publice din România că nu Rusia a manipulează piața energetică.

DE CE  SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Rusia a folosit frecvent în ultimii ani arma energetică pentru a influența decizii politice în statele europene în care furnizează gaze naturale. Gazprom a funcționat mereu ca „brațul armat” al politicilor Kremlinului pentru dicta cursurile politice. Cu cât procentajul de gaze livrate a fost mai mare, cu atât Rusia a avut mai multe pârghii pe care pe acționat asupra țărilor respective.

Legiuitorii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia că manipulează exporturile de energie pentru a crește prețurile materiilor prime și a semăna incertitudine în întregul bloc al UE. Moscova a negat folosirea energiei ca armă, dar aceasta a fost parte integrantă a campaniei de pregătire a războiului, Moscova căutând, pe de-o parte, să se asigure că europenii nu își fac stocuri pentru iarnă și, pe de altă parte, că prețurile la gaze naturale vor urca.

Invazia din Ucraina a schimbat și mai tare starea lucrurilor, astfel că prețurile au crescut și mai mult. Mișcarea a fost coordonată atent de Moscova care a a câștigat și mai mulți bani de pe urma vânzărilor de hidrocarburi.

Numai în primele șase luni de război, Rusia a câștigat nu mai puțin de 158 de miliarde de euro, în timp ce a cheltuit cu războiul din Ucraina circa 100 de miliarde de dolari. UE a importat 54% din aceste hidrocarburi, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Exporturile de combustibili fosili au contribuit cu aproximativ 43 de miliarde de euro la bugetul federal al Rusiei de la începutul invaziei, contribuind la finanțarea crimelor de război din Ucraina, potrivit unui studiu recent.

În șase luni de zile, UE a reușit să reducă dependența de gazul rusesc de la 40% până la 9% ca politică de asfixiere economică a mașinii de război rusești declanșată împotriva Ucrainei.

Ca urmare a poziției favorabile a Germaniei pentru plafonarea prețului la gaze, săptămâna trecută Gazprom a decis oprirea pe termen nedeterminat a gazoductului Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Kremlinul a spus de atunci că reluarea furnizării de gaze către Europa este complet dependentă de ridicarea de către UE a sancțiunilor economice împotriva Moscovei. Acest lucru arată clar că Rusia condiționează contractele în vigoare de decizii politice și nu, așa cum susține autorul articolului, că Rusia respectă contractele pe care le are cu țările europene.

Cel mai la îndemână exemplu este chiar Republica Moldova, care nici la această oră nu știe dacă Gazprom îi va furniza gaze și în ce volume pentru luna octombrie, deși are un contract clar din 29-30 octombrie 2021 pe cinci ani de zile cu un anume volum de gaze și o precisă schemă de preț.

„Cred că ținând cont de faptul că avem un contract pe 5 ani, 6 luni nu fac diferența. Din discuțiile cu Miller nu am înțeles dacă vor deconecta Republica Moldova de la gaz sau vor continua livrările după data de 1 octombrie”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate la postul public de televiziune de la Chișinău pe 9 septembrie.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Norvegia s-a arătat sceptică cu privire la plafonarea prețului la gaze naturale, ca principalul exportator de gaze acum în UE.

Verifică sursele:

Tags: Republica Moldova , Rusia , Energie , Gazprom , UE , România , Război în Ucraina
 • Publicație / Media:
  Corectnews.com
 • Data publicării:
  13/09/2022
 • Public țintă:
  Eurosceptici, filoruși
 • Amplificare:
  Știripesurse.ro, ziarelocale24.com, sroscas.com
 • Narațiune cheie:
  Rusia nu este de vină pentru explozia prețurilor la energie și gaze naturale
Mădălin Necșuțu

14 Sep 2022

Actualizat la: 14 Sep 2022 22:01:54
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 34 min
 • Rusia nu este de vină pentru creșterea globală a prețurilor la energie, ci Europa tot mai lacomă care a creat „bule energetice”. Această narațiune falsă, promovată într-o publicație online din România, reia teze ale propagandei rusești și ignoră acțiunile Moscovei care au dus la situația actuală.
 • NARAȚIUNI: 1. Rusia nu este vinovată de creșterea prețurilor în sectorul energetic 2. UE și SUA sunt lacome și au creat un instrument artificial de calculare a prețurilor gazelor 3. Rusia respectă contractele pe termen lung, iar plafonarea prețurilor încălcă aceste contracte.
 • OBIECTIV: Inducerea ideii false în rândul opiniei publice din România că nu Rusia a manipulează piața energetică.
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București
DEZINFORMARE: Intențiile militariste ale Chișinăului provoacă îngrijorări la București

„România este îngrijorată de intențiile militariste ale Moldovei” potrivit unei narațiuni lansate recent de propaganda rusă și preluată și de instituții media de la Chișinău. Autorul, un fost deputat comunist, strecoară în articol mai multe teze false, menite să pună la îndoială soliditatea relațiilor Chișinău-București. În realitate, România rămâne principalul susținător al Republicii Moldova în UE, dar și un partener comercial major, și indiferent de culoarea politică a guvernării este prima țară care sprijină, în momente de criză, Republica Moldova.

Veridica
Veridica
17 Jan 2023
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii
DEZINFORMARE: Ca și Andrei Marga, Henry Kissinger susține că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii

O interpretare subiectivă, amintind de linia narativă promovată de Vladimir Putin anterior declanşării agresiunii împotriva Ucrainei, a unui editorial semnat de renumitul diplomat american Henry Kissinger îşi propune să justifice discursul fostului ministru român de externe Andrei Marga, de la mijlocul lui septembrie, prin care acesta afirma că Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei, României, Ungariei şi Poloniei pentru a obţine pacea în războiul cu Rusia. În realitate, Kissinger a detaliat un scenariu diplomatic imaginat de el în primăvara acestui an, prin care oferea o soluţie de obţinere a păcii în urma invaziei ruseşti din Ucraina.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 Dec 2022
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident
DEZINFORMARE: Sancțiunile nu afectează Rusia, dar vor cauza o criză economică severă în Occident

Sancțiunile economice impuse Moscovei, inclusiv plafonarea prețului petrolului, nu afectează economia Rusiei ci provoacă o criză economică de proporții în Occident, potrivit unei narațiuni false răspândite în România. De fapt, sancțiunile se resimt în Rusia la o scară tot mai largă, iar chiar dacă s-a înregistrat o încetinire a creșterii economice în Occident, aceasta nu a încetat.

Cezar Manu
Cezar Manu
13 Dec 2022
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați
DEZINFORMARE: În România va fi blackout de sărbători pentru ca patrioții să poată fi asasinați

La Bruxelles a fost dat ordinul de distrugere fizică și spirituală a României, una din ultimele redute de luptă împotriva globalismului, iar în perioada sărbătorilor în țară va fi provocat un blackout pentru ca suveraniștii să fie asasinați. Dezinformarea apare într-un dialog între Luis Lazarus și Diana Iovanovici-Șoșoacă. Presărat cu aiureli mistice, minciuni, dar și elemente ce amintesc de propaganda nazistă, el a venit ca urmare a primului exercițiu de „blackout” din România, desfășurat acum două săptămâni la Mediaș.

Veridica
Veridica
30 Nov 2022