FAKE NEWS: Ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, cu oameni „legați de glie și dependenți total de un stăpân”.

Manifestanți Extinction Rebellion în timpul unui protest al activiștilor pentru climat din Londra, Marea Britanie, 25 august 2021.
© EPA-EFE/VICKIE FLORES   |   Manifestanți Extinction Rebellion în timpul unui protest al activiștilor pentru climat din Londra, Marea Britanie, 25 august 2021.

Susține jurnalismul independent

În numele combaterii schimbărilor climatice, oamenilor le va fi interzisă deplasarea liberă, iar la Oxford a început deja implementarea acestui sistem, potrivit unei narațiuni false apărute și în România. Narațiunea, la fel și altele, ține de negaționismul climatic și teoriile conspirației potrivit cărora încălzirea globală este o invenție menită să justifice instaurarea așa-zisei ecodictaturi.

ȘTIRE: „Oxford vrea să fie primul oraș din Europa care restricționează masiv libertatea de mișcare a oamenilor. Aveți voie să vă deplasați numai acolo unde puteți merge pe jos în 15 minute. Pentru orice altceva vom avea nevoie de autorizație de la administrația orașului. Totul este monitorizat cu blocaje și camere.”

NARAȚIUNE: În viitor, oamenilor le va fi interzis să părăsească localitatea de reședință, orașele vor fi transformate în închisori și lagăre de muncă.

CONTEXT: Pandemia de Covid19 și războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina au reprezentat două subiecte ce au pus în umbră în ultimii trei ani lupta pe care omenirea va trebui să o poarte cu încălzirea globală și catastrofalele sale consecințe climatice. Așa cum Veridica anticipa acum un an, subiectul a revenit în atenția opiniei publice, iar luptătorii împotriva „dictaturii sanitare” se regrupează pe frontul negaționismului climatic. Activenews.ro, binecunoscutul site promotor al teoriilor conspiraționiste și fake news-urilor, face un rezumat profetic al măsurilor ce vor fi luate de mai marii lumii și care în final vor duce la înrobirea populației.

OBIECTIV: Incitarea la nesupunere civică și revoltă socială împotriva autorităților în scopuri electorale, diminuarea și chiar stoparea acțiunilor ce afectează interese economice și afaceri din activități poluante.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, autoritățile locale din Oxford vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, conceptul „Orașului de 15 minute”, deja prezent în mari metropole ca Paris, Barcelona, Buenos Aires sau Melbourne.

Acest concept urban rezidențial prevede că majoritatea nevoilor zilnice (aprovizionare cu alimente și medicamente, vizite la medicul de familie, mersul la școală, etc.) pot fi îndeplinite fie prin mers pe jos, fie cu bicicleta, în timpi foarte mici. Conceptul a cunoscut o intensă popularizare în campania electorală din 2020 a primarului Parisului, Anne Hidalgo și susține că toți cei care locuiesc într-un oraș ar trebui să aibă acces la serviciile urbane esențiale la 15 minute de casă.

Unul din principalele obiective ale implementării acestui concept urmărește diminuarea traficului de autoturisme și, implicit, reducerea poluării cauzate de acestea. În niciun caz nu vizează libera circulație a oamenilor, care sunt încurajați să folosească transportul în comun, bicicleta sau mersul pe jos. Beneficiile acestui stil de viață pleacă de la a avea mai mult timp liber la dispoziție până la cele legate de sănătatea fizică și mintală, aer mai curat, spațiu verde de calitate și legături mai puternice cu comunitatea. De exemplu, o zonă adaptată acestui concept devine un mediu mult mai favorabil dezvoltării micilor afaceri locale pe care ne îndeamnă suveraniștii să le sprijinim. Referindu-ne la cazul concret al Oxfordului, montarea barierelor rutiere între șase zone ale orașului are rolul de minimaliza accesul și tranzitul mașinilor prin centrul orașului, nu al oamenilor. Pentru traversarea orașului cu mașina personală, cei doritori vor trebui să plătească o taxă destul de mare sau să aleagă o rută ocolitoare, consumatoare de timp și combustibil, ieșind pe centura orașului și reintrând apoi în zona de destinație. Oamenii se vor putea mișca în continuare liber, singura constrângere fiind aceea de o face în mod sustenabil, fără a polua și mai mult arealul în care trăiesc.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe orașe din întreaga lume caută soluții de implementare a conceptului de „oraș de 15 minute” pentru a reduce poluarea și a combate mai eficient schimbările climatice cauzate de încălzirea globală.

 • Publicație / Media:
  activenews.ro
 • Data publicării:
  22/12/2022
 • Public țintă:
  conspiraționiști, antioccidentali, suveraniști, naționaliști, negaționiști climatici
 • Amplificare:
  manifeste.ro, ziar.com, reţele sociale
 • Narațiune cheie:
  Încălzirea globală, la fel ca și pandemia de covid19, sunt doar manipulări menite să reducă și să înrobească populația planetei.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024