Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, cu oameni „legați de glie și dependenți total de un stăpân”.

Manifestanți Extinction Rebellion în timpul unui protest al activiștilor pentru climat din Londra, Marea Britanie, 25 august 2021.
©EPA-EFE/VICKIE FLORES  |   Manifestanți Extinction Rebellion în timpul unui protest al activiștilor pentru climat din Londra, Marea Britanie, 25 august 2021.

În numele combaterii schimbărilor climatice, oamenilor le va fi interzisă deplasarea liberă, iar la Oxford a început deja implementarea acestui sistem, potrivit unei narațiuni false apărute și în România. Narațiunea, la fel și altele, ține de negaționismul climatic și teoriile conspirației potrivit cărora încălzirea globală este o invenție menită să justifice instaurarea așa-zisei ecodictaturi.

ȘTIRE: „Oxford vrea să fie primul oraș din Europa care restricționează masiv libertatea de mișcare a oamenilor. Aveți voie să vă deplasați numai acolo unde puteți merge pe jos în 15 minute. Pentru orice altceva vom avea nevoie de autorizație de la administrația orașului. Totul este monitorizat cu blocaje și camere.”

NARAȚIUNE: În viitor, oamenilor le va fi interzis să părăsească localitatea de reședință, orașele vor fi transformate în închisori și lagăre de muncă.

CONTEXT: Pandemia de Covid19 și războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina au reprezentat două subiecte ce au pus în umbră în ultimii trei ani lupta pe care omenirea va trebui să o poarte cu încălzirea globală și catastrofalele sale consecințe climatice. Așa cum Veridica anticipa acum un an, subiectul a revenit în atenția opiniei publice, iar luptătorii împotriva „dictaturii sanitare” se regrupează pe frontul negaționismului climatic. Activenews.ro, binecunoscutul site promotor al teoriilor conspiraționiste și fake news-urilor, face un rezumat profetic al măsurilor ce vor fi luate de mai marii lumii și care în final vor duce la înrobirea populației.

OBIECTIV: Incitarea la nesupunere civică și revoltă socială împotriva autorităților în scopuri electorale, diminuarea și chiar stoparea acțiunilor ce afectează interese economice și afaceri din activități poluante.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, autoritățile locale din Oxford vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, conceptul „Orașului de 15 minute”, deja prezent în mari metropole ca Paris, Barcelona, Buenos Aires sau Melbourne.

Acest concept urban rezidențial prevede că majoritatea nevoilor zilnice (aprovizionare cu alimente și medicamente, vizite la medicul de familie, mersul la școală, etc.) pot fi îndeplinite fie prin mers pe jos, fie cu bicicleta, în timpi foarte mici. Conceptul a cunoscut o intensă popularizare în campania electorală din 2020 a primarului Parisului, Anne Hidalgo și susține că toți cei care locuiesc într-un oraș ar trebui să aibă acces la serviciile urbane esențiale la 15 minute de casă.

Unul din principalele obiective ale implementării acestui concept urmărește diminuarea traficului de autoturisme și, implicit, reducerea poluării cauzate de acestea. În niciun caz nu vizează libera circulație a oamenilor, care sunt încurajați să folosească transportul în comun, bicicleta sau mersul pe jos. Beneficiile acestui stil de viață pleacă de la a avea mai mult timp liber la dispoziție până la cele legate de sănătatea fizică și mintală, aer mai curat, spațiu verde de calitate și legături mai puternice cu comunitatea. De exemplu, o zonă adaptată acestui concept devine un mediu mult mai favorabil dezvoltării micilor afaceri locale pe care ne îndeamnă suveraniștii să le sprijinim. Referindu-ne la cazul concret al Oxfordului, montarea barierelor rutiere între șase zone ale orașului are rolul de minimaliza accesul și tranzitul mașinilor prin centrul orașului, nu al oamenilor. Pentru traversarea orașului cu mașina personală, cei doritori vor trebui să plătească o taxă destul de mare sau să aleagă o rută ocolitoare, consumatoare de timp și combustibil, ieșind pe centura orașului și reintrând apoi în zona de destinație. Oamenii se vor putea mișca în continuare liber, singura constrângere fiind aceea de o face în mod sustenabil, fără a polua și mai mult arealul în care trăiesc.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Mai multe orașe din întreaga lume caută soluții de implementare a conceptului de „oraș de 15 minute” pentru a reduce poluarea și a combate mai eficient schimbările climatice cauzate de încălzirea globală.

Tags: schimbări climatice
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  activenews.ro
 • Data publicării:
  22/12/2022
 • Public țintă:
  conspiraționiști, antioccidentali, suveraniști, naționaliști, negaționiști climatici
 • Amplificare:
  manifeste.ro, ziar.com, reţele sociale
 • Narațiune cheie:
  Încălzirea globală, la fel ca și pandemia de covid19, sunt doar manipulări menite să reducă și să înrobească populația planetei.
Alte articole
FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

FAKE NEWS: NATO furnizează armament Ucrainei prin Republica Moldova, care astfel își încalcă neutralitatea

Republica Moldova își încalcă neutralitatea întrucât îi permite NATO să livreze armament Ucrainei, aflată în război cu Rusia, care pe 24 februarie a invadat-o. Narațiunea falsă e promovată de politnavigator.net, care face referire la comentariul unui expert rus.

FAKE NEWS: Forțele NATO au fost aduse în România să o ajute să anexeze Republica Moldova și o parte a teritoriului Ucrainei

FAKE NEWS: Forțele NATO au fost aduse în România să o ajute să anexeze Republica Moldova și o parte a teritoriului Ucrainei

România intenționează să anexeze Republica Moldova și o parte a teritoriului Ucrainei, iar NATO o sprijină militar, potrivit unei narațiuni false din presa rusă. Aceasta mai scrie și că Polonia, la rândul său, urmărește să își alipească o parte din regiunile vestice ale Ucrainei. Narațiunile false pleacă de la teze, răspândite de ani de zile de Rusia, privind natura artificială a statului ucrainean și agresivitatea Occidentului.

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

România, la fel ca și Europa, va ajunge la război din cauza restricțiilor impuse pentru a opri pandemia de coronavirus, se arată într-o narațiune promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik.

Cezar Manu

03 Jan 2023

Actualizat la: 04 Jan 2023 18:53:44
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023