Între„revoluția pixului” Dianei Șoșoacă, „giro giro girofaru” lui George Simion și #CălinGeorgescu, suveraniștii au dominat TikTokul, pe care și-au făcut campanie inclusiv în ziua alegerilor. Împreună, suveraniștii au obținut aproape 40% din sufragii.
Diana Șoșoacă, glume pro-ruse și comentarii laudative despre „Căpitanul” legionarilor, Corneliu Zelea Codreanu
Diana Șoșoacă, exclusă din cursa electorală înainte de alegeri, și-a anulat votul pe live. Toate canalele de știri scriau despre cum a încălcat legea, filmându-și votul. Un gest previzibil, premeditat și promovat pe live-urile ei de pe Facebook și de pe TikTok cu multe zile înainte. Fie că era ea printre oameni la Târgul de Crăciun din Craiova, fie că susținătorii ei făceau live-uri de grup pe TikTok, toți îndemnau alegătorii să facă același lucru: „folosiți pixul”. Viitorii alegători erau încurajați să facă pe buletinul de vot un pătrat în care să scrie numele Dianei Șoșoacă și Partidul SOS România, iar în pătratul celorlalți candidați să facă un X.
Cu această tehnică, Diana Șoșoacă le spunea oamenilor că participă la „revoluția de hârtie” și că e nevoie de două milioane de astfel de buletine de vot pentru ca alegerile să fie anulate. Adevărul e, însă, că buletinele de vot pe care nu e exprimată o opțiune clară de vot exprimată cu ștampila VOTAT sunt anulate, intrând într-o categorie care include chiar și buletinele care nu au fost utilizate într-o secție de vot sau cele în care ștampila e aplicată în dreptul mai multor candidați. În legea românească nu există un prag de voturi anulate care să invalideze un scrutin electoral.
Alături de îndemnul de a-și anula votul sau de a le spune oamenilor să nu se uite la TV, pentru că acolo sunt doar minciuni, Diana Șoșoacă a spus în repetate rânduri că nu-l susține nici pe Simion și nici pe Georgescu, zicând despre cel din urmă „nu aveți încredere în Călin Georgescu, și pe mine m-a păcălit la început”. Cu toate astea, în timpul live-urilor din ziua alegerilor nu ezita să bage în conversație o glumă pro-rusă de genul „cică dacă candida Putin, aveau curajul să-l scoată?”. Sau să ducă discuțiile cu oamenii cu care se întâlnea pe stradă într-o zonă legionară, slăvindu-l pe Ion Antonescu și pe Corneliu Zelea-Codreanu despre care un bătrân întâlnit de ea pe stradă spunea că e cel mai mare patriot, iar ea aprobă cele spuse, adăugând laudativ că el e absolvent de Drept la Iași.
La glumele ei pro-ruse râdeau toți oamenii din bucătăria din care făcea live, așa cum îi aprobau fiecare narațiune scoasă pe gură. De la xenofobia față de ucraineni până la „fraților dați-i drumul și faceți revoluție”. Oamenii care stăteau în aceeași încăpere cu Diana Șoșoacă nu erau singurii care-i aprobau discursul, ci și cei aproape cinci mii de urmăritori care îi lăsau comentarii de susținere, care spuneau că au mers și și-au anulat votul exact cum a spus ea sau care îi spuneau că o iubesc. Declarațiile acestea de iubire nu rămân doar în comentarii pe TikTok, în drumul de la secția de vot până spre casă, Șoșoacă a făcut poze cu alegătorii ei, i-a îmbrățișat sau chiar i-a pupat. Pe străzile din Craiova, în live-ul făcut cu câteva zile înainte de alegeri, se întâmpla la fel, ba chiar mai mult, aceasta stătea de vorbă cu ei și le promitea că va schimba țara, susținând că „dacă nu vrei monotonie, sa votezi SOS România”.
George Simion, campanie electorală pe TikTok în ziua alegerilor
Și George Simion a fost prezent pe TikTok în ziua alegerilor, încercând să atragă votanți în ciuda faptului că nu mai avea voie să continue campania electorală. Simion chiar a luat peste picior legea, spunând din când în când că nu trebuie să spună oamenilor cu cine să voteze că nu e voie în ziua alegerilor.
În timpul live-urilor primea apeluri de la oameni care fie îi spuneau că l-au votat și-l susțin, fie îl înjurau și îi spuneau că au votat alt candidat. Dacă telefonul primit era de susținere, îndemna persoana de la celălalt capăt al firului să mai ducă la vot o persoană, două sau zece, pe motiv că e nevoie să mai strângă o mie de voturi. Acesta era numărul de voturi care, spunea el că știe din surse proprii, îl despărțea de un alt candidat și trebuia neapărat să astupe golul. Unor persoane chiar le promitea că le va da follow pe Instagram dacă vor duce oameni la vot. Cu toate astea, deși oamenii reveneau spunându-i că au făcut ce le-a cerut și acum vor să primească prețioasă cerere de urmărire, Simion se eschiva. Când era înjurat la telefon sau era sunat de cineva care spunea că a votat cu Călin Georgescu sau cu Elena Lasconi, el avea mereu replici gen „amuzant, mi-a plăcut asta”.
La un moment dat l-a sunat pe „nea Gigi” (Gigi Becali) și l-a pus să zică „un mesaj să vină să voteze”. Și a zis: ”Toată lumea la vot că altfel este pericolul ca să avem o femeie președinte sau un om ca Georgescu care este împotriva Bisericii. Așa că, hai, să mergem la vot ca să putem să salvăm țara, să votăm cu George Simion, că altfel vom avea o femeie care nu știe pe ce lume trăiește și care-i place și vinu’”.
Dacă nu răspundea la telefoanele celor din fanclub și nu dădea instrucțiuni de vot, dacă nu-l suna pe Gigi Becali sau nu intra în live cu Mihail Neamțu, Simion fredona „Giro, giro, girofaru’, Suntem aia cu scandalu”. „Alo, alo, ați văzut un cal maro îmbrăcat în kimono?” sau o înjurătură spusă pe jumătate urmată de faptul că nu înjură el pe live, sunt alte momente care l-au consacrat pe Simion în live-ul din ziua alegerilor, un live care a concluzionat cu „anul ăsta TikTok-ul bate Antena 3”.
Nu știu dacă s-a referit la el când a spus asta, pentru că în comentariile de sub live era la fel ca în apeluri, ba înjurat, ba iubit. Nu se bucura de același val de iubire în care se scălda Șoșoacă, de parcă Simion a început să facă parte din sistem și n-ar mai fi din „gașca rebelilor”. Aparent, nici când s-au dat primele exit poll-uri valul de iubire nu a mai părut chiar atât de mare, urmând să se confirme atunci când primele voturi au început să se numere, iar Călin Georgescu, fost membru AUR, era deja pe al doilea loc în cursa pentru președinție. La ora 23:00, Simion declara deja „sunt foarte bucuros că totuși în turul doi ajunge un suveranist”.
E 3 dimineața, 25 noiembrie 2024, iar pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), Simion e pe locul patru, Ciolacu e pe locul doi. Primul pe listă e Călin Georgescu, cel care împarte aceeași barcă extremistă cu George Simion și Diana Șoșoacă. Acum patru ore cel mai frecventă căutare pe Google era „cine e calin georgescu”. Între timp a mai apărut „diaspora vot”, „sotie calin georgescu”, „cota pariuri prezidentiale” sau „putin”.
De ce oamenii caută pe Google cine e Călin Georgescu, iar după mai caută ceva și despre Putin?
Călin Georgescu este unul dintre cei mai vocali susținători ai mesajelor anti-occident din România, care servesc intereselor lui Vladimir Putin. Georgescu este fost membru (și, la un moment dat, chiar și președinte de onoare) al AUR.
Călin Georgescu este unul dintre românii apreciați de brațul propagandistic al Kremlinului, Sputnik, care a publicat mai multe articole laudative la adresa sa. În 2022, pe numele lui Călin Georgescu a fost deschis un dosar penal după ce a zis că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu, considerat responsabil pentru Holocaustul din România, „au făcut și fapte bune”. Georgescu a fost acuzat de infracțiunea de promovare a cultului persoanelor vinovate de genocid şi crime de război, precum şi promovarea de idei, concepţii şi doctrine fasciste şi legionare.
La un prim scroll pe profilul de TikTok a lui Georgescu vezi politicile duse de Șoșoacă și Simion, dar împachetate frumos, elegant, discret, în așa fel încât să nu-ți pui prea multe întrebări după ce ai văzut un video de-al său. Călin Georgescu este și unul dintre puținii politicieni români care au criticat scutul de la Deveselu, acesta din urmă fiind și o țintă constantă, în ultimii ani, ai propagandei ruse.
Georgescu își maschează declarațiile pro-ruse în grija față de România, transformă întrebările pe care le primește în whataboutisme și manipulează persoana din fața ecranului pe față, fără să se ascundă. TikTok-urile sale de la dezbateri electorale sau emisiuni sunt editate în așa fel încât să pară că e într-o poziție de putere și că el e cel care domină discuția, lucru care-mi amintește de fotografiile cu Ceaușescu și oficialii străini ce erau modificate în așa fel încât să pară dictatorul român mai înalt, dominant sau plăcut dinadins de interlocutor.
Conform unei analize realizată de G4Media.ro și Info Sud-Est, popularitatea lui Georgescu pe TikTok a crescut în timpul campanie datorită numărului foarte mare de tag-uri cu numele său care apăreau la tot felul de postări aleatorii despre turul întâi al alegerilor, la mesajele scrise de ceilalți candidați, dar și la orice postare despre scrutin.
Candidații suveraniști, susținuți de aproape 40% din alegători
Pe Diana Șoșoacă, George Simion și, mai nou, Călin Georgescu îi leagă multe lucruri. Au același tip de discurs populist-suveranist, iar declarațiile și pozițiile susținute de ei de-a lungul timpului au fost catalogate ca fiind pro-ruse, conspiraționiste și chiar neo-legionare. Au fost, cu toții, colegi de partid în AUR. Și toți 3 au folosit din plin în campanie TikTokul – rețeaua care, se pare, l-a ajutat pe Călin Georgescu să obțină victoria în primul tur deși sondajele de opinie nu-i dădeau nicio șansă, iar exit-pollurile îl plasau pe locul trei. Lor li se adaugă și Cristian Terheș, un alt candidat cu discurs suveranist, care a fost votat și el de aproximativ o sută de mii de oameni.
Împreună, candidații suveraniști au obținut circa 38% din sufragii, la care se adaugă voturile anulate de adepții Dianei Șoșoacă. Este o creștere enormă a curentului suveranist, care, din nou, a luat prin surprindere pe toată lumea – clasa politică, jurnaliști, sociologi – exact cum a făcut și AUR la precedentele alegeri.