
După doar șase luni, cabinetul reformist al premierului Kiril Petkov a fost înlăturat de opoziția în creștere, care a inițiat prima moțiune de cenzură reușită din istoria Bulgariei.
Se arată vremuri tulburi
În prima jumătate a anului 2022, bulgarii au simțit că țara lor merge înainte, în ciuda tuturor greutăților. În a doua jumătate, un alt sentiment va fi cel predominant: acela că ceasurile au luat-o înapoi și trecutul ar putea oricând reveni la viață. După un blocaj prelungit în 2021, care a dus la organizarea de trei alegeri generale și două prezidențiale, bulgarii ar putea să fie chemați din nou la urne în septembrie.
Coaliția reformistă alcătuită din Noi continuăm schimbarea, condusă de prim-ministrul Kiril Petkov și vice-prim-ministrul Assen Vassilev, aliații lor apropiați Bulgaria democrată, Partidul socialist bulgar și Există un astfel de popor s-a rupt când, la 8 iunie, cel din urmă a decis să plece. În urma acestei mișcări, opoziția a devenit majoritară, iar miercuri cabinetul a fost demis.
„Lovitura de stat” parlamentară riscă să arunce Bulgaria într-o nouă situație de criză și tulburări cetățenești, într-un moment în care țara încearcă să facă față inflației, să rezolve disputele istorice de lungă durată cu Macedonia de Nord, să se distanțeze de sfera de influență a Kremlinului și să adopte legislația necesară pentru a primi ajutor financiar din planul de redresare al UE.
Deși electoratul Noi continuăm schimbarea și al partidului Bulgaria democratică este mobilizat mai bine ca niciodată, evoluțiile actuale încetinesc procese importante. De asemenea, îi dau mai multă putere președintelui Rumen Radev, care ar putea desemna un cabinet interimar favorabil Kremlinului până la noile alegeri din septembrie, când există posibilitatea ca trei partide pro-Kremlin să câștige locuri (Partidul socialist bulgar, Renașterea și nou-formatul Avânt bulgar, condus de prim-ministrul interimar și fost consilier al președintelui Stefan Yanev).
În esență, noile alegeri vin cu riscul unei reconfigurări geopolitice a Bulgariei, care în ultimele șase luni a fost clar pro-occidentală (în ciuda coaliției cu Partidul socialist bulgar, care joacă în mod tradițional după cum îi cântă retorica rusească).
Aceasta a fost prima moțiune de cenzură reușită din istoria Bulgariei.
Cum a ajuns Bulgaria (din nou) în impas politic
Ieșirea formațiunii Există un astfel de popor din coaliția de guvernământ a fost anunțată, într-o transmisiune video, de liderul acesteia, Slavi Trifonov, care a devenit cunoscut în Bulgaria ca actor și cântăreț și și-a folosit faima pentru a intra în politică.
„Nu avem niciun loc în această coaliție din două motive: Macedonia de Nord și faptul că nu mai sunt bani în această țară”, a susținut Trifonov. Potrivit acestuia, premierul Petkov a încheiat un acord cu liderii UE privind ridicarea vetoului față de discuțiile privind aderarea la UE a Macedoniei de Nord, pe care Trifonov îl numește „trădare națională”. „Prim-ministrul urmează o linie politică proprie, diferită de cea convenită de coaliție” a adăugat el, în ciuda faptului că, în comentariile sale, Petkov nu s-a dezis de pretențiile care nemulțumesc Skopje: ca limba macedoneană să fie definită ca având rădăcini în bulgară, iar o comunitate bulgară, presupus reprimată de-a lungul deceniilor, să fie inclusă în constituție.
Vetoul a fost impus în 2020 de cabinetul GERB al lui Boyko Borissov și de grupul Patrioții uniți, care a dispărut între timp, și de atunci e o moștenire dificil de gestionat, indiferent de compoziția cabinetului.
Potrivit lui Trifonov, Petkov o ocolește pe ministrul de externe Theodora Genchovska, care face parte din Există un astfel de popor și, în ciuda poziției acesteia, nu a apărut în presă pentru a comenta situația cu Skopje în mod direct.
Discuțiile dure dintre Skopje și Sofia țin și Albania ostatică în această situație, liderul Albaniei, Edi Rama, comentând recent pentru Politico că, dacă în iunie nu se întâmplă nimic cu acest blocaj, „vom cere să ne separăm de acest cuplu care este pierdut în traducere.”
Miza punctului de control al frontierei „Kapitan Andreevo”, o poartă către UE
În timp ce Există un astfel de popor se alătura opoziției, mai mulți membri ai guvernului, inclusiv ministrul sportului și tineretului, au demisionat, susținând că partidul a fost „preluat de mafie”, iar liderii Slavi Trifonov și Toshko Yordanov au legături cu cercurile infracționale și folosesc problema Macedoniei de Nord drept fațadă. „Acest partid este o afacere, nu un proiect politic”, a declarat ministrul sportului Radostin Vassilev pe 14 iunie, anunțându-și ieșirea din partid.
Și Petkov și Vassilev au făcut acuzații, spunând că Există un astfel de popor ar fi fost un cal troian în coaliție, folosit pentru a proteja schemele financiare prin care fonduri de stat merg către companiile private care operează în jurul punctului de control al frontierei „Kapitan Andreevo”. Aceste companii ar fi implicate într-o serie de activități ilegale, inclusiv aprobarea pentru consum a unor alimente tratate cu pesticide. Există, de asemenea, zvonuri și investigații de lungă durată care descriu acest punct de trecere a frontierei ca fiind o locație cheie pentru traficul de droguri.
„Am refuzat să acordăm un buget de 3,9 miliarde de leva (aproximativ două miliarde de euro), din care o parte, 2,5 miliarde (aproximativ 1,7 miliarde de euro), trebuiau să acopere costurile de construcție; 80% dintre aceste companii s-au dovedit a fi ilegale. Și când am refuzat să dăm aceste fonduri, Există un astfel de popor a decis că ar fi mai bine ca acest guvern să nu mai existe deloc. Ei sperau să dea undă verde la aceste furturi majore, dar nu am permis să se întâmple acest lucru”, a declarat Petkov pentru Capital Weekly pe 17 iunie.
„Chiar înainte de 1989 au existat nereguli la acest punct de frontieră. Pentru a pune stop acestei situații avem nevoie de sprijin internațional, deoarece aceasta este, până la urmă, o frontieră a UE”, a declarat vicepremierul demisionar Assen Vassilev, într-un interviu video pentru Dnevnik.bg joi.
Opoziția reprezintă status quo-ul de ieri
Înlăturarea guvernului a fost o veste bună și pentru alte partide: GERB, care urmărește o revenire, Mișcarea pentru drepturi și libertăți, care intenționează să-și păstreze membrii compromiși în parlament (inclusiv oligarhul Deyan Peevski, sancționat de Statele Unite prin legea Magnitsky și menționat în legătură cu Dosarele Pandora) și Renașterea, care va încerca să câștige mai multe voturi la următoarele alegeri și care a susținut că, dacă va ajunge la putere, Bulgaria va părăsi UE și NATO.
Opoziția este formată din GERB a fostului premier Boyko Borissov, principala forță politică din țară între 2009-începutul anului 2021, cu un istoric marcat de controverse, Mișcarea pentru drepturi și libertăți, preponderent etnic turcă, de asemenea având legături cu oligarhia, fostul partener de coaliție Există un astfel de popor, Forțele Democratice Unite, acum aliate cu GERB, și partidul de extremă dreaptă pro-Kremlin Renașterea.
Votul împotriva coaliției a prilejuit și un neobișnuit front comun între Mișcarea pentru drepturi și libertăți, în teorie liberală și bazându-se în principal pe diaspora turcă, și un partid naționalist cum este Renașterea, care de obicei are o poziție critică în ceea ce privește minoritățile din țară. Situația a arătat, de asemenea, că GERB, în teorie pro-UE, dar față de care există acuzații de gestionare defectuoasă a fondurilor UE, s-a împrietenit cu formațiunea pro-Kremlin Renașterea.
Bulgaria se îndreaptă către o vară a protestelor
De când a fost inițiată moțiunea de cenzură, noi proteste au izbucnit în Bulgaria.
Spre deosebire de demonstrațiile de amploare anterioare – cum au fost cele anti-sistem din 2013-2014, cele ecologice din 2018 și cele anti-guvernamentale din 2020 - 2021 – acestea sunt pro-guvern și susțin cabinetul lui Kiril Petkov. Membri ai partidului Continuăm schimbarea și ai Bulgariei democrate au participat la mitingurile de la Sofia ca parte a mulțimii.
Există, de asemenea, proteste din sens invers, inițiate de Renașterea, dar semnificativ mai mici.
Luni, Kiril Petkov va demisiona oficial din funcția de prim-ministru. Președintele Rumen Radev, inițial prietenos cu coaliția, dar din ce în ce mai ostil față de Petkov după începutul războiului Rusiei în Ucraina, este de așteptat să ofere un nou prim mandat partidului Continuăm schimbarea, condus de Petkov. Dacă noile discuții din coaliție nu sunt fructuoase și Petkov nu găsește destui deputați pentru a asigura majoritatea, mandatul va reveni GERB. Dacă GERB nu motivează partidele care au înlăturat guvernul pentru un parteneriat pe termen lung, noi alegeri vor avea loc în septembrie în Bulgaria.
În ciuda situației, Petkov și colegii săi de la Continuăm schimbarea par să fie siguri că vor avea suficient sprijin din partea alegătorilor pentru a ajunge din nou la primul nivel de putere și văd în votul de cenzură o garanție ciudată pentru onestitatea cabinetului de-a lungul celor șase luni de mandat. : „A fost o onoare pentru mine să conduc un guvern care a fost înlăturat de [oligarhul și deputatul Mișcării pentru drepturi și libertăți] Peevski, [liderul Există un astfel de popor] Trifonov, [fostul premier Boyko] Borissov și [ambasadorul Rusiei] Mitrofanova. Acest vot este doar un mic pas pe drumul lung pe care îl avem în față. Vom continua această bătălie.”