America, într-o nouă eră Trump. Ce înseamnă asta pentru SUA și aliații și rivalii săi

America, într-o nouă eră Trump. Ce înseamnă asta pentru SUA și aliații și rivalii săi
© EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH   |   Candidatul republican la președinție Donald J. Trump, alături de soția sa Melania Trump și de fiul lor Barron Trump, West Palm Beach, Florida, SUA, 06 noiembrie 2024.

În plan intern, Donald Trump ar putea adopta unele măsuri iliberale. În plan extern, am putea vedea noi politici față de Rusia și Ucraina, război comercial cu China, tensiuni cu europenii și escaladare în Orient.

USA Corporation: dominația republicanilor îi va oferi o mai mare putere lui Donald Trump, care ar putea să își înceapă mandatul prin ingerințe în justiție

„Dumnezeu mi-a cruțat viața pentru un motiv [...] să ne salvăm țara și să readucem America la măreție. Și acum vom îndeplini această misiune împreună” a spus Donald Trump în discursul prin care și-a adjudecat victoria. În momentul de față, republicanul Donald Trump este al doilea președinte cu două mandate neconsecutive (primul fiind Grover Cleveland ales în 1884 și în 1892), dar și primul președinte din istoria Americii condamnat penal. În cursa pentru Casa Albă a pus în joc toate mijloacele curate și necurate de manipulare a electoratului, care i-a trecut cu vederea și problemele penale și derapajele verbale. Donald Trump a câștigat votul electorilor și a câștigat și votul popular. Restul e formalitate. Dar ce se va întâmpla cu darea lui de seamă în fața justiției acum?

Probabil că va trece la promisiunile făcute în campanie în ce privește justiția, adică: îl va concedia pe procurorul special Jack Smith, care a instrumentat două dosare federale împotriva lui. Magistrații care îi judecă spețele vor fi și ei afectați și, nu în ultimul rând, probabil că Donald Trump va evita consecințele grave ale acuzațiilor penale cu care se confruntă. Cea mai presantă problemă juridică a lui Trump după alegeri este condamnarea sa din 26 noiembrie pentru 34 de acuzații privind falsificarea registrelor contabile cu scopul de a acoperi o plată din 2016 către actrița de film pentru adulți Stormy Daniels. Avocații apărării au reușit să amâne cu succes pronunțarea sentinței de două ori, mai întâi cerând respingerea cazului pe baza imunității prezidențiale și a doua oară prin evidențierea mizei politice a unei sentințe preelectorale. Așa că judecătorul din New York care a amânat pronunțarea până pe 26 noiembrie s-ar putea să opteze acum pentru cea mai ușoară pedeapsă. Sigur că avocații pot cere o nouă amânare în lumina rezultatelor alegerilor. Discursul mai mult iliberal decât liberal al lui Donald Trump (doar nu-I prieten degeaba cu Orban Viktor, care a și fost printre primii care l-a felicitat) mă face să mă tem de transformări majore în justiția americană. Președintele SUA poate face numiri la Curtea Supremă și pentru procurorul general. Pentru că în fond, 4 ani, nu înseamnă prea mult, și admitem că scapă de procesele penale și condamnări, nu este exclus ca aceste cazuri să fie redeschise la capătul acestui mandat. E bine pentru el și prietenii lui să se pună la adăpost.

Republicanii au câștigat și Senatul și au șanse mari să obțină și Camera reprezentanților (până la ora aceasta nu au venit rezultatele finale la alegerile pentru Cameră). Este un adevărat „val roșu” și mă tem că acum, Donald Trump, care deja este suspectat de tendințe autoritare și și-a exprimat public admirația pentru lideri autoritari, chiar poate să facă ce dorește pentru că azi a devenit președintele USA Corporation. Vor fi prea puțini aleși republicani dispuși să i se opună sau să chiar și să îl critice.

Războiul din Ucraina. Va reuși Zelenski să îl atragă pe Trump de partea Kievului, sau vom vedea o apropiere a SUA de Rusia?

Ca un lider tranzacționist, mă aștept ca foarte curând după învestire să se ducă la Kiev. Și nu m-ar mira să își mai schimbe din păreri. De multe ori m-am gândit că blocarea de către republicani a ajutorului pentru Ucraina din Congres a fost un mijloc electoral cinic, pentru ca Trump să-i arate lui Joe Biden că îl poate ține-n șah chiar dacă nu e la Casa Albă. Costul pentru ucraineni a fost însă unul mare și, practic, nici acum nu și-au revenit după acea lungă perioadă când nu au avut parte de livrări americane de arme și muniție. Acum Volodimir Zelenski va trebui să își folosească toate abilitățile de comunicator și de psiholog pentru a-l convinge pe Trump să mențină politica americană de sprijin – pentru că Donald Trump a dovedit în primul său mandat că poate fi și impresionabil. Zelenski l-a felicitat deja pe Trump pentru o „victorie electorală impresionantă”, spunând că speră să poată lucra împreună „pentru a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei”.

„Așteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump”, a scris Zelenski pe X. „Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic și continuu pentru Ucraina în Statele Unite.”

Nu știm în ce ape se scaldă relația lui Trump cu Putin. Presa din lumea largă a speculat mult pe această temă. Știm însă cu certitudine că Donald Trump îl admiră pe Putin, pe care îl consideră un om inteligent care a făcut greșeala de a invada Ucraina în februarie 2022. Dar nu mai departe de acum trei săptămâni, într-un interviu acordat ABC, Trump spunea: „Rusia nu a avut niciodată un președinte pe care să-l respecte atât, dar mai important este că am fost în Rusia, și lumea a spus, vai, îi place Putin și invers. Vreau să vă spun că primul lucru pe care l-am făcut a fost să blochez proiectul Nordstream 2”, referindu-se la uriașul gazoduct construit de ruși pe sub Marea Baltică având ca scop alimentarea cu gaz a întregii Europe. Și mi-a mai atras atenția ceva ce a spus Trump în discursul victoriei de azi dimineață: „Avem gaz și petrol. Rușii nu au atât gaz și petrol”. Poate că din gândirea asta comercială o ieși ceva bun până la urmă. În fond, speranța moare ultima. Pe de altă parte, Moscova, prin Președintele Fondului suveran de avere al Rusiei, o persoană cu influență în rândul elitelor politice ruse, a transmis imediat după ce s-a profilat victoria lui Donald Trump că acest lucru deschide noi oportunități pentru restabilirea relațiilor dintre Rusia și SUA.

Donald Trump ar putea declanșa un război comercial cu China

Pentru Donald Trump, China rămâne însă principala țintă. Să ne aducem aminte că în primul mandat promise atacul comercial împotriva Beijingului. În toată campania pentru aceste alegeri a promis taxe vamale generale pentru produsele chineze, iar în discursul victoriei a ținut să menționeze că America este mai bogată.

Planurile lui Trump în direcția asta pot fi ghicite și prin numele vehiculate pentru echipa lui. De exemplu, Mike Waltz, potențial șef al Pentagonului. A fost în armata americană, dar acum este congresmen de Florida, unde și-a făcut un scop din a da Chinei peste mâini prin introducerea unor proiecte legislative ca cel privind măsurile menite să reducă dependența SUA de mineralele esențiale extrase în China.

Victoria lui Trump pentru aliații SUA: Benjamin Netanyahu desface șampania, îngrijorare pentru liderii europeni

În ceea ce-i privește pe aliații Statelor Unite, în Israel curge deja șampania. Înainte de alegeri, israelienii l-ar fi votat chiar ei pe Donald Trump dacă ar fi putut. Bibi Netanyahu a fost și el printre primii lideri ai lumii care l-au felicitate pe Trump. El a vorbit în mesajul său despre cea mai mare „revenire a istoriei”, adăugând că revenirea lui Trump în funcție a oferit un „nou început pentru America, o reangajare puternică față de marea alianță dintre Israel și America”.  De multe ori Donald Trump și-a reafirmat sprijinul ferm pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și în actuala conjunctură din Orient, cu Israelul atacat de Iran ba direct, ba prin proxy, luând în calcul și poziția dură a lui Trump față de regimul teocrat de la Teheran, nu m-ar mira ca după învestire, la începutul lui ianuarie, să vedem o schimbare de strategie în primul rând a Israelului, temperat până acum de democrați, față de Iran.

Dispoziția este ceva mai sumbră în Europa. Există, evident, și unii lideri europeni care jubilează în acest moment – în primul rând  Viktor Orban – dar cei mai mulți sunt îngrijorați de ce ar putea face Trump pe viitor. Am scris mai sus despre intenția lui Trump de a impune taxe vamale pentru produsele chinezești. Planuri de acest gen îi vizează însă și pe europeni; Donald Trump a spus clar în campanie că vrea să le impună și acestora taxe (nu atât de mari însă ca acelea plănuite pentru China) și că este nemulțumit de faptul că în Europa nu se cumpără mărfuri americane.

Și nu e vorba doar despre economie. Gândirea în termeni tranzacționali a lui Donald Trump merge chiar mai departe. Ne amintim cum, în primul mandat, a insistat că europenii trebuie să contribuie mai mult la NATO dacă vor ca Statele Unite să le ofere în continuare garanții de securitate și să intervină, în caz de nevoie, în sprijinul lor conform articolului 5 din Carta NATO. De notat că, în campania electorală, Donald Trump a adăugat Taiwanul la lista celor care, în viziunea sa, ar trebui să plătească pentru protecția americană.

Încă de când a început să se contureze victoria lui Donald Trump se trag concluzii și se fac analize – ce s-a întâmplat, cum se explică această victorie, de ce atât de mulți americani au preferat un președinte în vârstă, cu un astfel de discurs și un astfel de dosar. Printre cauze au fost citate starea economiei, aparenta lipsă de pregătire în domeniu a Kamalei Harris, faptul că Joe Biden s-a retras prea târziu din cursă. În ceea ce privește concluziile, cred că cea mai importantă este aceea că Partidul Republican – și acum și SUA – au fost acaparate de mișcarea fundamentalistă MAGA ( Make America Great Again). Consecințele vor fi multiple și urate.

Alte știri
România suverană s-a mutat de pe TikTok în secțiile de votare

România suverană s-a mutat de pe TikTok în secțiile de votare

Între„revoluția pixului” Dianei Șoșoacă, „giro giro girofaru” lui George Simion și #CălinGeorgescu, suveraniștii au dominat TikTokul, pe care și-au făcut campanie inclusiv în ziua alegerilor. Împreună, suveraniștii au obținut aproape 40% din sufragii.

Victoria lui Trump și Europa. Petrecerea s-a terminat. Ce urmează?

Victoria lui Trump și Europa. Petrecerea s-a terminat. Ce urmează?

(Re)câștigarea Casei Albe de către Donald Trump ar putea da un imbold, pe termen lung, extremei drepte din Europa dar, totodată, ar putea și să încurajeze UE să se bazeze mai mult pe ea însăși.

Alegerile din Republica Moldova: înfrângere pentru Rusia în războiul hibrid

Alegerile din Republica Moldova: înfrângere pentru Rusia în războiul hibrid

Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Moldovei, erorile de comunicare ale pro-europenilor și nevoia ca guvernarea să facă mai multe. Echipa Veridica analizează, la cald, semnificația alegerilor.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Mai multe
Alegeri în Bulgaria: fraudă electorală și jocuri de culise
Alegeri în Bulgaria: fraudă electorală și jocuri de culise

Partidul GERB al lui Boiko Borissov a ieșit primul, însă alegerile au lăsat un gust amar, demonstrând că influența politică poate fi cumpărată ușor. Scrutinul recent a evidențiat, totodată, o tendință îngrijorătoare de etnicizare a preferințelor de vot.

Alegeri decisive pentru Georgia, pusă să aleagă între Occident și Rusia
Alegeri decisive pentru Georgia, pusă să aleagă între Occident și Rusia

Va fi nu doar o luptă pentru putere, ci și un eveniment geopolitic important care va defini viitorul unei țări aflate la răscrucea dintre orientarea pro-occidentală și apropierea de Rusia.

Diana Şanava
25 oct. 2024
Alegeri și „resetări” în România post-comunistă. 2008: scrutin în vreme de război între palate
Alegeri și „resetări” în România post-comunistă. 2008: scrutin în vreme de război între palate

Legislativele din 2008 au fost primele după aderarea la UE, primele separate de prezidențiale, și au avut loc pe fondul „războiului dintre palatele” foștilor aliați Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu.

Horia Grușcă
23 oct. 2024
SUA: bătălia pentru statele „swing”. Teme de campanie în statele care vor decide președintele
SUA: bătălia pentru statele „swing”. Teme de campanie în statele care vor decide președintele

Sondajele arată că nu există un favorit clar în cursa dintre Kamala Harris și Donald Trump. Ambii candidați se concentrează acum asupra statelor „swing”, care vor decide următorul președinte SUA.

Paritatea de gen și păruiala politică a Comisiei Europene
Paritatea de gen și păruiala politică a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen declară că ar trebui să fie un număr egal de comisari femei și bărbați, dar prioritățile politice și „griparea” motorului franco-german al UE pun paritatea de gen în plan secund.

Pro-rușii îi sperie pe moldoveni cu amenințarea României și a războiului
Pro-rușii îi sperie pe moldoveni cu amenințarea României și a războiului

Candidați (pro-ruși) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova își fac campanie cu mesaje alarmiste și spun, printre altele, că armata română va trece Prutul sau că Moldova va intra în război.