Presiunea politică asupra presei este în creștere în întreaga lume, într-un 2024 în care jumătate din planetă votează – avertizează celebra organizație neguvernamentală Reporteri Fără Frontiere (RSF), în obișnuitul său clasament anual, publicat vineri, 3 Mai, de Ziua Internațională a Libertății Presei.
Norvegia prima, Eritreea ultima
Norvegia rămâne și în 2024 în fruntea acestui clasament al libertății presei, în timp ce Eritreea se află pe ultima poziție, locul 180, după ce Coreea de Nord fusese lanternă roșie în ultimii doi ani.
În general, afirmă RSF, condițiile pentru practicarea jurnalismului sunt precare în trei sferturi dintre țările lumii.
Măcel în Gaza
ONG-ul denunță, în special, „absența clară a voinței politice a comunității internaționale de a aplica principiile de protecție a jurnaliștilor” în Fâșia Gaza.
Peste 100 de reporteri palestinieni au fost uciși acolo de armata israeliană, cel puțin 22 dintre ei în timp ce-și exercitau atribuțiile profesionale.
Prăbușire în Argentina
În Argentina (locul 66, în scădere cu 26 de poziții), noul președinte ultraliberal, Javier Milei, a anunțat, în martie, închiderea agenției publice de presă Télam, pe care o acuză de „propagandă”.
În Sahel, juntele care au preluat puterea în Niger (locul 80), Burkina (86) și Mali (114) „continuă (…) strânsoarea asupra mass-media și împiedică activitatea jurnaliştilor”.
Comuniștii din Asia
Controlul asupra rețelelor sociale și internetului este foarte extins în Vietnam (174) și China (172), țară care, pe lângă faptul că ține după gratii cel mai mare număr de jurnaliști din lume, practică cenzura și supravegherea.
Model rusesc
În Europa de Est și Asia Centrală, „cenzura asupra mass-media s-a intensificat, într-o imitare spectaculoasă a actelor de represiune rusești - observă specialiștii RSF, care citează Belarus (167), Georgia (167), Kîrgîzstan (120) și Azerbaidjan (164).
Rusia, unde Vladimir Putin a fost reales în martie, ocupă locul 162.
În alte părți ale Europei, libertatea presei este „pusă la încercare de majoritățile guvernamentale din Ungaria, Malta și Grecia”.
Minus și plus
Cele mai semnificative scăderi în ceea ce privește libertatea presei se înregistrează în Afganistan, sub regimul taliban (locul 178, -26 de poziții), în Togo (locul 113, -43) și în Ecuador (locul 110, -30).
În schimb, situația se îmbunătățește în Chile (52, +31), Brazilia (82, +10) și Polonia (47, +10).
Metodologie
Clasamentul RSF este realizat pe baza „unui studiu cantitativ al abuzurilor comise împotriva jurnaliştilor”, pe de o parte, şi „un studiu calitativ”, pe de altă parte.
Acesta din urmă se bazează „pe răspunsurile la aproximativ o sută de întrebări date de sute de experți în libertatea presei (jurnalişti, academicieni, apărători ai drepturilor omului) ”.