Procedura este însă de durată și a atras deja criticile naționaliștilor și ale extremei drepte.
Omorârea recentă a unui georgian de către militari ruși a adus în atenție politica Moscovei de a ocupa noi teritorii georgiene. A fost, totodată, o încercare de sabotare a parcursului european al Georgiei.
Ambelor state candidate li se cere să combată corupția, iar Kievului să întărească standardele de protecţie a minorităţilor.
Declaraţiile despre proiect au fost făcute în cadrul discuţiilor dintre ministrul român de externe, Luminița Odobescu, şi omologul său azer, Jeyhun Bayramov.
Dezmembrarea republicii Nagorno Karabakh a fost cea mai importantă schimbare din Caucazul de Sud de când Turcia a (re)devenit o putere în zonă. S-ar putea să urmeze și altele.
Partidul de guvernământ, suspectat de legături subterane cu Rusia, o acuză că și-a depășit prerogativele în materie de politică externă.
Pe fondul avertismentelor că Georgia nu va obține în 2023 statutul de țară candidată la aderarea la UE, Tbilisiul denunță o tentativă de puci și pregătește suspendarea președintelui.
Preşedintele Parlamentului Georgiei, Shalva Papuashvili, efectuează, astăzi, o vizită oficială la Bucureşti și va participa la lucrările plenului Senatului României.
Georgia e tot mai dependentă economic de Rusia, ceea ce generează riscuri de securitate pentru Tbilisi. Există și îngrijorări că Moscova ocolește sancțiunile occidentale prin Georgia.
„Ideea de a adera la Rusia este încă populară în Abhazia și Osetia de Sud (…) și ar putea fi pusă în aplicare” - susține vicepreședintele Consiliului de Securitate, fostul șef al statului Dmitri Medvedev.
Numeroși ceceni luptă în Ucraina împotriva forțelor Moscovei, scrie presa independentă rusă. Veridica a selectat și articole despre ce a învățat Putin din Georgia și propaganda predată în școlile Rusiei.
Visul Georgian propune o lege anti-oligarhi pentru a debloca drumul Georgiei spre UE. Legea îl protejează pe Bidzina Ivanișvili și a fost criticată de Comisia de la Veneția.
Deși Georgia speră să devină țară candidată la UE, guvernul său blochează reforma în justiție, cerută atât de Bruxelles cât și de SUA. Una dintre cele 12 recomandări ale Comisiei Europene este o reformă judiciară eficientă.
Președintele georgian, Salome Zurabișvili, se distanțează din ce în ce mai mult de partidul de guvernământ, Visul Georgian, care a ajutat-o să câștige alegerile. Zurabișvili se opune retoricii din ce în ce mai anti-occidentale a partidului și pare gata să-i arunce mănușa Visului Georgian fondând o nouă mișcare politică care ar aduce Georgia mai aproape de UE.
Mii de oameni au cerut la Tbilisi aplicarea reformelor pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană.
Visul Georgian, aflat la guvernare la Tbilisi, a fost recent forțat să renunțe la un proiect de lege de inspirație rusească. Partidul pare decis să revină la acest proiect, care poate compromite parcursul european al Georgiei, dar este promovat de propaganda rusă. Problema Visului Georgian – și a Moscovei – e că majoritatea populației optează pentru integrarea euro-atlantică.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Guvernul Georgiei nu renunţă însă cu totul la proiect şi spune că vrea să-l explice mai bine.
Criticii spun că o lege asemănătoare este folosită în Rusia pentru reprimarea disidenților.
Oficial, Tbilisi își menține cursul spre integrarea în structurile euro-atlantice, dar mișcarea către Occident a fost caracterizată mai degrabă de inerție în ultima vreme, în timp ce influența Moscovei e în creștere. Partidul de guvernământ, fondat de oligarhul Bidzina Ivanișvili, leagă tot mai mult interesele acestuia, fie ele politice sau de afaceri, de interesul național. Într-un moment decisiv pentru viitorul Georgiei, o astfel de politică se poate dovedi fatală.
Imperialismul rusesc de astăzi este rezultatul politicilor din „liberalii” ani 90, tolerate la vremea respectivă de Occident și de Ucraina, scrie presa independentă rusă. Aceasta mai arată că, invadând Ucraina, Rusia i-a făcut pe europeni să își regăsească solidaritatea, dar și cum, anterior, Moscova a plătit parlamentari din UE pentru a susține anexarea Crimeii de către Rusia. Jurnaliștii au analizat și atitudinea artiștilor ruși față de război și au constatat că aceia care sunt relevanți pentru tineri au evitat să îl susțină sau chiar l-au condamnat.