Forțele care au denunțat crimele comunismului au fost înfrânte în Rusia lui Putin și trebuie să găsească resursele pentru a o lua de la capăt, crede un istoric din cadrul Memorial, organizație distinsă cu premiul Nobel pentru Pace.
Rusia lui Putin neagă represiunile staliniste și condamnă oameni la închisoare pentru donații de 50 de dolari, scrie presa independentă. Tot acolo, ultimul discurs al opozantului Alexei Navalnîi în fața unei instanțe.
Între Moscova și Tokyo există un diferend istoric, legat de Arhipelagul Kurilelor.
Ea susține că în fiecare zi în țară sunt arestate 15-20 de persoane.
Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Un scandal cu o icoană care îl înfățișează pe Stalin, expusă în catedrala din Tbilisi, a adus în atenție eforturile rusofililor și propagandei rusești de a reînvia cultul fostului dictator. În urma protestelor împotriva icoanei, Visul Georgian aflat la guvernare, partid care se declară pro-euro-atlantic, a dezvăluit planuri de inspirație rusă pentru incriminarea insultelor de natură religioasă.
Vladimir Putin a reluat o serie de narațiuni ale propagandei rusești pentru a justifica invadarea Ucrainei și a prezenta Rusia drept o victimă a agresiunii Occidentului. Narațiunile false au fost dublate și de minciuni flagrante, cum ar fi cea că Rusia n-a amenințat că își va folosi armamentul nuclear, sau de promovarea unor teze revizioniste, că România, Polonia, Ungaria (și Rusia) au dreptul să își ia înapoi teritorii de la Ucraina.
Legile autonomiei au picat și în Senat.
Noul buget al Rusie pare gândit să pregătească economia pentru un război fără sfârșit, potrivit presei independente ruse. În paralel, stalinismul e reabilitat prin intermediul monumentelor.
În copilărie, acesta a fost elev la o școală bisericească din Georgia natală, pentru ca, ulterior, să îmbrățișeze bolșevismul ateu și să conducă regimul anticreștin sovietic între 1922 și 1953.