Pro-rușii din Georgia, țară candidată la UE, încearcă sa spele imaginea lui Stalin

Pro-rușii din Georgia, țară candidată la UE, încearcă sa spele imaginea lui Stalin
© EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE   |   Un bărbat georgian poartă un portret al fostului dictator sovietic Iosif Stalin în timpul unei slujbe care marchează cea de-a 66-a aniversare de la moartea sa la o biserică din orașul natal Gori, la aproximativ 80 de kilometri de capitala georgiană Tbilisi, Georgia, 5 martie 2019.

Un scandal cu o icoană care îl înfățișează pe Stalin, expusă în catedrala din Tbilisi, a adus în atenție eforturile rusofililor și propagandei rusești  de a reînvia cultul fostului dictator. În urma protestelor împotriva icoanei, Visul Georgian aflat la guvernare, partid care se declară pro-euro-atlantic, a dezvăluit planuri de inspirație rusă pentru incriminarea insultelor de natură religioasă.

Povestea întâlnirii lui Stalin cu Matrona este un element al propagandei ruse

Icoana, numită „Binecuvântata Matrona îl binecuvântează pe Iosif Stalin”, îl înfățișează pe fostul dictator sovietic Iosif Stalin împreună cu Sfânta Matrona din Moscova. A fost descoperită în Catedrala Sfintei Treimi din Tbilisi (Sameba) în Ajunul Crăciunului pe stil vechi de către istoricul Giorgi Kandelaki, care studiază fenomenul renașterii stalinismului în „Laboratorul pentru studiul trecutului sovietic” (SovLab).

„Icoana care îl înfățișează pe Iosif Stalin, inițiatorul distrugerii independenței Georgiei și creatorul sistemului totalitar sovietic, se află în Catedrala Sfintei Treimi. Un alt succes pentru mașina rusească de război informațional”, a scris Kandelaki pe 7 ianuarie.

Potrivit istoricului, reprezentarea se bazează pe povestea falsă, creată de KGB, conform căreia Stalin era un om profund religios, acesta fiind un element specific al narațiunii ruse.

Icoana descrie întâlnirea dintre sângerosul dictator și sfânta Matrona din Moscova, care ar fi avut loc în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când germanii se apropiau de Moscova. Se pretinde că sfânta i-a dat binecuvântarea să fie comandant suprem înaintea unei bătălii importante.

Experții spun că această poveste este un mit despre Stalin, inventat de KGB, povestea nefiind confirmată. Astfel de legende au devenit deosebit de populare în anii 90, odată cu apariția unei mișcări care cerea canonizarea lui Stalin de către Biserica Rusă. De asemenea, teologii și istoricii ruși independenți spun că această icoană este un instrument de propagandă folosit de Kremlin și de Biserica Ortodoxă Rusă.

În plus, s-a dovedit ulterior că icoana fusese oferită catedralei georgiene de către liderii forței politice pro-ruse Alianța Patrioților din Georgia. Este de remarcat faptul că, înainte de alegerile parlamentare din noiembrie 2020, a fost singurul partid parlamentar din țară care susținea începerea imediată a unui dialog direct cu Moscova. Reprezentanții formațiunii au vizitat de mai multe ori Moscova, unde au avut întâlniri cu colegii ruși.

Liderii Alianței Patrioților, Irma Inavshili și David-Tarkhan Mouravi, au numit agitația creată în  jurul icoanei un „festival al întunericului”. Ei susțin că din punct de vedere istoric, întâlnirea Sfintei Matrona cu dictatorul sovietic a avut loc cu adevărat, iar acest lucru ar fi confirmat de o serie de documente și descris în hagiogafria Matronei.

Icoana a fost respinsă chiar de Biserica Ortodoxă Rusă; în Georgia, extrema-dreaptă pro-rusă și sistemul judiciar au făcut demersuri pentru a o proteja

Icoana care îl reprezintă pe Stalin are o istorie scandaloasă. A fost comandată în 2008 de starețul rus Evfstrafiy Zharkov, iar când a fost expusă într-una dintre bisericile din Sankt Petersburg, în noiembrie a acelui an, a stârnit multă agitație. Mulți din Biserica Ortodoxă Rusă s-au opus reprezentării lui Stalin pe icoană și, în cele din urmă, aceasta a trebuit să fie scoasă din biserica din Sankt Petersburg. De asemenea, dieceza rusă a dat o declarație oficială, afirmând  că sfânta nu l-a întâlnit niciodată pe Stalin și că totul este doar o legendă.

Când icoana a apărut în principala catedrală a Georgiei, mulți au văzut-o ca pe o blasfemie și o insultă adusă atât credincioșilor, cât și celor ale căror rude au suferit în timpul represiunilor lui Stalin. În semn de protest, activista civilă Nata Peradze a stropit icoana cu vopsea albastră.

„După prăbușirea URSS, monumentele dedicate lui Stalin au început să fie demolate peste tot, iar cultul său a început să se prăbușească. Acum încearcă să-l reînvie. Nu-mi pasă absolut deloc ce se întâmplă în Biserică, nu este un subiect de interes pentru mine. Dar acest act a fost o continuare a luptei împotriva acestui cult. Nu putem privi liniștiți cum unii încearcă acum să îl facă din nou popular pe acest tiran”, a spus Peradze.

După acest incident, pe care Biserica Ortodoxă Georgiană l-a descris drept „un act de vandalism”, Patriarhia a apelat la donatorii icoanei, adică partidul pro-rus Alianța Patrioților, cu o cerere de a aduce modificări imaginii sau de a încredința  această sarcină reprezentanților Bisericii Ortodoxe Georgiene.

„Deoarece întâlnirea lui Iosif Stalin cu Sfânta Matrona, din lipsa unor dovezi insuficiente, nu este inclusă în hagiografia sfintei și nu este recunoscută de Biserica Rusă, care a canonizat-o și a efectuat un studiu special pe această temă, este necesară modificarea episodului amintit și luarea în considerare a altor detalii legate de canonicitatea iconografiei”, se arată în declarația Patriarhiei.

După ce activista Nata Peradze a stropit icoana cu vopsea, a început să primească amenințări din partea reprezentanților mișcării radicale pro-ruse Alt-Info. Participanții la această mișcare sunt cunoscuți pentru organizarea periodică de acțiuni și violențe naționaliste și homofobe.

Alt-info a organizat un protest în fața casei Natei Peradze. Activiștii de extremă-dreapta au insultat-o ​​ și chiar au încercat să intre în casa ei și să-i facă rău, așa că poliția a fost nevoită să intervină. Din cauza amenințărilor necontenite, Peradze a fost chiar nevoită să se mute temporar de acasă și să ceară protecție statului.

Extremiștii le-au cerut autorităților să o pedepsească pe activistă pentru că a insultat sentimentele credincioșilor. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne din Georgia a deschis un dosar împotriva lui Peradze în temeiul articolului 166 din Codul de infracțiuni administrative, sub acuzația de huliganism simplu.

La 2 februarie, Tribunalul Tbilisi a condamnat-o pe Nata Peradze la arest administrativ pentru cinci zile.

„Un patriot georgian ar trebui să fie mândru că Stalin a fost georgian”

Potrivit activiștilor din societatea civilă, dezbaterile și controversele din jurul icoanei indică o tendință tulburătoare de reabilitare a lui Stalin în țara sa natală, Georgia. Este de remarcat faptul că în ultimii ani s-a observat o astfel de tendință și în Rusia, unde dictatorul sovietic este glorificat pe fondul militarizării în creștere a țării.

Giorgi Kandelaki de la Sovlab consideră că este extrem de alarmant faptul că Stalin este încă destul de popular în Georgia, iar recent această tendință a crescut:

„O respingere clară a lui [Stalin] nu a avut loc niciodată, ceea ce nu este doar paradoxal, ci și tragic. Este tragic pentru că Stalin însuși a fost inițiatorul asasinării, ca să spunem așa, Georgiei europene independente și democratice. Dar acum se observă o anumită creștere a popularității sale și această creștere este un indicator al succesului propagandei. Propaganda funcționează foarte metodic, pe termen lung și cu succes. Acest lucru, desigur, este facilitat și mai mult de ambivalența actualului guvern format de Visul Georgian față de trecutul sovietic ca atare. Și ca urmare a acestui fapt, avem, de exemplu, conform calculelor noastre, Douăsprezece statui noi care îl reprezintă pe Stalin,  instalate în Georgia după venirea la putere a Visului Georgian. Douăsprezece statui e mult; iar aceste statui reflectă o anumită tendință în societatea noastră.”

Potrivit lui Kandelaki, pe fondul euforiei legate de faptul că Georgiei i-a fost acordat statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană, puțini oameni acordă atenție cifrelor foarte alarmante din sondajele de opinie publică.

În 2021, Centrul de Resurse de Cercetare din Caucaz (CRRC) a efectuat un sondaj în rândul  a 3.024 de georgieni.  66% dintre respondenți au fost de acord în totalitate sau parțial că „un patriot georgian ar trebui să fie mândru că Stalin a fost georgian”. 16% au fost neutri, iar 28% au respins total sau parțial această opinie. Peste 60% împărtășesc opinia că guvernarea lui Stalin „a avut atât laturi pozitive, cât și negative”. Doar 9% au respins această opinie. 52% dintre respondenți recunosc că „Stalin a fost un tiran responsabil pentru moartea a milioane de oameni”, 2/3 cred că „Stalin a fost un lider înțelept, responsabil de întărirea și prosperitatea Uniunii Sovietice”.

Georgiy Kandelaki observă că, în mod ciudat, guvernul Visului Georgian este cel care joacă un rol important în popularizarea lui Stalin.

„Am primit statutul de candidat, mai mult de 80% susțin Uniunea Europeană, dar dacă te uiți mai în profunzime, în societatea noastră apar niște tendințe foarte periculoase în spatele acestei euforii. Și în acest context, Stalin nu este doar o figură istorică interesantă care devine populară. [El] este instrumentalizat de propagandă ca temă, ca figură, ca instrument care influențează nu trecutul, ci viitorul”, notează Kandelaki.

Visul Georgian de guvernământ susține că atacul asupra lui Stalin este un atac la adresa Bisericii și vrea să facă din acesta o infracțiune

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, nu a reacționat când icoana lui Stalin a fost expusă  în Catedrala Sfânta Treime. Cu toate acestea, după ce icoana a fost stropită cu vopsea, oficialii guvernamentali au numit incidentul „un act anti-creștin, anti-Biserică și provocator”. La scurt timp, membrii majorității parlamentare au mutat problema în legislativ.

Reprezentanții mișcărilor pro-ruse și conservatoare cer de câțiva ani introducerea răspunderii penale pentru insultarea sentimentelor credincioșilor. Autoritățile nu exclud introducerea răspunderii penale, nu pentru insultarea sentimentelor, ci pentru profanarea clădirilor și obiectelor de cult, indiferent de apartenența lor religioasă, potrivit oficialului Visului Georgian, Anri Okhanashvili, care a subliniat că prevederi similare au fost introduse în anumite țări UE.

Proiecte de lege privind insultarea sentimentelor credincioșilor au fost prezentate și înainte  – cel mai recent de către partidul Alianța Patrioților, care a propus introducerea de pedepse penale pentru insultarea sentimentelor religioase – dar inițiativele nu au trecut niciodată de comisiile parlamentare competente.

Situația este diferită acum, deoarece Visul Georgian are capacitatea de a transforma proiectul de lege în lege. Partidul încearcă, de asemenea, să transforme întregul scandal privind icoana lui Stalin într-o narațiune care vizează opoziția.

Liderul partidului, Irakli Kobakhidze, a spus că opoziția „radicală” încearcă să submineze influența Bisericii din Georgia și să slăbească statul în ansamblu:

„Dacă vrei să slăbești țara în ansamblu, trebuie să-i ataci instituțiile de bază - acestea sunt instituțiile guvernamentale.

În tot acest timp, acești oameni, inclusiv în interiorul țării noastre – aici e vorba de opoziția radicală – au atacat instituțiile statului: în special organele de drept, poliția, în primul rând.

A doua direcție este Biserica, care este unul dintre pilonii principali ai identității țării noastre. Dacă subminezi puterea Bisericii, subminezi automat puterea țării”, crede Kobakhidze.

Vicepreședintele Parlamentului, Georgy Volsky, a denunțat scandalul din jurul icoanei lui Stalin drept un atac asupra valorilor tradiționale din partea opoziției și a sectorului neguvernamental.

Mulți observatori notează că inițiativa de introducere a răspunderii penale pentru insultarea sentimentelor credincioșilor este foarte asemănătoare cu proiectul de lege votat în 2013 de Duma de Stat a Rusiei, care a făcut ca insultarea sentimentelor credincioșilor să fie o infracțiune penală pedepsită cu  până la trei ani de închisoare.  Legea a fost adoptată după ce activiștii Pussy Riot au fost condamnați la doi ani de închisoare după ce au dansat într-o biserică din Moscova în 2012. Mulți experți sunt de părere că autoritățile ruse folosesc adesea articolul 148 pentru a-și afirma propria ideologie.

Opoziția georgiană consideră că subiectul „atacurilor la adresa Bisericii” a fost ridicat de Visul Georgian în cadrul campaniei electorale, scopul său fiind să încerce să discrediteze nu numai opozanții guvernului, ci și cursul occidental al țării. În decembrie 2023, Georgia a primit statutul de candidată la UE. Cu toate acestea, mulți experți notează că politicile duse de partidul de guvernământ sunt tot mai mult în contradicție cu valorile susținute de statele membre UE.

 

Alte opinii
„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

„Planul de reîntregire” al Visului Georgian – un scenariu de vis pentru Rusia

Liderul de facto al Georgiei, Bidzina Ivanișvili, dorește ca Tbilisi să-și ceară scuze pentru războiul din 2008 lansat de Rusia împotriva țării sale. În schimb, el promite reîntregirea Georgiei într-un scenariu care ar favoriza Moscova.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Economia morții: expansiunea militară a Rusiei și costurile sale umane

Rusia are nevoie de recruți pentru a-și acoperi pierderile mari de pe frontul din Ucraina. Ca să evite o mobilizare ne-populară, Moscova a creat o economie a morții, în care rușii își pun viața gaj pentru bani.

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Polonia: probleme mari pentru Kaczyński și partidul său

Partidul Lege și Justiție (PiS) are din ce în ce mai multe probleme: este măcinat de scandaluri legate de cei opt ani petrecuți la guvernare, probleme financiare și conflicte interne din ce în ce mai grave.

Mai multe
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?
De ce pare Serbia că încearcă să curteze Estonia?

Cu relațiile cu UE tensionate de o serie de probleme, inclusiv de sprijinul pentru Rusia, Serbia încearcă să se apropie de Estonia, unul dintre cei mai duri critici ai Rusiei din Europa.

Olesia Lagașina
27 sept. 2024
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului
„Liniile roșii” ale Moscovei: între imaginația lui Putin și realitatea războiului

Rusia amenință cu Armageddonul nuclear, dacă se vor trece anumite „linii roșii”, pentru a împiedica livrarea de arme către Ucraina. Amenințările nu par însă atât de serioase cum vrea Putin să se creadă.

Dragoș Mateescu
26 sept. 2024
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează
Rusia acuză neonazismul românesc pe care tot ea îl alimentează

Un raport recent al MAE rus denunță „neonazismul” din România și prezintă drept politici de stat acțiunile unor extremiști pro-ruși, inclusiv unii lăudați și citați de propaganda Moscovei.

Cezar Manu
25 sept. 2024
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia
Între profit și principii: dilema investitorilor străini în Rusia

Sancțiunile și presiunea publică generate de invadarea Ucrainei au forțat multe companii occidentale să părăsească piața rusă. Sunt însă destui investitori care au ales să rămână, atrași de potențialul acesteia.

Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei
Ultrașii belaruși care i se opun lui Lukașenko luptă acum de partea Ucrainei

Ultrașii au intrat în conflict cu Lukașenko din cauza reprimării identității naționale, a politiclor din timpul pandemiei și fraudării alegerilor. Încercând să scape de persecuția din țară, o parte din ei au ajuns în prima linie a războiului din Ucraina.

Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?
Se-ndreaptă UE și China spre un război comercial?

Primele „focuri” au fost deja trase: UE pregătește taxe pentru vehiculele electrice chinezești, iar Beijingul anchetează subvenționarea de către europeni a unor produse exportate în China.

Ioana Dumitrescu
18 sept. 2024