Patru persoane au fost arestate și mai multe picturi confiscate într-o operațiune internațională împotriva crimei organizate.
IICCMER constată existenţa unui curent de opinie menit să relativizeze natura criminală a regimului comunist din România, promovând, în paralel, ideea unei presupuse perioade de înflorire economică, politică şi culturală a ţării, cu precădere în intervalul în care la conducere s-a aflat Nicolae Ceauşescu.
Aceasta este una din întrebările rămase fără răspuns după mai bine de 30 de ani. Au existat într-adevăr sutele de milioane de dolari, recuperate de securiștii deveniți capitaliști peste noapte? Sau nu au existat și Nicolae și Elena Ceaușescu au fost acuzați și condamnați fără temei?
Una din tezele lui Nicolae Ceaușescu a reapărut în spațiul public, într-o formă nouă: suveranismul. Apostolii suveranismului vorbesc despre desprinderea României din Uniunea Europeană și NATO, în numele păstrării valorilor tradiționale și păcii. Mai are Ceaușescu astăzi discipoli?
Radio Europa Liberă era singura sursă de informații credibilă în timpul comunismului. Demontarea știrilor false și dezinformarilor regimului comunist a fost activitatea cotidiană a postului.
Numele lui Nicolae Ceaușescu a fost invocat la protestele din ultimii ani. S-a spus că Ceaușescu ne-a dat o casă, un serviciu, a stârpit corupția, ne-a făcut mândri că suntem români, iar România era stimată în întreaga lume. Ne este, cu adevărat, dor de Ceaușescu?
Sputnik s-a alăturat curentului care încearcă să îl reabiliteze pe Nicolae Ceaușescu și să acrediteze ideea că România ar fi traversat o perioadă de înflorire când acesta s-a aflat la putere. Sunt vehiculate concepte care se întâlnesc cu suveranismul, național-comunismul și proto-cronismul.