Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă lansarea Campaniei Naţionale Barometrul nostalgiei comuniste, în cadrul căreia va monitoriza manifestările şi actele publice de reabilitare a comunismului. Potrivit unui comunicat, IICCMER constată existenţa unui curent de opinie menit să relativizeze natura criminală a regimului comunist din România (1945-1989), promovând, în paralel, ideea unei presupuse perioade de înflorire economică, politică şi culturală a ţării, cu precădere în intervalul în care la conducere s-a aflat Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Institutul afirmă că, sub pretextul divertismentului şi al libertăţii de opinie, astfel de manifestări se adresează cu precădere tinerilor, subminând încrederea acestora în democraţie, prin promovarea unei variante simplificate şi pozitive a ceauşismului. IICCMER va monitoriza manifestările publice, producţiile culturale şi ştiinţifice, pe cele de divertisment şi iniţiativele comerciale la originea cărora se află intenţia de promovare, instrumentalizare, revizuire sau ocultare a naturii criminale a regimului comunist. Aşa cum a arătat experienţa unor ţări ca Rusia şi Belarus, divertismentul a fost şi încă reprezintă unul dintre cele mai viguroase filoane de inducere a unei false memorii istorice pozitive cu privire la comunism și a facilitat reinstaurarea autoritarismului – avertizează experții Institutului.
Formal, comuniștii sunt în ilegalitate
În decembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că refuzul justiţiei române de a înregistra un partid politic care nu s-a disociat de fostul partid unic comunist român (PCR) a fost justificat. Judecătorii Curţii au respins, în unanimitate, plângerea formulată în acest sens împotriva României de un aşa-numit comitet de organizare şi înregistrare a PCR. Decizia este definitivă. Instanţele naţionale au considerat că programul şi statutul PCR conţineau termeni vagi şi generali, ignorau valorile democratice şi evoluţia socio-politică a ţării după 1989, permiteau acţiuni de natură totalitară şi extremistă care puteau submina securitatea naţională, reprezentau pericole pentru valorile democratice.
La origine, o agentură bolșevică
Considerat, încă din perioada interbelică, o agentură a regimului bolşevic din Uniunea Sovietică, partidul comunist din România (PCdR) a fost scos în afara legii în 1924, după ce a organizat rebeliunea secesionistă de la Tatarbunar, din sudul Basarabiei. Potrivit istoricilor, în perioada ilegalităţii, PCdR avea mai puţin de o mie de membri, majoritatea aparţinând minorităţilor naţionale. Instalaţi la putere de trupele sovietice de ocupaţie în 1945, comuniştii au condus dictatorial România până în decembrie 1989. Regimul lor totalitar, care a întemniţat şi a ucis sute de mii de oameni, a fost declarat criminal şi ilegitim, în numele statului român, în 2006, de preşedintele din epocă, Traian Băsescu.