[...] Lipsa certitudinilor, a explicațiilor clare din partea specialiștilor contribuie la această situație care tinde să se transforme într-un episod dramatic, poate chiar tragic, ce ar putea rămâne consemnat în istorie drept cea mai bună dovadă a neputinței și mizeriei sistemului capitalist impus de ”lumea civilizată”. Repet ce am mai spus la un moment dat: pentru cei care au trăit în România ”Deceniilor de înfăptuiri mărețe” este imposibil de acceptat sloganul actual ”Stați acasă” – ca fiind marea ”rezolvare” a virusului.[…]
Acum, de 26 ianuarie, să mai amintim ceva ce a mai adus național comunismul lui Nicolae Ceaușescu: puterea națiunii române de înfrunta orice, fără panică, fără să fugă, reconstruind și dezvoltând! România lui Ceaușescu a înfruntat inundațiile dezastruoase din 1971 sau urmările devastatoare ale marelui cutremur din 1977, la fel cum a avut tăria de spune NU actului samavolnic al ”partenerului strategic” din 1968! România lui Ceaușescu era o țară mândră și puternică, nu una căreia să i se spună… ”Stai acasă”!
România lui Ceaușescu zăgăzuia ape, tăia munții cu șosele și tuneluri – și, mai ales, însemna ceva atât în lume, cât și pentru cei care erau mândri de țara lor!
Era România românilor, nu o anexă ”strategică”, privatizată. Începea ”Epoca de aur”, nu… epoca ”Stați acasă”! Era o Românie pentru care NU exista „nu putem face”! Mărturiile încă există, cu tot efortul ”lumii civilizate” de a le dărâma și chiar de a le șterge din istorie și din memoria românilor ”euro-atlantici”.”
Sputnik s-a alăturat curentului care încearcă să îl reabiliteze pe Nicolae Ceaușescu și să acrediteze ideea că acesta ar fi fost un mare conducător și un mare patriot, iar România ar fi traversat o perioadă de înflorire când acesta s-a aflat la putere. Sunt vehiculate concepte care se întâlnesc cu suveranismul, național-comunismul și proto-cronismul.
NARAȚIUNI: 1. Ceaușescu a fost un mare conducător. 2. România a fost, în perioada lui Nicolae Ceaușescu, o putere economică și a avut independență totală. 3. Sub conducerea lui Ceaușescu România ar fi făcut față mai bine pandemiei, la fel cum a depășit dezastre în perioada în care acesta se afla la putere, și nu ar fi recurs la restricții. 4. NATO este incapabilă să se apere de pandemia de Covid-19.
CONTEXT/ETOS LOCAL: În România există demult un curent nostalgic care caută reabilitarea lui Nicolae Ceaușescu și a regimului comunist. Inițial acest curent s-a manifestat cu timiditate, dat fiind climatul existent imediat după Revoluție, apoi a început să prindă avânt odată cu reapariția în spațiul public a lui Corneliu Vadim Tudor și publicarea României Mari. În mod constant, unii dintre nostalgicii pro-Ceaușescu își manifestă adeziunea adunându-se la mormântul acestuia, însă de fiecare dată a fost vorba de grupuri marginale; chiar și curentul pro-Ceaușescu în ansamblul său a rămas unul marginal. Dezvoltarea internetului și a rețelelor de socializare i-a permis acestui curent să aibă o mai mare expunere; merită, văzut, ca titlu de exemplu cum au fost amplificate mai multe postări referitoare la Nicolae Ceaușescu în preajma zilei de naștere a acestuia, pe 26 ianuarie: au fost preluate și distribuite pe o serie de pagini de internet o postare de facebook și opt articole apărute pe hranaspirituală.ro între 2014 și 2021: „21 decembrie 1989, ultimul discurs al lui Nicolae Ceauşescu similar cu al lui Kennedy” (23 decembrie 2014), Judecatorul procesului Ceausestilor, Gica Popa s-a sinucis la scurt timp dupa executie: Dumnezeu să mă ierte pentru ce am făcut! (22 august 2017), Petre Ţuţea savuros: “Mor de dragul lui Nicolae Ceaușescu ăsta! Îmi vine să-l pup de drag ce-mi e. Se pupă cu toți negroteii ăia șefi de stat şi face rost de valută să nu mai depindem de muscali!” (17 octombrie 2016) etc. Articolele au fost publicate, în bloc, de pagini de facebook ca Gazeta de Informații (10 213 fani), Came Cocoon (12 989 de fani), Sănătate Spirituală (52 358 de fani), Conspirații îndeplinite (126 233) Zamolxe Dacia (41 131) și altele, cu o audiență mai mică.
Eforturile de reabilitare a lui Ceaușescu trebuie privite, însă, ca parte/manifestare a unui fenomen mai amplu, acela de reciclare a ideilor național-comunismului și proto-cronismului, care a luat avânt și odată cu dezvoltarea rețelelor de socializare, unde există numeroase grupuri pe care sunt promovate astfel de idei. O parte din ideile respective se întâlnesc și cu ideologiile anti-occidentale, suveraniste, de extremă dreapta care sunt promovate de anumite formațiuni și cercuri extremiste din Occident și încurajate de Rusia prin campanii de dezinformare și fake-news la care participă inclusiv rețeaua Sputnik. În sfârșit, în universul lărgit în care se intersectează aceste idei național-comuniste, proto-croniste, suveraniste, nostalgice etc. sunt comune și teoriile conspirației, cele mai recente dintre acestea fiind cele privitoare la pandemia de coronavirus; respingerea vaccinurilor și a măsurilor anti-pandemice sunt comune în aceste cercuri.
Sputnik a publicat de ziua de naștere a lui Nicolae Ceaușescu două articole dedicate acestuia în care se reiau temele suveranismului. Unul dintre respectivele articole – notat și de Zelist Monitor pentru că a avut un impact foarte puternic, atât ca readership cât și ca număr de interacțiuni pe facebook – caută să prindă și narațiunile cu privire la pandemie contrastând „Epoca de aur” cu așa numita epocă „Stați acasă”. Articolele Sputnik din 26 ianuarie 2020 nu sunt singurele care îl prezintă într-o lumină pozitivă pe Nicolae Ceaușescu. De notat că nici Sputnikul și nici autorul nu găsesc vreo contradicție între eforturile de reabilitare a lui Nicolae Ceaușescu și promovarea celor implicați în răsturnarea și executarea acestuia: Sputnikul l-a promovat și pe Gelu Voican Voiculescu (de altfel soția sa, Georgiana Arsene, scrie cu regularitate pentru publicația rusă) iar chiar Dragoș Dumitriu a publicat un adevărat panegiric pentru Dan Iosif.
OBIECTIV: Reabilitarea lui Nicoale Ceaușescu. Promovarea tezelor suveranismului și anti-occidentalismului. Subminarea încrederii în UE și NATO. (indirect) Promovarea narațiunilor false cu privire la pandemia de coronavirus.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Regimul Ceaușescu a fost o dictatură cu un cult al personalității de natură stalinistă. Ceaușescu a fost un exponent al regimului comunist care a făcut carieră și a urcat către vârful puterii în perioada marilor persecuții din primele decenii (persecuții cu care, de altfel, a fost asociat). Prosperitatea și forța economică a României în perioada comunistă reprezintă un mit, demontat până acum în repetate rânduri – investițiile s-au făcut pe spatele populației, care trăia în condiții grele, cu multe lipsuri și deseori fără confortul elementar al apei calde, încălzirii și curentului electric. Industria marilor combinate a fost una care a funcționat doar în condițiile economiei centralizate și și-a dovedit ineficiența și lipsa de competitivitate odată ce s-a trecut la piața liberă. Independența „totală” a regimului Ceaușescu reprezintă, de asemenea, un mit – cu excepția momentului 1968, România a fost un partener loial al tratatului de la Varșovia. În ceea ce privește presupusa incapacitate a NATO de a se apăra de pandemia de coronavirus, din nou avem de-a face cu o dezinformare: NATO e o alianță militară a unor state democratice; în niciunul dintre acestea armata nu este la guvernare și nici nu are în atribuții coordonarea sistemului sanitar.
Verifică sursele: