Comentatorii notează ascensiunea fulgerătoare a mișcării Tisa, condusă de un fost funcționar public, Peter Magyar, care s-a întors contra sistemului patronat de premierul Viktor Orban și a obținut aproximativ 30% din voturi.
Fiul miliardarului Georg Soros și președinta Comisiei Europene apar pe panouri electorale considerate defăimătoare.
Rusia lui Vladimir Putin a trecut de la democratică în proporție de 5% la numai două procente.
El susține că Suedia, ținta obiecțiilor turcești, „și-a respectat angajamentele” față de Ankara și „a sosit momentul să se finalizeze procesul de ratificare”.
Guvernul naționalist de la Budapesta continuă să critice strategia Uniunii Europene, despre care spune că are un impact devastator asupra economiei țărilor membre.
Consevatoarea Katalin Novak a preluat şefia statului de la fostul ei coleg din partidul FIDESZ Janos Ader.
Realegerea premierului Viktor Orban, liderul FIDESZ, este complicată, spun analiştii, de invadarea Ucrainei de către Rusia, care a pus într-o nouă lumină relațiile sale strânse cu președintele rus, Vladimir Putin.
Viktor Orbán este cel mai longeviv premier din istoria Ungariei și, după trei cicluri electorale la putere, încă se bucură de un sprijin masiv. Asumarea iliberalismului, suspiciunile de corupție și apropierea de Rusia nu par să afecteze semnificativ șansa lui Orbán de a obține un al patrulea mandat de premier.
În România, 90% dintre maghiarii din Transilvania care au şi cetăţenia Ungariei vecine susţin lista de candidaţi a alianţei FIDESZ cu creştin-democraţii.
Fostul premier socialist Ferenc Gyurcsány este politicianul ungar cel mai discreditat în Transilvania.
Peste 100 de mii de oameni au răspuns la chemarea regimului suveranist al premierului Viktor Orban și au participat la așa-numitul marș pentru pace, organizat de acesta.
Noua șefă a statului ungar are trei copii și e o promotoare fermă a valorilor familiei tradiționale, ca și premierul Viktor Orban.
Membră a Uniunii Europene și a NATO, Ungaria are raporturi neobișnuit de cordiale cu Rusia și mai curând glaciale cu Ucraina, căreia îi reproșează încălcarea drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia.
Formațiunea premierului suveranist Viktor Orban e creditată cu 38% din opțiuni, iar cartelul opoziției cu 34 de procente.
În rândul maghiarilor din România, premierul ungar Viktor Orban este, în continuare, cel mai cunoscut (94%) şi cel mai simpatizat (87%) politician.
Formațiunea premierului suveranist Viktor Orban e creditată cu 36% din opțiuni, opoziția cu 34 de procente, iar 22% dintre alegători sunt, încă, indeciși.
La putere din 2010, Orban a cultivat o relație amicală cu președintele rus, Vladimir Putin, deși politicile acestuia sunt ținta frecventă a criticilor Uniunii Europene și NATO, organizații din care Ungaria face parte.
Acum o lună, ecartul era de 5% în favoarea FIDESZ.
Un expert internațional s-a declarat șocat de utilizarea într-un stat democratic, precum Polonia, a sistemului Pegasus, despre care afirmă că e un instrument al dictatorilor.
Cei doi s-au întâlnit la Washington pe când Trump era președinte, iar Orban i-a luat apărarea după ce suporterii săi au atacat, acum un an, sediul Congresului american, în urma alegerilor pierdute în fața democratului Joe Biden.
În noiembrie, aproape jumătate dintre etnicii maghiari din România care au şi cetăţenia Ungariei vecine voiau să voteze la alegerile legislative de acolo, iar majoritatea susțineau FIDESZ.
Un laborator canadian specializat în securitate cibernetică a confirmat acuzațiile în acest sens lansate de adversari ai puterii naționalist-conservatoare de la Varșovia.
Ei au apreciat că spațiul de liberă circulație Schengen trebuie reformat în profunzime, frontierele Uniunii Europene trebuie mai bine apărate, iar migranții care nu pot obține drept de azil trebuie întorși în țările de origine.
Cei doi sunt considerați de mass-media europene vârfurile de lance ale unor ideologii profund divergente.
Un ministru adjunct ungur, deputat al formațiunii conservatoare FIDESZ, e acuzat de luare de mită de Parchetul General, condus de un fost coleg de partid.
În Ungaria, opoziţia ar fi depăşit partidul de guvernământ în intenţiile de vot la alegerile parlamentare.
Suspiciunile privind folosirea Pegasus în scopuri de poliție politică au fost alimentate de numeroasele probe ale ostilității guvernului condus de Viktor Orban față de vocile critice din media.
Sondaje anterioare, realizate de institute apropiate puterii, acreditau un avans net al FIDESZ.
Potențialul rival al Marinei Le Pen pe culoarul dreptei radicale franceze, publicistul Eric Zemmour, a fost, deja, la Budapesta și s-a întâlnit cu Orban, dar a avut dreptul doar la o întrevedere privată, fără fotografii oficiale și fără o conferință comună de presă, ca în cazul ei.
Vrem o Ungarie nouă, mai curată și mai onestă, nu vrem doar să-l înlocuim pe Orban - a declarat Marki-Zay.
Partidul lui Orban, FIDESZ, se confruntă, în premieră, cu un cartel al opoziției unite înaintea alegerilor parlamentare, iar pe culoarul potențialilor prezidențiabili de extremă dreapta din Franța Le Pen pare eclipsată de ceva timp de publicistul Eric Zemmour.
Analiştii spun că e prima oară când Orban riscă să piardă puterea, în faţa unei coaliţii care merge de la fosta extremă dreapta, Jobbik, ce s-a redefinit drept de centru-dreapta, până la socialişti, succesori ai fostului partid unic comunist, liberali şi ecologişti.